Ravinteet purkista vai lautaselta?
Ravintolisä =

Elintarvikelain alainen tuote, jonka tarkoitus on täydentää ruokavaliota. Ravintolisiä ovat esimerkiksi vitamiini- ja hiveainevalmisteet.


Kasvirohdosvalmiste =

Lääkelain alainen lääkevalmiste, jota valvoo Fimea. Vaikuttavat aineet ovat joko kasviperäisiä aineita tai kasvirohdostuotteita. Perinteinen kasvirohdosvalmiste voidaan ottaa markkinoille ilman tutkimuksia, jos se on ollut vakiintuneessa käytössä 30 vuotta.


Luontaistuote =

Luontaistuote on termi, jota ei ole lainsäädännössä virallisesti määritelty.

LÄHDE: Fimea, Evira, RuokavirastoSuomessa äidinmaidon korvikkeissa ja lasten eineksissä käytetään ravintolisiä. Tässä esimerkissä äidinmaidonkorvikkeen tuotesisältö:

Hera (tuore maito), vesi, maito, laktoosi (maito), rypsiöljy, auringonkukkaöljy, Mortierella alpina -öljy, kalaöljy, emulgointiaine (auringonkukkalesitiini), vitamiinit (A, D3, E, K, tiamiini, riboflaviini, niasiini, pantoteenihappo, B6, biotiini, foolihappo, C), kivennäisaineet (kalsium, kalium, natrium, rauta, sinkki, kupari, jodi, seleeni, mangaani), tauriini, inositoli, nukleotidit.


Näistä ravintolisiä (ihan samoja on monivitamiinissa tai erillissä valmisteissa esim. B-vitamiinivalmisteissa ja Omega-3 valmisteissa) ovat:

Kalaöljy, A, D3, E, K, tiamiini, riboflaviini, niasiini, pantoteenihappo, B6, biotiini, foolihappo, C, kalsium, kalium, natrium, rauta, sinkki, kupari, jodi, seleeni, mangaani.


Eli jos ravintolisät ovat haitallisia, niin meillä ei näitä syötettäisi vauvoille.


Ja aivan samoja ravintolisiä annetaan tuotantoeläimille (nauta, sika, lammas, kana, broileri jne...) sekä kotieläimille (koira, kissa, marsu, undulaatti jne...) ravinnon mukana, kasvaakseen normaalisti ja pysyäkseen terveenä. Sairaan eläimen hoitaminen tulee huomattavan kalliiksi ja aiheuttaa eläimelle turhaa kärsimystä. Se on Suomen laissa rikollista toimintaa.Suomessa ei ole markkinoilla maksatoksisia tuotteita

https://www.etu.fi/toimialat/terveystuotetukut-ry/2018/03/suomessa-ei-ole-markkinoilla-maksatoksisia-tuotteita-3.htmlRavintolisien turvallisuus?

http://www.terveystuotekauppa.fi/blogi/epamaaraista-tietoa-ravintolisistaVoiko ruokavalio korvata puutokset? – Testasimme ja mittasimme

http://hidastaelamaa.fi/2015/03/voiko-ruokavalio-korvata-puutokset-testasimme-ja-mittasimme/

Jos lääkärisi ei suostu sinua tutkimaan, niin täällä se on halvempaa kuin muualla yksityisellä

https://www.synlab.fi/
Yleisin väite "asiantuntijoilla" on, että vitamiinien nauttiminen ravintolisänä on rahan vetämistä alas pöntöstä.


Milloin mikäkin "asiantuntija" ei mielestäni ymmärrä eikä tiedä tieteellisesti mikä on ylimäärä tai hyödyllinen määrä missäkin tutkittavassa kontekstissa.

Ruokavaliohoito ei tuota mitään, mutta lääkkeet tuottaa. Lääkärit ovat nykyisin pelkkiä pilleriautomaatteja kiitos Käypähoito-ohjeiden.

Ja toki kannattaa hakea terapiaa, jos joka kulman takana näkyy joku pillerikauppias, joka haluaa sinun rahasi menevän esim. D-vitamiiniin.
Esimerkkitapaus:

Saat osteoporoosin johdosta murtuman jalkaan, käteen tai selkään. Pahimmassa tapauksessa menetät terveytesi lisäksi työpaikkasi. Työpaikkasi menetyksen johdosta menetät joka vuosi 20 000 - 40 000 euroa rahaa riippuen palkastasi, jopa enemmänkin. Tämän lisäksi sinulla menee satoja euroja vuodessa rahaa lääkäreihin ja lääkkeisiin. Kivun, säryn ja elämänlaadun heikentymistä ei voi edes rahassa mitata.

Pahimmassa tapauksessa sairastut pysyvästi ja kärsit koko lopun ikääsi kroonisista kivuista, työkyvyttömyydestä sekä elämänlaadun merkittävästä heikentymisestä.

Ja tämä kaikki vain sen takia, koska joku saa sulta rahaa n. 120 euroa vuodessa ravintolisiin, joilla pidät luustosi kunnossa.

Eli kumman valitset?

Itse eläminen maksaa. Aivan kaikki maksaa. Täällä mikään ei ole ilmaista.

Valinta on sinun.

Ihmisillä on oikeus tietää, millä pysyy elintapasairaudet poissa.

Yleensä useimmille valtamedian jutuille on tyypillistä asenteellisuus, virheellinen tieto, holhoava esitystapa ja lukijan aliarvioiminen. Viimeisen sanan pitää aina päästä sanomaan joku virallinen auktoriteetti riippumatta siitä onko hänellä edes tarpeeksi tietoa asiasta. Median edustajilla puolestaan harvoin on tarpeeksi osaamista edes päätellä mitä ja miten tuoda asiaa esille.Tasaisin välein ilmestyy tutkimuksia, joissa kerrotaan jonkin vitamiinin tai muun luonnollisen ravintolisän tai yrttirohdoksen vaarallisuudesta

http://www.elinahytonen.fi/2013/10/silta-varalta-etta-satut-lukemaan-vitamiinien-vaarallisuudesta/
Täydentävät hoidot, turhia vai hyödyllisiä?

https://liinanblogi.com/2017/09/25/taydentavat-hoidot-turhia-vai-hyodyllisia/
Uskomushoitoa, huuhaata, sairaiden rahastusta ...

https://turpaduunari.fi/onko-tutkivaa-journalismia-enaa/_________________________________________________________________________________________________________________________________

Sisällysluettelo!

