Siemenöljyt!Suolistosairaudet ovat uusi kansantautimme!


Siemenöljyjen haitoista:Omega 3 rasvahappojen lyhyt oppimäärä:

ALA (Alfalinoleenihappo), on lyhytketjuinen Omega-3-rasvahappo, joka on elimistölle välttämätön. ALA:a saa  (pähkinät, siemenet ja manteli).

DHA (Dokosaheksaeenihappo), on pitkäketjuinen Omega-3-rasvahappo, joka on elimistölle välttämätön. DHA:a saa rasvaisesta kalasta tai siitä valmistetusta kalaöljystä sekä mikro- ja/tai merilevävalmisteesta.

EPA (Eikosapentaeenihappo), on pitkäketjuinen Omega-3-rasvahappo, joka on elimistölle välttämätön. EPA:a saa rasvaisesta kalasta tai siitä valmistetusta kalaöljystä sekä mikro- ja/tai merilevävalmisteesta.

Vain 0-9 % alfalinoleenihaposta muuntuu EPA:ksi, DHA:ksi vielä vähemmän. Kasviöljyjen runsas linolihapon (LA) saanti vähentää alfalinoleenihapon muuttumista EPA:ksi ja DHA:ksi.
Suomessa suositellaan aikuisille kalan Omega-3 (EPA ja DHA) rasvahappoja 1-2 grammaa päivässä eli esim. villiä lohta n. 150 grammaa joka päivä.

Kalan Omega-3 (EPA ja DHA) rasvahapot ovat välttämättömiä keskushermostolle, aivoille, kokonaisterveydelle ja hyvinvoinnin edistämiselle. Ne vaikuttavat sydämen, ihon, verisuonien, aivojen, kudosten, elinten, rauhasten – itse asiassa, jokaisen solun toimintaan. Ne ovat mm. osa solukalvon rakennetta ja pitävät solukalvon joustavana ja estävät haitallisia aineita pääsemästä solun sisään. Solukalvon toimiessaan normaalisti solu laskee ulos “kuona-aineet” ja pitää sisällään tarvittavan määrän nestettä sekä ravintoaineita toimiakseen hyvin. Mikäli solukalvo ei toimi optimaalisesti se estää soluja kommunikoimasta keskenään. Tämä altistaa sairauksille, hidastuneelle paranemiselle, tulehduksille ja vaikuttaa jopa geenien toimintaan.
Alfalinoleenihapon ajatellaan vähentävän sydänsairauden riskiä pitämällä yllä sydämen normaalia rytmiä ja sykettä. Tutkimuksista ei ole kuitenkaan löytynyt tukea sille, että alfalinoleenihappo olisi välttämätöntä tai erityisen hyödyllistä sydänterveyden kannalta.

Linolihappo (LA) on Omega-6 rasvahappo, jota suomalaiset saavat aivan liikaa. Linolihappo liiallisena saatuna lisää elimistön tulehdusta.

Linolihapon lisääminen ruokavalioon, voi joko laskea tai nostaa CRP-tasoa riippuen henkilön perimästä.
Siemenöljyt (rypsi, rapsi, auringonkukka jne ...)  ja pehmeät rasvat ovat syynä tulehduksille elimistössä.

https://www.youtube.com/watch?v=tMx4kEtIQzwMelko tuore ja aika hyvin siemenöljyjen haitat tiivistävä artikkeli:

https://carnivoreaurelius.com/is-vegetable-oil-bad-for-you/
Omega-6 PUFA eli linolihappo LA

http://turpaduunari.fi/liika-on-liikaa-pufankin-suhteen/Sokeriteollisuus maksoi 1960-luvulla tutkijoille, jotta nämä vähättelisivät yhteyttä sokerin ja sydänsairauksien välillä ja nostaisivat sen sijaan tyydyttyneet rasvat tikunnokkaan.

https://www.talouselama.fi/uutiset/sokeriteollisuuden-kiero-veto-rasvasta-leivottiin-terveyden-vihollinen/
70-luvulla virheellisesti ja valheellisesti alettiin väittää Pekka Puskan johdolla, että eläin- ja maitorasvat ovat haitallisia, vaikka tiede tutki toisin.

Voille keksittiin korvike halvasta rypsiöljystä, kovettamalla sitä haitallisilla menetelmillä rasiarasvaksi.

Rypsiöljyssä on ihmisen tarvitsemia rasvahappoja (LA ja ALA), mutta näitä rasvahappoja on lukuisissa ruoka-aineissa, joten rypsiöljyä ei kukaan tarvitse sairastuttamaan elimistöään.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/lukijalta/artikkeli-1.375275
Siemenöljyissä (rypsiöljy, rapsiöljy, auringokukkaöljy jne...), on paljon linolihappoa (LA) eli Omega 6 rasvahappoa, jota ihmiset saavat muutenkin liikaa. Linolihappo (LA) muuntuu elimistössä arakidonihapoksi (AA), josta syntyy tulehdusta aiheuttavia eikosanoideja muun muassa suolen limakalvolla. Monityydyttymättömien kasviöljyjen käyttö paistamisessa on yhteydessä syöpään.

https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000001033298.html

Voin rasvahapot, 100 grammaa voita (Lähde: Fineli):

Rasvahapot yhteensä 76.7 g
Rasvahapot monityydyttymättömät 2.6 g
Rasvahapot yksittäistyydyttymättömät cis 19.4 g
Rasvahapot tyydyttyneet 52.8 g
Linolihappo 1040 mg
Alfalinoleenihappo 360 mg
Jauheliha, naudan, rasvaa 17 %, 100 grammaa jauhelihaa (Lähde: Fineli):

Rasvahapot yhteensä  15.9 g
Rasvahapot monityydyttymättömät  0.5 g
Rasvahapot yksittäistyydyttymättömät cis  7.7 g
Rasvahapot tyydyttyneet  7.5 g
Linolihappo  281 mg
Alfalinoleenihappo  86 mg
Juuston rasvahapot 100 grammaa juustoa, jonka rasvaprosentti on 30 % rasvaa (Lähde: Fineli):

Rasvahapot yhteensä  30 g
Rasvahapot monityydyttymättömät 1.0 g
Rasvahapot yksittäistyydyttymättömät  8.1 g
Rasvahapot tyydyttyneet  19.9 g
Linolihappo 365 mg
Alfalinoleenihappo 198 mg
Kuten kaikki huomaa, niin eläinrasvassa on erilaisia rasvahappoja eikä kaikki ole tyydyttynyttä rasvaa.

Näin ihmisiä johdetaan harhaan ihan tahallaan.


Koska runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja sisältävät ravintorasvat ovat huoneenlämmössä pehmeitä tai juoksevia, tyydyttymättömiä kutsutaan myös pehmeiksi rasvoiksi.

Aivan kaikki rasvat ovat huoneenlämmössä pehmeitä:

eläinrasvat, maitorasvat, kookosöljy jne...Kaikki luontaiset rasvahapot nostavat ns. hyvää kolesterolia (HDL) ja tyydyttyneet eli ns. pahat rasvat kaikkein tehokkaimmin.
https://www.kaleva.fi/lukijalta/mielipiteet/ravitsemustiede-on-voimakkaasti-arvosidonnaista-ongelmallista-tama-on-silloin-kun-arvojen-uskotellaan-seuraavan-suoraan-tieteen-tuloksista/808980/
Rypsiöljyä ja muita haitallisia siemenöljyjä on jo äidinmaidon korvikkeissa sekä lasten eineksissä.

Lasten einesruuat (Piltti, Bona jne...) sisältävät

riisitärkkelys (sokeria)
rypsiöljy
auringonkukkaöljy
palmuöljy
sokeri
fruktoosi (sokeria)
tapiokatärkkelys (sokeria)
askorbiinihappo
täysmehuja tiivisteestä (sokeria)


Ja tämän jälkeen aivan kaikessa laitosruuassa ja valitettavasti lapsen kotona käytetään runsaasti lisättyä sokeria sekä haitallisia siemenöljyjä.

Ja vielä joku ihmettelee, kun lapset ovat lihavia ja sairaita.

Eli jos välitätte lapsistanne, niin tehkää kaikki ruoka ihan itse laadukkaista aineksista.“BabySemp on nyt ainoa Pohjoismaissa myytävä äidinmaidonkorvike, johon on lisätty MFGM-valmistetta, ja siinä on runsaasti maitorasvaa. “

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Fen7F91pIBE&feature=emb_logoHaitallinen palmuöljy!
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/palmuöljy-voi-aiheuttaa-syöpää-eu-rajoittaa-käyttöä-syksyllä-1.183258

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/201804092200864809

Rasvahapot jaotellaan tyydyttyneisiin, tyydyttymättömiin ja monityydyttymättömiin.

Ihmiskunta ei ole koskaan aikaisemmin syönyt öljyjä suoraan pullosta, vaan ne on aina saatu osana kiinteää ravintoa: lihaa, kalaa, kananmunia, siemeniä ja pähkinöitä, joissa tulee tärkeitä ravinteita mukana.

Rypsi-, rapsi-, palmu- ja auringonkukkaöljy eivät ole kuuluneet Suomalaisten ruokavalioon. Olemme eläneet tuhansia vuosia ilman margariineja, levitteitä ja näitä siemenöljyjä. Elintarviketeollisuus ei käytä kylmäpuristettua luomu öljyä, vaan teollisesti puhdistettua ja voimakkaasti kuumennettua öljyä tai margariinia, josta antioksidantit ovat tuhoutuneet, rasvahapot muuntuneet ja johon käsittelyssä syntyy haitallisia ja karsinogeenisia 3-MCPD-yhdisteitä sekä myrkyllisiä 4-HNE ja 4-HHE yhdisteitä (aldehydejä), jotka ovat yhteydessä ateroskleroosiin, syöpään, suolistosairauksiin ym. elintapasairauksiin. Rypsiöljyssä ei ole mitään muuta hienoa kuin että se on suurella vaivalla lanseerattu suomalaiseen maatalouspolitiikkaan ja elintarviketeollisuuteen. Sen rasvahapot eivät ole mitenkään erityisen hienoja ja siinä on paljon sellaisiakin rasvahappoja, joita saamme helposti muutenkin liikaa.Omega-6 siemenöljyjen hapetustuote 4-HNE saa ihmisen elimistön allergiseksi omalle DNA:lle. Tämä todettu jo vuonna 2007. Ja vielä ihmetellään, miksi allergiaa ja/tai astmaa sairastaa 2 miljoonaa Suomalaista.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17588942Rypsi ja sen lähisukulainen rapsi ovat melko uusia tulokkaita Suomen pelloille. Ne vakiintuivat suomalaisiksi viljelykasveiksi oikeastaan vasta 1980-luvulla. Muuallakaan Euroopassa niillä ei ollut kovin huomattavaa asemaa viljelykasvien joukossa ennen 1970-lukua. Ristikukkaisten öljykasvien viljely oli keskittynyt Kiinaan ja Intiaan, mistä myös ensimmäiset tiedot rypsistä ovat ajalta 2000-1500  e.Kr. Euroopasta ensimmäiset tiedot rypsiöljystä ovat 1200-luvulta. Silloin ja aina 1800-luvulle saakka rypsi- ja rapsiöljyä tuotettiin lähinnä lamppuöljyksi. Välillä jo suhteellisen suuren laajuuden saanut viljely taantui, kun vuoriöljy tuli markkinoille. Vasta väestönkasvun myötä lisääntynyt rypsi- ja rapsiöljyn käyttö elintarvikkeeksi ja rouheen käyttö karjan rehuksi käänsivät viljelyn uuteen nousuun toisen maailmansodan jälkeen. Kasvinjalostajat saivat nopeasti kehitettyä satoisampia ja laadultaan parempia lajikkeita rypsistä ja rapsista.Virallisten ravitsemussuositusten mukaan teolliset kasvirasvalevitteet, margariinit, pullomargariinit, teollisesti käsitellyt kasviöljyt ja kylmäpuristetut öljyt ovat kaikki samanarvoisia pehmeän rasvan lähteitä ja terveyden edistäjiä, vaikka näin ei ole.

