Meidän joka päivämme leipä on tässä:Lisäaineleipä.


Pelloille laitetaan väkilannoitteita ja kasvintorjunta-aineita (mm. glyfosaattia).


Vilja kuivataan ja jauhetaan. Suomessa viljaan ei saa käyttää lisäaineita. Jauhatuksen yhteydessä jauhoihin sen sijaan saa lisätä C- vitamiinia (askorbiinihappoa), kypsytteitä ja amylaasi- ja proteaasientsyymejä, jotta säilyy jopa vuodenkin varastossa ja sitten siihen leipään leivonnan yhteydessä laitetaan lisäaineita ja lisätään mm. gluteenia (vehnäproteiini), jotta saadaan hyvälle maistuva "pulla" aikaiseksi.


Tiedetään, että jauhamisen jälkeen 40 % viljan vitamiineista häviää 24 tunnin kuluttua ja 3 päivän kuluttua vitamiineista on jäljellä enään 10 %. Viljan jyvällä on hieno, monikerroksinen rakenne, jossa pitkittäis- ja poikittaiskuitujen vuorotellessa niissä on hapelta ja valolta helposti pilaantuvia rasvoja ja vitaaliaineiden hävikiltä suojaava vaikutus. Kokojyvävehnäjauhon köyhtyminen alkaa jauhamishetkellä. Kun alkio, jossa E-, A-, ja B-vitamiinit, proteiinit ja rasvat ovat, rikotaan, osan niistä pilaantuminen alkaa jo tunneissa. Valkojauho tehdään arvottomaksi jo valmistumishetkellä. Rasvaa sisältävää jauhoa ei voi pilaantumatta säilyttää huoneenlämmössä, joten teollisuus poistaa rasvan ja samalla kaiken muunkin terveellisen teollisessa prosessoinnissaan.


Leipäviljan omavaraisuusaste vaihtelee 4-100 % välillä. Rukiin omavaraisuus on n. 50%. Ohra ja kaura käytetään pääasiassa rehuksi, ja vain alle 2 % sadosta jalostetaan elintarvikkeiksi.


Kolmannes suomalaisille tärkeästä leipäviljasta on tuontitavaraa ja leivän hinnassa raaka-aineen osuus on hyvin pieni. Joten leipä kannattaisi tehdä itse kotimaisesta luomuviljasta.


Kauppojen tuorepaistetut leivät tulevat pakasteena ulkomailta eli viljan ja leivän vähentäminen ruokavaliossa EI todellakaan vie suomalaisten työpaikkoja viljanviljelijöinä tai leipomoteollisuudessa.

Yli 25 prosenttia Suomessa myytävistä leivistä tulee ulkomailta.


Euroopassa alkaa pölyttäjät kuolla sukupuuttoon ja linnut niiden perästä viljanviljelyn ja siinä käytettyjen myrkkyjen ja kemikaalien seurauksena. On lähes rikollista tuputtaa leivän- ja muiden viljatuotteiden käyttöä, varsinkin kun niillä vielä tuhoaa terveytensä.


Viljojen runsas hometoksiinien esiintyminen huolestuttaa!
https://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/mediatiedotteet/vaitostiedotteet/Sivut/viljojen-runsas-hometoksiinien-esiintyminen-huolestuttaa.aspx

_________________________________________________________________________________________________________________________________


Viljat ovat ihmiselle korvikeruokaa, emmekä pysty käsittelemään niiden proteiineja kunnolla. Kaikilla viljoja syövillä on tulehdusta ohutsuolessaan, niillä joilla tulehdusta on enemmän, syntynyttä ongelmaa kutsutaan keliakiaksi. Suomessa keliakiaa esiintyy n. 2 %:lla väestöstä.

Arvellaan, että jopa kolmasosa suomalaisista on gluteeniyliherkkiä, joka aiheuttaa ns. vuotavan suolen. Monien autoimmuunisairauksien takana on vuotava suoli. Esim. reuma, kilpirauhasen toiminnan häiriöt, ihosairaudet, suolistosairaudet, astma, psyyken ongelmat ja nivelrikko.

Itse kannattaa kokeilla onko viljattomasta ruokavaliosta apua iho-, suolisto- tai niveloireisiin. Viljojen tilalla kannattaa syödä kasviksia ja marjoja.

Asian kieltäminen ja kiertäminen tulee vain meille veronmaksajille äärimmäisen kalliiksi ja aiheuttaa huomattavia inhimillisiä kärsimyksiä. Kaikkein herkimmät eivät siedä edes luontaisesti gluteenittomia viljoja esim. kaura.

Jos ruis ja täysjyvä olisi oikeasti niin terveellistä, kuin meille suomalaisille on valehdeltu viimeiset 50 vuotta, niin miksi sitä ei syödä terveystuotteena Euroopassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa, vaan siellä syödään pääosin valkoista vehnää?

http://turpaduunari.fi/sahanpurusta-ihmelaake/

Kokojyväviljatuotteista ei ole käytännössä mitään hyötyä.

https://academic.oup.com/jn/article/145/2/215/4585691
Rukiissa, vehnässä ja ohrassa on FODMAP-hiilihydraatteja, jotka imeytyvät huonosti ja fermentoituvat paksusuolessa. Suolistobakteerit tuottavat tehokkaasti FODMAP-hiilihydraateista kaasua, mikä aiheuttaa ilmavaivoja, turvotusta ja mahan kipuilua niille ihmisille, jotka ovat yliherkkiä FODMAP-hiilihydraateille ja heitä on  arvioiden mukaan jopa 30 % suomen väestöstä.


Lisäksi viljojen imeytymättömät kuidut saattavat aiheuttaa ummetusta, ripulia tai kovaa vatsaa. Liukenevia kuituja saa muista kasvikunnan tuotteista.


