Hiustenlähtöön ja hyvään tai huonoon kuntoon sekä pituuteen ja paksuuteen ja väriin vaikuttaa mm. perimä, sairaudet (mm. kilpirauhasen vajaatoiminta, syöpä), hormoonit (raskaus ja imetys), kokonaisravitsemus, stressi, anemia, lääkitykset ja hiusten KÄSITTELY.

Kehon hyvinvointi näkyy hiuksista.

Hiusten huono kunto voi myös johtua ravintoaineiden puutteesta.

Monipuolinen ruokavalio ja ruoan laatu ovat erittäin tärkeitä myös hiuksille, erityisesti silloin, kun hius on kasvuvaiheessa vielä hiuspohjan alla. Hiusten kannalta hyvät rasvat, riittävä veden juonti sekä monipuolinen ruokavalio, jossa on tarpeeksi proteiineja, kalan omega-3 rasvahappoja (EPA ja DHA), kivennäisaineita ja vitamiineja.

Hiusten lisääntymistä, pituuskasvua tai paksuutta EI voi lisätä millään hiuksille tarkoitettulla ravintolisällä. Ihan oikeasti, EI voi.

Jos näin olisi, niin meillä olisi kaikilla paksut hiukset napaan asti aivan varmasti, mutta kun ei ole. Ja missähän ne kaikki 'pitkäkyntisetkin' ovat?

Rakennekynsiä laitetaan, kun omat ei kasva.

Varmista, että saat riittävästi D-vitamiinia, sillä sen vajaus surkastuttaa talirauhasia ja hiuspohja kuivuu.

Jos syö kananmunan päivässä, se vahvistaa hiuksia paremmin kuin mikään hiuksille tarkoitettu ravintolisäpilleri tai shampoo.

Näkyviä tuloksia alkaa huomata puolen vuoden jälkeen.

Voit todellakin kokeilla kaikenlaisia ravintolisä juttuja, mutta niiden vaikutus usein on minimaalinen tai täysin nolla.

http://www.ravintoterveys.net/hius.htm

Hyvä pintaverenkierto on oikea avain hiuksen terveeseen kasvuun (hiero mielummin vaikka hoitoaineen vaikuttaessa hiuspohjaa sormilla). Hiustuppi saa nimittäin kaikki ravinteet suoraan verestäsi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että sinun tulisi saada päivittäin hiuksille tärkeitä vitamiineja. Jos ihminen voi hyvin, voivat hiuksetkin hyvin.

Eli jos kokonaisravitsemus on täysin retuperällä ja ihon ja/tai hiusten ja/tai kynsien huono kunto johtuu tästä, niin minkään ravintolisän muutaman  ravintoaineen mega-annos EI todellakaan paranna tilannetta. Eli googlatkaa aineet, joita tuotteessa on ja jos tämän jälkeen olette täysin varmoja, että oireenne johtuu jonkin ravintolisän ainesosan puutteesta, niin sitten voi haaskata rahansa tuotteeseen.

Helpoin tapa on lisätä muutama terveellinen ruoka-aine päivittäiseen ruokavalioon, jolloin koko kroppa kiittää. Esimerkiksi kananmuna on tällainen. Se sisältää hyvää rasvaa, hyvää proteiinia sekä lukuisia vitamiineja, kivennäisaineita sekä hivenaineita, jotka ovat hyväksi koko elimistölle.

Hiusten kasvu noudattaa sykliä, jonka pituus on lapsilla jopa 6–7 vuotta, myöhemmässä keski-iässä enää 6–12 kuukautta ja tästä syystä hiukset eivät kasvakaan esim. olkapäätä pidemmiksi. Kun hius kasvaa noin 0,5 mm päivässä niin, lasten hiukset voivat kasvaa jopa yli metrin mittaisiksi, jos niitä ei leikata. Kasvuvaihetta seuraa lepovaihe. Lepovaiheen aikana hius lakkaa ensin kasvamasta, sitten irtoaa. Hiuksen irrotessa uuden hiuksen kasvu on jo käynnistynyt. Vierekkäiset hiusnystyt ovat normaalisti kiertonsa eri vaiheissa. Sen takia hiuksia irtoaa tasaisesti eri puolilta päänahkaa.

Myös perintötekijät sanelevat saako pitkät, kiharat, lyhyet, paksut, kaljun tai ohuet hiukset vai ei.


Hiustupesta ulos tuleva hius on kuollutta materiaalia. Hiukset koostuvat keratiinista, joka ei sisällä yhtään elävää solua, joten niitä voidaan hoitaa vain ulkoapäin. Tämän takia on harhaanjohtava puhua hiusten ravitsemisesta tai elinvoiman palauttamisesta. Näihin termeihin törmää kuitenkin valitettavan usein hiustuotteiden mainonnassa.