Siemenöljyjen ongelmat liittyvät puhdistamiseen kuumentamalla öljy 200-asteiseksi, käyttämällä haitallisia kemikaaleja öljyn prosessoinnissa syötävään muotoon sekä katalyyttisellä vaihtoesteröinnillä keinotekoisesti kovettamalla öljy kovaksi rasiarasvaksi. Tällaisia öljyjä ja rasvoja ihmiskunta ei ole koskaan aikaisemmin ravinnostaan saanut. Kuka ostaa tällaista teollista moskaa?

Suomessa rypsiöljyä suositellaan myös paistamiseen? Hiljattain uutisoitiin tutkimuksesta, jonka mukaan paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältävät öljyt muuttuvat molekyylirakenteeltaan syöpävaarallisiksi, kun niitä paistetaan kuumassa lämpötilassa. Syöpävaaralliseksi paistettaessa muuttuvia rasvoja ovat mm. rypsiöljy, rapsiöljy, maissiöljy ja auringonkukkaöljy. Tutkimuksessa havaittiin, että näihin rasvoihin muodostuu helposti runsaasti myrkyllisiä aldehydiyhdisteitä, jotka altistavat mm. syövälle, suolistosairauksille ja dementialle.

http://www.foodmatters.com/article/cooking-vegetable-oil-releases-toxic-chemicals-linked-to-cancer
http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/11981884/Cooking-with-vegetable-oils-releases-toxic-cancer-causing-chemicals-say-experts.html
http://jalkeilla.blogspot.fi/2017/05/rasvaisia-juttuja-osa-2-miten-valita.html

PREDIMED-tutkimukset, joita on useita, puoltavat sellaista, että käytetään pääasiallisena ruokaöljynä ekstraneitsytoliiviöljyä, pidetään huolta alfalinoleenihapon saannista syömällä saksanpähkinöitä sekä syödään säännöllisesti rasvaista kalaa ja/tai käytetään kalaöljylisää, jotta saadaan EPA:a ja DHA:ta.

Arkeologisten todisteiden mukaan oliiviöljyä puristettiin jo 6000–4500 vuotta ennen ajanlaskun alkua.Suomessa väitetään rypsiöljyä hyväksi öljyksi, maatalouspoliittisista syistä. Rypsiöljyn hyödyistä esim. aivoille ei ole mitään näyttöä. Sen sijaan ekstraneitsytoliiviöljystä on.
Tässä artikkelissa puhutaan oliiviöljyn vaikutuksesta aivojen terveyteen.

http://bebrainfit.com/olive-oil-brain-food/
Insuliiniresistenssin aiheuttaja on siemenöljyt. Hyviä linkkejä alimmaisessa kappaleessa.

https://nicopillon.com/research/projects/
"omega-3 PUFAs (EPA and DHA) or SFA (PA) did not cause IL-6 and CXCL8 release from pulmonary fibroblasts. However, we found that the omega-6 PUFA AA challenge resulted in a dosedependent increase of IL-6 (n=11, P <0.05) and CXCL8 (n=11, P<0.01) release"

https://www.physiology.org/doi/abs/10.1152/ajplung.00438.2017

Alkoholista riippumaton rasvamaksa - Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) joka 3.:lla USA:ssa ja joka viidennellä Suomessa. Fruktoosi ei ole kuitenkaan ainoa aiheuttaja. Omega-6 rasvat ja niiden hapetustuotteet saavat aikaan pahaa jälkeä - ks. alemman linkin kuva (n. puolivälissä artikkelia), jossa näkyy laardilla (ylärivi) tai PUFA:lla syötettyjen rottien maksat:

https://experiencelife.com/article/the-hidden-liver-crisis/
ÄLÄ syö rypsiöljyä!

http://turpaduunari.fi/voita-vai-rypsioljya/
Laaja katsaus (35 sivuinen PDF) rasvojen hapetustuotteiden (HNE mainittu 170 kertaa) vaikutuksista erilaisiin sairauksiin:
"In this review we summarize the most recent evidence of DNA damage by LPO products in several diseases, such as cancer, inflammation and autoimmunity."

http://www.aimspress.com/article/10.3934/genet.2017.2.103/fulltext.html

Rypsinviljelijät ampuvat itseään jalkaan neonikotinoideilla!

https://suomenluonto.fi/rypsinviljelijat-ampuvat-itseaan-jalkaan-neonikotinoideilla/
Neonikotinoidit ovat nikotiinin synteettisiä johdannaisia, jotka vaikuttavat hyönteisten keskushermostoon lamauttavasti. Niitä käytetään laajalti maanviljelyssä esimerkiksi rypsi- ja rapsipelloilla, peruna- ja mansikkaviljelyksillä, viljanviljelyssä ja sokerijuurikkaiden tuotannossa.

https://suomenluonto.fi/artikkelit/myrkkyja-kaikkialla/
Tutkimukset: Mehiläiset kärsivät pahasti hyönteismyrkyistä – yhdyskunnista tuhoutui jopa neljännes

http://www.hs.fi/tiede/art-2000005277621.html
EU kielsi neonikotinoidien käytön kaikessa peltoviljelyssä

Maatalous 27.04.2018 Henrik Hohteri
Suomessa kielto vaikuttaa eniten sokerijuurikkaan viljelyyn. Öljykasvien viljelyyn on voimassa poikkeuslupa.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.232925
Tutkimus: Yleinen tuholaismyrkky vie linnuilta ruokahalun ja näännyttää ne

https://yle.fi/uutiset/3-10973102

Scientists Finally Issue Warning About Canola Oil: Study Reveals it is Detrimental to Brain Health, Contributes to Dementia, Causes Weight Gain

https://www.naturalnews.com/2017-12-22-scientists-finally-issue-warning-against-canola-oil-study-reveals-it-is-detrimental-to-brain-health-contributes-to-dementia-causes-weight-gain.html
Roundupia (glyfosaatti) käytetään laajalti niin maataloudessa kuin kotipuutarhoissa rikkaruohojen kitkemiseen. Tunnetuin kauppanimi glyfosaatille on Roundup. Aine on myynnissä myös Suomessa lähes joka marketissa. Esimerkiksi rypsin ja viljan viljely perustuu pitkälti Roundupin käyttöön.

https://www.uusisuomi.fi/ymparisto/112958-raportti-eu-salailee-jarjestelmallisesti-tietoa-myrkysta-%E2%80%93-%E2%80%9Dtiedossa-jo-1980%E2%80%9D
Meppien elimistössä liikaa glyfosaattia – parlamentaarikot yrittävät kieltää maailman suosituimman rikkakasvimyrkyn

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1463189723172
How Industrial Seed Oils Are Making Us Sick

https://chriskresser.com/how-industrial-seed-oils-are-making-us-sick/Tässä syvempää yhteenvetoa siitä miksi rypsiöljy on terveydelle haitallista:

https://www.healthline.com/nutrition/is-canola-oil-healthy


 
Öljyn käsittely vaikuttaa oleellisesti sen terveysvaikutuksiin. Kuumennuksen myötä öljystä menetetään muun muassa kasvisteroleita, lehtivihreää, makuaineita, antioksidantteina toimivia polyfenoleita, lignaaneja, lesitiiniä, skvaleenia ja muita rasvaliukoisia tehoaineita. Lisäksi öljyn kuumennuksessa sen rasvahapot muuttuvat ja käsittelyssä syntyy munuaisille haitallisia ja karsinogeenisiä 3-MCPD-yhdisteitä.

Kasviöljypohjaisen seostuotteen valmistaminen täysautomatisoidulla pakkauslinjalla:

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/127901/Martikainen_Petri.pdf
Lopputuloksena on kirkas, varsin stabiili ja melkein mauton öljy valmiina vietäväksi kaupan hyllylle myyntiin tai raaka-aineeksi margariiniteollisuudelle.Margariinin valmistamiseksi öljy tarvitsee vielä lisäkäsittelyn:


11. Öljyn kovettaminen. Vaihtoesteröinti tarkoittaa prosessia, jossa rasvamolekyylin glyseroliin esterisidoksella sitoutuneita rasvahappoja vaihdetaan toiseen. Rasvamolekyylissä on kolme rasvahappoa, joista osa voidaan vaihtaa. Nykyisin kasviöljyjen kovettaminen tapahtuu yleensä  vaihtoesteröinnillä hydrogenoinnin sijaan. Prosessissa ei synny trans-rasvahappoja. Näin saadaan aikaiseksi rasvamolekyylejä, joita ei luonnossa tavata ja joita ihmiskunta ei ole koskaan aiemmin syönyt.


90-luvun puoliväliin asti kasvisöljyjen kovettaminen tapahtui katalyyttisella hydrogenoinnilla, jossa syntyi runsaasti transrasvoja. Teollisten transrasvojen on todettu lisäävän merkittävästi sydäntautien riskiä. Tämän jälkeen tulivat statiinit markkinoille ja yleiseen käyttöön.

Margariiniteollisuuden perusongelma kuitenkin jäi. Juoksevat kasviöljyt täytyy edelleen kovettaa kiinteiksi, rasiassa pysyviksi margariineiksi ja "kasvirasva"levitteiksi. Hydrauksen tilalle onkin otettu toinen kemiallinen kovetusmenetelmä, katalyyttinen vaihtoesteröinti. Prosessissa syntyviä vaihtoesteröityjä uusrasvoja ei ravinnossamme ole aiemmin ollut. Niiden fysiologisista vaikutuksista ei ole ensimmäistäkään pitkäaikaistutkimusta ja lyhyen, muutaman viikon jakson kattavia tutkimuksia vain harvoja. Niidenkin, vain rasva- ja sokerimetaboliaa koskevat tulokset ovat ristiriitaisia.

Katalyyttisellä vaihtoesteröinnillä saadut uusrasvat herättävät kysymyksiä. Prosessissa syntyy uusia paikkaisomeerisiä rasvoja, joilla ei ole enää mitään tekemistä kasviöljyjen tai aitojen kasvirasvojen kanssa. Riippuen lähtöaineina käytetyistä kasviöljyistä, prosessiolosuhteista, katalyytistä jne. syntyy kymmeniä erilaisia rasvoja. Mutta ei siinä kaikki. Prosessissa syntyy myös stereoisomeerejä, joita tieteellisessä kirjallisuudessa ei ole juurikaan edes pohdittu. Muilta aloilta löytyy kiinnostavia tietoja enantiomeerien vaikutuksista.

Muutamia esimerkkejä:

R-limoneeni tuoksuu appelsiinilta, S-limomoneeni taas sitruunalta. R-karvoni maistuu mintulta, S-karvoni kuminalta. S-Dopa lääkitsee Parkinsonin tautia, R-Dopa on myrkyllinen. S-ibuprofeeni on anti-inflammatorinen, R-muoto on inaktiivinen. Jne. Traagisin esimerkki markkinoilla olleesta, riittämättömästi tutkitusta enantiomeerista on thalidomidi. Esimerkit antavat oikeuden kysyä, mitkä ovat katalyyttisesti vaihtoesteröityjen rasvaenantiomeerien mahdolliset pitkäaikaisvaikutukset kansanterveydessä? Todettakoon, että ravitsemussuosituksemme ovat antaneet ohjeet esimerkiksi pienten lasten päiväkodeille tarjota ainoastaan ja vaihtoehdottomasti margariineja ja "kasvirasva"levitteitä. Meneillään on siis mielenkiintoinen kokeilu. Edes vanhemmat eivät saa tuoda vaihtoehdoksi esimerkiksi voita tai voista ja luontaisesta rypsiöljystä valmistettuja lisäaineettomia oivariinivalmisteita.Öljyn vaihtoesteröinnillä on kielteinen vaikutus rasva-aineenvaihduntaan ja sen on osoitettu vaikuttavan glukoosiaineenvaihduntaan, immuunijärjestelmään ja maksaentsyymeihin.Valmistuksessa käytetyt hyvin korkeat lämpötilat sekä vaihtoesteröinti tuhoaa öljyn kaikki ravinteet ja muuttaa rasvahapot ”vaaralliseen” muotoon, jota ihmisen elimistö ei pysty käsittelemään.