Viljat eivät luontaisesti kuulu ihmisen ruokavalioon. Tutkitusti viljoilla, maitotuotteilla, rypsiöljyllä (ja muilla siemenöljyillä) sekä sokereilla on elimistössä jatkuvasti tulehduksia ylläpitävä vaikutus. Viljaton ruokavalio on useissa tutkimuksissa todettu olevan hyväksi mm. reumaa, kilpirauhasen vajaatoimintaa ja muita autoimmuunisairauksia sairastaville, koska viljat ja maidon pois jättämällä jatkuva tulehdustila elimistöstä poistuu.


Myös kaurassa on "tuholaistorjunta-aineita" samoin kuin ihan kaikissa viljan siemenissä luonnostaan. Kaura on gluteeni viljoihin verrattuna lisäksi fytiinihappo-pommi. Fytiinihappo estää mineraalien imeytymisen (rauta, sinkki ja magnesium). Kaurassa on aveniinia, joka sekoittaa suoliston ja vastustuskyvyn. Kauran kuitu ei myöskään sovi IBS-oireiselle.


Gluteenin osanen gliadiini saa KAIKKIEN suolen vuotamaan. Tämä johtuu siitä, että se osaa käskyttää suolen solut kemiallisesti löysäämään liitoksiaan. Suoli ei siis vahingoitu, se vain tottelee gliadiinin käskyä. Ja kun suoli vuotaa, lisääntyvät autoimmuunisairaudet ja inflammaatio. Gluteeni/gliadiini on viljojen torjunta-aine, jolla ne yrittävät estää tuholaisia syömästä viljan jyviä. Edes tuhohyönteiset eivät syö gluteeni viljoja samalla innolla kuin gluteenittomia.


Gluteeniviljoissa on myös amylaasi- ja trypsini estäjiä, jotka on osoitettu aiheuttavan mm. iho-oireita. Täysjyväviljoissa on myös lektiiniä, joka vaurioitaa suolen epiteeliä ja pitää tulehdusta yllä. Tämä näkyy viljan syöjien kohonneissa TNF-alfa arvoissa.


Mitä kuituihin tulee, niin näyttö niiden hyödyllisyydestä on varsin heikko.


Gluteeni tuottaa elimistössä riippuvuutta aiheuttavaa opiaattia? Tämä eksorfiini/gluteomorfiini läpäisee veri-aivoesteen ja sitoutuu aivojen opiaattireseptoreihin. Niinpä se koukuttaa, kuten opiaateilla on tapana.

Tämä on yleisin syy, miksi ihmisten on niin vaikea siitä gluteenista luopua ja miksi saattaa tuntua, että ruoka on herkullisempaa kun siinä on gluteenia.
Monipuolinen ruokavalio voidaan koostaa muista kasvikunnan tuotteista, joissa on huomattavasti enemmän ravintoaineita kuin viljassa.

Täysjyväviljan mahdolliset terveysvaikutukset on saatu esille vain ja ainoastaan vertaamalla ruista valkoiseen puhdistettuun vehnään, ei viljattomaan runsaasti kasviksia sisältävään ruokavalioon. Mutta siltikin suomessa viralliset ravitsemusasiantuntijat väittävät edelleen täysjyväviljaa välttämättömäksi terveellisen ruokavalion osaksi, vaikka tutkimuksissa viljaton ruokavalio on ollut aina täysjyväpainotteista terveellisempi, eikä ole edes olemassa yhtäkään tutkimusta, jossa täysjyväviljaa sisältävä ruokavalio viljattomaan verrattuna ehkäisisi sydän- ja verisuonisairauksia, syöpää, kakkostyypin diabetesta ja/tai lihavuutta.

https://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2011/04/06/taysjyvaa-vai-ei-viljaa/
http://www.cochrane.org/CD005051/VASC_whole-grain-cereals-cardiovascular-disease
Viljaton ruokavalio on edullista ja ravitsevaa!
http://sundqvist.blogspot.fi/2012/01/karppaus-edullista-ja-ravitsevaa.html


Uloste- ja veritutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiskeho ei itse asiassa pysty sulattamaan monia täysjyväviljan vitamiineja ja mineraaleja.

https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/vuosikymmenten-uskomukset-taysin-vaaria-ruokatieteilija-paljastaa-jymy-yllatyksen-leivasta/6664260
_________________________________________________________________________________________________________________________________


Suolistosairaudet ovat uusi kansantautimme!


_________________________________________________________________________________________________________________________________

FODMAP-hiilihydraatit vatsavaivojen syynä?

FODMAP-termi tulee sanoista Fermentable, Oligo- (esim. fruktaanit), Di- (laktoosi, laktuloosi), Mono-saccharides (fruktoosi) And Polyols (esim. sorbitoli, mannitoli ja ksylitoli). Hyvin karkeasti käännettynä kyseessä on suolistossa (paksusuolessa) käymisprosessin aloittava lyhytketjuinen hiilihydraatti. Nämä ovat tämänhetkisen tutkimuksen mukaan hyvin vahvoja ehdokkaita syypäiksi varsinkin ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivien oireisiin, mutta niihin voivat reagoida myös terveet ihmiset.


Jos suolistosi ei käsittele FODMAP-hiilihydraatteja, huomaat sen kyllä. Ehkäpä sinulla on ollut selittämättömiä suolisto-oireita? Näitä ovat muun muassa vatsan turvotus, vatsakipu, ummetus, ripuli, ilmavaivat ja peräaukon kutina. Oireet saattavat vaihdella päivittäin, jopa viikoittain ja ne pahenevat usein iltaa kohti.


Miksi oireilevan tulisi sitten vältellä näitä? Yksinkertaisesti siksi, että näiden hiilihydraattien jatkuva nauttiminen voi aiheuttaa suoliston toimintaan häiriöitä, ja kun suolisto ei toimi kunnolla, ei ravintokaan välttämättä imeydy kunnolla.


Kotimaiset viljat sisältävät fruktaaneja, joten vältä vehnää, ohraa ja ruista. Kaura on yleensä hyvin siedetty, mutta aina löytyy se poikkeusyksilö joka oireilee myös sen kanssa. Jos haluat sisällyttää ruokavalioosi viljatuotteita, voit käyttää kauraa, kvinoaa, tummaa tai vaaleaa riisiä, riisinuudeleita, hirssiä tai tattaria.


