Reuma ja ruokavalio!
Suoliston väärä bakteerikanta on oireiden taustalla. Moni pääsee oireista eroon oikealla ruokavaliolla. Lääkärien tietotaso suolistosta on surkealla tasolla. Tieto suolistosta on yleisesti ottaen vajaata. Ihminen tuntee kosmoksen paremmin kuin suoliston.

Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä.


Voiko ruokavaliolla ehkäistä, hoitaa ja saada sairauksia remissioon (oireeton sairaus)?

Valitettavan usein lääkäreiden kanta sairauksiin on, ettei ruokavaliolla ole juurikaan merkitystä.

Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksien oireiden vähentämisen ja immuunivasteen kanssa.Autoimmuunisairaudet reagoivat usein erittäin nopeasti viljattomaan, maidottomaan ja sokerittomaan ruokavalioon. Sekä ehdottomasti rypsiöljy ja rypsipohjaiset rasvat (margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) pois.

Allergiat, psoriasis, nivelrikko, reumasairaudet, tyypin 2 diabetes, astma, suolistosairaudet ja atopia ovat elimistön immuunijärjestelmän ylireagointia sopimattomiin (yleensä viljat ja/tai maito sekä rypsiöljy) ruoka-aineisiin, jotka pitävät tulehdustilaa yllä kehossa. Kun elimistön pommittaminen sopimattomalla ravinnolla lopetetaan, myös immuunijärjestelmä rauhoittuu.

Kannattaa perehtyä aiheeseen, sillä voit päästä kaikista oireista eroon vain muuttamalla ruokavaliotasi.

Lasten allergiat ja autoimmuunisairaudet ovat lisääntymässä huimaa vauhtia. Ei nuo sairaudet taivaasta tipu, vaan jotain tehdään todella väärin.

VÄLTÄ TURHIA ANTIBIOOTTIKUUREJA.

Antibiootit tappavat suoliston hyvät bakteerit ja täten altistavat uusille sairauksille. Mutta  suoliston bakteeristo kyllä toipuu, kun sille antaa kunnon ravintoa. Eli vältä rypsiä kaikissa muodoissaan (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...), maitoa sellaisenaan sekä liiallista viljan käyttöä.

Myös huono sisäilma, home, radon, haitalliset kemikaalit, ympäristömyrkyt ja torjunta-aineet sairastuttavat. Eli varmista, että olet aina puhtaassa sisäilmassa.


_________________________________________________________________________________________________________________________________


Uusi suomalaistutkimus nivelreuman hoidosta: Ravitsemus ja ravintolisät auttavat!

https://hymy.fi/terveys-hymy/uusi-suomalaistutkimus-nivelreuman-hoidosta-ravitsemus-ja-ravintolisat-auttavat/

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Reumaa ja niveltulehduksia sairastaa lähes 100 000 suomalaista. Perinteisen lääketieteen rinnalle on kehitelty monipuolisia luonnonmukaisia hoitomuotoja, jotka ovat kaikkien ulottuvilla. Ne ovat turvallisia ja myrkyttömiä tavanomaisiin hoitomuotoihin verrattuna.

http://kirja.elisa.fi/ekirja/reuma-ja-niveltulehdukset-luonnonmukainen-hoito


_________________________________________________________________________________________________________________________________


Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut siemenöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella.


Viljojen ja/tai maidon karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tapa parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton ruokavalio tuo suurimmalle osalle sitä kokeilevista hyvin nopeasti positiivisia muutoksia mm. seuraavissa asioissa: ihon kunto paranee, vatsa voi paremmin, flunssat ja allergiat vähenevät ja erilaiset, selittämättömät kivut helpottuvat.

Margariinit ovat varmaan pahin suoliston sairastuttaja. Moni pääsee suolisto-oireista, kun jättää tuon katalyyttisellä vaihtoesteröintimenetelmällä keinotekoisesti kovetetun lamppuöljyn syömättä.

Margariinit lisäävät elimistön tulehdusta, lisäävät suolistosyövän ja suolistosairauksien riskiä. Eli ÄLÄ SYÖ margariinia (40 %, 60 % tai 80 % rasvaa + loput vettä) tai kevytlevitettä (rasvaa jokin muu määrä kuin 40 %, 60 % tai 80 % + vettä), eikä muitakaan prosessoituja kasviöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä elintarvikkeita, joissa on ainesosina: kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, rapsiöljy, camelinaöljy, kovetettu rypsiöljy, kovetettu rapsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva, kookosrasva sekä rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471, E472c, E476).

Syöthän D-vitamiinia?

D-vitamiinin merkitystä suoliston terveydelle puoltaa se, että suolistossa on D-vitamiinireseptoreita. Lisäksi D-vitamiini säätelee suoliston limakalvon läpäisevyyttä ja suoliston inflammaatiota.

Veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l tiedetään riittävän riisitaudin estoon, ei kokonaisterveyden ylläpitoon, joka on 100-150 nmol/l. Tämän tason saavuttamiseen aikuinen tarvitsee D-vitamiinia 50-100 µg päivässä.Jos jopa kolmasosa suomalaisista kärsii vatsa- ja suolisto-oireista tai muista ongelmista joissa viljojen välttäminen auttaa, niin sinä voit olla niistä yksi. Lisäksi viljojen gluteeni (vehnä, ruis ja ohra), viljojen tärkkelys sekä maito tuottavat limaa ja tulehdusta elimistöön, joka pahentaa allergioita, astmaa, infektioita, lasten korvatulehduksia ja reuman oireita.
viljat.htm


Nykyaikaisen käsitellyn maidon kalsium imeytyy huonosti ja laktoosin lisäksi maitoproteiini sinällään aiheuttaa monelle ongelmia. Maitotuotteet ovat monella yksi keskeisistä syistä suolisto-oireisiin, allergioihin, astmaoireisiin sekä erilaisiin iho-ongelmiin. Maitotuotteiden eliminointi helpottaa usein näitä oireita, ja moni vuosia oireista kärsinyt pääsee pysyvästi eroon sekä ongelmasta että lääkityksestä. Lisäksi maitotuotteet keräävät limaa ja ovat usein merkittävänä tekijänä kroonisissa ylähengitystieinfektioissa.
kalsium.htm


Kannattaa huomioida, että mitään koetta ei ole olemassa, joka näyttäisin yliherkkyyden viljoille ja/tai lehmänmaidolle.

Näiden diagnoosi perustuu aina välttämisaltistuskokeeseen.
_________________________________________________________________________________________________________________________________


[44.17] Reaktiivinen niveltulehdus: syntymekanismi, aiheuttavat tekijät, genetiikka, ravinnon merkitys, suolisto, mahdollinen antibioottihoito.

https://soundcloud.com/helsinki-paleo/helsinki-paleo-podcast-21

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Reumataudit ja ravinto!

