Skolioosi!


Nivelrikko!


Tuki- ja liikuntaelinvaivoihin apua ja mistä?Syöthän D-vitamiinia?

Suomessa paljas iho muodostaa auringosta D-vitamiinia keskikesällä ja keskipäivällä. Talvella D-vitamiinia ei saa lainkaan auringosta. Ruuasta D-vitamiinia saa muutaman mikrogramman päivässä, riippuen mitä syö.

D-vitamiinin tarve kasvaa painon ja iän mukaan. EFSA:n turvallinen D-vitamiinin saanti päivässä on yli 1-vuotiaalle 50 µg päivässä ja yli 10-vuotiaalle 100 µg päivässä.

Virallisia suosituksia korkeampia D-vitamiinitasoja puoltavia tutkimuksia tulee jatkuvasti, viikoittain. Suomessa ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) matalat (10 µg
päivässä) D-vitamiinin saantisuositukset näyttävät yhä fossiilisemmilta. Ne riittävät keskosvauvoille.


Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia, D-vitamiinia, magnesiumia sekä K2-vitamiinia. Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa.

Suomessa terveellinen ja monipuolinen ravinto ei riitä pitämään yllä tervettä luustoa, nivelsiteitä, välilevyjä ja niveliä. Ravintolisänä tarvitaan:

C-vitamiinia 400 mg
D-vitamiinia 50-100 µg

K2-vitamiinia 50-100 µg
Magnesiumia 200-400 mg

Nämä ravintolisät maksavat kuukaudessa alle 10 euroa, joten ei ole rahasta kiinni oman luustonsa hyvinvoinnista huolehtiminen. Edullisimmin ravintolisiä myydään Citymarketissa, iHerbissä sekä suomalaisissa verkkokaupoissa.D-vitamiini on lukuisille elintoiminnoille välttämätön hormoni. D-vitamiinin puutteella on todettu yhteys luukatoon, lihasheikkouteen, luuston kasvun häiriöihin, syöpiin, diabetekseen, autoimmuunisairauksiin, hermoston rappeumatauteihin, verenkiertosairauksiin, infektioihin, lihaskatoon ja iäkkäiden kaatumisiin. 

Ihminen on suunniteltu elämään auringossa, ei pimeässä. Ihmiskunta on kehittynyt Afrikan oloissa, jossa auringon valon ansiosta veren D-vitamiinipitoisuus eli seerumin kalsidiolipitoisuus (S-D-25) on vähintään 100 nmol/l. 


Googlella löytyy satoja tutkimuksia, että D-vitamiinin puutoksella on yhteys myös idiopaattisen skolioosin syntyyn.


THL:n väittämät D-vitamiinin virallisista saantisuosituksista perustuvat liian matalien viitearvojen käyttöön. THL pitää jo 50 nmol/l tasoa "hyvänä" D-vitamiinitasona, vaikka kansainväliset tutkimukset, D-vitamiinitutkijat ja D-vitamiiniin perehtyneet lääkärit pitävät optimaalisen D-vitamiinitason alarajana 80 nmol/l (estää mm. osteoporoosin). Myös prospektiivisten tutkimusten meta-analyysit eli koostetutkimukset puoltavat 80 nmol/l korkeampaa tasoa.

Amerikkalaisen Institute of Medicinen (IOM) totesi jo vuonna 2014, että hoitotutkimuksien mukaan pohjoisten alueiden väestöstä valtaosa (97.5%) saavuttaa tämän 50 nmol/l pitoisuuden päivittäisellä 15 mikrogramman D-vitamiinin päiväsaannilla.

Kanadalaiset tilastotieteilijät ovat kuitenkin osoittaneet IOM-laskelman virheelliseksi. Kun IOM:n käyttämät tutkimukset analysoitiin uudestaan ja korjattiin havaittu tilastotieteellinen virhe, osoittautui, että 15 mikrogramman D-vitamiinin päiväsaannilla väestön D-vitamiinipitoisuus ylittää varmuudella vain tason 27 nmol/l. Kirjoittajat toteavat, että D-vitamiinin liian pienellä päiväsaannin suosituksella (10 µg) on vakavia kansanterveydellisiä ja hoidollisia seuraamuksia ja että suositus tulee arvioida uudestaan.


"91 % skolioosiin sairastuneilla oli merkittävä D-vitamiinin puutos, veren D-vitamiinin pitoisuus oli alle 50 nmol/l"


"Vuoden 2005 tutkimuksessa 40%  idiopaattiseen skolioosiin sairastuneella lapsella oli osteopenia (alentunut luuntiheys, joka johtaa osteoporoosiin)."


"Veren D-vitamiinipitoisuuden ollessa 80-100 nmol/l tiedetään estävän osteoporoosia, osteopeniaa ja osteomalasiaa (aikuisten riisitauti) ja riittävän terveen luuston kasvuun."


"Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011 tutkimuksen mukaan esimerkiksi helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on  D-vitamiinin puutos. Lastenlääkäri dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa merkittävä lastensairaus. Hänen mukaansa helsinkiläislapsista noin puolella on vakava D-vitamiininpuutos jo vastasyntyneenä. "


"Puolet rintaruokaa saaneista kanadalaisvauvoista, joille annettiin D-vitamiinia 10 µg vuorokaudessa, saavutti arvon 75 nmol/l ylittävän 25-OH-D3-vitamiinin pitoisuuden plasmassa kolmen kuukauden iässä. Tähän tavoitearvoon pääsi vielä suurempi osa 20 µg tai 30 µg D-vitamiinia saaneista lapsista ja kaikki niistä, joille vitamiinia annettiin 40 µg. Pitoisuudet pyrkivät kuitenkin pienentymään yhden vuoden ikään mennessä."
(Gallo S ym. JAMA 2013;309:1785)


"Odottavan äidin D-vitamiinin puuutos näkyy sikiön luuston kehityksen häiriönä jo viidennellä raskauskuukaudella."


"Vuonna 2012 Euroopan Unionin elintarviketurvallisuuselin EFSA nosti D-vitamiinin turvallisena päiväannoksena pidetyn nuorten (11–17 v) ja aikuisten rajan 100 µg:aan. Vauvojen rajana EFSA pitää nyt 25 µg ja 1–10-vuotiaiden 50 µg päivässä."Osteo­po­roosia on Suomessa jo lap­silla. Vuoden 2011 tutkimuksen mukaan helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on mm. D-vitamiinin puutos.

Dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa merkittävä lasten sairaus. Hänen mukaansa lapsista noin puolella on vakava D-vitamiinin puutos jo vastasyntyneenä.

Mäkitien arvelee myös, että Suomessa on suuri joukko nuoria aikuisia, joilla on merkittävä riski sairastua osteoporoosiin jo ennen keski-ikää. Vain 14% :lla murtumapotilaista on ollut normaali luuntiheys vuonna 2011.

Hauras luusto on riskitekijä osteoporoosin lisäksi myös varhaiselle nivelrikolle ja muille tuki- ja liikuntaelinsairauksille. n. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja n. 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Jopa 70 prosenttia osteoporoositapauksista jää diagnosoimatta, joten sairastuneiden määrä on huomattavasti suurempi kuin 400 000.

Tyypillisiä osteoporoosin aiheuttamia murtumia ovat pienienerginen rannemurtuma, rasitusmurtumat, lonkkamurtuma sekä selän nikaman murtuma.

Verisuoni- ja luustonterveyden kannalta tärkeimmät ravinteet ovat kaikki antioksidantit (marjat, kasvikset, juurekset, vihannekset, hedelmät), C-vitamiini, D-vitamiini, magnesium, kalan Omega-3 -rasvahapot (EPA ja DHA) ja K2-vitamiini, joten varmista näiden riittävä saanti ruuasta ja ravintolisistä.

http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne.

Ranne-, olkavarsi -, lonkka- ja selkänikamien murtumat sekä rasitusmurtumat ovat tyypillisimpiä osteoporoottisia murtumia. Ensimmäiseksi luukadossa murtuu yleensä ranne, kun kaadutaan ja otetaan kädellä vastaan putoamista maahan.

Myöhemmällä iällä, kun refleksit vaimenee ja kättä ei ehdi laittaa kompastuessa alle, murtuu lonkka. Lonkkamurtumat ovat vakavimpia, koska pahimmillaan niihin voi menehtyä tai ne voivat invalidisoida pysyvästi. Reisiluun kaulan murtumia todetaan Suomessa noin 8000 vuosittain.

Kaikkein yleisin osteoporoottinen murtuma on selkänikaman murtuma. Nämä ilmenevät pituuden lyhentymänä tai kumarana ryhtinä.

Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa päivittäin riittävästi proteiinia (1-2 grammaa per normaali painokilo), C-vitamiinia 400 mg, D-vitamiinia 50-100 µg, magnesiumia 200-400 mg sekä K2-vitamiinia 50-100 µg. Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa.Lähteet:

http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

http://www.scoliosisjournal.com/content/9/S1/O45


http://www.easy-immune-health.com/vitamin-d-and-scoliosis.html

http://www.scielo.br/pdf/coluna/v13n4/1808-1851-coluna-13-04-00275.pdf

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01103115

http://www.bone-abstracts.org/ba/0002/ba0002P171.htm

http://www.tritolonen.fi/files/pdf/paakkari-y-l%C3%A4k%C3%A4ri.pdf

http://www.terveyskirjasto.fi/terveysportti/uutissorvi_uusi.uutissivu?p_uutis_id=17852&p_palsta_id=4


http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2813.htm

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26156737Paluu alkuunTuki- ja liikuntaelinvaivoihin apua ja mistä?