_________________________________________________________________________________________________________________________________


Moni suomalainen sairastuu vehnästä. Voisitko kuvitella eläväsi ilman vehnää?

Nykyaikaiset viljalajikkeet on jalostettu vuosituhansien aikana ennen modernia geenimuuntelua.

Valkoinen vehnäjauho on ravinneköyhä ruoka-aine. Moni hyötyisi vehnän tai jopa kaikkien gluteiiniviljojen korvaamisesta gluteenittomilla ja ravinteikkaimmilla vaihtoehdoilla. Suomalaisessa geeniperimässä keliakiageenit ja gluteeniyliherkkyys ovat yleisiä. Mahdollisista gluteiinin aiheuttamista haitoista tulee usein tietoiseksi vasta koetettuaan viljatonta ruokavaliota.

Keliakia on hyvin tavallinen. Sen uskotaan itse asiassa olevan sata kertaa tilastoitua yleisempi, joten moni sairastanee sitä tietämättään.


Gluteeni laittaa ainakin vehnän muodossa vatsan sekaisin terveillä ihmisillä, joilla ei ole keliakiaa.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25701700
Gluteeni on todettu vaikka miten monessa tutkimuksessa haitalliseksi. Kaikki todelliset terveysasiantuntijat ja lääkärit tietävät tämän ja suosittelevat sen mukaisesti. Haitta-asteet vaihtelevat. Viljan aiheuttamista häiriöistä vain pieni osa on keliakiaa. Useimmat hyötyvät selvästi terveemmästä suolistosta, kun jättävät vehnän ja muut gluteenia sisältävät tuotteet pois. Mielenkiintoista, että ravitsemusasiantuntijat eivät varoita ihmisiä juuri mistään teollisuuden metkuista vaikka yliprosessoiminen, margariinit, ylisuolaaminen, lisäaineiden liiallinen käyttö ym pilaavat hyvää raaka-ainetta kun halutaan vain makua, pitkiä säilytysaikoja, mieluista väriä tai sitoa lisää ilmaista vettä tai ilmaa tuotteeseen.

Yli puolella suomalaisista on tulehduksellisuutta suolistossa enemmän tai vähemmän. 10 %:lla niin paljon että olo on kurjaa ja suolistosyövän riski on lisääntynyt selvästi. Vatsan terveys on lähes täysin ruokavalioasia, johon gluteeni ei totisesti kuulu.

Jos jokin ruoka aiheuttaa oireita, on se totta kliinisessä työssä. Esimerkiksi gluteeni-intoleranssi on kasvava ja todellinen ongelma, vaikka virallinen taho pakenee tutkimusten taakse väittämällä, ettei asiasta ole näyttöä ja mitätöi koko asian. Potilaiden oireita väheksytään ja heille jopa naureskellaan. Todellisuudessa virallinen taho ei ole edes pyrkinyt selvittämään, miksi potilaat oireilevat.
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Nämä löytyy myös kirjastosta!

Vaaralliset viljat : gluteeniviljat saattavat vaarantaa terveytesi
Tekijä: Braly, James
Vuosi: 2009
Kustantaja: Helsinki : Rasalas, 2009.
ISBN: 978-952-5421-48-4                                                                                              

Onko sinulla syömishimoa ja jos on, mitä ruokia himoitset? Tai tunnetko aterioiden jälkeen turvotusta ja epämukavaa oloa? Kouristaako vatsaasi? Onko sinun höllennettävä vyötä? Onko sinulla outoja tai riippuvuutta aiheuttavia reaktioita alkoholia kohtaan? Oletko ahdistunut tai masentunut? Tunnetko olosi voimattomaksi tai onko sinulla ylenmääräistä unen tarvetta?

Jos sinulla on erilaisia vaivoja, joihin ei löydy selitystä, syynä saattavat olla viljat. Suomessa syödään liikaa viljoja: puuroa, leipää, pastaa, pullaa...

Tiesitkö, että yli 150 sairautta yhdistyy herkkyyteen gluteiinille ja muille viljan proteiineille? Diabetes, kilpirauhassairaudet, ylilihavuus, närästys, osteoporoosi, suolistosairaudet, atooppiset allergiat, astma, nivelreuma, syöpä, MS-tauti, epilepsia ja autismi ovat niistä esimerkkejä.

Lue James Bralyn ja Ron Hogganin kirja, jos itse tai joku perhepiirissäsi kärsii epämääräisistä oireista. Yleensä gluteiiniherkkyys esiintyy suvuittain.

Eroon vehnästä
Tekijä: Davis, William
Tekijä: Ahvonen, Sari-Anne
Vuosi: 2014
Kustantaja: Jyväskylä : Atena, 2014 (Keuruu : Otavan Kirjapaino)
ISBN: 978-952-300-017-9

Täysjyvävehnäleipä nostaa verensokeria enemmän kuin valkoinen sokeri. Tiedämme terveellisestä ruokavaliosta enemmän kuin isovanhempamme, ravaamme lenkillä ja laskemme kaloreita. Miten on siis mahdollista, että vyötärön ympärysmitta vain kasvaa? Vastaus löytyy ruokakaupan hyllystä: leipää, sämpylöitä, pullia, keksejä, pastaa, muroja, mysliä, puuroa. Viljatuotteet ovat itsestään selvä osa länsimaista ruokavaliota - tuhoisin seurauksin. Nykyajan vehnä muistuttaa alkuperäistä vehnää yhtä paljon kuin ihminen simpanssia. Jalostus ja tehoviljely ovat tehneet vehnästä superhiilihydraatin, joka nostaa verensokerin pilviin jopa nopeammin kuin puhdas sokeri. Verensokerivuoristorata taas johtaa ahmimiseen - ja lihomiseen. Eikä apua saa edes täysjyvävehnästä. Sen vaikutus on sama. Eroon vehnästä kertoo, miten jokapäiväisestä leivästä on tullut maailman epäterveellisin ruoka-aine, miten se vaikuttaa terveyteen ja miten vehnäriippuvuudesta pääsee eroon. Tutkimustietoon ja käytännön kokemuksiin perustuva teos osoittaa, miten luopumalla vehnästä voi pudottaa painoa pysyvästi ja päästä eroon monista terveysongelmista.

Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla

Vatsa- ja suolistovaivat ovat tuttuja valtaosalle suomalaisista

Jopa yli miljoona suomalaista kärsii ruoansulatuselimistön sairauksista ja vaivoista. Kivut, närästys, tulehdukset, vatsan turvotus, ummetus, ilmavaivat ja monet muut mahasuolikanavan ongelmat ja sairaudet vaivaavat lukemattomia ihmisiä vuosikausia, usein ilman helpotusta. Kirjassa kerrotaan laajasti mm. ärtyvän suolen oireyhtymästä, dysbioosista, hiivataudista sekä nenänielun, ylävatsan ja suoliston sairauksista.

Kirurgian erikoislääkäri, ravitsemushoitojen pioneeri Kaarlo Jaakkola kertoo keskeisimpien ruoansulatuselimistön sairauksien hoidoista lääkkeellisellä eli farmakologisella ravitsemushoidolla sekä antaa neuvoja hyvästä ruokavaliosta. Lukuisat paranemistapaukset kertovat vakuuttavaa kieltään ravitsemushoitojen tehosta. Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla perustuu kirjoittajalääkärin käytännön työssä hioutuneeseen ammattitaitoon sekä alan lääketieteelliseen kirjallisuuteen.

”Jokaisella on oikeus yksilölliseen ravitsemushoitoon, jolla pyritään estämään, parantamaan tai hävittämään sairautta. Ravitsemushoidolliset menetelmät ovat välttämättömiä ruoansulatuskanavan monimutkaisen toiminnan ylläpidossa ja vaurioiden korjaamisessa. Jotta suoliston toiminnat saadaan paranemaan, ravitsemustilan puutokset tulee korjata.”

- Kaarlo Jaakkola
http://terveyskirjat.fi/tuote/ruoansulatus-kuntoon-ravitsemushoidolla/_________________________________________________________________________________________________________________________________Gluteeni!

Gluteeniyliherkkyyden olemassaolosta kiistellään edelleen Suomessa. Brittiläinen tutkimus osoittaa, että gluteeniyliherkkyys voi olla ensisijaisesti myös yksinomaan neurologinen häiriö / aivotoiminnan häiriö ilman suolisto-oireita. Yleisesti gluteeniyliherkkyys mielletään suolisto- ja iho-oireina. Tutkimuksen mukaan gluteenin proteiini voi vaurioittaa myös aivoja.
http://jnnp.bmj.com/content/72/5/560.full


Gluteeni on vehnässä, ohrassa ja rukiissa esiintyvä proteiini, jonka kanssa samankaltaista muotoa on myös kaurassa ja esimerkiksi maidossa. Gluteeni-intoleranssia ei voi todeta millään laboratoriokokeella tai tähystyksellä. Useimmiten se rajataankin ulkopuolelle etsittäessä syytä selittämättömiin oireisiin, jos ei sen vakavinta muotoa, keliakiaa, pystytä toteamaan tähystyksellä.


Viljojen gluteeni on yhdistetty yli 250 eri sairauteen!

Arviolta 50 % Suomen väestöstä saa erilaisia negatiivisia oireita viljoista. Helpoin konsti todeta oman elimistön herkkyys gluteenille tai muille viljojen haitallisille proteiineille (lektiini, WGA ja traumatiini) on yksinkertaisesti aloittaa viljalakko. Muutamassa viikossa viljojen poisjättämisestä oireet alkavat helpottaa, jos ne ovat olleet viljasta aiheutuvia. Vaikutuksen voi myös todentaa syömällä viljoja lakon jälkeen normaalisti, jolloin haittavaikutukset todennäköisesti tulevat esille melko voimakkaasti. Lisäksi viljojen gluteeni (vehnä, ruis ja ohra), peruna sekä maito tuottavat limaa elimistöön, joka pahentaa allergioita, astmaa, infektioita, lasten korvatulehduksia ja reuman oireita. Itsensä epäterveiksi kokevien ihmisten kannattaisi kokeilla ainakin muutaman kuukauden viljattomuutta. Jos ei auta, sitten ei auta. Hyvällä tuurilla hyöty on suuri.Gluteeniherkkyys


Moni lienee kuullut keliakiasta, kyvyttömyydestä sietää pientäkään määrää gluteenia (proteiini vehnässä, ohrassa ja rukiissa) ravinnossa. Suomessa keliakian esiintyvyys on jopa prosentti. Se mitä monikaan ei tiedä on gluteeniherkkyyden yleisyys. Gluteeniherkkyydellä tarkoitetaan elimistön reagointia ravinnon gluteeniin ilman täysin puhjennutta keliakiaa (keliakia on vain gluteeniherkkyyden "jäävuoren huippu" ja voidaan diagnosoida vasta kun ohutsuolen pinta on täysin tuhoutunut). Gluteenin aiheuttamat terveyshaitat ovat niin monimuotoisia, ettei niitä ole osattu useinkaan yhdistää gluteeniin. Keliakian diagnosointi ei gluteeniherkkyyttä paljasta. Kaikki juontaa juurensa lajimme kehityshistoriaan: emme selvästikään ole sopeutuneet käyttämään viljoja ravintonamme.Alla on lueteltuna terveysongelmia, joiden taustalla voi olla viljat:


Ihosairaudet

Hermostolliset sairaudet

Autoimmuunisairaudet

Ruoansulatuskanavan sairaudet

Muut


Viljat ovat varsin tuore lisä ihmisen ruokavaliossa eikä meillä olekaan ollut aikaa sopeutua geneettisesti niiden käyttöön ravintona. Tutkimusten mukaan ihmisen perimä ei ole muuttunut juuri lainkaan viimeisen 40 000 vuoden aikana kun taas viljat ilmestyivät ihmisten ruokavalioon vasta 10 000 vuotta sitten. Tästä syystä yleisesti terveellisinä pidetyt viljat eivät ehkä sittenkään ole niin terveellisiä kuin meille on uskoteltu.