Muutama ravintoaine, joista on puutetta yleisesti suomalaisilla!
Ravinnolla voit vaikuttaa monien sairauksien oireisiin ja ennaltaehkäisyyn!
Kalan Omega-3 rasvahapot!
Kasviöljyjen rasvahapot!
Ravinnon merkitys!
Maitohappobakteerit!
Rauta!


_________________________________________________________________________________________________________________________________


Muutama ravintoaine, joista on puutetta yleisesti kaikilla suomalaisilla!Moni suomalainen (vauvasta senioriin ja ruokavaliosta riippumatta) kärsii tietämättään erilaisista ravinnepuutoksista. Yleisimmät ravinnepuutokset ovat kalan Omega-3 rasvahapot (EPA ja DHA), rauta, folaatti, B12-vitamiini, A-vitamiini, K-vitamiini, B1-vitamiini, D-vitamiini (ruuasta on mahdotonta saada riittävästi D-vitamiinia, oli se millainen tahansa), C-vitamiini, jodi, seleeni, magnesium ja sinkki.

Näiden puute altistaa kaikenlaisille ikäville puutossairauksille ja oireille.

Esim. kilpirauhasen vajaatoiminta tulee jos ravinnossa on liian vähän seleeniä, jodia, rautaa, sinkkiä, magnesiumia sekä D-vitamiinia. Näiden hivenaineiden ja D-vitamiinin puute on yleistä suomalaisilla. Pelkästään D-vitamiinin puutostila voi johtaa kilpirauhasen autoimmuunisairauden syntyyn.

Suomen väestöstä noin 30 % ei saa tarpeeksi jodia, rautaa ja seleeniä.

Eli ei nää sairaudet ihan taivaasta tipu. Toki on sairauksia, joihin ei voi edes ravinnolla vaikuttaa, mutta ne eivät ole lisääntyneet.

Näiden kuukausihinnaksi tulee alle 10 euroa, joten ei ole rahasta kiinni terveyden ylläpito.

Raudan ja D-vitamiinin puutostilan oireet sekoitetaan usein masennukseen tai kilpirauhasen vajaatoiminnan oireisiin, joten vaadi näiden mittaus. ÄLÄ syö rautaa ilman todettua raudan puutosta ja varasto raudan (ferritiini S -Ferrit) seurantaa.

Useimmat terveysongelmamme johtuvat ravinto-aineiden puutoksista.

Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä. Myös ravintoainepuutoksista johtuvia oireita ja sairauksia hoidetaan yleensä lievittämällä oireita haitallisilla lääkkeillä, kun pitäisi hoitaa oireen syytä. Elämme 2000-lukua ja sairauksien hoito on monesti kuin keskiajalta.

Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksista parantumisten ja immuunivasteen kanssa.

Toki lääketiede on kehittynyt huimasti viimeisen 100 vuoden aikana ja moni sairaus joka ennen tappoi, pystytään tänä päivänä ehkäisemään tai parantamaan.

Miksi erilaiset ravitsemustilan mittaukset ovat koululääketieteen edustajien mukaan joko täysin turhaa, rahastusta tai puoskarointia. Eikö tieteen pitäisi nimenomaan perustua asioiden mittaamiseen eikä väitteisiin "mitään ravintolisiä ei tarvita jos syödään monipuolisesti lautasmallin mukaan".

Eihän verenpainetta, kolesterolia, maksa-arvoja tai mitä tahansa muutakaan muuttujaa arvata tai todeta että "asia on kunnossa kunhan teet asiat x, b ja c". Vaan ne mitataan.Kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa jokaiseen kehon soluun, kudokseen ja elimeen. Ei siis ole ihme, jos olet kärsinyt moninaisista ja kummallisista toisiinsa liittymättömistä oireista. Tällä videolla kerrotaan tarkemmin, minkälaisia ongelmia ja oireita kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi voi elimistölle aiheuttaa.

https://paulaheinonen.lpages.co/kilpirauhanen-10-oiretta-14-video-2022/Tietoa ja vertaistukea vajaatoiminnasta ja sen hoidosta:

Seuraa Facebookissa Suomen kilpirauhaspotilaat

https://www.facebook.com/KilpoFiEsim. saadakseen ravinnosta riittävästi pitkäketjuisia Omega 3 rasvahappoja (EPA ja DHA), pitäisi rasvaista kalaa syödä 4 annosta joka viikko.

D-vitamiinia saadakseen pitäisi asua päiväntasaajalla ja olla päivällä iho paljaana auringossa. Eli käytännössä ravintolisänä täytyy aivan kaikkien syödä D-vitamiinia.

Arviolta 90 prosentilla suomalaisista on kohtalainen tai vakava D-vitamiinin puutos.

Varastoraudan puutteesta kärsii yli kymmenen prosenttia naisista ja yli kolme prosenttia miehistä. Lapsista joka neljäs.

Tyypillisiä oireita ovat väsymys, aivosumu, muistihäiriöt, mielen mataluus, kilpirauhasen vajaatoiminta, suorituskyvyn heikkeneminen, rytmihäiriöt, levottomat jalat, univaikeudet ja -häiriöt, hengenahdistus, palan tunne kurkussa, vaikeus palautua urheilusuorituksen jälkeen ja painonnousu.

Folaatin puute on yleistä kaikissa ikäryhmissä.