12. Tämän jälkeen seos pastöroidaan (kuumennus, jotta kaikki bakteerit tuhoutuvat), jolla varmistetaan hyvä mikrobiologinen laatu.

13. Lisäaineet. Jotta margariinille saataisiin puoleensa vetävä voita muistuttava ulkonäkö, tuoksu sekä “vitamiinirikas” koostumus, joudutaan siihen lisäksi lisäämään erilaisia lisäaineita ja keinotekoisia vitamiineja. Riippuen margariinista tai levitteestä siihen lisätään kasvirasvaa (palmurasva, joka on luonnollisesti kovaa huoneenlämmössä), vettä, maitoa, suolaa, sitruunahappoa, aromia, emulgointiainetta, kovetettu kasvirasvaa, kovetettua kasviöljyä, kasvirasvaa, kasviöljyä, auringonkukkaöljyä, rypsiöljyä, rapsiöljyä, camelinaöljyä, kovetettua rypsiöljyä, kovetettua rapsiöljyä, maissiöljyä, pellavaöljyä, kasvisteroliestereitä, palmuöljyä, palmurasvaa, kookosrasvaa sekä rasvahappojen mono- ja diglyserideitä (E471, E472c, E476) ja säilöntäainetta (kaliumsorbaatti).Becel-kolesterolimargariini joutui oikeuteen Saksassa: Saksalainen elintarvikkeiden turvallisuutta vahtiva kuluttajajärjestö Foodwatch on haastanut elintarvikekonserni Unileverin oikeuteen Becel ProActiv- levitteitä koskevista terveysväitteistä.

http://www.taloussanomat.fi/markkinointi/2012/03/05/becel-kolesterolimargariini-joutuu-oikeuteen-saksassa/201224575/135
"Kasvisteroli- ja kasvistanoneilla täydennettyjä margariineja käytetään kolesterolin alentamiseen. Vaikka esimerkiksi Sydänliitto suosittelee niiden käyttöä, ei ole olemassa tieteellistä näyttöä, joka osoittaisi näiden margariinien käytön vähentävän sydäntapahtumia tai -kuolleisuutta. Itse asiassa tieteellinen näyttö kasvisteroleiden vaikutuksesta on hyvin ristiriitaista ja jopa haittoja osoittavaa."

https://www.facebook.com/suomenterveysravinto/posts/472298349581074Plant Sterols Lower Cholesterol, But Increase Risk For Coronary Heart Disease

https://thescipub.com/abstract/10.3844/ojbsci.2014.167.169Kasvissterolien ja -stanolien näyttö sydänsairauksien estämisessä on vähintään kyseenalainen.

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1258/0004563054255605
Kasvistanolimargariini kyllä laskee kolesterolia, mutta samalla se nostaa sydänkuolleisuuden 2,5-kertaiseksi.

https://www.studio55.fi/hyvinvointi/article/laakari-lahetyksessa-professori-matti-uusituvalta-mennyt-pasmat-sekaisin-karppaamiseen-ei-kuole/132740#gs.toscx1
Tästä tutkimuksesta kannattaa katsoa kuva 3, jossa sitosterolin kohonnut pitoisuus 10v käytön jälkeen lisäsi sydäntautiriskin yli 15-kertaiseksi!!!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2642922/
"Saksalaiset ovat tutkineet, mitä stanolit saavat ihmisen elimistössä aikaan. Ne aiheuttavat sydänkohtauksia ja ovat todella haitallisia, elleivät suoranaisia myrkkyjä. Kyseessä on perusteellinen 10 vuotta kestänyt seuranta, eikä mikään hätäpäisesti ja tarkoitushakuisesti kyhätty "tutkielma"."

http://www.koltta.com/2011/09/vitun-margariinit.html


_________________________________________________________________________________________________________________________________

Margariininen ja levitteiden kovetus tehdään tänäpäivänä vaihtoesteröinnillä!


Elintarvikkeisiimme tunkeutuneita TODELLISIA kovia rasvoja ovat kasviöljyjen kemiallisessa kovetuksessa syntyvät synteettiset rasvayhdisteet.

Sodan jälkeiset vuosikymmenet kasviöljyjä osittaishydrattiin katalyyttisesti. Prosessissa muodostuvat transrasvahapot kovettivat öljyt kiinteiksi ”kasvirasvoiksi” ja margariineiksi, joiden myötä synteettiset transrasvahapot levisivät laajasti erilaisiin elintarvikkeisiin ja ravitsemukseen. Nyt pitkäaikaisen, tahattoman ihmiskokeen jälkeen transrasvahappojen on kiistattomasti osoitettu aiheuttavan sydänkuolemia. On suorastaan tragikoomista, että ravitsemusasiantuntijat ja heidän organisaationsa ovat vuosikymmenien ajan huolettomasti suosittaneet niitä sisältäviä tuotteita sydänterveellisinä. Onpa ostettu ja myönnetty oikein Sydänmerkkikin pakkauksiin.

Tosiasioiden edessä margariiniteollisuus on kuitenkin kiitettävän reilusti luopunut katalyyttisestä osittaishydrauksesta. Muutoksesta ei ole tosin pidetty suurta meteliä. Ravitsemusasiantuntijatkin ovat heille kiusallisesta asiasta hiiren hiljaa. Eipä silti, selittely ei auttaisikaan. Virheen myöntäminen antaisi kuitenkin edes jonkinlaisen vakuutuksen tieteellisestä rehellisyydestä.

Katalyyttisestä osittaishydrauksesta luopuminen ei ole poistanut kasviöljyjen kovettamistarvetta. Menetelmä on vain vaihtunut. Nyt kovettaminen tapahtuu katalyyttisen vaihtoesteröinnin avulla. Tässäkin prosessissa kasviöljyistä, lähinnä palmuöljystä, syntyy uusia, margariinin kovettavia, synteettisiä ”kasvirasvoja”, joita ihmiskunta ei ole aikaisemmin suuhunsa pistänyt.

En tunne yhtään pitkäaikaistutkimusta niiden fysiologisista vaikutuksista. Olen haastatellut useita asiantuntijoita, mutta heillä ei ole osoittaa nykyajan vaatimia turvallisuustutkimuksia, vaikka monet heistä suosittelevat näitä ”uusmargariineja”. Jos tämän lehden lukija tietää tällaisista tutkimuksista, pyydän kiitollisena toimittamaan tietoa niistä minulle.

Mietityttääkin, olemmeko taas uuden laajan ja pitkäaikaisen, mutta ei enää tahattomaksi tulkittavan ihmiskokeen äärellä? Eivätkö osittaishydrauksen seuraukset ole opettaneet meille mitään?

EU:n Elintarviketietoasetuksen 1169/2011 mukaan kasviöljyjen kovettamisesta tulee ilmoittaa pakkausmerkinnöissä. Yhdessäkään margariinipakkauksessa ei ole asetuksen vaatimaa merkintää kovetuksesta. Margariineja valmistavan teollisuuden mukaan kaikki Suomeen tuodut tai täällä valmistetut margariinit kuitenkin sisältävät vaihtoesteröityjä rasvoja. Niitä käytetään vain ja yksinomaan kasviöljyseoksien kovettamiseksi. Mitään muuta tarkoitusta niillä ei tuotteissa ole. Siten elintarviketietoasetuksen mukaan kuluttajalla on oikeus tietää, mitä hän tosiasiallisesti syö.

Katse kääntyy Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan. Miten se on varmistunut vaihtoesteröityjen kasviöljyjen pitkäaikaisen käytön turvallisuudesta? Miten se valvoo Elintarviketietoasetuksen päällysmerkintämääräyksien toteutumista? Olisiko jäänyt tekemättä jotakin, johon viimeistään nyt pitäisi tarttua?

http://kehittyvaelintarvike.fi/ajankohtaista/ke-2-2015-kolumni-mitka-ovatkaan-kovaa-rasvaa"Neitsytöljyt valmistetaan kylmäpuristusmenetelmällä, minkä vuoksi fenoliset yhdisteet säilyvät niissä paremmin kuin tavallisissa öljyissä. Lisäksi kylmäpuristetuissa öljyissä on vain vähän terveydelle haitallisia, hapettuneita rasvahappoja. " 

Eli raffinoitu rypsiöljy (öljyhyllyssä se lähes läpinäkyvä öljy värittömässä pullossa) ja kaikki margariinit, levitteet, kasvirasvakermat ja niihin rinnastettavat rasvat/öljyt ovat epäterveellisiä hapettuneiden rasvahappojen takia.

LÄHDE: Itä-Suomen yliopiston ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen" Kritiikitön kolesterolihysteria on aiheuttanut ravitsemussuosituksissa pahan kömmähdyksen. Johtavat asiantuntijamme ovat vuosikymmenien ajan suositelleet ravintorasvaksi margariineja ja kasvirasvalevitteitä. Kuitenkin jo 1990-luvulla on osoitettu, että että niiden sisältämät, kasviöljyjen kovettamiseen käytetyt synteettiset trans-rasvahapot ovat sydänhaitallisia. Tämä asia on kiistaton (vrt. kirjoitukseni Duodecim 2015;131:1271-2). Tässäkään tapauksessa ravitsemusasiantuntijamme ja heitä kritiikittä seurannut media eivät ole selkeästi myöntäneet pahaa erhettä, saati pahoitelleet tapahtunutta. Onneksi margariiniteollisuus itse on ymmärtänyt vihdoin pääsääntöisesti, muttei kokonaan luopua trans-rasvahappoja synnyttävästä katalyyttisestä hydrausmenetelmästä.

Margariiniteollisuuden perusongelma kuitenkin jäi. Juoksevat kasviöljyt täytyy edelleen kovettaa kiinteiksi, rasiassa pysyviksi margariineiksi ja "kasvirasva"levitteiksi. Hydrauksen tilalle onkin otettu toinen kemiallinen kovetusmenetelmä, katalyyttinen vaihtoesteröinti. Prosessissa syntyviä vaihtoesteröityjä uusrasvoja ei ravinnossamme ole aiemmin ollut. Niiden fysiologisista vaikutuksista ei ole ensimmäistäkään pitkäaikaistutkimusta ja lyhyen, muutaman viikon jakson kattavia tutkimuksia vain harvoja. Niidenkin, vain rasva- ja sokerimetaboliaa koskevat tulokset ovat ristiriitaisia.

Katalyyttisellä vaihtoesteröinnillä saadut uusrasvat herättävät kysymyksiä. Prosessissa syntyy uusia paikkaisomeerisiä rasvoja, joilla ei ole enää mitään tekemistä kasviöljyjen tai aitojen kasvirasvojen kanssa. Riippuen lähtöaineina käytetyistä kasviöljyistä, prosessiolosuhteista, katalyytistä jne syntyy kymmeniä erilaisia rasvoja. Mutta ei sinä kaikki. Prosessissa syntyy myös stereoisomeerejä, joita tieteellisessä kirjallisuudessa ei ole juurikaan edes pohdittu. Muilta aloilta löytyy kiinnostavia tietoja enantiomeerien vaikutuksista. Muutamia esimerkkejä.

R-limoneeni tuoksuu appelsiinilta, S-limomoneeni taas sitruunalta. R-karvoni maistuu mintulta, S-karvoni kuminalta. S-Dopa lääkitsee Parkinsonin tautia, R-Dopa on myrkyllinen. S-ibuprofeeni on anti-inflammatorinen, R-muoto on inaktiivinen. Jne. Traagisin esimerkki markkinoilla olleesta, riittämättömästi tutkitusta enantiomeerista on thalidomidi. Esimerkit antavat oikeuden kysyä, mitkä ovat katalyyttisesti vaihtoesteröityjen rasvaenantiomeerien mahdolliset pitkäaikaisvaikutukset kansanterveydessä? Todettakoon, että ravitsemussuosituksemme ovat antaneet ohjeet esimerkiksi pienten lasten päiväkodeille tarjota ainoastaan ja vaihtoehdottomasti margariineja ja "kasvirasva"levitteitä. Meneillään on siis mielenkiintoinen kokeilu. Edes vanhemmat eivät saa tuoda vaihtoehdoksi esimerkiksi voista ja luontaisesta rypsiöljystä valmistettuja lisäaineettomia oivariinivalmisteita.