Lähteet:

http://modernbridetobe.blogspot.fi/2009/07/hiusten-terveys-ja-kasvatus-yleisimmat.html
http://fi.wikipedia.org/wiki/Hiukset
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00220

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Sisällysluettelo!


Terveyttä kananmunasta!

Onko ravintolisistä hyötyä hiusten kasvulle ?
Terveet kynnet!
Ravinnon merkitys terveydelle!


_________________________________________________________________________________________________________________________________

Terveyttä kananmunasta!Kananmunan proteiininlaatu on huippuluokkaa ja lisäksi siinä on vitamiineja lähes koko kattaus. Ei ole olemassa tieteellistä todisteita kananmunien ja lisääntyneen kolesterolin välillä. Itse asiassa kananmunassa oleva koliini, jota on kananmunan keltuaisessa on välttämätön aivojen hyvinvoinnille, se myös auttaa maksaa puhdistautumaan ja toimimaan sille kuuluvalla tavalla. Koliinilla on myös verenpainetta alentava ominaisuus ja sen ainesosia esiintyy hermoissa ja aivokudoksessa.Kokonaisena kananmuna on ravintoarvoltaan yksi luontoäidin parhaita saavutuksia, se sisältää kaiken paitsi C-vitamiinin. Sen proteiinit ovat hyvänlaatuisia ja rasvahappokoostumus käytännössä erinomainen.

Yhdestä n. 55 g munasta saadaan 79 kCal energiaa, rasvaa n. 5,7 grammaa, proteiinia n. 6,9 g ja kaikkia välttämättömiä aminohappoja

Keltuainen sisältää A-, D-, E- ja K- vitamiineja sekä vesiliukoisia B-ryhmän vitamiineja: tiamiinia, riboflaviinia, niasiinia, pyridoksiinia, koliinia, B12- vitamiinia, foolihappoa, pantoteenihappoa ja biotiinia. Kivennäisaineista keltuainen sisältää natriumia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, fosforia, rikkiä, rautaa, mangaania, sinkkiä, kuparia, kobolttia, nikkeliä, kromia, fluoria, jodia ja seleeniä.

Valkuainen sisältää proteiinia (suurin osa), biotiinia, foolihappoa, niasiinia, pantoteenihappoa, pyridoksiinia ja riboflaviinia. Erityisesti riboflaviinin lähteenä valkuaisella on merkitystä ihmisen ravitsemuksessa. Kivennäisaineista valkuainen sisältää natriumia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, fosforia, rikkiä, rautaa, sinkkiä, kuparia ja jodia. Määrät ovat kuitenkin pieniä, joten valkuaista ei voida pitää merkittävänä kivennäisaineiden lähteenä.

Kanan ruokinta vaikuttaa jonkinverran ravintoarvoon.Laadukasta kananmunaa terveellisempää ruokaa saa etsimällä etsiä, joten miksi niiden syömistä pitäisi välttää?

Monet ihmiset ovat karttaneet kananmunaa ruokavaliossaan, sillä sen on luultu vaikuttavan haitallisesti veren kolesterolipitoisuuteen. Viime vuosina saatujen tutkimustulosten perusteella kananmunaa on kuitenkin syyllistetty turhaan. Perusterveen ihmisen ei tarvitse vältellä kananmunia. Syöty kolesteroli nostaa hyvin vähän tai ei lainkaan huonoa eli LDL kolesterolia.

Kananmuna on yksi maailman täydellisimmistä ruuista.

Keltuaisessa on antioksidantteja erityisesti luteiinia ja kseaksantiinia, jotka ehkäisevät merkittävällä tavalla silmänpohjan rappeumaa. Munassa on koliinia, joka osallistuu aivojen, hermoston sekä verenkiertoelimistön toimintojen säätelyyn, sekä valkuaisaineosia, jotka laskevat verenpainetta ja suojelevat virustaudeilta. Suojaravinteet imeytyvät kananmunasta erittäin hyvin.

Kananmunissa on myös kolesterolia, jota kananpoikasen aivot tarvitsee kehittyäkseen. Se ei kuitenkaan päädy sellaisenaan ihmisen elimistöön, sillä maksa säätelee veren kolesterolipitoisuutta. Jos ruoka sisältää vähän kolesterolia, maksa tuottaa sitä elimistön tarpeiksi. Vastaavasti, jos kolesterolia on paljon, maksa vähentää omaa tuotantoaan.

Tiedetään, että kananmuna saa elimistön tuottamaan runsaasti hormonia, joka ylläpitää kylläisyyttä, hillitsee ruokahalua ja syömistä.

Kananmunat ovat hyvällä syyllä todellista superruokaa esimerkiksi sydänterveyttä ajatellen.

