Päivitetty 5.8.2015Minun tarinani tuki- ja liikuntaelinvaivoista!


Synnyin maaliskuussa 1968.

Äitini ei syönyt D-vitamiinia raskausaikana lainkaan (THL:n ja VRN:n mielestä se oli tarpeetonta ja on edelleen), joten hänen päivittäinen D-vitamiininsa saattoi olla jopa n. 2 µg päivässä ruuasta, koska ei kalaa juurikaan syönyt eli pahassa riisitaudissa kehityttiin kohdussa. Odottavan äidin D-vitamiinin puuutos näkyy sikiön luuston kehityksen häiriönä jo viidennellä raskauskuukaudella.

Veren D-vitamiinipitoisuuden ollessa 80-100 nmol/l tiedetään estävän osteoporoosia, osteopeniaa ja osteomalasiaa (aikuisten riisitauti) ja riittävän terveen luuston kasvuun. Ja tähän tarvitaan 50-100 µg D-vitamiinia päivässä riippuen iästä sekä painosta ja jopa enemmänkin, jos on isokokoinen ihminen. n. 20 % suomalaisista ei saa kesälläkään auringosta riittävästi D-vitamiinia, koska oleilevat liikaa sisätiloissa. D3-vitamiini on keskeisessä asemassa kaikessa mikä koskee tukirangan niin pehmeitä kuin kovia osia.

Yleisin "sairaus tai ominaisuus" suomalaisilla on huono ryhti, lattajalat, skolioosi, länkisääret ja raajojen pituuserot, joita D-vitamiinin puute aiheuttaa luuston kasvuaikana ja sen jälkeenkin.

Jo lapsena äitini kertoi minulle, jotta selässäni on synnynnäinen selkävika (näkyi jo 3 vuotiaana otetusta valokuvastakin rannalla), joka tulee rajoittamaan elämääni. Sitten peruskoulussa sekä ala-asteella että ylä-asteella kouluterveydenhoitajan ryhtitarkastuksissa aina sanottiin, jotta synnynnäinen selkävika (skolioosi), notkoselkä ja huono ryhti.

Noin 21 vuotiaana alkoi yläselkäni rangan lihakset särkemään (olivat jumissa). Yläselkä ja alaselkä kuvattiin.

Tulos oli: skolioosi, lattajalat, kyfoosi, notkoselkä, huono ryhti ja vasen jalka n. 20 mm lyhyempi.

Sain korotuspohjallisen (12 mm) vasempaan kenkääni ja hiukan myöhemmin teetettiin myös tukipohjalliset kiropraktikko Terhi Pinomäen määräyksestä, jotta selkäni voisi paremmin. Mutta ei niistä juurikaan mitään apua ollut, eivätkä mahtuneet juuri mihinkään kenkiin, vaikka käytin miesten kenkiä.

Vuonna 2004 työterveyslääkäri lähetti minut Kelan kuntoutukseen (TULES-kuntoutus) selkäni jatkuvien kipujen takia ja sieltä sain hyviä jumppaohjeita sekä fysiatrilta (mitenkään minua ei tutkittu ???) lähetteen selkäni röntgenkuvaukseen mahdollisen osteoporoosin takia yläselässäni olevan kyfoosin takia.

Röntgenkuvien diagnoosi 2004:

Lanneranka: Kohtalainen rotaatioskolioosi (ristiselästä selkäranka kiertynyt oikealle). Ei nikama-anomalioita eikä luustomuutoksia. Nikamavälit ovat hyvät, ei degeneratiota. Si-nivelet normaalit.
Rintaranka: Aivan lievä skolioosi ja vähän korostunut kyfoosi. Ei luustomuutoksia. Th 6/7, 7/8 ja 9/10 väleissä on lievä diskusdegeneratio.
Alaraajojen pituusero: Vasen alaraaja on 17mm lyhyempi.
Kaularanka: Ei merkityksellisiä anomaolioita. Ryhti on tavallinen. Normaalit nikamasolmu- ja nikamakaarirakenteet, säännöllliset nikamavälit ja molemmin puolin avoimet luiset juuriaukot.