Totean vielä, että vaihtoesteröityjen kasviöljyjen käytöstä ei ilmoiteta Elintarviketietoasetuksen vaatimaa pakkausmerkintää. Ne ovat salaisesti kansanravitsemuksessamme. Viranomaisest eivät reagoi pyynnöistäni välittämättä. "

http://kehittyvaelintarvike.fi/ajankohtaista/ke-4-2015-lukijalta-vaihtoesteroidyt-kasvioljyt-tulee-ilmoittaa-valmistusaineluettelossaLuontainen voi vai synteettinen margariini tai kasvirasvalevite?

http://turpaduunari.fi/luontaisia-vai-synteettisia-rasvoja/Margariinien haitallinen vaihtoesteröinti!

http://suomenterveysravinto.fi/blogi/margariinien-haitallinen-vaihtoesterointi/
_________________________________________________________________________________________________________________________________


Levittyvä levite:

100g  voita
1 dl   kylmäpuristettu oliiviöljyä
0,5-1 dl   vettä

Huoneenlämpöisenä  tehosekoittimessa sekoitetaan ainekset keskenään ja eikun nauttimaan. Merisuolaa tai muuta luonnollista suolaa maun mukaan. Voi myös käyttää erilaisia yrttejä ja mausteita maustamiseen.

Jotain muuta levittyvää?  voi, oliiviöljy, pähkinätahnat, tomaattisalsa, pesto jne...

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Kasviöljyjen rasvahapot!

ALA (Alfalinoleenihappo), on lyhytketjuinen Omega-3 rasvahappo, joka on elimistölle välttämätön. ALA:a saa  (kylmäpuristetut luomu kasviöljyt, pähkinät, siemenet ja manteli).

LA (Linolihappo), on Omega-6 rasvahappo joka on elimistölle välttämätön rasvahappo. LA:a saa (kylmäpuristetut luomu kasviöljyt, pähkinät, siemenet ja manteli).Kasviöljyjen rasvahapot:

Rypsiöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 10 %    Linolihappo (LA) 22 %

Rapsiöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 10 %    Linolihappo (LA) 22 %

Oliiviöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 0,5 %    Linolihappo (LA) 10 %

Auringonkukkaöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 0,5 %    Linolihappo (LA) 63 %

Camelinaöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 40 %   Linolihappo (LA) 15 % 

Avocadoöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 13 %    Linolihappo (LA) 0,1 %

Pellavansiemenöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 59 %    Linolihappo (LA) 15 %

Maissiöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 1,0 %    Linolihappo (LA) 53 %

Avokadoöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 0,1 %    Linolihappo (LA) 13 %

Kookosöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 0,0 %    Linolihappo (LA) 2 %

Vehnänalkioöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 0,4 %    Linolihappo (LA) 2,7 %

Hampunsiemenöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 18 %    Linolihappo (LA) 55 %

Palmuöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA)  0,2 %    Linolihappo (LA) 9 %

Palmuydinöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 0 %    Linolihappo (LA) 1,6 %

Soijaöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 7 %    Linolihappo (LA) 52 %
Kasviöljyjä on hyödytöntä käyttää Omega-3 lähteenä (vaikka öljyteollisuus mainostaakin öljyjensä Omega-3 pitoisuuksia). Tämä johtuu siitä, että ihminen ei pysty käyttämään kasviöljyjen Omega-3 rasvahappoja sellaisenaan. Ne pitää ensin muuttaa muotoon, jossa elimistömme voi käyttää niitä. Kaiken lisäksi kasviöljyissä oleva Omega-3 (ALA) muuttuu aktiiviseen muotoon ihmisen maksassa erittäin huonolla hyötysuhteella. Ihminen kykenee muuttamaan ALA:sta vain 0-5% tarvittavaan muotoon (EPA, DPA ja DHA). Sen sijaan rasvaisessa kalassa olevat pitkäketjuiset Omega-3 rasvahapot ovat jo valmiiksi sellaisessa muodossa, että ihminen voi ne käyttää.

On epärehellistä ja vastuutonta jättää kertomatta nämä tosiasiat.


Suomalaisten ruokavalio sisältää liikaa Omega-6 rasvahappoja ja näinollen Omega-6 ja Omega-3 rasvahappojen suhde on n. 20:1, siis voimakkaasti tulehdusta ja sairauksia lisäävä. Optimaalinen olisi 2:1.Keskivertosuomalainen saa 80 % omega-3:staan rypsiöljystä ja vain 20 % kalasta. Kiinnostava ja kiistanalainen kysymys kuluu: Onko kasviöljyn omega-3 (ALA) yhtä tehokasta biologisesti kuin kalaöljyt omega-3:t (EPA ja DHA)? Vastaus: Ei ole.

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=279
Alfalinoleenihappo on ihmiselle välttämätön rasvahappo. Alfalinoleenihappo hapettuu herkästi. Ehjässä siemenessä ja kylmäpuristetuissa öljyissä se ei kuitenkaan hapetu. Runsas linolihapon (LA) saanti vähentää alfalinoleenihapon (ALA) muuntumista EPA:ksi ja DHA:ksi, koska elimistössä sekä LA:n arakidonihapoksi että ALA:n EPA:ksi ja DPA:ksi, DHA:n esiasteeksi muuntamiseen kuluu samaa entsyymiä. Alfalinoleenihapon muuntuminen pitkäketjuisiksi (EPA ja DHA) rasvahapoiksi on monimutkainen prosessi, johon vaikutta perimä, sairaudet, ravinto ja elintavat. Teoriassa alfalinoleenihappo voi muuttua pitempiketjuiseksi Omega-3-rasvahapoiksi (DHA ja EPA) mutta käytännössä niin ei käy, vaan aine jää elimistöön ja helposti hapettuvana rasvana muuttuu haitalliseksi yhdisteeksi. Kannattaa siis miettiä, minkälaisia rasvoja käyttää. Alfalinoleenihapon elongaatio DHA:ksi on miehillä hyvin heikkoa. Voi olla pitkään jatkuvana haitallista varsinkin aivoille ja kognitiolle.
Elintarviketeollisuus sekä monet korkeasti koulutetut asiantuntijat virheellisesti väittävät (miksi?), että esim. rypsiöljy ja siitä prosessoidut tuotteet ovat hyviä Omega-3 rasvahappojen lähteitä, vaikka näin ei ole. On todella harhaanjohtavaa mainostaa, että margariineista saa Omega-3 rasvahappoja, kun niistä saa vain huonolaatuista raffinoitua alfalinoleenihappoa sekä liikaa linolihappoa.

http://www.luontaisnetti.fi/index.php?valikko=valikko&sivu=arkisto_2011_selvyytta_omega3_ja_omega6_rasvahappoihin
Ruoanlaitossa tyydyttyneet ja monotyydyttämättömät rasvahapot, kuten voi, kylmäpuristettu kookosöljy ja extra neitsyt oliiviöljy ovat parhaita, sillä ne eivät härskiinny helposti, eivätkä näin kuluta elimistön antioksidanttivarastoja. Rypsiöljyn käyttö ruoanlaitossa kuluttaa runsaasti elimistön antioksidantteja ja siksi alfalinoleenihapon tarpeen kannattaa tyydyttää siemenillä ja pähkinöillä. Myös linolihappoa saa riittävästi siemeniä ja pähkinöitä syömällä, jolloin saa myös siementen muut ravitsevat aineet, jotka siemenöljyistä puuttuvat. Kalasta ja kalaöljyistä saa pitkäketjuiset Omega-3 rasvahapot eli EPA:n ja DHA:n.

Rypsiöljyn sisältämän alfalinoleenihapon muuntumisessa EPA:ksi ja DHA:ksi on paljon geneettisistä syistä johtuvia eroja. Alfalinoleenihapon elongaatio DHA:ksi on miehillä hyvin heikkoa. Voi olla pitkään jatkuvana haitallista varsinkin aivoille ja kognitiolle.
Saamme aivan liikaa Omega-6 rasvahappoja verrattuna pitkäketjuisiin Omega-3 rasvahappoihin (EPA ja DHA)

https://kuntoplus.fi/terveellinen-ruokavalio/saamme-aivan-liikaa-omega-6-rasvahappoja
Moni tietää, ettei kasvirasvojen ALA-muotoinen Omega-3 käytännössä konvertoidu kehon kannalta käytettävään EPA tai DHA muotoon kovin tehokkaasti (0.5-9 % konvertoituu eri lähteiden mukaan). Erityisesti miehillä on tämän konversion suhteen ongelmia. DHA on keskeisin keskushermoston rakennusaine erityisesti aivoissa. 15-20 % aivokuoresta on DHA:ta. Nyt ratkaisuksi kasvissyöjille löytynee kurkuma, joka lisää ALA:n konvertoitumista DHA:si. Tämä perustelee Intialaisen kasvisruuan toimivuuden niille, jotka eivät käytä lihaa tai kalaa, joista saisi Omega-3:n aktiivista muotoa.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925443914003779
Kaksi saksalaistutkimusta todentaa, että ALA ei muutu juuri lainkaan EPA ja DHA:ksi. Lisäksi molemmissa tutkimuksissa DHA väheni suhteessa EPAan.

http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(17)30242-3/fulltext
http://pubs.rsc.org/en/Content/ArticleLanding/2018/FO/C7FO01809F#!divAbstract

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Suolistosairaudet ovat uusi kansantautimme!

CROHNIN TAUTI

Crohnin tauti on tulehduksellinen suolistosairaus. Se voi esiintyä missä tahansa ruoansulatuskanavan alueella. Tavallisimpia oireita ovat alavatsakivut, ripuli, kuumeilu ja laihtuminen.COLITIS ULCEROSA (IBD)

Colitis ulcerosa (haavainen koliitti) on tulehduksellinen paksu- ja peräsuolen sairaus. Tavallisimpia oireita ovat ripuli, veriuloste ja vatsakivut. Kelan tilastojen mukaan IBD:n esiintyminen on nelinkertaistunut lapsilla viimeisen 20 vuoden aikana.IBS, ärtynyt paksusuoli (Irritable Bowel Syndrome)

Ärtyvän suolen oireyhtymä ei ole sairaus, vaan pikemminkin toiminnallinen vaiva, jota esiintyy ainakin yhdellä kymmenestä suomalaisesta, enemmän naisilla kuin miehillä. Vaiva voi olla pitkäaikainen ja kiusallinen, mutta se on onneksi täysin vaaraton.

Ärtyvä suoli oireilee vatsakipuina, turvotteluna sekä erilaisina suolen toiminnan muutoksina, mutta mitään elimellistä vikaa ei esimerkiksi röntgenkuvissa tai suolen tähystyksissä löydy. Ummetusta ja ripulia esiintyy toisilla vuorotellen, joillakin pääasiallisesti jompaakumpaa. Vatsakivut voivat helpottaa ulostamisen jälkeen, ja toisaalta voi tuntua, ettei suoli täysin tyhjene ulostaessa. Oireet voivat esiintyä varsin vaihtelevasti päivästä ja viikosta toiseen.
Suoliston väärä bakteerikanta on oireiden taustalla. Oireista pääsee eroon oikealla ruokavaliolla. Suolistosairauksissa ruokavaliohoito pitää aloittaa välittömästi ensioireiden ilmaantuessa, jotta suolisto ei pääse liikaa tuhoutumaan, koska muuten joutuu leikkauspöydälle. Lääkärien tietotaso suolistosta on surkealla tasolla. Tieto suolistosta on yleisesti ottaen vajaata. Ihminen tuntee kosmoksen paremmin kuin suoliston.
 