Kananmunat sisältävät runsaasti antioksidantteja, joista voi olla apua monenlaisten sairauksien ehkäisyssä. Tutkijat ovat havainneet, että kaksi kananmunan keltuaista sisältää yhtä paljon antioksidantteja kuin 25 grammaa karpaloita. Tutkijoiden mukaan ihmisiä tulisikin rohkaista syömään enemmän kananmunia, koska ne ovat niin terveellisiä. Suomalaiset syövät keskimäärin vain 3 kananmunaa viikossa, joka on kananmunien terveellisyyttä ajatellen todella vähän.

Kananmunien suhteen on erityisen tärkeää huomioida laatutekijät etenkin jos kananmunia syö runsaasti. Voi olla mahdollista, että tehotuotettujen munien runsas syöminen ei ole pitkässä juoksussa hyvä juttu terveyttämme ajatellen. Tämä johtuu siitä, että tehotuotetut kananmunat ovat esimerkiksi rasvahappokoostumukseltaan huomattavasti huonompia, kuin luomukananmunat. Lisäksi on hyvä muistaa sekin, että luomukananmunat sisältävät enemmän ravintoaineita kuin tehotuotetut kananmunat.

Munat kannattaa säilyttää omassa pakkauksessaan.

Kananmunan terveysvaikutukset saa hyödynnettyä parhaiten jos sen syö mahdollisimman vähän kypsennettynä. Esimerkiksi keltuaisen antioksidanttipitoisuus vähenee puoleen jos sen kypsentää liian kypsäksi.

Keitto-ohje: keitä 3 minuuttia ja nosta kattila liedeltä. Anna hautua 7 minuuttia. Jäähdytä.

Kananmunaa ei kannata syödä raakana avidiinin (estää biotiinin eli B7-vitamiinin imeytymistä) ja pienen salmonellariskin takia.
Yhdysvaltalaisen meta-analyysin mukaan kananmunien syönti ei lisää sepelvaltimotautia eikä aivoverenkierron häiriöitä. Meta-analyysiin oli sisällytetty kahdeksan artikkelia ja yhteensä yli 250 000 osallistujaa vuonna 2013.

(Rong Y ym. BMJ 2013:346:e8539 doi: 10.1136/bmj.e8539)

Koko artikkeli tässä:  http://www.bmj.com/content/346/bmj.e8539
"Conclusion: Egg or cholesterol intakes were not associated with increased CAD risk, even in ApoE4 carriers (i.e., in highly susceptible individuals). Am J Clin Nutr 2016;103:895–901."

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26864369
The Truth About High Cholesterol and Why It Will Never Kill You

https://www.youtube.com/watch?v=8PPCOp9Atnw

Lähteet:


http://www.maurisalooy.fi/tietoamunista/ravintoainesisalto.htm
Aro H. Kananmunan moninaiskäytön kehittäminen, 1998
Rastas M, Seppänen R, Knuts L-R, Karvetti R-L, Varo P. Ruoka-aineidenravintoainesisältö, 1990
Stadelman WJ, Cotterill OJ. Egg science and technology, 1994
Wells RG, Belyavin CG. Egg quality- current problems and recent advances, 1987
Tuotetietoa kananmunasta, 1998
http://www.varru.fi/toimijat/yritykset/121003_kieku.html
http://hidastaelamaa.fi/2014/02/rasvaa-kehosi/
http://www.katiska.info/ruokinta/raaka-aineet/kananmuna/
http://tottamunasta.fi/ravintotietoa/
http://www.terveydenjuuri.fi/kananmuna-on-todellista-terveysruokaa
http://ellit.fi/liikunta-ja-terveys/ravinto-ja-laihdutus/kananmuna-oikea-superruoka
http://www.terve.fi/ravinto/kananmunien-terveysvaikutuksista-uutta-tietoa
http://www.marksdailyapple.com/are-eggs-really-as-bad-for-your-arteries-as-cigarettes/#axzz23hT8gtjR
http://blog.vogel.fi/2012/08/munakohu-ja-muuta-ruokahysteerista/
http://www.katiska.info/ruokinta/raaka-aineet/kananmuna/Paluu tämän sivun alkuun
_________________________________________________________________________________________________________________________________


Ravintolisiä hiuksille ?
Biotiini eli H- tai B7-vitamiini on rikkiä sisältävä, optisesti aktiivinen orgaaninen happo, jonka biologisesti aktiivinen muoto on D-isomeeri. Biotiini toimii koentsyyminä lukuisten entsymaattisten karboksylaatiotapahtumien katalyyttina. Se osallistuu hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihduntaan eli metaboliaan. Biotiinia syntetisoituu myös suolistossa mikro-organismien toiminnan seurauksena. Ruoka-aineissa biotiinin lähteitä ovat muun muassa hiiva, soijajauho, maksa, munuainen ja kananmuna.

Biotiinia saadaan lähes kaikista ruoka-aineista, ja lisäksi suoliston mikrobifloora muodostaa huomattavan osan elimistön tarvitsemasta biotiinista, josta syystä biotiinin puutetta ei juuri esiinny.