Aina ihmettelin, jotta mikä on kun kävellä ei voinut paria kilometriä enempää kun meni alaselän lihakset ihan kramppiin ja tämän jälkeen jalat väsyivät. Tämä alaselän lihaskramppi hellitti, kun istui aikansa venytellen alaselkää. Tähän vaivaan fysioterapeutti ohjeisti pysähdellä kävelyn aikana ja venytellä alaselkää, kun häneltä sitä kysyin. Myöskään pitkään seisominen ei ollut koskaan mahdollista jalkojen väsymisen takia ja alaselän lihasten mennessä kramppiin. Onneksi olen aina ollut sellaisessa työssä, jossa ei tarvitse seisoa, kävellä tai istua pitkään.

Koko ikäni sekä alaselkäni että yläselkäni lihakset vihoittelivat enemmän ja vähemmän ja näinollen paljonkin rajoitti elämääni. Lihasjumittumia, rangan jäykkyyttä ja fasettinivellukkoja oli aina koko rangan alueella, vaikka mitä itse teki tai ei tehnyt. Aina oli niska-hartiat jumissa ja kävin vuosittain 10* hierojalla, mikä helpotti lihasjumittumia vähäksi aikaa. 17 vuotta ravasin selkävaivojeni kanssa lukemattomilla yleislääkäreillä (sain lähetteitä fysioterapiaan eli hierontaan), lukemattomilla fysioterapeuteilla (n. 20 on tullut käytyä läpi, eikä kukaan tutkinut minua mitenkään), 2 eri fysiatrilla joista kumpikaan ei edes katsoneet minun röntgenkuviani, eivätkä tutkineet selkääni lainkaan, OMT-fysioterapeutilla (sain vain hierontaa).

Naprapaatti/fysioterapeutti Ilkka Peltosella kävin muutamia sarjakertoja n. 30 kertaa yhteensä ja hänen diagnoosinsa selästäni oli: ristiselän nivelsiteet venyneet ja selkäni nyt vaan on tällainen. Häneltä sain vain hierontaa ja rintarankan lukkoja avattiin. Helpotti vähäksi aikaa. Olisi halunnut minun käyvän lopun ikääni hänen vastaanotollaan, vaikka mitään kunnon apua en sieltä saanut.

Kaikki edellä olevat asiantuntijat sanoivat, jotta kun selässäni on synnynnäistä vikaa, niin sen kuuluukin olla kipeä ja lihasten kuuluu mennä jumiin, koska lihakseni ovat jatkuvasti virheasennossa selkärangan kieroudesta ja huonosta ryhdistä johtuen. Ja joudun kärsimään tästä lopun elämääni. Uusia aikoja kaikki oikein tuputtivat, joten kyllä rahani kelpasi. Ohjeeksi annettiin (fysioterapeutit) vain aerobista liikuntaa ja venyttelyohjeita.

Näin sitten toimin. Aina olen liikkunut ja venytellyt.

Loppuvuodesta 2005 kävin manuaaliterapeutti Hannu Timosella 5 kertaa, joka lupasi parantaa fibromyalgiani (?), mutta en parantunut yhtään mihinkään. Lihakset tulivat oikein vetreiksi hyvästä hieronnasta johtuen sekä avattiin rintarangan lukkoja jälleen kerran. Sanoi myös laittaneensa oikean Si-niveleni oikeaan asentoon (itse en mitään huomannut olossani, muuta kuin alaselän lihaskivun pahentumista). Myös jalkojeni pituusero kuulemma vähentyi, minkä hän uskoi johtuneen hieromisestaan, vaikka tätä ei mitenkään mitattu.

Internetissä Suomi24 keskustelupalstalla alkuvuodesta 2006 eräs mies ehdotti minulle Si-nivelen virheasentoa, joka häneltä oli korjattu ja joka oli hänelle aiheuttanut vuosien kipukierteen ja lääkäreillä ravaamisen.