B12-vitamiinin puutteesta kärsii joka viides 50 vuotta täyttänyt.

Noin 30 % ei saa tarpeeksi jodia, magnesiumia, rautaa ja seleeniä.

Jopa 35 prosentilla suomalaisista on kohtalainen tai vakava jodin puutos.

K2-vitamiini on tärkeä luustolle ja verisuoniterveydelle.

C-vitamiinin tarve on jopa 400 mg päivässä, joten sitä ei kukaan ravinnosta näin paljon saa.


C-vitamiini

C-vitamiini  on antioksidanttivitamiini, joka on välttämätön koko kehon terveydelle ja on erityisen tärkeä ihon terveydelle. C-vitamiini on vesiliukoinen ja tunnetaan myös askorbiinihappona. Koska C-vitamiini osallistuu yli 300 kehon toimintaan, elämä on riippuvainen sen päivittäisestä saannista. Sen ensisijainen tehtävä on ylläpitää kollageenia, joka on ihon, nivelsiteiden, luuston, hampaiden ja verisuonten seinämien muodostumiselle välttämätön valkuainen. Lisäksi C-vitamiinilla on tärkeä tehtävä punaisten verisolujen muodostumiselle ja välttämättömän raudan imeytymisessä. Se on tärkeä myös B-vitamiineihin kuuluvan folaatin hyväksikäytössä. C-vitamiini parantaa kovettuneiden verisuonten laajentumista, mikä helpottaa rintakipuja. Se auttaa sydänkohtauksissa, korkeassa kolesterolissa ja korkeassa verenpaineessa. C-vitamiini on myös vahva antioksidantti ja suojaa valkuaisia, lipidejä, hiilihydraatteja ja jopa DNA:ta vapaiden radikaalien vaurioilta. Se suojaa endoteelisoluja homokysteiinin hapettumisvaurioilta ja vahvistaa myös vahvan antioksidantin, glutationin toimintaa. C-vitamiinin vakava puutos aiheuttaa heikkoutta, sisäistä verenvuotoa ja sidekudoksen purkautumista. C-vitamiinin puutoksen tiedetään yleisesti heikentävän vastustuskykyä. Keho tarvitsee C-vitamiinia muodostamaan kollageenia, sidekudosta, joka pitää koossa ihmisen koko fyysisen rakenteen. Näin sillä on kyky tehdä valtimot joustavammiksi ja lujemmiksi niin, että ne voivat paremmin vastustaa mekaanisia voimia ja tulehdushyökkäyksiä.


C-vitamiini on hyvin tärkeää luustolle ja se on yhdistetty useissa tutkimuksissa parempaan luuntiheyteen, ja pitkässä 17 vuotta kestäneessä seurantatutkimuksessa 500 mg päivässä, vitamiinilisän käyttö yhdistyi 70% pienempään murtumariskiin, C-vitamiinia käyttämättömiin verrattuna. Jo luuston kunnon vuoksi kannattaa käyttää 500 mg suuruista päivittäistä C-vitamiinilisää. C-vitamiinin hyödyistä luustolle on tutkimusnäyttöä.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22492364?dopt=Abstract
http://www.greenmedinfo.com/blog/osteoporosis-scurvy-bone-not-calcium-deficiencySuomalaisen Paul Knektin johtamassa, vuonna 2004 julkaistussa antioksidanttivitamiineja koskevassa tutkimuksessa vedettiin yhteen siihen mennessä julkaistujen 9 aiemman prospektiivisen tutkimuksen tulokset. Yhteenvedon pohjalta tultiin siihen tulokseen, että vähintään 400 mg suuruisen C-vitamiinilisän käyttö oli yhteydessä pienempään sepelvaltimotaudin ilmaantuvuuteen. Vähintään 700 mg suuruisen C-vitamiinilisän käyttö oli myös yhteydessä 25 prosenttia pienempään kokonaiskuolleisuuteen.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15585762E-vitamiini

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka koostuu yhdisteistä. Kahdeksan tärkeintä yhdistettä, jotka muodostavat E-vitamiiniperheen, voidaan jakaa kahteen ryhmään: tokoferolit ja tokotrienolit. Kummassakin on alfa-, beta-, gamma- ja delta-aineosat. Alfatokoferoli löydettiin ensimmäisenä ja päällysmerkinnöissä ilmoitettu teho ilmoittaa ainoastaan tämän osan määrän. Suomessa E-vitamiinin virallinen päivän saantisuositus aikuiselle on 10mg.


Hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat: kylmäpuristetut luomu kasviöljyt, pähkinät, avokado, siemenet, manteli, tumman vihreät kasvikset ja kananmuna.Uutta tietoa E-vitamiinista!
E-vitamiini.pdfB-vitamiinit

B-vitamiinien ryhmään kuuluu 8 varsinaista vitamiinia ja 5 sen kaltaista yhdistettä. Tärkeintä on varmistaa B-vitamiinien saanti laadukkaasta ruuasta tai ravintolisästä.

B1 eli tiamiinia tarvitaan muun muassa ruoan energiaksi muuntamisessa. Tämän B-vitamiinin puute saattaa aiheuttaa muun muassa väsymystä, ärtyneisyyttä, hermosärkyä tai kävelyhäiriöitä. Pitkäaikainen puute aiheuttaa niin sanottua beriberitautia, joka johtaa sydämen toimintahäiriöön ja lopulta kuolemaan. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 1,4 mg.

B2 eli riboflaviinia tarvitaan esimerkiksi aineenvaihdunnassa. Erityisen tärkeä tämä on ihon, kynsien ja hiusten terveydelle. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 1,6 mg.

B3 eli niasiini on tärkeä solujen aineenvaihdunnalle. Tämän B-vitamiinin puutos voi esimerkiksi hidastaa aineenvaihduntaa. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 18 mg.