Puutosoireina esiintyy ruokahaluttomuutta, kieli- ja ihotulehdusta, maksan rasvoittumista ja hyperkolesterolemiaa. Haittavaikutuksia ei ole osoitettu yli 100-kertaisilla määrillä riittävään saantiin verrattuna (30-100 µg päivässä) eli 1 mg päivässä.

Suomessa olevissa pillereissä on yleensä 5 mg = 5000 µg biotiinia, joten purkki kyllä kestää pitkään, kun 1 tabletti riittää viikoksi (päiväannokseksi tulee hiukan alle 1000 µg = 1 mg).Piin (Si) päivittäinen saantisuositus on noin 25-50 mg.  Elimistö tarvitsee piitä luiden ja hampaiden kunnossapitoon. Pii on mukana myös ruston, ihon, hiuksien ja kynsien ylläpidossa. Se myös auttaa ylläpitämään verisuonien kimmoisuutta. Pii on hyvin yleinen mineraali, ja sitä on kasviksissa, vihanneksissa, juureksissa, hedelmissä, pähkinöissä, siemenissä, kaloissa ja muissa meren elävissä. Hiukset ja muut karvat ovat valkuaista, jossa on rikkiä enemmän kuin esimerkiksi ihon sarveiskerroksessa eli keratiinissa. Usein luullaan virheellisesti, että hiuksessa olisi kalsiumia tai piitä, ja että kalsium- tai piitablettien syönti vaikuttaisi hiuksien hyvinvointiin.
Huom! Jos käytät ravintolisää, valitse polymeroitu muoto, joka imeytyy parhaiten.C-vitamiini  
Tutkimusten mukaan vähimmäistarve päivässä on 400 mg. C-vitamiinia kannattaa tankata joka päivä. C-vitamiinin puutos altistaa lukuisille eri sairauksille. Kun C-vitamiinia ei ole riittävästi, sitä ei riitä kaikkiin kehon soluihin ja kudoksiin.Kromi
lukeutuu hivenaineisiin ja se osallistuu mm. hiilihydraattien sekä rasvojen aineenvaihduntaan. Kromia tarvitaan lisäksi sokeriaineenvaihdunnan ja hermoston toimintaan sekä verensokerin säätelyyn. Kromin tarve kasvaa iän myötä ja erityisen tärkeä se on diabeetikoille. Kromin puute aiheuttaa huonontuneen glukoositoleranssin ja pahimmassa tapauksessa diabetestyyppisen syndrooman. Hyviä kromin lähteitä ovat vasikan maksa, maapähkinät, viinirypäleet, vehnänalkiot ja hiiva. Aikuisten ja yli 7-vuotiaiden lasten saantisuositus on 50-200 µg vuorokaudessa.
Kalsiumkarbonaatti, ÄLÄ syö kalkkia purkista:
Magnesium

D-vitamiinin
tarve on 50-100 µg päivässä.K1-vitamiini eli fyllokinoni on rasvaliukoinen vitamiini. K1-vitamiini on erityisen tärkeä veren hyytymisen suhteen. Lisäksi K1-vitamiinin merkitys näkyy myös muiden proteiinien tuotannossa veressä, luu- ja sidekudoksessa sekä maksassa. K1-vitamiinia saa vihreistä vihanneksista.Sinkki:  http://www.sinkki.com/E-vitamiini
PABA (para-aminobentsoehappo) katsotaan myös kuuluvaksi B-ryhmän vitamiineihin. PABA:n avulla suoliston bakteerit pystyvät valmistamaan foolihappoa, joka puolestaan avustaa pantoteenihapon muodostuksessa. Koentsyyminä PABA:a tarvitaan proteiinien hajotuksessa ja hyväksikäytössä sekä punasolujen muodostuksessa.B-vitamiinit:

B1-vitamiini eli tiamiinia tarvitaan muun muassa ruoan energiaksi muuntamisessa. Tämän B-vitamiinin puute saattaa aiheuttaa muun muassa väsymystä, ärtyneisyyttä, hermosärkyä tai kävelyhäiriöitä. Pitkäaikainen puute aiheuttaa niin sanottua beriberitautia, joka johtaa sydämen toimintahäiriöön ja lopulta kuolemaan. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 1,4 mg.

B2-vitamiini eli riboflaviinia tarvitaan esimerkiksi aineenvaihdunnassa. Erityisen tärkeä tämä on ihon, kynsien ja hiusten terveydelle. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 1,6 mg.

B3-vitamiini eli niasiini on tärkeä solujen aineenvaihdunnalle. Tämän B-vitamiinin puutos voi esimerkiksi hidastaa aineenvaihduntaa. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 18 mg.