Kesällä 2006 menin Kansanparantaja Heikki Luoman käsittelyyn (oli mainos paikallislehdessä, jotta osaa hoitaa Si-niveltä).

Kansanparantajan Diagnoosi: Vasen Si-nivel lukossa sekä oikea Si-nivel lukkiutuneena virheasentoon (mennyt todennäköisesti synnytyksessä), ja näinollen lantio ihan vinossa, joka väänsi koko selkärankani ihan kieroon alkaen lantiosta oikealle kiertyneenä, kallonpohjaan asti ja aiheutti jalkojeni pituuseron n. 20 mm (pituusero katsottiin mahallaan maaten ja sanottiin oikean jalan olevan lyhyempi, ei vasen, kuten röntgenkuvat näytti).

Hän avasi nämä lukittuneet Si-nivelet ja selkäni kierous poistui.

Lopullinen diagnoosi loppukesästä 6 hoitokerran jälkeen 2006 Heikki Luomalta: jalat yhtä pitkät ja selkä täysin terve sekä myös fibromyalgia paranee ihan kohta. En parantunut hänenkään käsittelyssään fibromyalgiasta. Hän kielsi korotuspohjallisen käytön vasemmassa kengässä, koska nyt jalkani ovat yhtä pitkät. Ryhtiäni ei mitenkään katsottu ja jalkojenkin pituusero katsottiin mahallaan maaten.

Sain hyviä venyttelyohjeita häneltäkin sekä ohjeen, jolla saan itse aukaistua oikean Si-niveleni, joka lukkiutui itsekseen vähän väliä. Tämän lukkiutumisen huomasi kyllä heti, koska alaselän lihaksen menivät täysin kramppiin.

Siis koskaan aikaisemmin ei kukaan (n. 50 "asiantuntijaa") ole edes minun lantioni toimintaa tutkinut, puhumattakaan Si-nivelieni toiminnasta. Itse

Liikuin ja venyttelin joka päivä Luoman ohjeiden mukaan.


Kaikenlaista pientä alaselkävaivaa lihaksissa oli syksyn 2006 jälkeenkin aika paljon ja oikean pakaran lihakset kramppasivat ja särkivät todella pahasti jokapäiväisestä venyttelystä huolimatta sekä myös niska-hartiat olivat edelleen jumissa (pidin sitä ihan normaalina, kun olivat aina olleet jumissa). Myös oikea Si-nivel lukittui itsekseen joka päivä monta kertaa, mutta sain sen itse aina auki. Kävin 2006-2007 talven aikana 13 kertaa hierojalla tästä syystä 3:lla eri hierojalla, joista 2 ensimmäistä ovat fysioterapeutteja. Vasta kolmas tavallinen hieroja, joka on perehtynyt triggerpistehierontaan, diagnosoi, että oikeasta pakarastani puuttui lihaksia (johtui lantion virheasennosta), josta pakarakipuni johtuvat, sekä vasen jalkani edelleen lyhyempi n. 10 mm kuin oikea (tarkasti ryhtini seisovaltaan). Sain häneltä triggerpistehierontaa oikeaan pakaraani ja jumppaohjeen, jotta saan lihaksia siihen. Se auttoi paljon. Kävin myös työterveyslääkärillä, joka myös totesi katsomalla, jotta edelleen vasen jalkani on n. 10 mm lyhyempi.

Oikea alaselkäni ja pakarani vaivasi ajoittain edelleen (en käyttänyt korotuspohjallista, koska kiellettiin sen käyttö turhana) ja oikea Si-nivel lukittui itsekseen joka päivä monta kertaa, mutta sain sen itse aina auki, joten menin kesällä 2007 koulutetun kiropraktikko/fysioterapeutti Kimmo Heinosen asiakkaaksi. Hän sanoi selkäni olevan tästä pitkäaikaisesta (38 vuotta) kieroudesta ja normaalin liikkuvuuden rajoituksesta johtuen ihan jumissa (lihakset, nikamat ja nivelet) lantiosta kallonpohjaan asti. Myös oikea Si-nivel särki ajoittain.