Kuuntele:

14.06.15

Osa 1/1 (27:30)

http://www.terveydentukipilarit.fi/radio-ohjelma/mediasali/

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Elina, 35, sai reuman kuriin ruokavaliolla!


http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1424146758804.html
_________________________________________________________________________________________________________________________________


Reumasairauksia voi hoitaa luonnonmukaisesti!


Tunnettu luontaishoitoja antava lääkäri Rauli Mäkelä ihmettelee, miksi suomalaiset reumalääkärit käyttävät jo reuman alkuvaiheissa aggressiivisia ja rajuja lääkkeitä, muun muassa sytostaatteja.

Lääkäri Rauli Mäkelä sanoo, että luontais- eli funktionaalisella lääketieteellä on reumasairauksien hoidossa käytettävänään aivan samanlaiset perustyökalut kuin monissa muissakin kroonisissa sairauksissa. Aivan ensimmäiseksi hän tarkistaa reumapotilaansa ruokavalion.

– Samat hoitolinjat pätevät sekä sellaisiin reumoihin, missä reumakokeet vahvistavat sairauden reumaksi, mutta myös sellaisiin niveltulehduksiin, joita reumakokeissa ei näy. Ihminen voi olla aivan invalidi, vaikka reumakokeet eivät vahvista sairautta reumaksi. Tällainen tila voi tulla esimerkiksi silloin, jos jostakin huonon hygienian maasta sattuu saamaan kampylobakteerin tai salmonellan, jonka seurauksena on ensin ripuli ja sitten hyvin kipeä niveltulehdus. Tätä sanotaan reaktiiviseksi artriitiksi.

Rauli Mäkelä toteaa kokemuksen osoittaneen, että ruokayliherkkyydet aiheuttavat hyvin usein niveltulehduksia.

– Manipuloimalla potilaan dieettiä saadaan monasti paljon hyvää aikaan. Useimmiten syylliseksi paljastuvat kotimaiset (gluteeni) viljat, ja kun niveltulehdusta poteva potilas laitetaan gluteenittomalle ruokavaliolle, tilanne kohentuu nopeasti. Mieluiten pistän potilaani ihan aluksi oikealle eliminaatioruokavaliolle, missä poistetaan gluteenien lisäksi lehmänmaito, sokeri ja hiiva. Sen jälkeen rupean purkamaan dieettiä siten, että ensin puran muita tekijöitä ja jätän viimeiseksi viljat, koska useimmiten syyllinen löytyy sieltä. Toistaiseksi ei kuitenkaan tiedetä mekanismia, miksi gluteeniviljat ovat usein syyllisiä reumaattisiin tulehduksiin. Toiseksi yleisin syyllinen lienee maito.

– Jos potilas jaksaa ja on riittävän motivoitunut, pistän hänet ns. alkupaastolle eli pehmeälle paastolle, jolloin hän käyttää vain lisäravinnepulveria, jonka sideaineena on riisi. Siinä on riisin hiilihydraatteja, riisin rasvaa ja sen proteiineja. Tähän useimpien potilaiden ruokavalioon sopivaan sideaineeseen on sekoitettu vitamiineja, hivenaineita, aminohappoja ja tulehdusta hillitseviä lääkekasviuutteita, jolloin saadaan nesteeseen sekoitettava ravintolisäpulveri, joka joko juodaan tai syödään lusikalla.

Hoidon toiseksi kivijalaksi Rauli Mäkelä nimeää probiootit. Funktionaalisen lääketieteen mukaan tulehduksen ydin sijaitsee suolistossa, jolloin suoliston pieneliökantaa pyritään manipuloimaan.

– Eräs voimakas manipuloinnin tapa on alkupaasto, jos potilas vain jaksaa sen tehdä, ja paastoon yhdistetään usein suolen tyhjennys. Tässä voidaan käyttää samaa menetelmää kuin paksusuolen tähystyksessä, jolloin potilas huuhtelee itsensä yläkautta puhtaaksi. Tämä aiheuttaa vallankumouksen suoliston pieneliökannassa, mutta jos potilas ei jaksa tehdä tätä, hänelle aloitetaan ainakin probioottien syöttäminen. Useimmiten silloin puhutaan maitohappobakteereista.

Hoidon kolmanneksi tukipilariksi tohtori Mäkelä nimeää tulehdusta hillitsevät vitamiinit, hivenaineet, rasvahapot ja ravintolisät. Mäkelä käyttää hoidoissaan Metagenics -nimisen yrityksen ravintolisiä, jonka lisäksi hän syöttää potilailleen tavallisia monivitamiinivalmisteita. Mäkelä pitää hyvin tärkeänä tulehduksen hillinnässä myös välttämättömiä rasvahappoja, ja erityisesti omega-3-sarjaan kuuluvia EPAa ja DHAta.

– Käytän myös innokkaasti kurkumauutetta ja jos jotakin pitää mainita nimeltä, niin ehdoton suosikkini on Vitacom Pharman Fortodol, jota syötän tulehduskipulääkkeitä käyttäville niveltulehduspotilaille. Monet reumapotilaat, joilla on tavanomainen reumalääkitys, huomaavat tulevansa niistä hyvin kipeiksi, jolloin pyydän heitä vaihtamaan tavalliset tulehduskipulääkkeet mahdollisimman nopeasti Fortodoliin. Tavalliset tulehduskipulääkkeet tekevät pitemmässä käytössä lähes kaikille potilaille maha- ja suolistohaavoja.

– Nykyään käytetään solumyrkkyjä kuten Trexania ihan rutiinisti reumasairauksien perushoitoon, mutta edellä kuvattujen hoitojen ja Fortodolin avulla pystytään pääsemään niistä pois. Sitä mukaa kun antamani hoidot alkavat purra, solumyrkkyjä voidaan vähentää ja viimein lopettaa niiden käyttö kokonaan.

Rauli Mäkelä kertoo, että alkuvaiheissa potilaan vanha lääkitys ja hänen antamansa hoidot kulkevat rinnakkain, mutta parantumisen edetessä kovaa lääkitystä pystytään riisumaan pois. Jossakin vaiheessa mukaan hoitokuvioon tulevat neljäntenä tekijänä myös proteiineja pilkkovat eli proteolyyttiset entsyymit.