B5-vitamiini eli pantoteenihappo vaikuttaa pääasiassa energia-aineenvaihduntaan ja myös ihoon. Kyseisen B-vitamiinin puutoksen ei ole todettu aiheuttavan suurempia oireita. Kokeissa on esiintynyt lähinnä, käsien ja jalkojen puutumista, väsymystä, pahoinvointia, unihäiriöitä yms. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 6 mg.

B6-vitamiini eli pyridoksiini toimii antioksidanttina. Se osallistuu suurimmaksi osaksi esimerkiksi valkuaisaineiden aineenvaihduntaan ja hermovälittäjäaineiden tuotantoon. Tämän B-vitamiinin puutosoireet ovat muun muassa väsymys, erilaiset iho-oireet ja hermosto-oireet kuten ärtyneisyys ja masentuneisuus ja pahoinvointi. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 1,6 mg.

B7-vitamiini eli biotiini (tunnetaan myös nimellä H-vitamiini) osallistuu rasvojen ja hiilihydraattien aineenvaihduntaan eli niin sanottuun metaboliaan. Kyseisen B-vitamiinin puutosta ei varsinaisesti ole havaittu kuin kokeellisissa olosuhteissa. Oireisiin liittyi muun muassa ihomuutoksia ja lihaskipuja sekä pahoinvointia. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 100 µg.

B9-vitamiini eli foolihappo (tunnetaan myös nimellä M-vitamiini) on välttämätön esimerkiksi punasolujen muodostukselle. Tämän B-vitamiinin puutosoireisiin luetaan esimerkiksi väsymys, huimaus, voimattomuuden tunne sekä ruokahaluttomuus. Lisäksi puutos saattaa aiheuttaa häiriöitä limakalvoilla johtaen suu- ja kielitulehdukseen, ruokatorven tulehdukseen ja ripuliin. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 300 µg.

B12-vitamiini eli kobalamiini on erityisen tärkeää veren puna- ja valkosolujen muodostuksessa sekä hermosolujen toiminnassa. Kyseisen B-vitamiinin puutos saattaa aiheuttaa muun muassa anemiaa. B12-vitamiinin puutosoireisiin voi liittyä myös hermoston oireita ja erilaisia limakalvomuutoksia. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 2 µg.Mistä löydät B:t parhaiten?

B1 eli tiamiini: palkokasvit, manteli, pähkinät, siemenet, liha, sisäelimet, oluthiiva

B2 eli riboflaviini: maitotuotteet, sisäelimet, liha, kananmuna, palkokasvit, manteli, pähkinät, siemenet, oluthiiva

B3 eli niasiini: liha, maitotuotteet, kananmuna, manteli, pähkinät, siemenet, sienet, palkokasvit, oluthiiva

B5 eli pantoteenihappo: liha, kala, vihannekset, kasvikset, oluthiiva

B6 eli pyridoksiini: liha, sisäelimet, kananmuna, maitotuotteet, kala, kasvikset, vihannekset, oluthiiva

B7 eli biotiini: maksa, liha, kala, kananmuna, soijapavut

B9 eli foolihappo: kasvikset, vihannekset, hedelmät, marjat (kuumennus tuohaa tämän vitamiinin)

B12 eli kobalamiini: vain eläinperäiset tuotteet kuten liha, kala ja maitotuotteet
Hirssin maine hiusten- ja kynsien superfoodina on perusteeton.L-kystiini: Kystiini on aminohappo, joka on erityisen tärkeä hiusten terveydelle. Se on hiusten luonnollinen aineosa, joka vahvistaa hiuksia ja parantaa niiden joustavuutta.
 
Sarviapila:  http://luontainenterveys.fi/index.php/tuotteet/sarviapila/
L-metioniinia käytetään mm. rasva-aineenvaihdunnan tehostamiseksi, hitaan maksan toimintaan, kuona-aineiden poistoon, ruoka-aineallergioiden ja ympäristöperäisten allergioiden helpottamiseksi, kivuliaisiin kuukautisiin, masennukseen ja skitsofreniaan (yhteydessä korkeaan histamiinitasoon).

Metioniinia tarvitaan sydämen ja maksan toimintaan. Metioniinia tarvitaan myös kysteiinin valmistamiseen, joka on glutationin ainesosa. Glutationi on voimakas maksaa suojaava tripeptidi, joka neutralisoi useita maksaa vahingoittavia yhdisteitä.

Metioniinin toiminta lipotrooppisena tekijänä auttaa vähentämään hidasta maksan toimintaa, joka johtuu liiallisesta rasvan kertymisestä. Metioniini estää rasvan kertymisen maksaan edistämällä kehon rasva-aineenvaihduntaa. Kysteiiniksi muuttumisen myötä metioniini voi auttaa detoksikaatiota eli myrkkyjen poistumista johtuen lisääntyneestä glutationisynteesistä. Glutationi helpottaa maksan ja solujen detoksikaatiota neutralisoimalla tiettyjä toksiineja, vapaita radikaaleja ja aineenvaihdunnan sivutuotteita ja hormonijäämiä.