Voiko ruokavaliolla ehkäistä, hoitaa ja saada sairauksia remissioon (oireeton sairaus)?
Oikeanlaisella ruokavaliolla on suuri merkitys hyvän bakteerikannan muodostumisessa.

Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä.


Valitettavan usein lääkäreiden kanta sairauksiin on, ettei ruokavaliolla ole juurikaan merkitystä.

Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksien oireiden vähentämisen ja immuunivasteen kanssa.Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut siemenöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella.

Viljojen ja/tai maidon sekä siemenöljyjen karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton ruokavalio tuo suurimmalle osalle sitä kokeilevista hyvin nopeasti positiivisia muutoksia mm. seuraavissa asioissa: ihon kunto paranee, suolisto voi paremmin, nivelkivut vähenevät, flunssat ja allergiat vähenevät ja erilaiset, selittämättömät kivut helpottuvat.

Margariinit, levitteet ja siemenöljyt ovat varmaan pahin suoliston sairastuttaja. Moni pääsee suolisto-oireista, kun jättää tuon katalyyttisellä vaihtoesteröintimenetelmällä keinotekoisesti kovetetun lamppuöljyn syömättä.

Margariinit, levitteet ja siemenöljyt aiheuttavat elimistön tulehdusta, lisäävät suolistosyövän ja suolistosairauksien riskiä. Eli ÄLÄ SYÖ margariinia (40 %, 60 % tai 80 % rasvaa + loput vettä) tai kevytlevitettä (rasvaa jokin muu määrä kuin 40 %, 60 % tai 80 % + vettä), eikä muitakaan prosessoituja kasviöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä elintarvikkeita, joissa on ainesosina: kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, rapsiöljy, kovetettu rypsiöljy, kovetettu rapsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva, emulgointiaineet sekä rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471, E472c, E476).Syöthän D-vitamiinia?

D-vitamiinin merkitystä suoliston terveydelle puoltaa se, että suolistossa on D-vitamiinireseptoreita. Lisäksi D-vitamiini säätelee suoliston limakalvon läpäisevyyttä ja suoliston inflammaatiota.

Veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l tiedetään riittävän riisitaudin estoon, ei kokonaisterveyden ylläpitoon, joka on 100-150 nmol/l. Tämän tason saavuttamiseen aikuinen tarvitsee D-vitamiinia 50-100 µg päivässä.
Eli lyhyesti:

Juo vettä, ei maitoa.

ÄLÄ syö xylitolia.

Maitotuotteista maustamaton jogurtti ja kypsytetyt juustot yleensä sopivat ja ovat terveellisiä myös suolistolle.

Käytä voita ja oliiviöljyä, EI siemenöljyjä.

Joillekkin sopii puhdas kaura, mutta suurimmalle osalle ei sovi mikään vilja jatkuvasti käytettynä.

Suurin osa maapallon väestöstä ei juo lehmänmaitoa, eivät syö, eivätkä ole koskaan syöneet epäterveellisiä siemenöljyjä sekä syövät viljojen tilalla kasviksia.

Syö D-vitamiinia 50 µg päivässä.
Lääkäri Olli Sovijärvi:

" Sairauksien syyt ovat kyllä tiedossa ja on myös vahvasti tiedossa miten niitä voidaan ehkäistä ja hoitaa ravinnolla ja elämäntapatekijöillä.

Olen pyörittänyt yli 5 vuotta Vatsa kuntoon -verkkovalmennusta, josta löytyy myös autoimmuuniprotokolla erityisesti autoimmuunisrairauksien, kuten tulehduksellisten suolistosairauksien, itsehoitoon. "

Kurssille pääsee mukaan tästä:

https://biohakkerikauppa.com/collections/biohakkerin-valmennukset/products/vatsa-kuntoon-verkkovalmennusKannattaa lukea Suolistovallankumous ja 10% Human -kirjat. Syy suolistosairauksiin on suolistobakteerikannan näivettyminen. Sen saa kuntoon ruokavaliolla ja säästyy haitallisilta lääkkeiltä ja suoliston silpomiselta.Vähäinen seerumin D-vitamiinin pitoisuus liittyy tulehduksellisiin suolistosairauksiin, osoittaa Pittsburghin yliopiston gastroenterologian klinikan tutkimus, jossa lähes tuhatta potilasta seurattiin yli viisi vuotta. D-vitamiinihoito vähensi vatsavaivoja ja kohensi potilaiden elämänlaatua. Vitamiinihoidon antamatta jättäminen olisi epäeettistä, kirjoittavat tutkijat American Journal of Gastroenterologyssa 6. maaliskuuta 2016.
http://www.tritolonen.fi/uutiset/2887-d-vitamiini-ja-suolistotulehduksetVitamin D has shown to play an important role in the development and treatment of IBS among adults; however, this relationship has yet to be evaluated among children or adolescents.
https://www.vitamindcouncil.org/vitamin-d-status-associated-with-ibs-among-children/Mutta jos ruokavalion muutos parempaan ei auta, niin VAADI ehdottomasti tutkimuksia, koska voit sairastaa jotain vakavaa sairautta, joka vaatii hoitoa ja hakeudu välittömästi hoitoon, jos sinulla on esimerkiksi näitä oireita:  jatkuva oksentelu, jatkuva kipu, laihtuminen, jatkuva sairastelu, veriripuli, pitkittynyt ripuli, nielemisvaivat, ruuan takertumisen tunne tai jatkuvaa kuumetta.Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat lisääntyneet Suomessa. Niiden esiintyvyys on Suomessa korkeimpia maailmassa.

Crohnin tautia tai haavaista paksusuolentulehdusta sairastaa jo yli 45 000 suomalaista. Sairauksien määrä on viisinkertaistunut vuodesta 1988.

Myös erilaiset toiminnalliset vatsavaivat ovat yleistyneet. Niitä tavataan yhä enemmän myös pienillä lapsilla.
Eli jos välitätte lapsistanne ja itsestänne, niin tehkää kaikki ruoka itse laadukkaista raaka-aineista. Siten tiedätte, mitä todellisuudessa syötte eli vältä:


Lisäaineita
:
Aito ruoka ei tarvitse teollisia lisäaineita.
Sokereita
:
Glukoosisiirappi, glukoosi, fruktoosi, fruktoosisiirappi, glukoosi-fruktoosisiirappi, sokeri, maissisiirappi, melassi, siirappi, maissitärkkelys, riisitärkkelys, tärkkelyssiirappi, dekstroosi, sukroosi, maltoosi, sakkaroosi, riboosi, inverttisokeri, hunaja, agave-nektari ja -siirappi, kookospalmusiirappi, raakaruokosokeri ja intiaanisokeri.
Siemenöljyjä:
Kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, rapsiöljy, camelinaöljy, kovetettu rypsiöljy, kovetettu rapsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva, kookosrasva sekä rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471, E472c, E476).
Maitoa
:

www.ravintoterveys.net/maito.htm
Yhtenä laukaisevana tekijänä pidetään gluteenia, joka lisää zonuliinin eritystä suolistossa ja se puolestaan tekee suolistosta läpäisevämmän, jolloin erilaiset patogeenit ja makromolekyylit pääsevät verenkiertoon aiheuttamaan tulehduksia ja autoimmuunireaktioita. Lisäksi gluteenin sisältämää gliadiinia pääsee verenkiertoon ja gliadiinin IgA-vasta-aineita löytyy Crohnin tautia sairastavilta, selvästi enemmän kuin terveiltä verrokeilta, mikä viittaa gluteeniin taudin laukaisevana ympäristötekijänä.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6502368
Lisää viljojen haitoista:

www.ravintoterveys.net/viljat.htm
No mitä sitten syödä?

Vaikka mitä. Meillä on ympäri vuoden kaupan laarit täynnä kasviksia, hedelmiä, juureksia, siemeniä, pähkinöitä, vihanneksia, marjoja, lihaa, kalaa, kananmunia, kypsiä juustoja jne... Aitoa ruokaa, jossa ei ole tuoteselostetta.
http://www.helsinkipaleo.com/aloita-tasta/
Hygienia?

Tieteen kannalta asia on harvinaisen selvä. Terveen ihmisen iho ja sen läpäisyeste sekä normaali mikrobifloora toimivat moitteettomasti ilman saippuapesua. Ihosta lähtee ihoa suojaava rasva ja hyvät bakteerit pois, kun käyttää saippuaa. On eri asia, jos ihossa on likaa, joka ei vedellä lähde. Saippuan teho perustuu sen kykyyn sitoa rasvaa ja huuhtoa se pois iholta.

Saippua ei tuhoa haitallisia mikrobeja.

Jo vauvoja pestään suomessa pesuaineilla. Miksi? Eli vältä saippuaa, shampoota, kosteusvoiteita, aurinkorasvoja, dödöä, meikkejä jne... Näistä kaikista on löydetty haitallisia kemikaaleja.  Näiden kulutus on monikymmenkertaistunut massiivisen markkinoinnin takia, kun koko ajan puhdasta ihoa pestään, rasvataan ja hajustetaan.

Pese myös kotisi mahdollisimman luontoystävällisillä ja turvallisilla pesuaineilla, välttäen haitallisia kemikaaleja.
Ole kosketuksissa luonnon kanssa, mutta varmista, että ihosi ei ole rikki, jotta haavaan ei pääse haitallisia bakteereita.
Bakteerit ovat aina seuranamme. Niitä on miljoonittain ihollamme: käsissä, kynnen alla, varpaanväleissä ja kainaloissa. Ilmakehässä yhdessä kuutiometrissä on keskimäärin 5 000–100 000 bakteeria.Maaperässä saattaa olla bakteereita, jotka ovat haitallisia ihmisille. Esim. yersinia, salmonellat, listeria, helikobakteeri ja kolibakteeri.

Listeria on yleinen maaperässä ja vedessä elävä bakteeri, joka voi aiheuttaa ihmiselle listerioosi-nimisen taudin bakteerista saastuneiden elintarvikkeiden välityksellä. Eli pese kasvikset aina ennen niiden syömistä.

Ihmisen mahalaukku erittää sulavaan ruokaan varsin voimakasta happoa, suolahappoa. Mahalaukun suolahappo suojaakin meitä suurimmalta osalta bakteereita ja muita taudinaiheuttajia. Kuitenkin jotkut bakteerit kestävät tämänkin happokylvyn ja voivat nieltynä aiheuttaa sairauksia suolistoon päästyään (esim. ruokamyrkytys, infektio, verenmyrkytys, vatsatauti).
Pakastemaissista levinnyt listeriabakteeri johti kahden ihmisen kuolemaan Suomessa.

https://www.aamulehti.fi/uutiset/epaily-pakastemaissista-levinnyt-listeriabakteeri-johti-kahden-ihmisen-kuolemaan-suomessa-tuotteita-voi-yha-loytya-kuluttajien-pakastimista-200832742/
Verenmyrkytyksen seuraukset voivat olla rankat.

https://yle.fi/uutiset/3-10254859Legionellabakteeri voi aiheuttaa ihmiselle vaarallisen legionelloosi-infektion.

Tartunta tapahtuu hengittämällä legionellabakteeria sisältäviä pölyhiukkasia, aerosolia ja joissain tapauksissa rikkinäisen ihon kautta.

https://www.is.fi/asuminen/art-2000006116465.htmlNorjassa on testattu 48 käsisaippuaa: yli puolet niistä sisälsi allergisoivia aineita, 6 myös epäiltyjä hormonihäiritsijöitä. Puhtaat paperit sai vain 21 saippuaa.
Katso täydet tulokset tästä:

http://www.forbrukerradet.no/test/2015/test-av-handsaper/

Muuta?

Ympäristömyrkyt, haitalliset kemikaalit, torjunta-aineet, lääkkeet, raskametallit, lääkejäämät vesistöissä ja eläimissä, ilmansaasteet, ilman pienhiukkaset, elintarvikkeiden lisä- ja säilöntäaineet  jne...