B5 eli pantoteenihappo vaikuttaa pääasiassa energia-aineenvaihduntaan ja myös ihoon. Kyseisen B-vitamiinin puutoksen ei ole todettu aiheuttavan suurempia oireita. Kokeissa on esiintynyt lähinnä, käsien ja jalkojen puutumista, väsymystä, pahoinvointia, unihäiriöitä yms. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 6 mg.

B6 eli pyridoksiini toimii antioksidanttina. Se osallistuu suurimmaksi osaksi esimerkiksi valkuaisaineiden aineenvaihduntaan ja hermovälittäjäaineiden tuotantoon. Tämän B-vitamiinin puutosoireet ovat muun muassa väsymys, erilaiset iho-oireet ja hermosto-oireet kuten ärtyneisyys ja masentuneisuus ja pahoinvointi. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 1,6 mg.

B7 eli biotiini osallistuu rasvojen ja hiilihydraattien aineenvaihduntaan eli niin sanottuun metaboliaan. Kyseisen B-vitamiinin puutosta ei varsinaisesti ole havaittu kuin kokeellisissa olosuhteissa. Oireisiin liittyi muun muassa ihomuutoksia ja lihaskipuja sekä pahoinvointia. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 100 µg.

B9 eli folaatti on välttämätön esimerkiksi punasolujen muodostukselle. Tämän B-vitamiinin puutosoireisiin luetaan esimerkiksi väsymys, huimaus, voimattomuuden tunne sekä ruokahaluttomuus. Lisäksi puutos saattaa aiheuttaa häiriöitä limakalvoilla johtaen suu- ja kielitulehdukseen, ruokatorven tulehdukseen ja ripuliin. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 300 µg.

B12 eli kobalamiini on erityisen tärkeää veren puna- ja valkosolujen muodostuksessa sekä hermosolujen toiminnassa. Kyseisen B-vitamiinin puutos saattaa aiheuttaa muun muassa anemiaa. B12-vitamiinin puutosoireisiin voi liittyä myös hermoston oireita ja erilaisia limakalvomuutoksia. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 2 µg.Mistä löydät B:t parhaiten?

B1 eli tiamiini: palkokasvit, manteli, pähkinät, siemenet, liha, sisäelimet, oluthiiva

B2 eli riboflaviini: maitotuotteet, sisäelimet, liha, kananmuna, pavut, manteli, pähkinät, siemenet, oluthiiva

B3 eli niasiini: liha, maitotuotteet, kananmuna, manteli, pähkinät, siemenet, sienet, palkokasvit, oluthiiva

B5 eli pantoteenihappo: liha, kala, vihannekset, kasvikset, oluthiiva

B6 eli pyridoksiini: liha, sisäelimet, kananmuna, maitotuotteet, kala, kasvikset, vihannekset, oluthiiva

B7 eli biotiini: maksa, liha, kala, kananmuna, soijapavut

B9 eli folaatti: kasvikset, vihannekset, hedelmät, marjat, maksa, munuainen, kananmuna (kuumennus tuhoaa tämän vitamiinin kasviksista)

B12 eli kobalamiini: vain eläinperäiset tuotteet kuten liha, kala ja maitotuotteetFolaatti

IItä-Suomen yliopiston tutkimusten mukaan piilevä folaatin puute on Suomessa yleistä ja se lisää riskiä sairastua muun muassa masennukseen ja sydän- ja verisuonitauteihin. Vuonna 2014 tehdyn meta-analyysin mukaan folaatti jarruttaa valtimonkovetustautia. Virallinen suositus on vähintään 400 µg päivässä. Folaatin puutos voi ilmetä väsymyksenä, anemiana sekä aiheuttaa pistelyä ja puutumisen tunnetta käsissä ja jaloissa. Folaatin puute saattaa oireilla myös ahdistuksen tunteena ja aiheuttaa hormonaalista epätasapainoa. Folaatti on tärkeä punasolujen muodostukselle ja ruoansulatuskanavan terveydelle. Sen tarve lisäänty odottavilla ja imettävillä.

Hyviä folaatin lähteitä ovat tumman vihreät kasvikset, kaalit, siemenet, pähkinät, pavut, linssit, marjat, hedelmät ja maksa.

Lämmitettäessä folaatti tuhoutuu herkästi, joten suosi raakaravintoa ja kuumenna kasvikset vain kevyesti.

Erityisesti raskausaikana kaikkien kannattaisi käyttää hyvin imeytyvää metyylifolaattia.Folaatista apua masennukseen: Folaatin aktiivisesta muodosta, L-metyylifolaatista on merkittävää apua vaikeasta masennuksesta kärsiville potilaille.

Tutkimuksissa on havaittu, että riittävä folaatin määrä veressä suojaa masennukselta. Folaatilla tiedetään olevan tärkeä tehtävä hermovälittäjäaineiden synteesissä.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23212058Niukka folaatin ja B12-vitamiinin saanti lisää melankolisten masennusoireiden, kuten mielialan laskun riskiä, osoitti lääketieteen lisensiaatti Jussi Seppälän väitöstutkimus.

https://www.diabetes.fi/yhteiso/ajankohtaista/ajankohtaista_arkisto/masennus_ruokavalio_ja_metabolinen_oireyhtyma_ovat_yhteydessa_toisiinsa.4583.news
Folaatin käyttö varhaisraskaudessa suojaa lasta keskushermostoputken sulkeutumishäiriöiltä.

http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo10543.pdfVihreää voimaa odottaville!

http://kemikaalikimara.blogspot.fi/2014/03/vihreaa-voimaa-odottaville.html

B12-vitamiini
D-vitamiini (kaikki tarvitsevat purkista)
Seleeni

Seleeni on merkittävä syöpää torjuva ja jopa syöpäsoluja tuhoava antioksidantti. Ilman riittävää seleenimäärää solun DNA altistuu jakautumishäiriölle.
Seleeni.pdf
K2-vitamiiniJodi
 

Esim. kilpirauhasen vajaatoiminta tulee jos ravinnossa on liian vähän Seleeniä, Jodia, Rautaa, Sinkkiä, Magnesiumia sekä D-vitamiinia. Näiden puute on yleistä suomalaisilla.