Käy ensin yleislääkärillä, joka katsoo ryhdin sekä liikeradat.

Tarvittaessa voit saada lähetteen laboratorioon mahdollisen reuman, muun sairauden, ravintoaineiden (esim. D-vitamiini) puutosten poissulkemiseksi.

Tarvittaessa voit saada lähetteen röntgenkuvaan tai magneettikuvaan. Synlab on edullinen yksityinen magneettikuvaus, jos kunnalliseen ei pääse.

Tarvittaessa voit saada lähetteen reumalääkärille (jos epäillään reumaa), ortopedille, neurologille tai fysiatrille, jos on tarvetta.

Hierojalle, fysioterapeutille, osteopaatille, naprapaatille, kansanparantajalle, kiropraktikolle sekä muille manipulaatiotekniikoita käyttäville koulutetuille asiantuntijoille pääsee, kun vaan menee.Panosta kunnon sänkyyn ja tyynyyn.


Selkäkivut ovat yleisiä. Aiheuttaja voi olla:

välilevyjen ongelmat

nivelten virheasennot

lihasheikkous

lihaskireydet

osteoporoosi

osteopenia

nivelrikko

murtuma

reuma

ruokavalio

uni

lepo

Si-nivel ongelmat (erittäin harva osaa diagnosoida ja hoitaa)

fasettinivellukot

sisäelinsairaudet (munuaiset, maksa, endometrioosi, munasarjat jne...)

jne ...Peräti 85 prosenttia selkävaivoista johtuu erilaisista toimintahäiriöistä, ei sairauksista.

https://www.apu.fi/artikkelit/selkakipu-voi-olla-si-nivelen-toimintahairioJalkaterän ja nilkan virheasennot voivat heijastua kipuina selässä asti. Jalassa on 52 luuta ja yli sata lihasta.

http://aijaa.com/MaCGot

http://aijaa.com/icDZXaJalkafysioterapeutit tekevät tukipohjallisia jalkaterän virheasentojen korjaamiseksi. Näitä on kaikissa suurissa kaupungeissa. Lääkärin lähetteellä saa kelakorvauksen( muutaman euron)  jalkafysioterapeutin tutkimuksesta.Tuki- ja liikuntaelinvaivoihin apua ja mistä?

http://aijaa.com/UCOTCC

http://aijaa.com/3FzfdtTässä muutama alan ammattilainen, jolta saa ilmaisia ohjeita heidän Facebook-sivuiltaan:

https://www.facebook.com/urheiluhierojariku/

https://www.facebook.com/eroonjumeista/

https://www.facebook.com/aft.fi/Panosta lihasten, luiden, nivelsiteiden ja nivelten hyvään ravintoon:

kalsiumPaluu alkuunNivelrikko!


Jos ravintoaineiden saanti syystä tai toisesta heikkenee, kudoksen hajoaminen voittaa uudistumisen ja kudos alkaa haurastua. Kansanomaisesti tätä kutsutaan elimistön "kulumiseksi".Kuuntele Paula Heinosta, joka kertoo nivelille hyvästä ravinnosta:

17.11.13
Osa 4/5 (4:16)
Osa 5/5 (5:08)
http://www.terveydentukipilarit.fi/radio-ohjelma/mediasali/
Oikea ravinto on perusta nivelten hyvinvoinnille:
http://aijaa.com/cUxmvJ
Jätä viljat ja ota kasvikset tilalle!

Viljat ovat ihmiselle korvikeruokaa, emmekä pysty käsittelemään niiden proteiineja kunnolla. Kaikilla viljoja syövillä on tulehdusta ohutsuolessaan, niillä joilla tulehdusta on enemmän, syntynyttä ongelmaa kutsutaan keliakiaksi. Suomessa keliakiaa esiintyy n. 2 %:lla väestöstä.

Elimistömme on tottunut metsästäjä-keräilijä-ruokavalioon (marjat, juuret, kasvikset, hedelmät, siemenet, pähkinät, kala, liha), johon ei vilja tai maito kuulu millään muotoa

Lääkärit toteuttavat heille määrättyä agendaansa ja hoitosuosituksia, eivätkä halua tietää ravitsemustieteestä mitään, muutenhan he suosittelisivat viljoista luopumista.

Arvellaan, että jopa kolmasosa suomalaisista on gluteeniyliherkkiä, joka aiheuttaa ns. vuotavan suolen. Monien autoimmuunisairauksien takana on vuotava suoli. Esim. reuma, kilpirauhasen toiminnan häiriöt, ihosairaudet, suolistosairaudet, astma, psyyken ongelmat ja nivelrikko ovat tällaisia. Suomalaisten lääkärien tietämys ravinnon vaikutuksesta eri sairauksiin ja niiden hoitoon ja varsinkin ennaltaehkäisyyn on erittäin heikkoa.