Tutkimukset, jotka ovat havainneet terveyshyötyjä täysjyväviljoja käyttävillä, perustunevat siihen, että täysjyväviljoja käyttämättömät käyttävät valkoisesta vehnästä tehtyjä tuotteita. Tämähän ei siis todista mitään viljojen terveellisyydestä. Sen sijaan viljojen terveyshaitoista löytyy runsaasti todistusaineistoa.


Viljoissa on runsaasti ns. antiravinteita, joiden tiedetään vähentävän monien ravinteiden imeytymistä. Sen sijaan eläinkunnan tuotteista esim. B-vitamiinit imeytyvät lähes täysin. Samoin on biotiinin kohdalla. Sen puutos estää linoleenihapon muuttumista arakidonihapoksi ja biotiinipuutoksisilla on monia iho-oireita ja hauraat kynnet.Lisäksi korkean fytaattipitoisuuden vuoksi viljojen kalsium imeytyy huonosti. Viljat vaikuttavat myös D-vitamiinin aineenvaihduntaan ja lisäävät sen puutosta, josta on muutenkin puutetta kaikilla suomalaisilla. Ei olekaan yllättävää, että ihmisryhmillä, jotka saavat valtaosan ravinnostaan viljoista, on paljon osteomalasiaa, riisitautia ja osteoporoosia. Korvatulehdus, akne, atooppinen ihottuma, syöpä, astma, likinäköisyys, diabetes, nivelreuma, MS-tauti, epilepsia, dementia, skitsofrenia, masennus, nokkosrokko, osteoporoosi… Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Tuossa listassa on vain pieni osa niistä sairauksista, joita gluteeniviljat aiheuttavat. Gluteeniviljojen sisältämät erinäiset proteiinit voivat saada immuunijärjestelmämme reagoimaan sairaalloisesti.
Ihmisten terveydessä on tapahtunut merkittäviä muutoksia huonompaan suuntaan maanviljelyn korvattua metsästyksen ja keräilyn ravinnonhankintamenetelmänä. Nykytutkimuksen valossa tämä johtuu viljojen ja sokerin suuresta osuudesta ruokavaliossamme.Miksi viljoihin tulee riippuvuus?


Gluteeniviljat sisältävät morfiinin tapaisia aineita jotka aiheuttavat riippuvuutta ja käyttäytymishäiriöitä sekä oppimisvaikeuksia. Nämä ruokaperäiset huumeet muuttavat immuunijärjestelmän toimintaa ja lisäävät riskiä sairastua monenlaisiin sairauksiin. Gluteeni koostuu erilaisista proteiineista ja yksi on nimeltään gliadiini. Gliadiini on yleensä se viljan proteiini, joka laukaisee juuri elimistössä autoimmuunisairaudet. Ainoa mahdollisuus parantua gluteeniperäisistä sairauksista tai torjua niitä on TÄYSIN GLUTEENITON ruokavalio. Jos perheessä on yksi jolle viljat eivät sovi, todennäköisesti ne eivät sovi muillekaan perheen jäsenille. Huom! Gluteeni tai gliadiini herkkyys on eri asia kuin keliakia tai hiilihydraatti-intoleranssi.

Täysjyväviljan syöntiä suositellaan usein vedoten suuriin väestötutkimuksiin, joissa täysjyväviljan syönti yhdistyy parempiin terveysvaikutuksiin kuin muiden viljatuotteiden syönti. Tällaiset tutkimukset eivät kuitenkaan kerro, olisiko parempi syödä täysjyväviljaa vaiko ei viljaa ollenkaan.Ja lääkkeitä voi aina syödä, jos vaiva ei lähde oikealla ravinnolla ja ravintolisillä.
Luontaisesti gluteenittomia viljoja ovat muun muassa riisi, kvinoa, hirssi, tattari ja sekä puhtaasti tuotettu kaura.
Gluteeniherkkyys kiinnostaa monia, ja kyseessä ovat isot markkinat: Yhdysvalloissa gluteenittomien tuotteiden kulutuksen arvioidaan lisääntyvän 15 vuodessa 15 miljardiin dollariin. Suomessa viljat voi korvata muilla kasvikunnan tuotteilla (kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja) eli ei tarvitse laittaa rahojansa gluteenittomiin kalliisiin tuotteisiin.

http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo11206.pdfGluten may not be the only wheat protein that can make people sick!
http://www.scientificamerican.com/article/gluten-sensitivity-may-be-a-misnomer/?page=1


Perustuen useisiin tietolähteisiin, kuten antropologisiin ja historiallisiin aineistoihin sekä tieteellisiin tutkimuksiin, paleotyyppistä ruokavaliota syövät metsästäjä-keräilijät ja muut luonnollista elämäntapaa noudattavat kansat ja heimot ovat vanhaan ikään asti käytännössä vapaita kroonisista sairauksista ja he ovat ulkonäöltään urheilullisia, lihaksikkaita ja vähissä rasvoissa. Nykyään yli 70% länsimaalaisten ihmisten ravinnosta tulee ruuista, jotka eivät ole lajillemme ominaisia, kuten viljat ja maitotuotteet. Vaikuttaisi siis, että useimpien kroonisten tautien taustalla on modernin maailman mukanaan tuomien elämäntapojen ja ruokavalion suuri poikkeama siitä ympäristöstä, johon geenimme ovat tottuneet.
http://www.helsinkipaleo.com/aloita-tasta/Paksusuoli poistaa jätteet ja hallitsee bakteerien valtakuntaa!