Metioniini detoksisoi histamiinia, joka on yksi tavallisimmista allergisten reaktioiden aiheuttajista. Metioniini lieventää sekä ruokaperäisten että hengitysteihin joutuneiden allergeenien aiheuttamien reaktioiden voimakkuutta. Korkeat histamiinitasot on myös liitetty erilaisiin mielenterveyden ongelmiin, kuten masennukseen ja skitsofreniaan.

Metioniini saattaa helpottaa liiallisen estrogeenin poistamista kehosta. Liiallinen estrogeeni voi olla syynä esimerkiksi kivuliaisiin kuukautisiin.

Kontraindikaatiot: On hyvä varmistaa riittävät B6- ja B12-vitamiinin sekä folaatin saanti käytettäessä suuria määriä L-metioniinia.
http://luontainenterveys.fi/index.php/tuotteet/l-metioniini/Inositoli on yksi sokerialkoholeista ja sen luonnossa useammin esiintyvä muoto myo-inositoli on yksi solukalvon toisiolähettien rakennusaineista, jolla on tärkeä tehtävä muun muassa hormonien toiminnassa. Muita sokerialkoholeja ovat muiden muassa meille suomalaisille hyvinkin tuttu xylitoli, ravintolisänä käytetty mannitoli ja esimerkiksi myös glyseroli. Inositolia löytyy tavallisestakin ravinnosta ja myös ihmiskehosta itsestään. Ihmiskeho syntetisoi myo-inositolia glukoosista, eli rypälesokerista. Ravintolisänä myo-inositolia voidaan pitää tarpeettomana. Vitamiinin kaltaisena aineena sen ymmärrettiin aikaisemmin kuuluvan B-vitamiinien luokkaan B8-vitamiinina, mutta tämä luokitus on siis nykytiedon valossa virheellinen.Koliini on rasvaliukoinen yhdiste, jota löytyy kaikista kudoksista kalvojen fosfolipideistä. Koliini, kuten inositolikin, luetaan ns. vitamiinin kaltaiseksi yhdisteeksi, joka ei kaikilta osin täytä klassista vitamiinin määritelmää, mutta on välttämätön esimerkiksi siipikarjalle kasvuvaiheessa. Koliinin tehtävät elimistössä liittyvät mm. rasvan ja kolesterolin aineenvaihduntaan sekä sen toimimiseen solukalvojen rakenteissa ja solujen välisessä viestinnässä. Kaikki luonnon rasvat sisältävät jonkin verran koliinia fosfatidyylikoliinin muodossa. Suurimmat koliinikonsentraatiot ovat munan keltuaisessa, naudan maksassa ja vehnänalkioissa. Koliinin puutetta ei ole raportoitu ihmisellä.


Mangaani on osoittautunut välttämättömäksi jokaisella tutkitulla eläinlajilla. Se toimii entsyymien, mm. hydroksylaasien, dekarboksylaasien, kinaasien ja transferaasien, aktivaattorina. Tunnetaan kaksi mangaania sisältävää metalloentsyymiä, nimittäin puryvaattikarboksylaasi ja superoksididismutaasi, jotka molemmat löytyvät mitokondrioista. Mangaanin puutetta ei ole koskaan normaaliväestössä pystytty havaitsemaan. Ilmeisesti mangaania saadaan ravinnosta riittävästi ja lisäksi elimistön mangaanipitoisuuden säätely on hyvin tarkkaa. Mangaani on hyvin vähän toksinen aine ja jopa 10 mg annokset tilapäisesti eivät ole aiheuttaneet minkäänlaisia oireita.Kuparia tarvitaan mm. raudan hyödyntämiseen, hemoglobiinin muodostukseen ja punasolujen normaalin toiminnan ylläpitoon. Kupari vahvistaa luustoa ja verisuonten seinämiä lujittamalla kollageenisäikeiden poikkisidoksia. Kupari edistää ravinnossa olevan raudan imeytymistä. Kupari toimii myös soluja suojaavana antioksidanttina. Kupari on erityisen tärkeää odottaville äideille, istukan kasvulle ja vastasyntyneille vauvoille. Imeväisikäisten lasten kasvussa kuparia tarvitaan luuston kehityksessä, puolustusmekanismien ylläpidossa, kolesteroli- ja sokeriaineenvaihdunnassa ja aivojen kehittymisessä. Kupari on hivenaine, jota on esimerkiksi perunoissa noin 2 mg/kg. Hyviä kuparin lähteitä ravinnossa ovat muun muassa maksa ja sisäelimet, peruna, pähkinät, palkokasvit ja äyriäiset. Sitä saa usein vesijohtovedestä, jos putket ovat kuparia. Hyvin harvinainen Wilsonin tauti aiheuttaa kuparin kertymistä kudoksiin. Kuparin puutostautia ei juuri esiinny, koska sitä on ravinnossa riittävästi. Kupari on kaikelle elämälle välttämätön aine, sillä toistakymmentä tärkeää entsyymiä on riippuvaisia kuparista. Suurina pitoisuuksina kupari on myrkyllistä.Keratiinit ovat ryhmä kuitumaisia, säikeisiä ja veteen liukenemattomia proteiineja. Ihmisellä keratiinia on erityisesti hiuksissa ja kynsissä. Keratiinien rakenteelle ovat tyypillisiä rikkipitoiset kysteiini-aminohapot.