Saksalainen mikrobiologi Monika Krüger on löytänyt glyfosaattia ihmisten ja eläinten elimistöstä. Sitä on muun muassa äidinmaidossa Saksassa.


”Kroonisesti sairailta ihmisiltä löytyi enemmän glyfosaattia kuin terveiltä”, Krüger sanoo. Krügerin mukaan glyfosaatti saattaa tappaa suoliston hyvät mikrobit kuten maitohappobakteerit. Näin se tekee tilaa tauteja aiheuttaville bakteereille."
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/10/01/torjunta-aineesta-tullut-syopariski


Meppien elimistössä liikaa glyfosaattia – parlamentaarikot yrittävät kieltää maailman suosituimman rikkakasvimyrkyn
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1463189723172


Maailman terveysjärjestön WHO:n syöpäasiantuntijoiden mukaan torjunta-aine ei ole ainoastaan myrkyllinen vaan mahdollisesti myös syöpää aiheuttava.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/07/03/ulkolinja-myrkkya-pelloilleAntibiootit?

Kolmasosa suomalaislääkäreistä kokee määränneensä antibiootteja turhaan (HS 29.6.2018).

Neljä viidestä poskiontelotulehduksesta on viruksen aiheuttama ja paranee parissa viikossa ilman antibiootteja, joten vältä turhia antibioottikuureja.

Yskä on yleinen nuhakuumeen oire. Flunssaan liittyvä yskä kestää keskimäärin kolme viikkoa. Äkillinen keuhkoputkentulehdus on oikeastaan sama asia kuin yskä. Äkillinen keuhkoputkentulehdus on lähes aina viruksen aiheuttama henkitorven ja keuhkoputkiston limakalvon tulehdus. Virukseen ei auta antibiootti.

Antibioottilääkityksestä on aikuisten ja lasten akuutissa keuhkoputkitulehduksessa enemmän haittaa kuin hyötyä, todetaan Vältä viisasti -suosituksissa.Jokainen antibioottikuuri muuttaa suoliston bakteeristoa jopa vuoden ajaksi. Antibiootit tappavat suoliston hyvät bakteerit ja täten altistavat uusille sairauksille. Suolistossa elää 10–100 biljoonaa bakteeria. Määrä on yli 10 kertaa suurempi kuin omien solujemme määrä.

Ne painavatkin yhdessä toista kiloa.Me tarvitsemme suolistomme tuhansia eri bakteerilajeja. Näiden hyvinvointiin voi vaikuttaa ravinnolla. Prosessoimattomalla ja lisäaineettomalla aidolla ravinnolla. Syöthän D-vitamiinia?

D-vitamiinin merkitystä suoliston terveydelle puoltaa se, että suolistossa on D-vitamiinireseptoreita. Lisäksi D-vitamiini säätelee suoliston limakalvon läpäisevyyttä ja suoliston inflammaatiota.


Mutta suoliston bakteeristo kyllä toipuu ennalleen, kun sille antaa kunnon ravintoa. Eli vältä siemenöljyjä kaikissa muodoissaan (rypsiöljy, rapsiöljy, auringonkukkaöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...), maitoa sellaisenaan sekä liiallista viljan ja sokerin käyttöä.
"Looginen johtopäätös on, että ruoansulatuselimistön sairauksien ja vaivojen hoidossa tarvitaan laajavaikutteinen yksilöllinen ravitsemushoito korjaamaan tautiprosessien taustalla olevia ravitsemushäiriöitä, sammuttamaan tautiprosesseja ja käynnistämään vaurioiden korjausmekanismit. Ruoansulatuselimistö on kokonaisuus, jonka toimintaan tarvitaan riittävästi oikeita ravintoaineita. Kun ruoansulatuselimistö toimii hyvin, se ravitsee elimistöä ja poistaa myrkyt, joita tulee ihmiselimistöön yhä enenevässä määrin ravinnosta, nautintoaineista, lääkkeistä ja ympäristöstä. Ravintoaineiden riittävä ja tasapainoinen saanti on avain ruoansulatuselimistön ja sitä kautta koko elimistön hyvinvointiin."

Antibioottien teho hiipuu – ”Maailma on matkalla aikaan, jossa tavalliset taudit tappavat”

http://www.gutmicrobiotawatch.org/en/2015/11/18/an-interview-with-martin-blaser-one-of-the-greatest-threats-to-microbiota-health-is-probably-overuse-of-antibiotics/

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kova-arvio-laakekaytannosta-jopa-puolet-suomessa-maarattavista-antibiooteista-voi-olla-turhia/5632152


http://www.hs.fi/kotimaa/a1451189919458

"Suoliston mikrobiston toipuminen antibioottikuurista kestää yli vuoden. Jos lapsi joutuu ensimmäisinä elinvuosinaan toistuvasti antibioottikuureille, mikrobisto ei ehkä missään välissä ehdi täysin toipua, sanoo tutkija, FT Katri Korpela Helsingin yliopistosta."
http://yle.fi/uutiset/tutkija_suomessa_annetaan_liikaa_antibiootteja_lapsille__suolisto_ei_kehity_normaalisti/8624534

Geenit?

Uuden tieteenalan epigenetiikan mukaan ihminen voi vaikuttaa elintavoillaan geenien toimintaan. Luonnollisesti genetiikka vaikuttaa esimerkiksi sairauksien esiintyvyyteen, mutta järkevällä ruokavaliolla voidaan joidenkin arvioiden mukaan ”ohittaa” jopa 80 % perintötekijöistä.


Tulehduksellisten suolistosairauksien nopea lisääntyminen ei selity geneettisillä tekijöillä.

Mikä geenimuutos suomalaisissa tapahtui 90-luvulla?

Niin, ei mikään, joten ympäristötekijöiden, suoliston mikrobiomin ja ravinnon muutosten katsotaan olevan lisääntymisen merkittävimmät syyt. Sairauteen liittyy usein liitännäissairauksia, joista primaarinen sklerosoiva kolangiitti on potilaan ennusteen kannalta merkittävin. Liitännäissairauksien syntyyn liittyviä tekijöitä ei tunneta, mutta suoliston läpäisevyyden lisääntymisen ja bakteeriantigeenistimulaation muutosten arvellaan olevan keskeisiä tekijöitä.
http://www.duodecimlehti.fi/duo13907


Tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD) ovat lisääntyneet Suomessa räjähdysmäisesti. Niihin kuuluvat Crohnin tauti ja colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus.

Niihin ei ole parantavaa lääkehoitoa. Sairauksia pitävät joskus kurissa voimakkaat lääkkeet. Usein kuitenkin joudutaan leikkaamaan suolesta osa tai koko paksusuoli pois. Silloinkaan ei välttämättä oireet häviä. SCD-ruokavalio on keino parantaa tulehdukselliset suolistosairaudet.

http://www.scd-fi.info/


Margariinit on yhdistetty lisääntyneisiin suolistosairauksiin!
Tulehduksellisista suolistosairauksista uhkaa tulla kansantauti vuoteen 2020 mennessä. Tällä hetkellä suolistosairauksista kärsii yli 40 000 suomalaista. On todettu, että linolihapon käyttö kolminkertaistaa riskin saada haavaisen paksusuolen tulehduksen. Happoahan saa siemenöljyistä, margariinista, levitteistä ja kasvirasvakermoista.
https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ylilaakari-suolistosairauksista-tulossa-kansantauti/1936456
Ärtyvän suolen (IBS) oireyhtymän ruokavaliohoito!
http://ruohikolla.blogspot.fi/2012/05/artyvan-suolen-oireyhtyma.html
Vuotava suoli on vielä tuntematon oireyhtymä monille lääkäreille ja muille terveydenhuollon ammattihenkilöille. Kyseessä on kuitenkin aito biokemiallinen häiriö, matala-asteinen suolistotulehdus, joka selittää monia vaikeasti diagnosoitavia ja hoidettavia vatsavaivoja ja niihin liittyviä muita tiloja.

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=234
Tieteellistä evidenssiä ravinnon vaikutuksesta suolistosairauksissa on valtavasti.
http://ollisintegrallife.com/2013/09/03/mihin-suuntaan-terveydenhoitomme-on-menossa/
Kuihtuva Hesari julkaisi artikkelin suolistovaivoista, joka tietämättömyydessään ja asenteellisuudessaan oli karmaiseva. Jutun kirjoittaja pitää suolisto-ongelmia täysin luonnollisina ja jutusta saa käsityksen, että avanne on ihan ok nuorelle vessapassin omaavalle.
http://www.anttiheikkila.com/blogi/alkoiko-takinkaanto/


Tulehdukselliset suolistosairaudet - uusi kansantautimme

Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim
2014;130(5):431-2
Martti Färkkilä
Pääkirjoitus
Muutoksia tarvitaan diagnostiikka-, hoito- ja seurantastrategiassa

Tulehdukselliset suolistosairaudet, haavainen koliitti eli paksusuolitulehdus ja Crohnin tauti ovat muiden länsimaiden tapaan lisääntyneet maassamme merkittävästi 25 viime vuodenaikana, ja Suomessa on miltei 40 000 tulehduksellisesta suolistosairaudesta kärsivää henkilöä. Voimakkaimmin on lisääntynyt haavaisen koliitin esiintyvyys. Myös lapsilla tulehduksellisten suolistosairauksien ilmaantuminen on lisääntynyt lähes kolminkertaiseksi vuosina 1987 - 2003.

Tulehduksellisten suolistosairauksien (inflammatory bowel disease, IBD) syntymekanismi on edelleen tuntematon. Taudeille altistavia geenimuutoksia (single nucleotide polymorfisms, SNP) on onnistuttu tunnistamaan, kun on käytetty hyväksi koko genomin käsittäviä tutkimuksia (GWAS). Immunochip-tiedostopaneeli sisältää yli 200 000 tulehduksellisiin sairauksiin liittyvää SNP:tä, joiden pohjalta on löydetty jo yli 160 IBD:lle altistavaa lokusta. Niistä 110 on yhteisiä molemmille taudeille. Jopa 70 % todetuista riskilokuksista näyttää liittyvän myös muihin kompleksisiin immunogeneettisiin tauteihin. Useimmat todetuista muutoksista säätelevät suolen limakalvoesteen toimintaa, osallistuvat T-solujen toiminnan säätelyyn, kuten TH17-solujen aktivaatioon ja sytokiinien, erityisesti interleukiinien 12 ja 23 sekä niiden reseptorien säätelyyn. Todetut geneettiset muutokset selittävät kuitenkin ainoastaan pienen osan tulehduksellisten suolistosairauksien esiintyvyyden vaihtelusta: 13,6 % Crohnin taudin ja 7,5 % haavaisen paksusuolitulehduksen osalta. On selvää, että taudin nopea lisääntyminen ei selity yksin geneettisellä alttiudella.

Tautiriskiä lisäävien geneettisten tekijöiden ohella on ryhdytty selvittämään epigenetiikan merkitystä tulehduksellisten sairauksien synnyssä. Epigenetiikalla tarkoitetaan niitä mitoottisesti periytyviä muutoksia geenien toiminnassa, jotka eivät selity DNA-sekvenssieroilla. Tavallisimmat epigeneettiset mekanismit liittyvät DNA:n metylaatioon, histonien muutoksiin ja RNA:n interferenssiin. Ympäristötekijät, ravinto ja suolistomikrobisto voivat muuttaa geeniemme toimintaa ja epigenomiamme sekä vaikuttaa suoraan sairastumisriskiin, mutta myös taudin kulkuun kuten dysplasiariskiin.