– Puhutaan systeemisestä entsyymihoidosta. Ihmiset ovat käyttäneet maailman sivu entsyymitabletteja helpottamaan ruuansulatusta, jos omat ruuansulatusrauhaset ja haima eivät tuota riittävästi ruokaa pilkkovia entsyymejä. Systeemisessä entsyymihoidossa ideana onkin se, että mahdollisimman tyhjään vatsaan otetaan entsyymejä, jotka vastoin vanhoja oppikirjatietoja imeytyvät suurelta osin ehjinä limakalvon läpi verenkiertoon. Ehjät entsyymimolekyylit, joita valmistetaan muun muassa ananaksesta ja papaijasta, hakeutuvat tulehtuneille alueille, missä ne pilkkovat tulehdusjätteitä ja lieventävät tulehdusta.

– Kyseisiä entsyymejä ei ole Suomessa normaalissa apteekkimyynnissä, koska vain harvat lääkärit käyttävät niitä, mutta niitä voi kirjoittaa reseptillä potilaille. Lisäksi tarvitaan myös erityinen erityislupa-anomus, jonka lääkelaitos käsittelee. Alkuun potilas syö parikymmentä tablettia päivässä, mutta sitä mukaa kun oireet hellittävät, annokset pienenevät.

”Tyytyväinen tuloksiin”

Lääkäri Rauli Mäkelän pehmeässä reumatautien hoidossa on siis viisi kantavaa seinää: dieetti, probiootit, ravintolisät, Fortodol-kurkumavalmiste sekä entsyymit. Hän sanoo olevansa äärettömän tyytyväinen saamiinsa tuloksiin.

– Ehdoton valtaosa reumapotilaistani havaitsee selvää apua. Olen pystynyt vierottamaan monta potilasta solumyrkyistä ja muista kovista reumalääkkeistä. Hyvin monilla jää jossain määrin rajoitettu dieetti pysyväksi. Jos potilas on hyötynyt gluteenittomasta dieetistä, he useimmiten jatkavat sitä. Potilaat valitsevat yleensä dieetin riesan mieluummin kuin jatkuvat säryt.

– Normaali hoitojakso kestää useita kuukausia. Ensimmäinen hoitokerta vie yleensä runsaasti aikaa, kun potilaalle selitetään kaikki hänelle uudet hoidot. Kontrolli on kuukauden kuluttua, jolloin potilas tulee kertomaan, mitä mieltä hän on asioista, ja valtaosa potilaista kertoo jo tuolloin voivansa selvästi paremmin kuin hoitoon hakeutuessa. Puolen vuoden kuluttua hoitojen alkamisesta potilaalla on yleensä yhä joitakin dieettirajoituksia ja myös jonkinlainen ylläpitoannos tulehdusta hillitsevistä ravintolisistä, vitamiineista, hivenaineista ja rasvahapoista. Näin tilanne pystytään pitämään hallinnassa.

Entä kuinka reumalääkärit suhtautuvat näihin hoitoihin?

– He sanovat potilailleni, että no joo, jatkakaa nyt niitä hoitoja, jos te luulette ja tykkäätte että niistä on jotakin hyötyä, mutta kyllä tiede on osoittanut, ettei niistä voi olla mitään hyötyä, tohtori Rauli Mäkelä naurahtaa. - Olen kuitenkin saanut selkäreumoissa, suurten nivelien ja käsien nivelien tulehduksissa aivan ällistyttäviä tuloksia.

http://terveyshymy.fi/artikkelit/laakari-rauli-makela-reumasairauksia-voi-hoitaa-luonnonmukaisesti

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Lääkäri Rauli Mäkelän kirjoja saa lainaksi kirjastosta!

Irti tulehduskierteestä : apua lasten infektioihin ja allergioihin

Reuma ja niveltulehdukset : luonnonmukainen hoito


_________________________________________________________________________________________________________________________________

Astman, reuman, suolisto-ongelmien takana ruokavalio – "Lääkärit antavat väärää tietoa"Funktionaalisen lääketieteen keinoin muun muassa reumaatikkoja, astmaatikkoja ja suolisto-ongelmaisia parantava lääkäri arvostelee kollegoitaan. Moni sairaus olisi hoidettavissa, jos ruokavalion osuus niihin myönnettäisiin ja tutkittaisiin.

– Reumalääkkeet ovat periaatteessa melkoisen myrkyllisiä. On valtava voitto, jos potilas pääsee niistä eroon. Funktionaalisen lääketieteen keinoin tämä usein onnistuu. Potilaat itsekin sanovat voivansa tällä hoidolla selvästi paremmin ja terveemmin, Rauli Mäkelä sanoo.

Mäkelä kertoo, että aikuisten nivelvaivoja aiheuttavat kaikkein eniten kotimaiset viljat.

– Aloitan reumapotilaan hoidon tiukalla eliminaatioruokavaliolla. Se tarkoittaa, että ruokavaliosta jätetään pois kotimaiset viljat kaikissa muodoissaan. Myös eläinten maidot karsitaan. Sokerin käyttöä vähennetään rajusti ja elintarvikehiivoja vältetään.

Kun potilaat ovat dieetillä, he alkavat syödä luontaisia tulehdusta hillitseviä hoitoaineita.

– Tällaisia ovat muun muassa vitamiinit, hivenaineet, rasvahapot ja lääkekasviuutteet.

– Viimeksi tänään kaksi reumapotilasta ilmoitti jälkitarkastuksessa, että he eivät enää tarvitse mitään lääkkeitä, Mäkelä kertoo hoitojen tuloksista.

Astmalääkkeitä käytetään "tarpeettomasti"

– Äskettäin oli myös kaksivuotiaan, erittäin vaikeaa astmaa sairastaneen tytön jälkitarkastus. Hänen astmansa loppui kuin seinään, kun allergiatestien jälkeen poistin hänen ruokavaliostaan lehmänmaidon. Myös niin sanottua vehnäastmaa ilmenee paljon sekä lapsilla että aikuisilla.

Mäkelää kauhistuttaa, kuinka moni ihminen käyttää Suomessa astmalääkkeitä "tarpeettomasti".

– Tarpeettomalla tarkoitan sitä, että astmapiippua ei tarvittaisi, jos heidän ruokavalionsa laitettaisiin kuntoon ja he saisivat muita, asiallisia hoitoja.

Valtaosa Mäkelän potilaista paranee dieettien ja hoitoaineiden avulla.

– Ruoka-aineyliherkkyydet ovat todella tavallisia. Ne eivät suinkaan aina näy laboratoriokokeissa, Mäkelä sanoo.

Lääkärit eivät myönnä ruoan vaikutusta

Moni potilas saa lääkäreiltä väärää tietoa.

– Kroonikot kysyvät sairaalassa lääkäreiltä, voisivatko he jotenkin itse edesauttaa paranemista. Esimerkiksi suolistosairaat ihmiset kyllä vaistomaisesti ymmärtävät, että jos suoleen mättää epätervettä ainesta, keho voi huonosti.