Hän mittasi jalkojeni pituuseron "painopistelaitteella" ja totesi, että vasen jalkani on n. 10 mm lyhyempi kuin oikea ja kehotti käyttämään korotuspohjallista edelleen kengässä. Otin korotuspohjallisen takaisin käyttöön (onneksi en ollut heittänyt sitä roskikseen).

Fasettinivellukkoja avattiin koko rangan (myös kaularankaa käsiteltiin) alueelta 30 kertaa (ensimmäiset 15 kertaa kuului vaan kovaa narinaa rangasta, kun lukkoja avattiin) ja annettiin triggerpistehierontaa oikean pakaran lihaksiin ja oikeaan jalkaan, joka lopetti Si-nivelen ajoittaiset säryt ja oikean pakaran lihaksen kiristyksen. Mutta edelleen oikea Si-nivel lukkiutui päivittäin, mutta sain sen itse auki. Myös Kimmo Heinonen aukaisi oikeaa Si-niveltäni välillä, kun oli juuri sillä hetkellä lukossa, kun hänen vastaanotollaan kävin. Vasemmassa Si-nivelessä ei huomannut mitään poikkeavaa.

Kimmo Heinosen hoidossa kävin 11/2008 asti ja diagnoosi: lievä oikoryhti yläselässä ja vasen jalka n. 10 mm lyhyempi. Muuten terve selkä ja niska. Ehdotti minulle loppuelämän hoitoa eli kävisin kerran kuukaudessa ns. ennakkohuollossa, joka maksaisi 75€ kerta. En suostunut, koska hoito kesti vain 2 minuuttia ja aina oli samat rytkäykset, joita selkään tehtiin ja kaularankaan.

Mutta edelleen meni alaselän lihakset ihan kramppiin kävelystä tai paikallaan seisomisesta. Sekä oikean alaselän lihakset välillä kipeytyivät. Ja oikea Si-nivel lukkiutui monta kertaa päivässä.

Niska-hartiaseutu huomattavasti parempi kuin koskaan aiemmin.

Liikun ja venyttelen säännöllisesti kaikki lihakset.

Heti 2009 alkuvuodesta alkoi kaularangasta venytellessä napsumaan fasettinivelet eli kuului napsahduksia millon mistäkin kohtaa kaularankaa molemmin puolin. Keväällä 2009 alkoi niska menemään jo ihan lukkoon, kun hetkenkin katsoi sivulle jompaan kumpaan suuntaa, tuli kova lihaskipu koko kaularankaan ja sitten oli vaikeaa saada kasvoja käännettyä suoraan eteenpäin. Välillä myös aamuisin ja päivälläkin niskalihakset menivät jumiin ja aiheuttivat kipua.

10.9.2009 Menin Dr. Fraser Bliss:n vastaanotolle, josta sain vinkin selkäliiton keskustelupaltasta, jotta on hyvä niskaongelmissa.

Yli tunnin tutkimuksen jälkeen diagnoosi:

skolioosi

jalkojen pituusero (vasen lyhyempi ? cm)

kaularangan ylimmät ja alimmat nikamat täysin jumissa ja näinollen kaularanka EI toimi oikein

rintarangassa pari nikamaa täysin jumissa, joka estää rangan normaalin liikeradan

vasen lonkka kireä ja vasen Si-nivel lukossa, joka aiheutti oikean Si-nivelen yliliikkuvuuden, jonka johdosta se meni lukkoon monta kertaa päivässä

ristiselän ja oikean lonkan nivelsiteet venyneet

kaularangan molemmin puolin ja molemmissa kyljissä kudoskiinnikkeitä, joita on tullut pitkään jatkuneen nikamien väärien asentojen, huonon ryhdin ja siitä johtuvan lihastulehduksen seurauksena

vasemmat kylkiluut hiukan painuneet sisäänpäin (kuoppa), johtuen synnynnäisestä viasta

rangan lihakset (nikamien välissä olevat pienet tahdosta riippumattomat lihakset) täysin jumissa

Määräsi myös lanneselän ja kaularangan röntgeniin.