Mielenkiinto on alkanut kohdistua muutoksiin suoliston mikrobistossa sekä ympäristö- ja ravintotekijöissä. Tulehduksellisten suolistosairauksien voimakas lisääntyminen kaikissa länsimaissa sekä Aasiassa on liitetty länsimaiseen elämäntapaan ja ruokavalioon, runsaaseen hiilihydraattien ja rasvan käyttöön. Ruokavaliotekijöistä rasvan ja punaisen lihan käyttö lisäävät sekä Crohnin taudin että haavaisen koliitin riskiä. Runsaan linolihapon saannin on todettu lisäävän haavaisen paksusuolitulehduksen riskiä noin 2,5-kertaiseksi ja arvioitu selittävän jopa kolmasosan sairastumisriskistä. Tupakointi lisää merkittävästi riskiä sairastua Crohnin tautiin ja pahentaa taudin kulkua. Haavaisen koliitin riskiä tupakointi näyttää vähentävän. Antibioottien lisääntyneen käytön on sekä lapsilla että aikuisilla osoitettu suurentavan sairastumisriskiä. Crohnin taudilta suojaavaksi tekijäksi on osoittautunut hedelmien ja kuidun ja haavaiselta koliitilta suojaavaksi vastaavasti vihannesten runsas käyttö.

Sekä ruokavalio että ympäristöbakteerikontaktimme vaikuttavat merkittävästi suolistomikrobistoomme. Suolistoflooramme sisältää yli 100 kertaa enemmän geenejä kuin koko oma genomimme ja yli 1 800 bakteerisukua, joten on syystä kysytty, onko IBD:n genetiikkatutkimus suunnattu väärään genomistoon. Tutkimuksen mielenkiinto on enenevästi siirtynyt mikrobiomin selvittelyyn ja siinä todettaviin eroihin sairastuneiden ja terveiden välillä. Suojaavien bakteerien, kuten Faecalibacterium prausnitziin ja lyhytketjuisia rasvahappoja tuottavien bakteerien määrän on todettu IBD-potilailla vähentyneen ja limaa hajottavien mikrobien osuuden lisääntyneen.

Haavaista koliittia ja Crohnin tautia sairastavien potilaiden määrän jatkuva lisääntyminen asettaa uusia tarpeita taudin varhaisen toteamisen, hoidon ja seurannan suhteen. Ulosteen kalprotektiinin, makrofageista ja neutrofiileistä vapautuvan proteiinin, pitoisuuden mittaaminen on osoittautunut hyväksi seulontatestiksi suoliston tulehduksellisten sairauksien toteamiseksi ja taudin aktiivisuuden seuraamiseksi. Kalprotektiinista on tulossa semikvantitatiivinen pikatesti kotikäyttöön. Yhdistämällä yksinkertainen oirekysely ulosteen kalprotektiinimääritykseen saadaan lähes endoskopiaa vastaavalla luotettavuudella määritetyksi taudin aktiivisuus, mikä luo edellytyksen taudin luotettavalle kotiseurannalle. Lisääntyvän potilasmäärän hoito edellyttää nyt perustettaviin osaamiskeskuksiin myös tulehduksellisten suolistosairauksien moniammatillisia hoitotiimejä, joissa ovat mukana aikuis- ja pediatrigastroenterologien lisäksi IBD:n hoitoon perehtynyt kirurgi, IBD-hoitajat, ravitsemusterapeutti ja sosiaalihoitaja. Avohoitoon yhä enemmän ohjattavien potilaiden seurantaa tulisi keskittää. Perusterveydenhuoltoon tulisi perustaa diabeteskeskuksia vastaavia IBD-keskuksia, joissa toimisi IBD:n hoitoon perehtynyt terveyskeskuslääkäri ja IBD-hoitajia sekä konsultoiva gastroenterologian erikoislääkäri. Hyödyntämällä omakohtaista kotimonitorointia, mobiililaitteita ja matalan kynnyksen yhteydenottoa IBD-hoitajaan kyetään luotettavasti seuraamaan huomattavasti suurempaa potilasryhmää ja vähentämään tarpeettomia rutiinimaisia poliklinikkakäyntejä. Tämä mahdollistaa potilaan viivytyksettömän hoitoon pääsyn taudin aktivoituessa sekä rajallisten resurssien nykyistä tehokkaamman suuntaamisen.

Omakohtaisen kotiseurannan ja IBD-hoitajan roolit tulevat merkittävästi korostumaan. Kansallinen verkkopohjainen IBD-rekisteri (www.ibdrekisteri.net) tukee hoidon ja seurannan järjestämistä ja mahdollistaa ajantasaisten tietojen saamisen hoidossa olevien potilaiden taudin tyypistä, laajuudesta, vaikeusasteesta ja lääkityksestä sekä seurantatarpeesta. Suunnitelmissa on luoda rekisteriin portaali, joka mahdollistaa potilaiden oireiden ja kalprotektiinikotitestien tulosten itseraportoinnin etäseurannan tueksi.
Tulehdukselliset suolistosairauksien (IBD) kuten haavaisen paksusuolen tulehduksen sekä Crohnin taudin esiintyvyys on lisääntynyt lähes kolminkertaiseksi viimeisen 15 vuoden aikana. Länsimainen runsaasti prosessoitua ravintoa sisältävä ruokavalio on yhteydessä tulehduksellisten suolistosairauksien kehittymiselle. Nämä taudit voivat puhjeta suoliston bakteerikannan muutosten sekä häiriintyneen immuunivasteen vuoksi. Viimeisimmän tutkimustiedon mukaan tauteihin liittyvät myös suoliston läpäisevyys (ns. vuotava suoli) sekä jokin ympäristön laukaiseva tekijä, kuten esimerkiksi infektio.

Suolistoa mahdollisesti vaurioittavien antiravinteiden (kuten viljatuotteiden gluteenin ja vilja- sekä palkokasvien lektiinien) poistamisesta ja tulehdusta vähentävästä ruokavaliosta on yleensä paljon hyötyä sairaudesta toipumiselle. Erityisesti gluteenin rooli IBD:n kehittymisessä sekä geneettinen yhteys keliakiaan on osoitettu viimeaikaisissa tutkimuksissa. Viimeisen tutkimuskatsauksen perusteella suurin osa IBD-potilaista hyötyy gluteenin poistamisesta ruokavaliosta.
http://ollisintegrallife.com/2014/09/23/suoliston-kunto-on-terveyden-kulmakivi/

Ärtyneen (IBS) suolen oireyhtymässä poikkeava suolen bakteerilajisto ja matala-asteinen tulehdus!
http://www.terveydentukipilarit.fi/terveysinfo/blogi/106/


Emulgointiaineet saattavat aiheuttaa suolistosairauksia!
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/tiede/emulgointiaineet-saattavat-aiheuttaa-suolistosairauksia/?shared=71380-218c2f78-500
Suolisto kuntoon!
http://elataysilla.com/suolisto-kuntoon/
Lisäaineluokka: Vältä ainakin näitä lisäaineita, jos kärsit ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS) tai mieluummin kaikkia!
http://ekoodit.fi/lisaaineluokka/44/valta-naita-lisaaineita-jos-karsit-artyvan-suolen-oireyhtymasta-ibs/

Terveellisellä ruokavaliolla on ihmeellinen voima. Virpin Crohnin tauti talttui ruoalla.
http://www.voihyvin.fi/artikkeli/onneksi-olen-hengissa
Crohn's disease is a type of inflammatory bowel disease that affects about 1-1.3 million people nationwide. One RCT study shows that vitamin D levels >40 ng/ml may benefit patients with Crohns's disease by improving immune function.
http://www.vitamindcouncil.org/blog/rct-finds-vitamin-d-may-be-an-effective-treatment-for-crohns-disease/

5000 IU = 125  µg
10000 IU = 250  µg

10 ng/ml  = 25 nmol/L
50 ng/ml = 125 nmol/L
Vatsan ja suoliston hyvinvoinnille!
http://aijaa.com/QbtdVh
Crohn’s disease (CD) is an inflammatory bowel disease (IBD). CD causes inflammation of the lining of the digestive tract.

This man shared his story about how vitamin D helped his son get back his life after being diagnosed with Crohn's disease.

Check out the letter here:  http://www.vitamindcouncil.org/blog/rct-finds-vitamin-d-may-be-an-effective-treatment-for-crohns-disease/
Vatsa ja suolisto kuntoon!

Vuotavan suolen oireyhtymä
Ruoansulatusta rasittavia tekijöitä
Ruoansulatuselimistön toiminnalliset häiriöt
Paranemistapauksia
Ravitsemushoidossa kokonaisuus ratkaisee
http://terveyskirjat.fi/category/kaarlo-jaakkola/
Uudessa brittitutkimuksessa on nyt havaittu, että ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS) kärsivistä 82 prosentilla on D-vitamiinin puutetta (D-vitamiinitaso alle 50 nmol/l). Lisäksi matalat D-vitamiinitasot olivat yhteydessä huonompaan elämänlaatuun.

D-vitamiinin merkitystä suoliston terveydelle puoltaa se, että suolistossa on D-vitamiinireseptoreita. Lisäksi D-vitamiini säätelee suoliston limakalvon läpäisevyyttä ja suoliston inflammaatiota.

Veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l tiedetään riittävän riisitaudin estoon, ei kokonaisterveyden ylläpitoon, joka on 100-150 nmol/l. Tämän tason saavuttamiseen aikuinen tarvitsee D-vitamiinia 50-100 µg päivässä.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25603468
Lektiinien poistaminen 6kk ajaksi täysin ruokavaliosta laski 800 autoimmuunipotilaan tulehdusmarkkeri TNF-alfan normaaliksi.

Nykyään suurin osa biologisista autoimmuunipotilaan lääkkeistä keskittyy TNF-alfa:n salpaamiseen ja näin tulehduksen poistamiseen. Samaan päästään kuitenkin muuttamalla ruokavalio lektiinittömään.
http://circ.ahajournals.org/content/129/Suppl_1/AP354
Erittäin hyvä kirjoitus aiheesta täällä:
http://selfhacked.com/2014/07/16/lectins-beneficial-harmful/

"A study was done on 800 people with autoimmune conditions who ate a diet that consisted of avoidance of: grains, sprouted grains, pseudo-grains, beans and legumes, soy, peanuts, cashews, nightshades, melons and squashes, and non-Southern European cow milk products (Casein A1), and grain and/or bean fed animals."
Irritable bowel syndrome (IBS) is a chronic condition characterized by abdominal discomfort, altered bowel habits, diarrhea and constipation. A randomized controlled trial discovered that 50,000 IU of vitamin D3 taken bimonthly for six months improved IBS symptoms.
http://www.vitamindcouncil.org/blog/study-finds-high-dose-vitamin-d-supplementation-significantly-improves-irritable-bowel-syndrome/
Suolistossako terveyden salaisuus?
http://turpaduunari.fi/suolistossako-terveyden-salaisuus/
21 ihmisen koeryhmästä 11 sai kannabista (muut lumelääkettä) ja heistä viidellä Crohnin tauti meni täydelliseen remissioon ja viidellä oireet puolittuivat. Ruokahalu ja uni paranivat kaikilla. Kannabislajikkeen THC -pitoisuus kokeessa ollut todella korkea 23%. Annostus oli kaksi "jointtia" päivässä kahdeksan viikon ajan. Sivuvaikutuksia ei ollut.
http://bloomsmag.com/smoking-marijuana-causes-complete-remission-of-crohns-disease-no-side-effects-new-study-shows/
Ruokavaliolla tulehduksellisten suolistosairauksien kimppuun.
http://www.hankalapotilas.net/2017/12/ruokavaliolla-tulehduksellisten-suolistosairauksien-kimppuun/

Professori: Rypsiöljyn sisältämä linolihappo altistaa suolistotaudille
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005440958.html
Erilaiset vatsan ja suoliston vaivat ovat koko ajan lisääntyvä ongelma Suomessa - tulehduksellisista suolistosairauksista kärsii ainakin 50 000 suomalaista, ja muut lievemmät ongelmat koskettavat satoja tuhansia suomalaisia. Ruokavaliolla ja elintavoilla on valtava merkitys ihmisen terveydelle, se mitä syöt vaikuttaa siihen miten vatsasi voi.  Emme lupaa että nämä ohjeet parantavat kaikkia sairauksia tai ongelmia, mutta näistä ohjeista on varmasti merkittävästi apua monelle.


https://hoidavatsaasi.fi/
Suolisto kuntoo syömällä oikein.

http://www.paulaheinonen.fi

____________________________________________________________________________________________________________________________


Maitohappobakteerit!
____________________________________________________________________________________________________________________________

Kylmäpuristettu kookosöljy ja MCT-öljy!