– Mutta suolistosairauksien poliklinikoiden "viisaat" lääkärit vastaavat sanomalla, että ruokavaliolla ei ole mitään merkitystä! Tämä on aivan hirveää, Mäkelä sanoo.

Asiaan on ehkä tulossa muutos.

– Suureksi ilokseni HYKS:n reumaklinikka alkaa nyt tutkia asiaa kanssani. Pyysin heitä tutustumaan hoitotuloksiini. Näin hyödyt ja tehot tulevat ulkopuolisen tahon tarkistamiksi.

http://www.studio55.fi/terveys/article/astman--reuman--suolisto-ongelmien-takana-ruokavalio----laakarit-antavat-vaaraa-tietoa-/126270

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Lääkäri Olli Sovijärvi: Autoimmuunisairauksien kasvu osin suomalaisen teollisuuden tukemisen ja aivopesun seuraustaAutoimmuunisairauksia on Suomessa tuplasti enemmän kuin 20 vuotta sitten. Lääkäri Olli Sovijärvi pitää yhtenä vaikuttavana tekijänä suomalaisen yhteiskunnan pyörimistä teollisuuden luomien, leivän ja maidon myyntiä edistävien sääntöjen ympärillä. Sovijärven mielestä ihmisiä systemaattisesti aivopestään ja harhaanjohdetaan.


– Autoimmuunisairauksia potevien määrä on lähes kaksinkertaistunut viime vuosikymmeninä. Arvioidaan, että 5–8 prosenttia väestöstä sairastaa jotakin yli sadasta tunnetusta autoimmuunisairaudesta, lääkäri Olli Sovijärvi sanoo.


Autoimmuunisairaudessa keho ikään kuin hyökkää itseään vastaan, koska se sekoittaa omat ja vieraat kudokset keskenään.

– Suomessa on muihin maihin verrattuna hyvin paljon autoimmuunipotilaita. Yksi yleisimmistä autoimmuunisairauksista maassamme on kilpirauhasen tulehdus eli Hashimoton tyreoidiitti. Muita mainittavia ovat haavainen paksusuolentulehdus, ykköstyypin diabetes, Crohnin tauti, nivelreuma, MS-tauti ja psoriasis.

– Myös keliakia on hyvin tavallinen. Sen uskotaan itse asiassa olevan sata kertaa tilastoitua yleisempi, joten moni sairastanee sitä tietämättään, Sovijärvi sanoo.


Autoimmuunisairauden puhkeamiseen vaaditaan kolme tekijää: geneettinen alttius, ympäristön laukaiseva tekijä sekä vuotavan suolen oireyhtymä.

"Systemaattista aivopesua"

Ympäristön laukaiseviin tekijöihin kuuluvat muun muassa maaperän ja ilman kemikaalit sekä myrkyt. Yhdeksi tärkeimmäksi potilasmäärän kasvattajaksi Sovijärvi ilmoittaa myös erittäin prosessoidun ja runsaasti antiravinteita sisältävän ravinnon syömisen.

– Koko suomalainen yhteiskunta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos etunenässä, pyörii teollisuuden luomien sääntöjen ympärillä. En näe mitään terveydellistä syytä, miksi ihmisen pitäisi syödä vaikka kahdeksan palaa leipää päivässä – tällaisten suositusten tarkoituksena on vain tukea kotimaista teollisuutta. Niiltä puuttuu tieteellinen tai evoluutioon perustuva pohja.

Sovijärvi arvioi, että ongelmat lähtevät jo neuvoloissa jaettavasta tiedosta.

– Yksi–kaksivuotiaan suolisto on vielä hyvin kehittymätön. Äidit lopettavat imetyksen ja palaavat töihin liian aikaisin, vaikka prosessoidusta lehmänmaidosta tehdyt korvikkeet muuttavat lapsen suolistoa dramaattisesti. Neuvolajärjestelmän sidoksista pitäisi heittää ulos kaikki yritykset – nyt ihmisiä systemaattisesti aivopestään ja harhaanjohdetaan korvikemyynnin eduksi.

– Siihenkin tulisi kiinnittää huomiota, että imettävän äidin syömiset vaikuttavat lapsen saaman maidon laatuun. Prosessoitu ja ravintoköyhä ruoka muuttaa koko suoliston toimintaa ja immuniteettia. Kaikkein ravinteikkainta ruokaa vauvalle olisivat kananmunan keltuaiset ja maksa, Sovijärvi sanoo.

Stressillä ja rokotuksilla osansa

Vuotavan suolen oireyhtymässä suolinukan tiiviit liitokset, joiden kuuluisi päästää läpi vain tarpeellisia aineita ja estää vieraiden molekyylien tunkeutuminen verenkiertoon, avautuvat.

– Liitokset alkavat kirjaimellisesti vuotaa. Tämän seurauksena esimerkiksi kilpirauhasta kohtaan voi kehittyä vasta-aineita, jotka sairastuttavat ihmisen. Tällaisen reaktion aiheuttaa usein esimerkiksi gluteeni.

Sovijärvi kertoo, että autoimmuunisairauksien puhkeamiseen vaikuttaa myös yhteiskunnassa vallitseva "kroonistunut stressitila".

– Elämme jatkuvan melun, rasituksen ja negatiivisten ajatusten keskellä. Kun ihminen ei pysy kehityksen vauhdissa, hän jää ikään kuin jatkuvaan hälytystilaan. Tämä voi ilmetä kehossa kroonisena tulehduksena, jota esimerkiksi masennus entisestään provosoi.

Rokotteillakin saattaa olla osansa autoimmuunisairauksien synnyssä.

– Rokotteita on tutkittu vain yksittäis-, ei yhteisvaikutuksien osalta. Tiedetään, että ne aiheuttavat jonkinlaisen immuunivasteen, mutta jos immuniteetti toimii jo ennestään heikosti, rokote voi johtaa sairastumiseen. Sikainfluenssarokotteen ja autoimmuunisairauksiin kuuluvan narkolepsian välillä on jo todettu yhteys.

"Ei sairautta, jota ei pystyttäisi hoitamaan"

Sovijärvi sanoo, että kun ympäristön laukaisevan tekijän tai vuotavan suolen oireyhtymän hoitaa kuntoon, on mahdollista, ettei autoimmuunisairaus enää etene tai jopa parantuu.

– Lukuisat hoitamani autoimmuunipotilaat ovat parantuneet, vaikka heille on ensin sanottu, ettei se ole mahdollista. Minä en usko, että on olemassa sairautta, jota ei pystyttäisi hoitamaan. Mutta ihmisen mieli pelaa tärkeää osaa: jos ei itse usko, että pystyy paranemaan, niin todennäköisesti ei parane.