Liian vähäinen jodinsaanti edistää esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaa tai struuman kehittymistä.

Sikiöaikainen jodin puute voi vaarantaa syntyvän lasten aivojen ja siten älyllisen kehityksen. Jopa 35 prosentilla suomalaisista on kohtalainen tai vakava jodin puutos.

Oman jodin saantinsa voi helposti laskea Finelin ravintoainelaskurilla, joka antaa keskimääräisen saannin arvon. http://www.fineli.fi

Suomalaisten jodin saanti ravinnosta on vähentynyt lähes kolmannekseen siitä, mitä se oli parhaimmillaan 1960-luvulla.


Kaksi hivenainetta, jodi ja seleeni ovat osoittautuneet riittävän saannin kannalta ongelmallisiksi Suomen vanhassa ja vakaassa maaperässä. Jodin kohdalla on kyseessä todellinen niukkuus kun taas seleenin osalta ongelmana on se, että yhdisteet ovat enimmäkseen liukenemattomia eivätkä siirry maaperästä siinä kasvaviin kasveihin ja niiden välityksellä elintarvikkeisiin.

Jodi on kilpirauhasen toiminnalle välttämätön hivenaine. Jodin saanti on tarpeen myös kaikille eläimille. Liian vähäinen jodin saanti lisää riskiä sairastua kilpirauhasen vajaatoimintaan ja struumaan. Kilpirauhanen tarvitsee jodia tyroksiini (T4) ja trijodityroniini (T3) hormonien rakennusaineeksi. Nämä hormonit säätelevät monia elimistön toimintoja, kuten kasvua, lämmönsäätelyä ja aineenvaihduntaa.  Kilpirauhasen lisäksi esimerkiksi aivot, rintarauhaset, munasarjat, eturauhanen ja lisämunuaiset tarvitsevat jodia. Samoin jodia tarvitaan monien muidenkin hormonien muodostuksessa kehossa. Optimaalisena jodin saantina Suomessa pidetään vähintään 150 µg vuorokaudessa.Saatko tarpeeksi jodia?

Jodi on tärkeässä osassa moitteettomassa rasva-aineenvaihdunnassa. Liian vähäinen jodin saanti tekee ihmisen viluiseksi ja lihomisherkäksi, jolloin paino nousee tavallista helpommin.

Saatavissa olevasta jodista kilpirauhanen käyttää vain osan, sillä 70% jakautuu todellisuudessa muiden kudosten kesken, joita ovat maitorauhaset, silmät, vatsan limakalvot, valtimoiden seinämät, kohdunkaula ja sylkirauhaset. Liian vähäisen saannin tiedetään aiheuttavan sisäelinten ja aineenvaihdunnan toiminnallisia häiriöitä.

Jodi säätelee mm. kehon lämpötilaa, pitkäaikaiseen stressiin sopeutumista, hermo- ja lihassolujen toimintaa, aineenvaihduntaa sekä kasvua ja kehitystä.

Jodin puutosoireita ovat esimerkiksi väsymys, masennus, hitaus, painonnousu, hiusten lähtöä, kilpirauhasen vajaatoiminta, kasvuhäiriöt, kehityksen hidastuminen ja oppimisvaikeudet.

Raskaudenaikainen jodin puutos heikentää sikiön kasvua ja voi aiheuttaa kehityshäiriöitä.

Hyviä jodin lähteitä ovat mm. kelp ja muut jodipitoiset merilevät. Jodia saa lisäksi pieniä määriä ruoasta mm. jodioitu suola, katkaravut, maitotuotteet, merikala ja kananmuna.

EU:n suositeltu vuorokausiannostus on 150 ug per päivä, mikä on usein täysin riittämätön annostus. Raskaana olevilla ja imettävillä äideillä tarve on normaalia suurempi. Virtsasta on mahdollista laboratoriotestein testata jodin puutos kehossa. Jodin saannin turvallisena rajana aikuisella pidetään 600 µg/vrk.

http://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=831Kilpirauhasen vajaatoiminta on todella yleinen ongelma ja vain osa ihmisistä on diagnosoitu. Meillä on suuri joukko ihmisiä, jotka kärsii selittämättömistä oireista, joiden alkuperä on hormoniperäinen. Kilpirauhanen on yksi tärkeimmistä elimistöä säätelevistä elimistä, ja sen ongelmat ovat yhteydessä moniin väsymys-, stressi- ja sairaustiloihin.


http://naturally-luonnollisesti.blogspot.fi/2011/02/jodipuutos-bromi-joditerapia-ja.htmlJodin puutteen oireita!

http://uupuneentarina.wordpress.com/uupumuksen-hoitoa/jodihoito/Paljonko tarvitsen jodia päivässä?

http://hidastaelamaa.fi/2013/09/kysy-luontaistuoteneuvojalta-paljonko-tarvitsen-jodia-paivassa/
Seleeni on merkittävä syöpää torjuva ja jopa syöpäsoluja tuhoava antioksidantti. Ilman riittävää seleenimäärää solun DNA altistuu jakautumishäiriölle.
seleeni.pdfTärkeä jodi, kuuntele ehdottomasti:
04.01.15
Osa 1/1 (22:46)

http://www.terveydentukipilarit.fi/radio-ohjelma/mediasali/Kontrolloidussa, puoli vuotta kestäneessä tutkimuksessa 200 µg jodia päivässä alensi kokonaiskolesterolia 11 prosenttia niillä tutkittavista, joiden kokonaiskolesteroli oli yli 5 mmol/l. Sen lisäksi kilpirauhasen toiminta parani jonkin verran. Tutkittavat olivat joko jodinpuutteesta kärsiviä, ylipainoisia tai lihavia.