Röntgenkuvien diagnoosi 2009:

Lanneranka: kohtalainen skolioosi , 2mm nikamansiirtymä joka voi aiheuttaa pientä yliliikkuvuutta alaselässä
Alaraajojen pituusero: vasen alaraaja on 21 mm lyhyempi

Kaularanka: oikoryhti eli nikamat ihan jumissa (ylimmät ja alimmat)

Hoito:

Kaularangan nikamat avattiin sekä myös rintarangan vuosikymmeniä lukossa olevat nikamalukot (pari nikamaa ns. "sementissä") avattiin ja varmistettiin niiden auki pysyminen. Sain myös triggerpistehierontaa selkääni, lantiooni, Si-niveliin ja kaularankaani sekä kudoskiinnikkeiden poistoa venyttämällä yrityksen fysioterapeuteilta sekä myös Fraseriltä..

Vasen Si-nivel avattiin, kun oli jumissa. Tätä tehtiin jokaisella hoitokerralla, koska oli aina jumissa. Oikea Si-nivel myös lukkiutui itsestään päivittäin, johtuen vasemman Si-nivelen lukkiutumisesta.

Sain myös ohjeita.

Kävin lukuisia kertoja hoidossa.

Nyt on kaularanka täysin oireeton. Myös selkä tuntuu todella hyvältä koskaan, eikä mene alaselän lihakset lainkaan kramppiin, kun kävelee tai seisoo paikallaan.
Eli pystyn kivutta kävelemään ja seisomaan ensimmäistä kertaa 25 vuoteen.
Eli alaselän lihasongelmat johtuivat yläselän toimimattomuudesta ja Si-nivelistä.
Myös lantion toiminta tarkastettiin joka kerta ja vasen Si-nivel avattiin, joka aiheutti oikean Si-nivelen yliliikkuvuutta.


22.3.2013

Käyn 3-4 kertaa vuodessa Bliss Clinicissä hoidossa, koska huonon ryhtini johdosta muutama nikama menee lukkoon rinta- ja kaularangassa aika ajoin. Si-nivelet tarkastetaan myös joka kerta ja ovat pysyneet auki. 

Liikun ja venyttelen säännöllisesti.


Lokakuu 2013

Toisen jalkateräni päkiä kipeytyi 3 viikoksi. Kävin lääkärin lähetteellä jalkafysioterapeutilla, joka ehdotti ortooseja kenkiin, koska minulla on vääristynyt askel, johtuen jalkateristäni, joissa nilkat taipuu sisällepäin eli ns. lattajalat.  Sain jalkaani teipin ja jumppaohjeita. Jalka parani.

Käytän ortooseja lopun ikääni, jotta jalkaterävaivoja ei tulisi.

 

Tammikuu 2014

Pidän nyt taukoa kiropraktisesta hoidosta ja kuulostelen olotilaani, josko voisin olla käymättä missään hoidossa lopun elämääni. Käytän pilatesrullaa, liikun ja venyttelen.


Tammikuu 2015

Selkä ihan hyvä. Oikea Si-nivel lukittuu välillä, johtuen fibromyalgiasta (jumittaa lihaksia) sekä Si-nivelen yliliikkuvuudesta (nivelsiteet pysyvästi venyneet) sekä alaselän yliliikkuvuudesta.


Elokuu 2015

Parin vuoden tauon jälkeen kävin hoidossa 4 kertaa. Avattiin fasettinivellukot kaularangasta sekä selästä. Sain myös triggerpistehierontaa, jolla lähti vuoden jatkunut niskakipu pois. Täytyneen jatkossa käydä hiukan useammin, niin ei tarvitse turhaan kärsiä lihasjumista.


Elokuu 2018

Olen vaivojen tullen käynyt Markus Lehtosen vastaanotolla, koska Fraserilla on niin paljon potilaita, että hänelle on vaikea saada aikaa. Markus Lehtonen on erittäin pätevä hoitamaan rangan ongelmia.

http://kiropraktikkomarkus.fi/