Itse kannattaa kokeilla onko viljattomasta ruokavaliosta apua iho-, suolisto- tai niveloireisiin. Mistään ravintoainepuutoksista tai kuidun puutteista ei kannata huolestua, jos niiden tilalla syö kasviksia ja marjoja.

Asian kieltäminen ja kiertäminen tulee vain meille veronmaksajille äärimmäisen kalliiksi ja aiheuttaa huomattavia inhimillisiä kärsimyksiä. Kaikkein herkimmät eivät siedä edes luontaisesti gluteenittomia viljoja (kaura).

viljatJo saatuun nivelrikkoon saattaa auttaa kollageeni, kurkuma, magnesium sekä inkivääri.


Nivelrikossa tärkeimpiä vitamiineja ovat B-, C- ja D-vitamiinit.B1-, B6- ja B12-vitamiinit lisäävät nivelten aineenvaihduntaa.


On osoitettu tutkimuksin, että B-, C- ja D-vitamiinin liian vähäinen saanti on yhteydessä nivelrikkoon. Käytännössä kaikilla suomalaisilla on vajausta B-, C- ja D-vitamiinista, puolella D-vitamiinista myös kesällä.


Syö D-vitamiinia 50-100 µg päivässä. Koska 10 µg päivässä tiedetään riittävän vastasyntyneelle, EI muille. Pyydä lääkäriltäsi veren D-vitamiinipitoisuuden mittaus, jotta syöt oikean annoksen D-vitamiinia. D-vitamiini on ratkaisevassa asemassa luuston, nivelten ja lihasten hyvinvoinnille.
D3.htm


Syö C-vitamiinia 400 mg päivässä.  Tutkimusten mukaan vähimmäistarve päivässä on 400 mg. C-vitamiinia kannattaa tankata joka päivä. C-vitamiinin puutos altistaa lukuisille eri sairauksille. Kun C-vitamiinia ei ole riittävästi, sitä ei riitä kaikkiin kehon soluihin ja kudoksiin.Kollageenia nivelille:
http://karrikoivula.fi/gelatiiniOnko kollageenista ravintolisänä mitään hyötyä ?

https://www.juoksija-lehti.fi/poistaako-kollageeni-nivelkipuja/
Kollageeni ja nivelten terveys?

Ravintolisinä myydään erilaisia kollageenivalmisteita. Kapselimuodossa myydään tyypin 2 kollageenia, joihin on lisätty hyvin pieniä määriä muita ravinteita, jotka nostavat lähinnä tuotteen hintaa. Näissä kapseleissa tyypin 2 kollageenia on 8 - 100 mg per päiväannos riippuen valmistajasta.

Lisäksi myydään jauheena kollageenihydrolysaattia (hydrolysoitu kollageeni), jonka päivittäinen annos on 5 000 - 10 000 mg.

Eli kollageenin määrä on huomattavasti suurempi jauheessa verrattuna kapseleihin.

Tutkimusten mukaan kannattaa nivelrikon hoitoon olevan kollageenin päivittäinen annos olla ainakin 8 000 mg päivässä.

Kollageenihydrolysaatti jauheena on huomattavasti halvempi kuin yksikään kapselivalmiste.
Elimistö tarvitsee kolme elementtiä kollageenin muodostumiseen: proteiinia, C-vitamiinia ja magnesiumia.
Lisäksi niveliä kuluttaa YLIpaino, nivelten virheasennot sekä liika rasitus esim. rankka urheilu tai työkuormitus. Mutta näissäkin oikea ravinto on perusta nivelten hyvinvoinnille.
Väitös­tut­ki­muk­sessa löy­tyi uu­sia solun­si­säisiä meka­nis­meja, jot­ka välit­tävät ja sääte­levät adi­po­sy­to­kiinien nivel­tu­leh­dusta ja rusto­vau­riota pahen­tavia vaiku­tuksia.

http://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/leptiini-valittaa-lihavuuden-ja-nivelrikon-yhteytta/

Monet ravintolisät ja luontaistuotteet sisältävät hainrustoa.

https://marianordin.blog/2015/09/06/haista-huuhaata-hainrustoa-apteekin-hyllylta/Glukosamiini on nivelrustossa esiintyvä yhdiste, jota markkinoidaan lääkkeenä ja ravintolisänä nivelrikon hoitoon. Tutkimusnäyttö glukosamiinista on ristiriitaista, eikä sen tehoa ole voitu selkeästi osoittaa._________________________________________________________________________________________________________________________________

Ravinnon merkitys!Paluu alkuun