https://www.facebook.com/suomenterveysravinto/posts/698802866930620Jodin puutostilat aiheuttavat terveysongelmia lähes kaikkialla maailmassa. Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi, että koko maailman väestöstä noin 30 % ei saa tarpeeksi jodia.

https://hidastaelamaa.fi/2016/04/jodi-kilpirauhasesi-paras-ystava/Jodi, rasvat ja kilpirauhashormonit

http://turpaduunari.fi/jodi-rasvat-ja-kilpirauhashormonit/Jodia ravintolisänä ei suositella henkilöille, joilla on kilpirauhasen liikatoiminta.
Rauta

Anemiaa aiheuttaa raudan riittämätön saanti, raskaus ja imetys (lisää raudan tarvetta), tee, kahvi, kofeiini, imeytymishäiriöt, hoitamaton keliakia, suolistosairaudet, erilaiset sairaudet, muiden ravintoaineiden puutokset (mm. B1, B2, B12, folaatti, C-vitamiini) ja runsaat kuukautiset.


Lisäksi maidon kalsium ja fosfori sekä viljojen fytaatit, heikentää raudan imeytymistä.


Rauta on tärkeä osa hemoglobiinia, jonka tehtävänä on kuljettaa happea kudoksille. Lisäksi rauta osallistuu punasolujen tuotantoon ja auttaa vapauttamaan energiaa hiilihydraateista ja rasvoista elimistön käyttöön.


Aikuisen naisen saantisuositus on 15 mg vuorokaudessa ja suomalaiset naiset saavat rautaa keskimäärin 10 mg. Runsas liikunta suurentaa tarvetta hieman. Piilevä puutos esiintyy jopa 30 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista. Raudanpuuteanemia on yleisimpiä ravintoaineiden puutostiloja. Jopa kahdella kolmasosalla raudanpuutteesta kärsivällä verenkuva ja hemoglobiiniarvot ovat hyvät eli pyydä ferritiinin mittaus. Optimaalinen arvo on n. 100.


Rautaa myydään paljon eri muodoissa. Rautabisglysinaatti imeytyy hyvin eikä ärsytä vatsaa.


Tämän (ilmaisen) videon katsottuasi tiedät:

- Mistä raudan puute voi johtua
- Miksi rauta on niin ääritärkeä hivenaine aivoille
- Miksi raudalla ja energisyydellä on selkeä yhteys
- Miksi aivot tarvitsevat rautaa suojautuakseen hapetusvaurioilta ja "härskiintymiseltä"
- Miten raudan puutos, kilpirauhasen vajaatoiminta ja aivokunto liittyvät toisiinsa
- Mitä laboratoriokokeita kannattaa ottaa, jos epäilet raudan puutetta
- Mistä rautaa saa ravinnosta

https://paulaheinonen.lpages.co/aivoilla-on-nalka-rautavideo-2021/

Raudanpuute on teollisten maiden yleisin hivenainepuutos.

http://www.medipudas.fi/raudanpuute-ja-adhd-kiistamaton-yhteys/Raudanpuutetta nuorista noin kolmanneksella.

Terveyttä edistävä liikuntaseura (TELS) -tutkimuksessa tutkittiin liikuntaseurassa urheilevien ja seuratoimintaan osallistumattomien nuorten (14-17-vuotiaat) hemoglobiinia ja rauta-arvoja.  Ferritiiniarvo alle 15 µg/l todettiin 23 %:lla tytöistä molemmissa ryhmissä. Pojista ferritiini alle 30 µg/l todettiin vastaavasti 27 %:lla ja 30 %:lla nuorista.

https://bmjopensem.bmj.com/content/bmjosem/6/1/e000804.full.pdfLänsimaissa anemiaa esiintyy 23 %:lla lapsista, ja suurimmassa riskissä ovat keskoslapset, taaperoikäiset (6 kk–2 v) ja murrosikäiset.

http://www.potilaanlaakarilehti.fi/tiedeartikkelit/lapsen-raudanpuuteanemia/#.VFt6W_msWSo
http://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/raudanpuuteanemian-syyt-on-aina-selvitettava/Arviolta lähes 40 % naisista on jossain vaiheessa elämänsä varrella raudanpuuteanemia. Raudanpuute on yleisin ravintoperäinen puutossairaus kaikkialla maailmassa. Eniten anemiasta kärsivät hedelmällisessä iässä olevat naiset, murrosikäiset, sylilapset ja vanhukset.

https://kilpparikilppari.wordpress.com/2016/12/27/raudanpuuteanemia-ja-kilpirauhanen/Raudanpuute tunnistetaan huonosti

https://esasoppi.fi/raudanpuute/raudanpuute-tunnistetaan-huonosti/Rautavaje väsyttää, mutta ei aina aiheuta anemiaa. Osa syö turhaan mieliala- tai kilpirauhaslääkkeitä, koska heillä on väärä diagnoosi, sanoo sisätautiopin dosentti.

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005664077.html"Varastoraudan puutteesta kärsii yli kymmenen prosenttia naisista ja yli kolme prosenttia miehistä.

Tyypillisiä oireita ovat väsymys, aivosumu, muistihäiriöt, mielen mataluus, suorituskyvyn heikkeneminen, rytmihäiriöt, levottomat jalat, univaikeudet ja -häiriöt, hengenahdistus, palan tunne kurkussa, vaikeus palautua urheilusuorituksen jälkeen ja painonnousu."