α-keratiineja on esimerkiksi eläinten ja ihmisten karvoissa, kynsissä, sarvissa ja kavioissa. Kovempia β-keratiineja on matelijoiden suomuissa, kynsissä ja kilvissä ja lintujen sulissa, nokissa ja kynsissä. Ihon epidermiksen soluissa on keratiinia sisältävä tukirakenne, joka tekee ihosta vedenpitävän ja antaa sille yhdessä kollageenin ja elastiinin kanssa kestävyyttä ja joustavuutta.
RautaJodiL-lysiiniä käytetään paleltumiin, virusinfektioihin, sukupuoliherpekseen, vyöruusuun, mahanesteiden eritykseen, lihassupistuksiin ja spastisiin häiriöihin. Lysiinin vaikutus kohdistuu myös valtimoihin, sydämeen ja verisuoniin. Lysiini kelatoi myös raskasmetalleja, kuten lyijyä. Käytetty myös painoharjoittelussa. Lysiini parantaa kalsiumin imeytymistä.


Tutkimukset osoittavat, että lysiinin käyttäminen nopeuttaa toipumista herpesinfektiosta ja estää myös sen uusiutumisen. Hyöty näyttää pääasiallisesti johtuvan lysiinin kyvystä toimia vastavaikuttajana arginiinille, joka edistää herpeksen kasvua. Vaikka etupäässä herpes simplex on ollut tutkimuksen kohteena, niin on todennäköistä, että siitä on hyötyä myös muissa herpeksen muodoissa, kuten vyöruusussa (herpes zoster).

Valtimoiden vaurioituminen voi aiheuttaa ateroskleroosin, sydänsairautta edeltävän tilan. Lysiinin on raportoitu vahvistavan valtimonseinämien kudoksia, mikä voi estää valtimoiden vaurioitumista ja/tai nopeuttaa niiden parantumista. Lysiini on myös karnitiinin lähtöaine, jolla on voimakas sydäntä ja verisuonia vahvistava vaikutus.

Lysiinin on osoitettu sitovan lyijyä ja auttavan tehokkaasti sen poistamisessa ja vähentävän sen myrkyllisyyttä.

_________________________________________________________________________________________________________________________________


Terve kynsi!

Kynsilevy on luja sarveistunut levy, joka kasvaa koko eliniän. Kynsi on läpikuultava "ikkuna", jonka alla näkyy verekäs kynsipatja. Kynsivallit, kynnen juuri ja kynsipatja sitovat kynnen paikoilleen. Kynsivallit ovat ihon muodostamat kynsilevyn reunavallit. Kynsinauha on kynsitaskun jatkeena olevaa ihoa, joka pitää kynttä paikallaan ja on kynnen juuren suojavalli.

Lunula on puolikuunmuotoinen vaalea kynnen juuren osa, joka kuultaa sormien ja isovarpaiden kynsien tyvessä. Terve kynsi on helmiäiskiiltoinen. Kasvun häiriintyessä kiilto katoaa. Sormien kynnet kasvavat noin 3 mm ja varpaiden 1 mm kuukaudessa. Kasvuun vaikuttavat monet yksilölliset tekijät. Jos aikuisen isovarpaan kynsi on poistettu tai irronnut, kestää uuden kynnen kasvaminen noin vuoden.

Kynnen muoto päältäpäin tarkasteltuna on suorakulmainen. Kynsi on kaareva pituussuuntaan ja leveyssuuntaan. Varpaankynnet ovat lyhyen kärkijäsenen takia sormenkynsiä kuperammat sekä poikittain että pituussuunnassa.

Kynnen rakenne päältäpäin, sivulta ja päästä1) Kynsilevy, 2) kynsivalli, 3) kynsitasku, 4) kynsinauha, 5) kynnen juuri, 6) kynsipatja, 7) lunula, 8) kynnen vapaareuna ja 9) kynsiuurre.