– Esimerkiksi kilpirauhasen autoimmuunisairaus voidaan saada hallintaan muutamassa kuukaudessa. Suolistolliset autoimmuunisairaudet puolestaan on mahdollista saada tasapainoon puolessa vuodessa, ja vuoden sisällä paraneminenkin on mahdollista.

Paleo-ruokavalio hoitokeinona

Hoitokeinona autoimmuunisairauksiin Sovijärvi käyttää stressin minimoimisen lisäksi paleo-ruokavaliota.

– Siinä karsitaan pois kaikki mahdollisesti haitallisia ravintoaineita sisältävät ruoat. Koska gluteeni liittyy käytännössä lähes kaikkiin autoimmuunisairauksiin, viljatuotteet lähtevät. Samoin käy suomalaisille maitotuotteille, soijapohjaisille tuotteille sekä palkokasveille: pavuille, linsseille, herneille, maapähkinöille…

– Jos haluaa pelata varman päälle, voi lopettaa myös koiso- ja chilikasvien, perunan sekä tomaatin käyttämisen.

Sovijärvi selventää, ettei paleo-ruokavaliolla ole mitään tekemistä karppauksen kanssa.

– Valkoista riisiä sekä muita juureksia kuin perunaa voi syödä sopivasti, joten hiilihydraattimäärä voi säilyä tärkkelyksen muodossa riittävällä tasolla.

– Autoimmuunisairauksia ehkäistään aivan samalla tavalla kuin hoidetaankin. Osalle ihmisistä ei toki tule koskaan yhtään oireita, vaikka he söisivät mitä ja eläisivät miten, koska perinnöllistä alttiutta ei ole – toiset taas saavat reaktion, kun suunnilleen vain vilkaisevatkin leipäpalaa, Sovijärvi sanoo.

http://www.studio55.fi/terveys/article/laakari--autoimmuunisairauksien-kasvu-osin-suomalaisen-teollisuuden-tukemisen-ja-aivopesun-seurausta/124602

_________________________________________________________________________________________________________________________________Studio55.fi-lähetyksessä puhutaan Suomessa yhä yleisemmistä autoimmuunisairauksista lääkäri Olli Sovijärven kanssa. Autoimmuunisairauksiin kuuluu muun muassa kilpirauhasen tulehdus, haavainen paksusuolentulehdus, ykköstyypin diabetes, Crohnin tauti, nivelreuma, MS-tauti, psoriasis ja keliakia.

http://www.mtvkatsomo.fi/?progId=170109  (kesto 30min)_________________________________________________________________________________________________________________________________

Autoimmuunisairauksien patofysiologisista mekanismeista!

Näihin päiviin asti lääketieteessä on vallalla ollut sellainen autoimmuunisairauksia koskeva ajattelu, jonka mukaan näistä sairauksista ei ole mahdollista parantua. Tämä ajatus on perustanut käsitykselle autoimmuunisairauksista kahden tekijän, geneettisen alttiuden ja sairautta aiheuttavalle ympäristötekijälle altistumisen, yhteispelinä. Autoimmuunisairauksien aiheuttajana on nähty niin sanottu molekyylimimiikka, jossa elimistö luulee omia solujaan patogeeneiksi ja ryhtyy tuhoamaan niitä, prosessissa syntyvien vasta-aineiden jäädessä kiertämään elimistöön vuosikymmeniksi ja autoimmuunisairauden muodostuessa pysyväksi tilaksi.

Uusimman tiedon valossa näyttää siltä, että tämä teoria autoimmuunisairauksien synnystä ja syistä on osin vanhentunut ja puutteellinen, ja että on mahdollista, että molekyylimimiikka saattaa olla pikemminkin seurausta autoimmuunireaktiosta kuin sen syy. Tämä tarkoittaa myös sitä, ettei autoimmuunisairauksia ehkä tarvitsekaan enää ymmärtää väistämättä parantumattomina sairauksina. Tätä mieltä on muun muassa lääkäri Olli Sovijärvi, joka ruotii autoimmuunisairauksia ja niiden patofysiologisia mekanismeja tuoreessa artikkelissaan ja jonka esittämiä ajatuksia tässä referoin. Sovijärven mukaan (ja hän perustaa ajattelunsa paljolti muun muassa suolistosairauksia hyvin tuntevan Alessio Fasanon teorioille ja tutkimuksille) autoimmuunisairauksiin liittyy geneettisen sairastumisalttiuden ja laukaisevalle ympäristötekijälle altistumisen lisäksi myös kolmas tekijä eli niin sanottu vuotavan suolen oireyhtymä. Suoliston tiiviit liitokset, GALT-imukudos sekä suoliston neuroendokriininen verkosto muodostavat yhdessä mekanismin, joka säätelee toleranssia ja immuniteettiä antigeenejä vastaan, ja kun tämä säätelymekanismi häiriintyy geneettisesti alttiilla ihmisillä ympäristön altisteiden vaikutuksesta, voi käynnistyä autoimmuunireaktio. Suoliston tiiviitä liitoksia vahingoittavia ja sitä kautta mahdollisesti suurempia ongelmia ja jopa autoimmuunireaktioita aiheuttavia tekijöitä ovat Sovijärven mukaan ainakin eräät virukset, bakteerien patogeenit, parasiitit, alkoholi, tupakka, tulehduskipulääkkeet, ehkäisyvalmisteet, oraaliset antasidit ja ravinnon mukana saatavat antiravinteet. Näitä vuotavan suolen oireyhtymän mahdollisesti laukaisevia ravitsemuksellisia tekijöitä taas ovat gluteeni, lektiinit, kaseiini sekä saponiinit. Lisäksi stressi (negatiivinen distressi, erityisesti sen kroonistuneessa muodossa) vaikuttaa suoraan immuniteettiin neuroendokriinisten mekanismien sekä sympaattisen hermoston välityksellä. Stressi lisää interleukiini-6-tulehdusvälittäjäainepitoisuutta veressä sekä voi vaurioittaa suoliston mikrobitasapainoa ja suolinukkaa, mahdollisesti pahentaen jo olemassaolevaa autoimmuunisairautta - aivot ja suolisto siis kommunikoivat keskenään (tästä yhtenä esimerkkinä vaikkapa itsellenikin tuttu ilmiö, "vatsalla jännittäminen").