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/201807132201072447_we.shtmlKaikki raudanpuutteesta

http://www.raudanpuute.fi/Raskauden aikainen anemia aiheuttaa (tai ainakin näyttää aika selvästi yhdistyvän) pysyviä neurologisia häiriöitä syntyvälle lapselle.

https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2751260
" Raudanpuutos on yleistä, mutta osataanko siitä aina ajatella riittävän kokonaisvaltaisesti? Jos tunnet ihmisiä tai tiedät terveys- ja hyvinvointiaiheisia ryhmiä, joissa näitä asioita on käsitelty, niin tätä kirjoitusta saa jakaa. "

https://jalkeilla.blogspot.com/2020/02/mita-muuta-raudanpuutteinen-tarvitsee.html
Tärkein lähde on punainen liha. Veri- ja maksaruoat ovat vielä parempia, mutta niitä käytetään hyvin vähän. Rautaa saa melko hyvin myös vaaleasta lihasta ja kalasta. Kasvikunnan tuotteista rauta imeytyy huonosti.

Puutos korjataan rautavalmisteella. Rautavalmistetta EI SAA KÄYTTÄÄ varmuuden vuoksi, sillä liikasaanti on haitallista. Eli varmista verikokeella, että sinulla on raudan puute, ennen rautavalmisteen käyttöä.Tässä viljojen mahdollisista haitoista:

viljat.htm

Paluu tämän sivun alkuun
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Ravinnolla voit vaikuttaa monien sairauksien oireisiin ja ennaltaehkäisyyn!Aurinkorasvojen käyttö?


Autismi ja ruokavalio!


Akne ja ravinto!


Muistisairaudet!


Astma!


Atopia!D-vitamiini!


Tyypin 2 diabetes!


tyypin 1 diabetes!


Fibromyalgia!


Hiusten ja kynsien kasvu ja hyvä kunto!


Luuston, lihasten ja nivelten hyvä terveys!Kalorikulutus?


Lääkkeitä vai ei ja mihin?Maito!


Margariinit ja prosessoidut kasviöljyt!


MS-tauti!


Närästys ja refluksi!Reuma ja ravitsemus!Sydän- ja verisuonitaudit!


Korkea verenpaine!Masennuksen hoito!ADD ja ADHD ravitsemushoito!


Suolistosairaudet!


Viljaa vai ei?


Skolioosi, nivelrikko sekä tuki- ja liikuntaelinsairaudet!
Psoriasis!

Suoliston väärä bakteerikanta on oireiden taustalla. Oireista pääsee eroon oikealla ruokavaliolla. Lääkärien tietotaso suolistosta on surkealla tasolla. Tieto suolistosta on yleisesti ottaen vajaata. Ihminen tuntee kosmoksen paremmin kuin suoliston.

Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä.

Voiko ruokavaliolla ehkäistä, hoitaa ja saada sairauksia remissioon (oireeton sairaus)?

Valitettavan usein lääkäreiden kanta sairauksiin on, ettei ruokavaliolla ole juurikaan merkitystä.

Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksien oireiden vähentämisen ja immuunivasteen kanssa.Autoimmuunisairaudet reagoivat usein erittäin nopeasti viljattomaan, maidottomaan ja sokerittomaan ruokavalioon. Sekä ehdottomasti rypsiöljy ja rypsipohjaiset rasvat (margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) pois.

Allergiat, psoriasis, nivelrikko, reumasairaudet, astma, suolistosairaudet ja atopia ovat elimistön immuunijärjestelmän ylireagointia sopimattomiin (yleensä viljat ja/tai maito sekä rypsiöljy) ruoka-aineisiin, jotka pitävät tulehdustilaa yllä kehossa. Kun elimistön pommittaminen sopimattomalla ravinnolla lopetetaan, myös immuunijärjestelmä rauhoittuu.

Kannattaa perehtyä aiheeseen, sillä voit päästä kaikista oireista eroon vain muuttamalla ruokavaliotasi.

Lasten allergiat ja autoimmuunisairaudet ovat lisääntymässä huimaa vauhtia. Ei nuo sairaudet taivaasta tipu, vaan jotain tehdään todella väärin.

VÄLTÄ TURHIA ANTIBIOOTTIKUUREJA.

Antibiootit tappavat suoliston hyvät bakteerit ja täten altistavat uusille sairauksille. Mutta  suoliston bakteeristo kyllä toipuu, kun sille antaa kunnon ravintoa. Eli vältä rypsiä kaikissa muodoissaan (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...), maitoa sellaisenaan sekä liiallista viljan käyttöä.

Myös huono sisäilma, home, radon, haitalliset kemikaalit, ympäristömyrkyt ja torjunta-aineet sairastuttavat. Eli varmista, että olet aina puhtaassa sisäilmassa.


Ruokavalion muutos vei nivelpsorin!

https://hymy.fi/terveys-hymy/ruokavalion-muutos-vei-nivelpsorin/


Kuuntele tämä:
18.12.16
Osa 1/1 (24:32)

http://www.terveydentukipilarit.fi/radio-ohjelma/mediasali/Paluu tämän sivun alkuun
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Kalan Omega-3 rasvahapot!


Paluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Kasviöljyjen rasvahapot ja prosessoitu kasviöljy!
Paluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________


Tärkeä D-vitamiini!

Paluu tämän sivun alkuun
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Ravinnon merkitys!


Paluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Maitohappobakteerit!

Suolistossa, jossa toimii tuhansia erilaisia bakteereita on hyvin monimutkainen ympäristö. Osa bakteereista elää siellä pysyvästi, mutta toiset tulevat ravinnon mukana ja kulkeutuvat ruoansulatuskanavan läpi. Osa näistä bakteereista ovat ihmiselle hyödyllisiä, mutta toiset voivat aiheuttaa sairauksia. Hyvä tasapaino suoliston bakteerikantojen välillä edistää terveyttä monin tavoin.

Monet nykyiset tutkimukset ovat osoittaneet että ihmisen suolen limakalvo on ehkä tärkein immuunijärjestelmämme elin. Suoliston limakalvo on pinta-alaltaan 250–400 neliömetriä, joka vastaa levitettynä tenniskentän kokoista aluetta. Suurin osa vastustuskyvystämme erilaisia taudin aiheuttajia vastaan perustuu suoliston limakalvon moitteettomaan toimintaan ja bakteerikantojen hyvään tasapainoon.