Paksusuolen tehtäviin kuuluvat suoliston bakteerikannan ylläpidon lisäksi veden ja jäljellä olevien ravinteiden imeyttäminen ennen ulosteen siirtymistä peräsuoleen. Paksusuoli muodostaa etenevästä ruokasulasta ulostemassaa. Suoliston bakteerikanta käyttää ravinnokseen ulosteessa olevan kuitumassan ja tuottaa rasvahappoja, joita käytetään energianlähteenä. Bakteerien avulla myös poistetaan elimistöstä kuona-aineita ja myrkkyjä.

Tulehdukselliset suolistosairauksien (IBD) kuten haavaisen paksusuolen tulehduksen sekä Crohnin taudin esiintyvyys on lisääntynyt lähes kolminkertaiseksi viimeisen 15 vuoden aikana. Länsimainen runsaasti prosessoitua ravintoa sisältävä ruokavalio on yhteydessä tulehduksellisten suolistosairauksien kehittymiselle. Nämä taudit voivat puhjeta geneettisesti alttiilla henkilöillä suoliston bakteerikannan muutosten sekä häiriintyneen immuunivasteen vuoksi. Viimeisimmän tutkimustiedon mukaan tauteihin liittyvät myös suoliston läpäisevyys (ns. vuotava suoli) sekä jokin ympäristön laukaiseva tekijä, kuten esimerkiksi infektio.

Suolistoa mahdollisesti vaurioittavien antiravinteiden (kuten viljatuotteiden gluteenin ja vilja- sekä palkokasvien lektiinien) poistamisesta ja tulehdusta vähentävästä ruokavaliosta on yleensä paljon hyötyä sairaudesta toipumiselle. Erityisesti gluteenin rooli IBD:n kehittymisessä sekä geneettinen yhteys keliakiaan on osoitettu viimeaikaisissa tutkimuksissa. Viimeisen tutkimuskatsauksen perusteella suurin osa IBD-potilaista hyötyy gluteenin poistamisesta ruokavaliosta.
http://biohakkerit.fi/2014/10/09/suoliston-kunto-terveyden-kulmakiviÄrtyneen (IBS) suolen oireyhtymässä poikkeava suolen bakteerilajisto ja matala-asteinen tulehdus!
http://www.terveydentukipilarit.fi/terveysinfo/blogi/106/Tutkimus kilpirauhasongelmien ja keliakian yhteydestä:

"The association of coeliac disease with autoimmune thyroid disease is not surprising as they share common immunopathogenetic mechanisms... It is advisable to screen autoimmune thyroid disease patients for coeliac disease as there is an increased risk for gluten intolerance."

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9872614Chris Kresserin (Chris Kresser, M.S., L.Ac is a globally recognized leader in the fields of ancestral health, Paleo nutrition, and functional and integrative medicine) kannanotto gluteeniherkkyydestä:

- Gluteeniherkkyys on yhdistetty lukuisiin vakaviin sairauksiin.

- Perinteiset testit eivät mittaa tarpeeksi kattavasti gluteeniherkkyyttä.

- Gluteeniherkkyyden ongelmat voivat näkyä monissa paikoissa kropassa, ei pelkästään vatsassa.

- 60 päivän eliminaatiodietti on hyvä tapa testata oma tilanne. Kannattaa myös huomioida, että gluteeniherkät voivat reagoida myös moniin muihin proteiineihin, kuten maitoon, muniin ja kahviin. Siksi eliminaatiotesti kannattaa ulottaa myös ainakin maitotuotteisiin.
http://chriskresser.com/3-reasons-gluten-intolerance-may-be-more-serious-than-celiac-disease/
Lähteet:

http://vaihtoehtonahyvinvointi.blogspot.fi/2010/10/viheliaiset-viljat.html
http://www.luontaisnetti.fi/index.php?valikko=valikko&sivu=aikuiset_vaaralliset_viljat
http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2011/04/06/taysjyvaa-vai-ei-viljaa/
http://meripekkanen.com/2010/10/28/miksi-viljat-eivat-sovi-ihmiselle/

_________________________________________________________________________________________________________________________________


Tärkkelysintoleranssi -Suomalaisten uusi vaiva
 
    
Suomessa on tiedostettu jo 1990-luvulta lähtien sellaiset toiminnalliset vatsavaivat, joihin tavanomainen keliakia- tai laktoositon dieetti ei tunnu auttavan. Tärkkelysintoleranttisia vaivoja ei aiheuta gluteeni tai laktoosi, vaan kasvien sisältämä varastosokeri eli tärkkelys. 

Kun ruoansulatusjärjestelmän entsyymit eivät pysty tai eivät ehdi muuttaa kaikkea tärkkelystä – jota tulee perunasta ja viljasta sellaiseen muotoon, että se imeytyisi ohutsuolesta syntyy intoleranssi. Tätä intoleranssin muotoa aiheuttaa paitsi sulamaton viljatärkkelys, myös tärkkelysten erilaiset hajoamistuotteet. Viljatärkkelyksestä muodostuva mannoosi on samankaltainen sokeri kuin laktoosi maidossa.

Tärkkelysintoleranttiset ongelmat eivät siis tässä tapauksessa aiheudu viljojen gluteenista, vaan siemenien sisältämästä varastosokerista eli tärkkelyksestä. Myös perunan tärkkelys voi aiheuttaa samanlaisia oireita kuin viljan tärkkelys. Kysymys on lähinnä yksilöllisestä tärkkelyksen sietokyvystä suhteessa syötyyn tärkkelysmäärään.