Tämän tuoreen autoimmuunisairauksien syntymekanismeja koskevan ajattelun loppupäätelmä on autoimmuunisairauksia sairastavien ihmisten kannalta sekä myös autoimmuunisairauksien ehkäisyä ajatellen toivoa antava: kun mikä tahansa kolmesta autoimmuunisairauden puhkeamiseen vaadittavasta tekijästä poistetaan, tulisi autoimmuuniprosessin pysähtyä. Näin ollen esimerkiksi oikeanlaisen ruokavalion noudattaminen, stressinhallintakeinojen opetteleminen sekä suoliston toiminnan tukeminen tarvittaessa esimerkiksi probiootein nousevat keskeisiksi tekijöiksi autoimmuunireaktioiden ehkäisemisessä ja pysäyttämisessä. Jo nyt on myös tehty lupaavalta vaikuttavia kokeita niin sanotulla zonuliinin estäjällä (zonuliini on suoliston tiiviitä liitoksia säätelevä proteiini, jota ilmenee reilusti monissa autoimmuunisairauksissa), larazotidiasetaatilla, josta kaavaillaan tulevaisuuden lääkettä autoimmuunisairauksiin.

http://etiappain.blogspot.fi/2012/12/autoimmuunisairauksien.html

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Nivelreuman nykyaikainen hoito!


Nykyaikainen virallistettu nivelreuman hoito on verrattavissa siihen, että yritetään sammuttaa tulipaloa bensalla. Sairas ihminen tehdään entistä sairaammaksi tunkemalla hänet täyteen toinen toistaan kovempia myrkkyjä, joita joissain piireissä kutsutaan myös lääkkeiksi. Moni reumapotilas onkin todellinen kävelevä lääkekaappi, josta tietysti lääkeyhtiöt ovat varsin mielissään.

Suomalainen nivelreumaa sairastava potilas ei todennäköisesti kuule lääkäreiltään ruokavaliohoidoista yhtään mitään. Tämä siksi, että lääkäriseura Duodecimin asiantuntijoiden laatimissa Käypä hoito- suosituksissa todetaan aika selvästi, ettei ruokavaliolla ole mitään merkitystä reumanhoidossa. Tämä on aika ihmeellistä, sillä on olemassa runsaasti näyttöä siitä, että oikeanlainen ruokavalio on kaikki kaikessa, jos halutaan parantua nivelreumasta.

Nivelreumahan on autoimmuunisairaus, jossa elimistön immuunijärjestelmä hyökkää nivelkudosten kimppuun ja lopulta tuloksena on tulehdus ja nivelten rustojen tuhoutuminen. Syytä nivelreuman aiheuttajalle ei runsaista tutkimuksista huolimatta ole onnistuttu selvittämään. Erilaisia teorioita on kuitenkin paljon. Jotkut ovat sitä mieltä, että immuunijärjestelmä on vain ruvennut tunnistamaan normaalit solut vieraiksi ja hyökkäävät tämän jälkeen niitä vastaan. Joku toinen taas uskoo, että kaiken takana on herpesvirus. Itse epäilen, että syy on eri tekijöiden summa, mutta merkittävää roolia taustalla näyttelee nanobakteerit tai oikeastaan kalkeuttavat nanopartikkelit, jota termiä käytetään kai nykyään hieman mieluummin, kuin tuota nanobakteeri-nimitystä.

No oli aiheuttaja sitten mikä tahansa, on meillä olemassa runsaasti erilaisia ruokavalioon liittyviä juttuja, joiden avulla nivelreumaa sairastava potilas voi päästä vaivoistaan. Jos itselläni olisi nivelreuma, niin kiinnittäisin huomiota seuraaviin asioihin.

1. Gluteeniviljat pois. Yllätys, yllätys. Siellä missä viljat, niin siellä myös ongelma… Eikä tämä sääntö tee poikkeusta myöskään nivelreuman suhteen. Esimerkiksi runsaasti reumapotilaiden kanssa tekemisissä ollut (hyvä ja omilla aivoilla ajatteleva) lääkäri Rauli Mäkelä on todennut, että yleisimmin niveltulehduksia aiheuttava ruokaryhmä on gluteeniviljat.

2. MSM!

3. Riittävästi D-vitamiinia.

4. Valkoinen sokeri kokonaan pois ja tavallisen pöytäsuolan tilalle raffinoimaton merisuola.

5. Inkivääri ja kurkuma osaksi jokapäiväistä elämää. Ovat sen verran tehokkaita tulehdusten hillitsijöitä.

6. Perusteellinen tankkaus, jossa voi käyttää apuna esimerkiksi spirulinaa, chlorellaa, laadukasta viherjauhetta, hampunsiemeniä, parapähkinöitä, fulvic acidia, macaa, runsaasti hyvää C-vitamiinia jne…

7. Paljasjalkakävely

8. Zeoliittisavi

9. Riittävästi laadukasta kalaöljyä tai krilliöljyä

10. Myös yrttien puolelta voi löytyä runsaasti apua. Kurkuma ja inkivääri tuossa tulikin jo mainittua, mutta suosisin myös erityisesti immuunijärjestelmää vahvistavia lääkinnällisiä sieniä, kuten vaikkapa pakuria ja reishiä. Muita hyviä yrttejä reumapotilaille ovat esimerkiksi ashwagandha, gotu kola, pau d’arco, cat’s claw, yucca…

11. Muita tärkeitä ja huomioitavia juttuja ovat laadukas vesi, runsaahko raakaravinnon määrä, paljon laadukkaita hapatettuja ruokia ja yhtenä huomionarvoisena juttuna on mainittava myös stressin välttäminen.


_________________________________________________________________________________________________________________________________

D-vitamiini, kalan Omega-3 rasvahapot ja reumataudit!


D-vitamiini ylläpitää immuniteettia ja estää monia vakavia autoimmuunisairauksia kuten reumatauteja, tulehduksellisia suolistosairauksia, ykköstyypin diabetesta ja MS-tautia. D-vitamiini torjuu myös monia syöpälajeja ja erityisesti rinta-, eturauhas- ja paksusuolisyöpiä.

http://terveyshymy.fi/artikkelit/d-vitamiinin-puutos-on-suuri-terveysriskiRiittävä D-vitamiinin saanti ja reumataudit:

http://www.vitamindwiki.com/tiki-index.php?page=Rheumatoid%20Arthritis&redirectpage=Uusi ruotsalainen 7,5 vuotta kestänyt seurantatutkimus viittaa siihen, että kalan rasvahapot vähentävät hyvin nivelreumaan sairastumisen riskiä. Päivittäin vähintään 210 mg kalan pitkäketjuisia Omega-3-rasvahappoja pitkäaikaisesti saaneilla oli puolta pienempi nivelreumaan sairastumisen riski.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23940215Kalan Omega-3-rasvahapot ja nivelreuma!