Tehokkaan päivä annoksen rajaksi on asetettu 6,5 miljardia bakteeria ja vaikeissa suolisto-ongelmissa aluksi vielä paljon enemmän. Suurimmassa osassa valmisteita tämä pitoisuus ei täyty lähellekään. Vaikeiden suolisto-ongelmien hoidossa tehokkaimmin vaikuttavat ihmisperäiset bakteerikannat.

Suurin osa markkinoilla olevista tuotteista ovat nautaperäisiä ja ovat alun perin tarkoitettu meijeriteollisuuden käyttöön. Ihmisperäisillä bakteereilla on kyky tarttua suoliston limakalvoille tehokkaammin ja syrjäyttää haitalliset bakteerit. Niitä suosivat myös vegaaniruokavaliota noudattavat henkilöt, sekä henkilöt jotka ovat herkistyneet maidon ainesosille. Kolmas asia mikä tulee ottaa huomioon tehokkaassa valmisteessa on se, että bakteerit säilyvät elävinä mahalaukun alhaisen Ph:n ja sappinesteiden vaikutuksesta. Tämän takaa bakteerien mikrokapselointi. Se tarkoittaa sitä, että tuotteen jokainen bakteeri suojataan suojakuorella ja ne pääsevät elävinä aina ohutsuolen loppuosaan ja paksusuoleen saakka, missä imeytyminen tapahtuu. Eli muista nämä kolme asiaa kun valitset maitohappobakteerivalmistetta 1. vahvuus 2. ihmisperäiset kannat 3. bakteerien mikrokapseli suojaus.


http://tervejaonnellinen.fi/2015/12/13/mita-vaaditaan-tehokkaalta-maitohappobakteeri-tuotteelta/


Pro- ja prebiootit
Probiootti on elävä mikrobi, bakteeri tai hiiva, joka vaikuttaa myönteisesti terveyteen tasapainottamalla ruoansulatuskanavan mikrobistoa. Ne pystyvät tuottamiensa yhdisteiden kautta esim. maitohappo pitämään haitallisten mikrobien kasvun kurissa. Valtaosa probioottien vaikutuksista välittyy paksusuolen kautta, mutta eräät bakteerikannat saattavat asettua myös muualle ruoansulatuskanavaan kuten suuhun tai mahalaukkuun.

Tutkimuksissa tehokkaat määrät maitohappobakteereja ovat olleet välillä 1-10 miljardia bakteeria.

Prebiootit ovat taas ruoan ainesosia yleensä kuituja kuten inuliini, jotka eivät pilkkoudu ja joita hyödylliset mikrobit eli juuri probiootit käyttävät ravinnoksi. Synbiootit ovat tuotteita, joissa on sekä pre- että probiootteja.Jokainen antibioottikuuri muuttaa suoliston bakteeristoa jopa vuosien ajaksi.
http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/nosto9_1.pdf


Auttavatko maitohappobakteerit bakteerikannan uusiutumisessa antibioottikuurin jälkeen?

– Ei ole olemassa vahvaa tieteellistä näyttöä siitä, että yksittäisellä bakteerilla pystyttäisiin vaikuttamaan mikrobiston normalisoitumiseen. Yksittäisen bakteerin teho ei vain riitä siihen.

– Jos joku tuntee, että ne auttavat, ei niiden syönnistä ole osoitettu olevan haittaakaan. Mutta ei myöskään mitään hyötyä.


Normaali apteekin tai marketin probiootti kasvatetaan suojatusti laboratoriossa, pakastekuivataan ja laitetaan makeutusainetta evääksi imeskelypilleriin. Seurauksena on melkoinen "die off rate", eli lukema paljonko bakteereista on kuollut siinä vaiheessa kun laitat sen suuhun, verrattuna valmistushetkeen. Usein tämä on jopa 90%. Saat siis vain 10% "elossa" olevia bakteereita jotka ottavat kovasti turpaan vatsahapoiltasi eivätkä pääse ohutsuoleen asti elävinä. Apua näistä ei ole.
454g huippu hapankaalia vastaa 800 probiootti kapselia. Kumman valitset?
http://livingtraditionally.com/one-mouthful-delicious-sauerkraut-1-bottle-probiotics/Turun Yliopiston tutkimus: Äidin saamat probiotiit alentavat atooppisen ihottuman riskiä lapsella!
http://www.terveydentukipilarit.fi/terveysinfo/uutiset/53/


Monet ”vatsajogurtit” sisältävät probiootteja (Activia, Actimel, Gefilus, Valio olo jne...), joissa on 5 palaa sokeria per 1 dl (sokeri on hyvien bakteerien vastavaikuttaja) tai vastaavasti makeutus- sekä lisäaineita. Eli se niiden "terveysvaikutuksista". Näitä tuotteita EI saa mainostaa terveysvaikutteisiksi, koska sitä ne eivät ole. Pitää tosin tietää, mitä bakteereja käyttää ja onko niistä tutkimusnäyttöä. Herkästi mainostetaan terveellisinä sellaisiakin probiootteja, jotka eivät mene edes elävänä ohutsuoleen asti.


Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsii jopa 15 prosenttia suomalaisista, osa tietämättään. Juuri vatsan toimintaa edistävinä mainostetut tuotteet, kuten vatsajogurtit ja terveysjuomat pahentavat oireita.Yhdestäkään maitohappobakteerista ei saa esittää terveysväittämiä, koska EFSA ei ole yhtään niistä hyväksynyt.


Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on karsinut kovalla kädellä terveysväittämiä, joita käytetään elintarvikkeiden mainonnassa.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/05/21/eu-raakkasi-kovalla-kadella-elintarvikkeiden-terveysvaitteitaPaluu tämän sivun alkuun