Oireet

• hypoglykemiaa
• epämääräisiä vatsakipuja
• vatsan turvotusta
• ripulia
• pahanhajuiset ulosteet
• kaasunmuodostusta
• oksentelua
• rakkulamaista ihottumaa
• suutulehduksia, aftoja
• hiivan liikakasvua
• kiillevaurioita
• diabetesta
• astmaa
• heinänuhaa
• kilpirauhasen sairauksia
• aivosähkötoiminnan ja mielialan häiriöitä


Ruuansulatus antautuu liiallisen tärkkelyksen edessä
 
Jos ihmisen ruoansulatusjärjestelmän entsyymit eivät pysty muuttamaan kaikkea tärkkelystä imeytyvään muotoon, ylijäämästä tulee paksusuolen miljardien suolistobakteerien ruokaa. Tämä aiheuttaa myrkytystilan, joka pilaa suolistoflooran ja elimistön aineenvaihdunnan, aiheuttaa maksan toiminnallisia häiriöitä, josta seuraa, että suolistobakteerien aineenvaihduntatuotteita pääsee aivoihin, aiheuttaen keskittymis- ja aivosähkötoiminnan häiriöitä. Tavallisimpia arkipäivän ongelmia ovat paksusuolen turpoaminen, vatsan turvottelu, röyhtäilyt, närästys, vaihteleva ripuli ja ummetus, aamuinen äkillinen vessantarve ja erilaiset limaneritykset, nuhan ja flunssankaltaiset oireet. Huolestuttavinta on pelko paksunsuolen syöpäriskin lisääntymisestä. Tärkkelysongelma tiedostettiin jo 1940-luvulla, mutta 1970-luvulle tultaessa, laktoosi-intoleranssi ja keliakia veivät päähuomion.


Tärkkelyskuorman vähentäminen ja entsyymit auttavat siivoamaan suolistoa.
 
Viljoissa, perunoissa ja riisissä ei ole riittävästi entsyymejä niiden sisältämän tärkkelyksen muuttamiseksi imeytyvään muotoon eli monosakkarideiksi. Mikäli riittävää muutosta ei tapahdu riittävässä ajassa, imeytymätön tärkkelys "lumpsahtaa" paksusuoleen, jossa nälkäiset mädättäjäbakteerit ja hiivat odottavat sitä kuin käenpojat. Tässä vaiheessa ylijäämäperuna on kuin imellettyä perunalaatikkoa ja vehnätärkkelys kuin sokeritaikinaa.


Tärkkelysintoleranssi syynä voimattomuuteen?

Turvotus, runsas kaasunmuodostus, voimattomuus,  jatkuva ripuli, ripulin ja ummetuksen vaihtelu, ripulia aamuisin, esimerkiksi heti tee- tai kahvikupposen jälkeen. Jos kärsit näistä vaivoista, sinulla saattaa olla tärkkelysintoleranssi.

Tätä intoleranssin muotoa aiheuttaa paitsi sulamaton viljatärkkelys, myös tärkkelysten erilaiset hajoamistuotteet. Nämä vaivat eivät siis aina välttämättä johdu gluteenista, vaan viljan sisältämästä varastosokerista eli tärkkelyksestä. Myös perunan tärkkelys voi aiheuttaa samanlaisia oireita kuin vehnätärkkelys. Kysymys on lähinnä yksilöllisestä ruoansulatuksesta suhteessa syötyyn tärkkelysmäärään.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Vilja-allergia ja keliakia!


Vilja-allergiassa tietty vilja, yleensä vehnä, ohra ja ruis, aiheuttaa allergisia oireita. Oireet ovat samat kuin maitoallergiassa eli atooppisen ihottuman lehahtelua Vilja-allergiaa ei voi diagnosoida pelkän verikokeen perusteella, kuten ei maitoallergiaakaan. Näiden diagnoosi perustuu aina välttämisaltistuskokeeseen.


Keliakian ensimmäiset alkuoireet eivät välttämättä liity suolistoon. Ensimmäinen oire voi olla esim. masennus.


"Hoitamattoman keliakian aiheuttamat vaikeat neurologiset komplikaatiot ovat usein palautumattomia. Sen vuoksi on tarkeä päästaä varhain diagnoosiin ja noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota. Psyykkisiaä oireita esiintyy hoitamattomassa keliakiassa. Pikkulapsilla voi esiintyaä levottomuutta, ärtyneisyyttä ja välinpitämättömyyttä. Vanhemmilla lapsilla usein ilmenee väsymystä ja huonovointisuutta, mitkä ovatkin tavallisia keliakian ensioireita."
http://terveyskirjat.fi/hermoston-vaurioita-keliakiasta/


Keliakian yleisyys ja haasteellinen todentaminen
Keliakiaa sairastaa Suomessa arvioilta 2 prosenttia väestöstä. Keliaakikoista vasta kolmasosa on löydetty, joten moni sairastaa tietämättään. Valitettavasti myös keliakian diagnostiikassa olisi Suomessa huomattavasti parantamisen varaa. Ruokavaliohoito aloitetaan yleensä vasta ohutsuolesta tehdyn diagnoosin jälkeen eikä gluteenitonta ruokavaliota suositella edes kokeiluluontoisena ennen ohutsuolen koepalasta saatua näytettä.

Kalle Kurpan väitöstutkimus Keliakia ilman ohutsuolen limakalvon nukkavauriota on kuitenkin antanut vahvaa viitettä siitä, että keliakian hoito kannattaisi aloittaa joissain tapauksissa ennen ohutsuolen nukkavaurion todentamista. Esimerkiksi endomysiinivasta-ainepositiivisilla henkilöillä saattaa olla keliakiaoireita ja heikentynyt luuntiheys jo ennen suolinukkavaurion kehittymistä. Tällaisten yksilöiden kohdalla gluteenivapaan ruokavalion on havaittu kohentavan selkeästi terveydentilaa sekä masennusoireita.

Keliakia sekoitetaan helposti vilja-allergiaan. Keliakiassa viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine vaurioittaa suolen limakalvoa. Keliakian oireet ovat mm. suolioireita; ripulia, löysiä ulosteita, ylävatsan turvottelua, anemiaa ja ilmavaivoja. Ravintoaineiden imeytymishäiriöstä johtuen voi paino pudota. Keliakia on elinikäinen. Keliakia voidaan tutkia ohutsuolen tähystyksellä. Hoitona siihen on pysyvästi gluteeniton ruokavalio, jossa vältetään vehnää, ruista ja ohraa.