Omega-3-rasvahappojen merkitys nivelreuman hoidossa on epävarma. Australiassa selvitettiin asiaa antamalla kalaöljyä yhdistelmähoitoa (metotreksaatti + sulfasalatsiini + hydroksiklorokiini) saaville potilaille, jotka olivat sairastaneet nivelreumaa alle vuoden ajan. Heidät satunnaistettiin saamaan omega-3-rasvahappoja 5,5 g/vrk tai lumeeksi katsottavaa valmistetta (0,4 g/vrk). Potilaita seurattiin kolmen kuukauden välein.

Hoitotulosta mitattiin ensisijaisesti arvioimalla, oliko yhdistelmähoito ollut riittävä nivelreumaa hoidettaessa vai jouduttiinko hoitoa tehostamaan. Eron todettiin olleen erittäin merkitsevä kalaöljyä saaneiden hyväksi. Samoin hyöty oli merkitsevä laskettaessa täyden remission saavuttaneiden lukumäärää. Merkitsevää eroa ei kuitenkaan kuitenkaan esiintynyt mitattuna sairauden aktiviteetti-indeksillä (DAS28), metotreksaattiannoksen suuruudella, toimintakyvyllä tai hoidon haittavaikutusten määrällä. (Proudman SM ym. Ann Rheum Dis, julkaistu verkossa 30.9.2013)

Yhdysvalloissa selvitettiin kalaöljyn käytön määrää terveillä henkilöillä, joilla oli ilmeinen riski (nivelreumaa lähisukulaisilla ja HLA-DR4- positiivisuus) sairastua nivelreumaan. Aineistossa oli 30 sitrulliiniproteiinivasta-ainepositiivista ja 48 -negatiivista henkilöä. Havaittiin, että sitrulliiniproteiinivasta-aineita oli kehittynyt niille, joiden omega-3-rasvahappojen saanti oli ollut vähäistä. Myös erytrosyyteistä mitattuna näitä rasvahappoja oli tässä ryhmässä vain niukasti. Erot olivat merkitseviä, joten on mahdollista, että riskipotilaat voivat välttää sairastumisen nivelreumaan kalaöljyä nauttimalla. (Gan RW ym. ACR Meeting, San Diego 2013: tiivistelmä 2660)

Duodecim 2014;130:203A recent study found that vitamin D levels are significantly associated with disease activity, levels of inflammatory cytokines, and bone loss in patients with rheumatoid arthritis.

Read more in our open access blog:

http://www.vitamindcouncil.org/blog/in-rheumatoid-arthritis-vitamin-d-levels-are-related-to-disease-severity-inflammatory-cytokines-and-bone-loss/Reumaprofessori Heikki Isomäki kirjoitti jo vuonna 2001 Helsingin Sanomien mielipidesivulla, että silloinen D-vitamiinin saantisuositus (5 µg/vrk) oli 50 kertaa liian pieni. Isomäki suositteli 250 µg päivässä, jota hän piti sopivana reumatautien ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa. Isomäen ehdotus kaikui kuitenkin kuuroille korville. Nyt monet uudet kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että Isomäki oli oikeassa - reumapotilailla on usein D-vitamiinin puute, joka huonontaa heidän ennustettaan ja reilu D-vitamiinilisä parantaa sitä. Uusin kliininen tutkimus tulee Varsovasta.

http://www.tritolonen.fi/uutiset/2748-reumataudit-ja-d-vitamiini


CRP on jatkuvasti koholla joillakin ihmisryhmillä. Esimerkiksi reumaa sairastavilla se on tavallisesti yli 20 vaikka tauti on rauhallisessa vaiheessa. Samaten elimistön hiljainen tulehdus (mm MBO) nostaa CRP:tä. Tilanne normalisoituu näillä ryhmillä suhteellisen nopeasti kun otetaan ruokavalioon kalan omega-3 rasvaa.

Omega-3 on hyvien prostaglandiinien (tulehdusta estävä) esiaste. Omega-3:n käyttäjillä on normaalia heikompi veren hyytymistaipumus, joka ennustaa vähemmän sydän- ja verisuonitauteja kuin muulla väestöllä keskimäärin.


Nivelreumaa sairastavilla ihmisillä on yleensä D-vitamiinin puute, joka pahentaa taudin kulkua ja altistaa lisätaudeille.

http://www.tritolonen.fi/uutiset/3014-nivelreuma-ja-d-vitamiini_________________________________________________________________________________________________________________________________

Miksi nivelreumaa sairastavien sydäntautiriski on suurentunut?

Suurin osa nivelreumaan liittyvästä suurentuneesta kuolleisuudesta on sydän- ja verisuonisairauksien aiheuttamaa. Nivelreumaan liittyy väestötasoon nähden 1,5-4-kertainen riski sairastua näihin tauteihin, ja perinteiset riskitekijät selittävät siitä vain osan. Reumalääkkeet ja reuman tehokas ravitsemushoito vähentävät riskiä - toisin kuin aiemmin luultiin. Esimerkiksi metotreksaattihoidon on osoitettu vähentävän nivelreumaa sairastavien kuolleisuutta joissain tutkimuksissa jopa 60 %, ja tämä selittyy pitkälti juuri sydän- ja verisuonisairauksien aiheuttamien kuolemantapauksien vähenemisellä.

Nivelreumaa sairastavien elimistössä on pysyvästi aktivoitunut tulehdusreaktio. Vaikka nivelreumapotilaiden sepelvaltimoissa ateroskleroottisten leesioiden määrä ei olekaan suurempi kuin verrokeilla, valtimon seinämässä on enemmän tulehdusta ja hauraita eli repeämäalttiita plakkeja. Tämä viittaa tulehduksen keskeiseen merkitykseen sydän- ja verisuonisairauksien synnyssä, samoin kuin tuore tanskalaistutkimus, jossa tulehduskipulääkkeiden käyttöön liittyvä sydän- ja verisuonisairauksien riski oli reumaa sairastavilla pienempi kuin verrokeilla. Reumapotilailla tulehduskipulääkkeiden tulehdusta hillitsevät ominaisuudet voivat siis osittain kumota näiden lääkkeiden riskiä lisäävän vaikutuksen.

Nivelreumaa sairastavilla monien tulehdusta aiheuttavien sytokiinien pitoisuudet ovat suurentuneet. Näistä erityisesti TNF-?, IL-6 ja IL-17 on yhdistetty aterotromboosin patogeneesiin, sillä ne aiheuttavat endoteelin toiminnan häiriintymistä ja adheesiomolekyylien ilmentymistä endoteelin pinnalla. Erityisen mielenkiintoinen havainto on se, että reumatekijä on itsenäinen sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä niilläkin henkilöillä, joilla ei ole reumaa. Tuoreessa tutkimuksessa löydettiin tulehtuneesta plakista sitrullinoituneita proteiineja. Onkin mahdollista, että reumassa esiintyvät sitrulliinipeptidivasta-aineet tunnistavat sitrullinoituneita proteiineja verisuonen seinämässä ja tämä johtaa tulehduksen lisääntymiseen.