On kansoja, jotka ovat käyttäneet kookospähkinää ravinnokseen  tuhansia vuosia, eikä heillä esiinny lainkaan esimerkiksi sepelvaltimotautia, mutta yhden ravintoaineen vaikutuksia kokonaisterveyteen on erittäin vaikea tutkia.

Kaupan öljyhyllyssä myytävä  kylpäpuristettu neitsytkookosöljy valmistetaan tuoreesta, kypsästä kookoksesta ja se prosessoidaan mekaanisin ja luonnollisin keinoin.


Kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä ei tule sekoittaa munkkirasvana (myydään kaupan rasiarasvahyllyssä), tunnettuun kookosrasvaan. Neitsytkookosöljy ei sisällä munkkirasvan käsittelyssä käytettävien liuottimien jäämiä, eikä öljyä ole raffinoitu, valkaistu tai hydrogenoitu. Neitsytkookosöljy sisältää antioksidantteina toimivia fenolisia yhdisteitä (esim. ferulahappoa, p-kumariinihappoa ja tokoferoleja), joita tavallisessa kookosrasvassa ei ole.


Kookosöljystä löytyy n. 1500 tutkimusta Pubmedista. Ja yli 3000 tutkimusta Public Medicine-sivustolta.


Tästä öljystä on tutkimuksia ja mielipiteitä vaikka kuinka paljon. Toiset tutkimukset lyttäävät kookosöljyn koska se on 90% tyydyttynyttä rasvaa ja me kaikki muistamme vanhan myytin, jonka perusteella tyydyttyneet rasvat ovat syynä kohonneeseen kolesteroliin ja lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tämä tarina perustuu vuosikymmeniä vanhaan virheelliseen teoriaan, josta ei ole mitään pitäviä tutkimuksia.


Kookosöljy sisältää muunmuassa keskipitkäketjuisia rasvahappoja, kuten lauriinihappoa ja yli 90% on raakoja, saturoituja rasvahappoja, jotka ovat harvinaisia ja tärkeitä rakennusaineita kehomme joka solulle. Nämä rasvahapot tukevat hermostoa ja ihon kuntoa sekä immuunijärjestelmän toimintaa tuhoamalla bakteereja, viruksia ja hiivaa.


Kookosöljyn rasvahappokoostumus, tyydyttyneet rasvahapot 92.1%, joista:

Lyhytketjuiset rasvahapot:

Kapronihappo (C-6) 0.5%

Keskipitkäketjuiset rasvahapot, joista:

Kapryylihappo (C-8) 8%
Kapriinihappo (C-10) 10%
Lauriinihappo (C-12) 48%

Pitkäketjuiset rasvahapot, joista:

Myristiinihappo (C-14) 17%
Palmitiinihappo (C-16) 9%
Steariinihappo (C-18) 2%
Linoleenihappo (C-18) 2.1% (monityydyttynyt rasvahappo 2.1%)

Tyydyttymättömät rasvahapot 6.2%:

Öljyhappo (C-18) 6.2% (kertatyydyttymätön rasvahappo)Onko neitsytkookosöljy haitallista sydämelle ja kannattaako sitä syödä?
http://suomenterveysravinto.fi/blogi/onko-neitsytkookosoljy-haitallista-sydamelle-ja-kannattaako-sita-syoda/
”Aivot eivät normaalisti käytä ketoaineita polttoaineena. Tämä alkaa vasta, kun ihminen on nähnyt nälkää muutaman päivän ajan tai mikäli hänellä on tiukka matalahiilihydraattinen dieetti. Alzheimeriä sairastettaessa aivojen tiettyjen alueiden neuronit eivät kykene käyttämään glukoosia insuliiniresistenssin vuoksi, mikä johtaa niiden kuolemaan. Mikäli ne pääsisivät kosketuksiin ketoaineiden kanssa, on mahdollista, että ne voisivat jäädä henkiin ja jatkaa toimintaansa.”
http://www.naturalnews.com/045112_Coconut_Oil_Saturated_Fat_MCT.html#ixzz31nRy9gNXOnko kookosöljy terveellistä vai epäterveellistä?

https://www.facebook.com/christer.sundqvist/posts/10152130394213171?stream_ref=1Alzheimer's Doctors Taking Note of Coconut Oil
https://www.cbn.com/cbnnews/healthscience/2013/January/Alzheimers-Doctors-Taking-Note-of-Coconut-Oil-/Kookosöljy on monipuolinen ja terveellinen öljy, jota voi käyttää monin eri tavoin.
http://www.kookosravinto.fi/virilo/virilo-neitsytkookosoljy/kookosoljyn-kaytto/41Kookosöljy on kookospähkinän lihasta erotettua öljyä, jonka terveellisyys jakaa ravitsemuseksperttien mielipiteitä.
http://www.primifit.fi/artikkelit/kookosoljy.htmlConquering Alzheimer’s with Coconut Ketones!
http://www.coconutresearchcenter.org/Conquering%20Alzheimers%20with%20Coconut%20Ketones.htmCoconut Oil and Ketones!
http://www.coconutketones.com/Kookosöljyyn liittyen näkee paljon sekä positiivista että negatiivista hehkutusta. Toiset kertovat sen parantavat melkein kaikki taudit, toiset varoittelevat tukkeutuvista verisuonista. Kumpikin hehkutus perustuu yleensä uskomuksiin. Tähän kirjoitukseen on koottu tutkittua tietoa kookosöljystä.
http://vahahiilihydraattinen-ruokavalio-vhh.blogspot.fi/2015/03/kookosoljy-superruoka-vai-suonet-tukkoon.html30 parhainta kookosöljyvinkkiä
http://www.kaksplus.fi/kilpailut/lue-30-parhainta-kookosoljyvinkkia-voita-urtekram-tuotepaketti/Googlaa englanniksi kookosöljystä ja MCT-öljystä ja terveydestä ja hämmästy siitä tiedon määrästä.MCT-öljy!

MCT-öljyn nimi tulee sanoista Medium Chain Triglycerides. Tyypillisesti markkinoilla olevat MCT-öljyt eristetään sekä kookoksesta että öljypalmun ydinöljystä. Sitä voisi kutsua "tiivistetyksi kookosöljyksi", joka sisältää kaksi aivojen ja suoliston kannalta hyvin tärkeätä rasvahappoa, kapryylihapon ja kapriinihapon. Nämä keskipitkät rasvahapot eivät varastoidu, vaan maksa käyttää ne suoraan energiaksi. MCT-öljy ei siis varastoidu kehoon.

100% kookosöljystä valmistetun MCT-öljyn rasvahapot:

Kapryylihappo (C8): 57,2%
Kapriinihappo (C10): 41,8%
Lauriinihappo (C12): < 1%
____________________________________________________________________________________________________________________________

Siemenöljyjen haitoista:


Protein-bound 4-hydroxy-2-nonenal: an endogenous triggering antigen of antI-DNA response.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17588942Cooking Vegetable Oil Releases Toxic

http://www.foodmatters.com/article/cooking-vegetable-oil-releases-toxic-chemicals-linked-to-cancerCooking with vegetable oils releases toxic cancer-causing chemicals

http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/11981884/Cooking-with-vegetable-oils-releases-toxic-cancer-causing-chemicals-say-experts.htmlMiten valita rasvat?

http://jalkeilla.blogspot.fi/2017/05/rasvaisia-juttuja-osa-2-miten-valita.htmlHow Olive Oil Benefits Your Brain

http://bebrainfit.com/olive-oil-brain-food/


Dietary omega-6, but not omega-3, polyunsaturated or saturated fatty acids increase inflammation in primary lung mesenchymal cells

https://www.physiology.org/doi/abs/10.1152/ajplung.00438.2017Nonalcoholic fatty liver disease

https://experiencelife.com/article/the-hidden-liver-crisis/DNA damage by lipid peroxidation products: implications in cancer, inflammation and autoimmunity

http://www.aimspress.com/article/10.3934/genet.2017.2.103/fulltext.htmlScientists finally issue warning against canola oil

https://www.naturalnews.com/2017-12-22-scientists-finally-issue-warning-against-canola-oil-study-reveals-it-is-detrimental-to-brain-health-contributes-to-dementia-causes-weight-gain.htmlMargariinien haitallinen vaihtoesteröinti

https://suomenterveysravinto.fi/blogi/margariinien-haitallinen-vaihtoesterointi/Rypsiöljyn sisältämä linolihappo altistaa suolistotaudille

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005440958.htmlPossible dangers of a high omega-6 polyunsaturated fatty acid diet.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8960090Omega 6 haitat

http://www.nihs.go.jp/dgm/dgm2/ACN2015.pdfDietary changes in essential fatty acid ratios and the increase in autism spectrum disorders

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149763414001687Fat intake linked to skin cancer risk

https://www.dermatologytimes.com/oncology/fat-intake-linked-skin-cancer-risk


Protein-bound 4-Hydroxy-2-nonenal
http://m.jbc.org/content/282/35/25769.full.pdfRelationship between Dietary n-6 Fatty Acid Intake and Hypertension: Effect of Glycated Hemoglobin Levels

https://www.mdpi.com/2072-6643/10/12/1825/htmFate in digestion in vitro of several food components, including some toxic compounds coming from omega-3 and omega-6 lipids

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691510006150Unique Israeli research reveals why honeybees are dying

https://www.israel21c.org/unique-israeli-research-reveals-why-honeybees-are-dying/Fatty acids and their therapeutic potential in neurological disorders

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0197018616300249Hydroxyoctadecadienoic acids: novel regulators of macrophage differentiation and atherogenesis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3475286/Increase in Adipose Tissue Linoleic Acid of US

https://academic.oup.com/advances/article/6/6/660/4555155Omega-6 vegetable oils as a driver of coronary heart disease

https://openheart.bmj.com/content/5/2/e000898Use of dietary linoleic acid for secondary prevention of coronary heart disease and death

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4688426/The Acute Effect of Oleic- or Linoleic Acid-Containing Meals on Appetite and Metabolic Markers

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213143/Tsimanet ottivat ruokavalioonsa siemenöljyt - ja lihoivat:

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190916081430.htmKasviperäisen PUFAn hapettuminen aiheuttaa yli 100-kertaisesti enemmän sydäntautiriskiä kuin kolesteroli:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/(SICI)1521-3773(20000204)39:3%3C585::AID-ANIE585%3E3.0.CO;2-G1945 havaittiin, että rypsiöljyn yleisimmät rasvahapot tainnuttavat Lactobasillit 48-72 tunnin ajaksi. Eli ei kovin hyvä suolistoflooralle? Tyydyttyneet rasvat toimivat päinvastoin.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1258155/Niveltulehduksen taustalla 4-HNE.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/art.38704Tässä 4-HHE hapettuessaan on yhdistetty insuliiniresistenssin ja T2-diabeteksen syntyyn:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6448972/Why Vegetable Oils Are Carcinogenic

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/11/25/effects-of-vegetable-oil-on-our-health.aspxSuolistosairaudet:

http://turpaduunari.fi/voita-vai-rypsioljya/Eniten linolihappoa (omega-6 siemenöljy) saaneiden riski sairastua Ulcerative Colitikseen oli n. 2,5-kertainen verrattuna vähiten saaneisiin.

https://gut.bmj.com/content/58/12/1606.longTuore artikkeli siemenöljyistä ja niiden yhteydestä syöpään:

https://medium.com/@mariacross/vegetable-cooking-oils-the-cancer-connection-ace7893af40cOmega-6 siemenöljyjen hapettumisesta syntyvä 4-HNE on suurin syyllinen suolistosairauksiin.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0891584918317593


____________________________________________________________________________________________________________________________

Viljaa vai ei?
____________________________________________________________________________________________________________________________

Ravinnon merkitys!

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Ravinteet purkista vai lautaselta?