Keliakiaa sairastavien määrä on kaksinkertaistunut viime vuosikymmenten aikana. Miksi näin, jos vilja on terveystuote?  Iso ongelma on se, että vain pieni osa viljoista oireita saavista diagnosoidaan keliaakikoiksi. Suurin osa siis kärsii lukuisista oireista tietämättä, että oireet johtuvat herkkyydestä gluteeniin. On tutkittu, että keliakialla on suora yhteys mm. moniin autoimmuunisairauksiin, diabetekseen ja esim. masennukseen. Nämä samat riskit ovat näillä suurella joukolla ihmisiä, joilla ei ole virallista keliakia diagnoosia.


Keliakia ja psyykkiset oireet

Nykytietämyksen valossa on tärkeää huomioida, etteivät keliakian vaikutukset rajoitu ainoastaan suolistoon, luustoon, niveliin ja iholle, vaan voivat ulottua aivojen välttäjainetoimintaan. Tällaisissa tapauksissa hoitamattoman keliakian seurauksena saattaa ilmetä erilaisia mielenterveyden ongelmia, kuten

  • masentuneisuutta
  • keskittymisvaikeuksia
  • ahdistuneisuutta
  • käytöshäiriöitä
  • ärtyneisyyttä
  • hidastuneisuutta

Kertovatko oireesi keliakiasta?

Vihoitteleeko vatsasi, kun olet syönyt vehnää, ohraa tai ruista sisältävää ruokaa? Keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus, jossa gluteeni aiheuttaa tulehdusreaktion ja vaurioittaa suolinukkaa häiriten ravintoaineiden imeytymistä. Se voi oireilla muutenkin kuin mahavaivoilla. Jos useampaa alla kuvatuista oireista ilmenee gluteenia sisältävän ruoan nauttimisen jälkeen, saattaa omaa ruokavaliota olla syytä tarkistaa.


Ruoansulatusongelmat

Keliakian yleisimpiä oireita ovat ilmavaivojen, turvotuksen, ummetuksen ja ripulin kaltaiset ruoansulatusongelmat, jotka ilmestyvät gluteenia sisältävän ruoan syömisen jälkeen.


Kiillevaurio hampaissa

Pysyvien hampaiden kiillemuutokset on todettu hyvin yleisiksi keliaakikoilla. Useimmiten puhutaan vain hammaslääkärin tutkimuksessa esiin tulevista vähäisistä uurteista tai kuopista, mutta joskus vauriot ovat selvästi havaittavia ja jopa hampaan rakennetta ja muotoa vaurioittavia.

Kiilteen vaurioitumisen syyksi epäillään keliakian aiheuttamaa imeytymishäiriötä, jonka takia kiilteen muodostukseen tarvittavista rakenne- ja hivenaineista on puutetta.


Mielialaongelmat

Keliakiaan, erityisesti hoitamattomaan sellaiseen, voi liittyä myös psyykkisiä oireita. Niihin kuuluvat esimerkiksi yleinen väsymys ja huonovointisuus, mielialan vaihtelut ja jopa masentuneisuus.


Nivelongelmat

Nivelkipu tai -arkuus varsinkin sormissa tai polvissa voi viitata keliakiaan. On mahdollista, että gluteeni aiheuttaisi nivelkalvolla samanlaisen tulehdusreaktion kuin suolen limakalvolla.


Iho-ongelma keratosis pilaris

Kosmeettisesta iho-ongelmasta nimeltä keratosis pilaris, talirauhasten sarveistapit, kertoo kutisematon ja kivuton ihottuma, jota näkyy useimmiten olkavarsien ulkosivuissa, reisissä sekä pakaroissa. Iho voi karheutua ja värittyä punakirjavaksi, talirauhaset tulehtua ja sarveistapit muuttua pieniksi märkäpäiksi.

Ongelman aiheuttaa yleensä rasvahappojen ja A-vitamiinin imeytymishäiriö. Puutteet voivat johtua pitkä-aikaisen gluteenialtistuksen suolistolle aiheuttamasta vahingosta.


Uupumus

Väsymyksen tunne sen jälkeen, kun on syönyt gluteenia sisältävää ruokaa, on tavallista gluteenia sietämättömille ihmisille.


Krooninen väsymys tai fibromyalgia

Kroonisen väsymysoireyhtymän tai fibromyalgian alkuperäisenä syynä voi olla keliakia.


Migreeni

Vuonna 2001 tehdyssä selvityksessä havaittiin, että gluteeni voi laukaista migreenin ja intensiivisen päänsäryn sellaisilla ihmisillä, jotka ovat muutenkin niille alttiita. Selvitykseen osallistuneilla potilailla havaittiin magneettikuvauksissa merkittävää tulehdusta hermostossa, luultavimmin gluteenin aiheuttamista reaktioista johtuen.


Autoimmuunisairaudet

Koska pitkittynyt tulehdustila ja altistus gluteenille voi panna elimistön hälytystilaan, keliaakikoille kehittyy usein autoimmuunisairauksia. Sellaisia ovat esimerkiksi punahukka, psoriasis, nivelreuma, haavainen paksusuolentulehdus, skleroderma (reumasairauksiin kuuluva sidekudossairaus), Hashimoton tyreoidiitti sekä MS-tauti.


Hormoniongelmat

Hedelmättömyys, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä ja epäsäännölliset kuukautiset on joskus liitetty keliakiaan.


Neurologiset oireet

Huimaus, huono tasapaino sekä turtumuksen ja kihelmöinnin kaltaiset oireet voivat viitata gluteenin aiheuttamaan hermoston tulehdukseen.
Lähteet:


http://www.keliakialiitto.fi/liitto/keliakia/
http://www.uuttapuhtia.com/blogi/2011/05/onko-leipa-vaarallista/
http://all-nuts-in-a-case.blogspot.fi/2011/10/mielenterveysongelman-taustalla-voi.html
http://valtsuhealth.blogspot.fi/2011/06/mita-mielta-olenkaan-viljatuotteista.html
http://www.studio55.fi/terveys/article/kertovatko-oireesi-keliakiasta--lue-lista/2473112
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Ravinnon merkitys!