Tulehdus vaikuttaa myös rasva-aineenvaihduntaan, joskin suhde on monimutkainen. Tuoreessa tutkimuksessa todettiin paradoksaalisesti, että mitä pienempi LDL-kolesterolitaso nivelreumaa sairastavilla oli, sitä suurempi riski heillä oli sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Koska tulehdus pienentää LDL-kolesterolitasoa, havainto viittaa siihen, että matala LDL-taso reumaa sairastavalla on merkki meneillään olevasta aktiivisesta tulehduksesta, joka on itsessään voimakas aterotromboosin riskitekijä. Reumapotilailla suurentunut seerumin amyloidi A:n (SAA) pitoisuus vaikuttaa haitallisesti lipidiaineenvaihduntaan siten, että SAA sitoutuu voimakkaasti HDL-hiukkasiin ja vähentää niiden kykyä estää ateroskleroosin kehittymistä. Reumapotilaan ja metabolista oireyhtymää sairastavien potilaiden dyslipidemiat muistuttavatkin paljon toisiaan.

Molempiin tautitiloihin liittyvä tulehduskomponentti selittää ainakin osan tästä yhtäläisyydestä.

Nivelreumaa sairastavan kaikki sydän- ja verisuonisairauksien perinteiset riskitekijät on tärkeää pyrkiä minimoimaan. On myös ensiarvoisen tärkeää, että reumasairautta hoidetaan mahdollisimman tehokkaasti. Tulehduksen hillitseminen on olennaista sekä potilaiden toimintakyvyn säilyttämisen kannalta että sydän- ja verisuonisairauksien riskin pienentämiseksi.

Lääkärilehti 44/2013 vsk 68 s. 2811

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Nivelreuman hoidossa muistettava liitännäissairaudet!

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan liitännäissairaudet kuormittavat nivelreumapotilaita jo tautia diagnosoitaessa. Siksi huolellinen liitännäissairauksien kartoitus, ehkäiseminen ja hoito ovat tärkeitä jo nivelreuman varhaisvaiheessa.

LK Anne Kerolan väitöstutkimus perustui kansallisiin rekisteriaineistoihin. Selvisi, että sepelvaltimotaudin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan (hypotyreoosin) riski oli nivelreumapotilailla lisääntynyt jo taudin alkaessa.

Vuosina 2000–2007 Suomessa diagnosoitujen 7 209 nivelreumapotilaan joukossa sepelvaltimotauti oli jo diagnosointihetkellä 10 % ja kilpirauhasen vajaatoiminta 50 % yleisempi kuin ikä- ja sukupuolijakaumaltaan vastaavassa Suomen väestössä keskimäärin.

Liitännäissairauksien suhteellinen riski näytti olevan erityisen korkea nuoremmissa ikäryhmissä. Kilpirauhasen vajaatoiminta oli jopa 2,5 kertaa yleisempi 20–49-vuotiailla naispuolisilla nivelreumapotilailla kuin samanikäisessä suomalaisessa naisväestössä.

– Tutkimustulosten valossa rutiininomainen sydän- ja verisuonitautiriskin arvio kannattaisi tehdä nivelreumapotilaille jo taudin toteamisvaiheessa, ja heiltä olisi hyvä määrittää herkästi myös kilpirauhasarvot, väittelijä toteaa.

Vaikka itse nivelreuma aiheuttaa edelleen valtaosan nivelreumapotilaiden työkyvyttömyyseläkkeistä, myös psykiatrisilla sairauksilla ja sydänsairauksilla on merkitystä potilaiden työkyvyn kannalta: 7 831 työikäisen nivelreumapotilaan joukossa nivelreuman aiheuttamien työkyvyttömyyseläkkeiden ilmaantuvuuskertymä oli yhdeksän vuoden seurannassa 12 %. Psykiatristen sairauksien ja sydän- ja verisuonitautien kohdalla vastaavat luvut olivat pienemmät, 1,3 % ja 0,5 %. Huomattavaa oli se, että sydän- ja verisuonisairauksien aiheuttaman työkyvyttömyyden riski oli kuitenkin lähes kaksinkertainen väestötasoon verrattuna.

http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/nivelreuman-hoidossa-muistettava-liitannaissairaudet/#.VT9__ZOqZqj


_________________________________________________________________________________________________________________________________

Tämä on minun reumaton tieni. Haluatko tulla mukaan?

http://reumaton.wordpress.com/

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Olen kärsinyt murrosiästä asti ilmapuntarinivelistä, erilaisista kivuista ja voimattomuudesta. Ajoittain olen ollut jopa liikuntakyvytön, kun lonkkani "jumittivat" kiinni. Nilkoissani oli usein turvotusta ja tunne kuin sukapuikkoa olisi työnnetty niveleen. Vuosia kestäneet iho- ja vatsavaivat sekä väsymys vaivasivat.

http://www.ravintopolku.fi/Tekstit/Hannan_oma_tarina.pdf
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Reumalääkitys lopetettiin: Virpi sai avun ruokavaliohoidosta!

http://www.studio55.fi/terveys/article/reumalaakitys-lopetettiin--virpi-sai-avun-ruokavaliohoidosta/124590

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Nivelreuma puhkeaa monesti tupakoiville ja ylipainoisille!

Tupakointi ja ylipaino lisäävät nivelreumaan sairastumisen riskiä. Hollantilaiset selvittivät niiden merkitystä 55 potilaalla, joilla esiintyi nivelreumalle ominaisia vasta-aineita mutta ei viitteitä sairastetusta niveltulehduksesta. Seuranta-ajan mediaani oli 13 kuukautta. Sinä aikana 15 henkilöä sairastui nivelreumaan. Tupakointi lisäsi sairastumisriskin 9,6-kertaiseksi, ylipaino 5,6-kertaiseksi.

Pienestä aineistosta huolimatta erot ovat merkitseviä. Jos henkilö sekä tupakoi että oli ylipainoinen, hänen riskinsä sairastua kohosi 28 %:sta 60 %:iin. Elämäntavoilla on siis merkitystä myös silloin, kun sairastumisriski on muutenkin suuri.
(de Hair MJH ym. Ann Rheum Dis 2013;72:1654)

_________________________________________________________________________________________________________________________________


Autoimmuunisairaudet, suolisto ja ravinto!

http://www.slideshare.net/OlliSovijarvi/autoimmuunisairaudet-suolisto-ja-ravinto-19092015

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Ravinnon merkitys!