Kynsien hauraus johtuu yleensä liian vähäisestä ravinnon saannista, yleensä etenkin proteiinia saadaan liian vähän. Muita syitä kynnen haurastumiseen voivat olla niin ulkoiset kuin sisäisetkin syyt. Sisäisiä syitä ovat esimerkiksi ikä, vitamiinien ja mineraalien puute, hormonitoiminnan ja aineenvaihdunnan häiriöt, anemia, allergia, kilpirauhasen ongelmat, keliakia tai reumasairaudet. Ulkoisia syitä taas ovat esimerkiksi hoidon puute tai vääränlainen hoitaminen, pesu- tai puhdistusaineet, konekirjoitus, rakennustyöt, näyttöpäätetyöskentely jne.  Jatkuva lakkaaminen kuivattaa ja kupertaa kynttä ja peittää alkavat kynsimuutokset.

Kynsien selkeät värimuutokset voivat olla vihje sairaudesta, joka vaatii lääkärillä käyntiä. Kalpean väriset kynnet liittyvät usein ikääntymiseen. Ne voivat myös olla merkki sairaudesta, kuten anemiasta, diabeteksesta tai aliravitsemuksesta. Valkoiset kynnet, varsinkin jos kynnen reunat ovat tummemmat, voivat puolestaan kertoa maksasairaudesta, esimerkiksi hepatiitista. Keltaisten kynsien syynä on useimmiten sieni-infektio.

Hyväkuntoisia kynsiä tavoittelevan on kiinnitettävä huomiota ruokavalioon. Ravinnosta on saatava riittävä määrä elimistön tarvitsemia ravintoaineita, mineraaleja ja hivenaineita. Tärkeimpiä vitamiineja ovat A-, B- C- ja D-vitamiinit sekä MSM-jauhe. Kalsiumtabletit eivät vahvista kynsiä.

Kynsi on hyväkuntoinen, kun se on joustava, sileä ja jonkin verran kiiltävä pinnaltaan. Vahva kynsi on hyväkuntoisuuden merkki. Kynnen ei tulisi katketa tai murtua normaaleista kolhuista.Tätä kyntesi viestittävät terveydestäsi


1. Halkeilevat ja lohkeilevat kynnet

 Halkeilu ja lohkeilu voi johtua esimerkiksi kilpirauhasen toimintahäiriöstä tai psoriasiksesta. Jos huomaat kynsiesi halkeilevan tai lohkeilevan helposti ja usein, kysy lääkäriltäsi, mistä voi mahdollisesti olla kyse.

2. Pehmeät tai hauraat kynnet

Pehmeiltä tuntuvat tai hauraat kynnet johtuvat usein keratiiniproteiinin puutteesta. Keratiinin puutos taas johtuu yleensä nopeasta laihduttamisesta tai jostakin muusta äkillisestä ruokavalion muutoksesta. Ongelman voi ratkaista syömällä riittävästi proteiinia sisältävää ruokaa. Muita kynsien haurastumista aiheuttavia syitä ovat esimerkiksi mani- ja pedikyyriaineiden sisältämät kemikaalit, sekä sairaudet, kuten Chronin tauti ja anemia.

3. Sisäänkasvavat kynnet

Jos kynnet alkavat kasvaa ihon sisään eivätkä suoraan, on kyse sisäänkasvaneista kynsistä. Tämä kivulias sormen- ja varpaankynsien ongelma johtuu useimmiten kynteen kohdistuvasta vammasta, kuten esimerkiksi jonkun astuessa jalallesi tai tökätessä varvastasi. Ongelma voi syntyä myös silloin, jos käytät epäsopivia kenkiä. Lisäksi kynsihäiriöt, kuten sienet, voivat aiheuttaa kynsien sisäänkasvamisen. Kysy lääkäriltäsi, voitko hoitaa kynnen sisäänkasvun itse. Joskus sisäänkasvanut kynsi voi nimittäin vaatia antibiootteja, jotta voidaan ehkäistä tulehdus. Myös pieni leikkaus, jossa poistetaan osa kynnestä tai koko kynsi, voi olla tarpeen.

4. Kynsisieni tai keltaiset kynnet

Murenevat, kellastuvat tai haisevat kynnet voivat olla merkki sieni-infektiosta, joka voi iskeä varpaisiin tai sormiin. Kynsisieni voi tarttua yleisessä uimahallissa tai pukuhuoneessa – missä tahansa paikassa, jossa on kosteaa ja lämmintä. Pyydä lääkäriäsi tutkimaan kyntesi, sillä hän voi varmistaa diagnoosin ja suositella hoitokeinoa. Hoitokeinona voidaan käyttää sientä poistavaa voidetta tai suun kautta otettavaa lääkettä. Usein toistuvat sieni-infektiot voivat olla merkki heikentyneestä vastustuskyvystä, diabeteksesta tai huonosta verenkierrosta. Ehkäistäksesi varpaankynsien sieni-infektiota pidä jalkasi puhtaina ja kuivina sekä käytä kenkiä tai sandaaleja yleisillä paikoilla.

5. Mustat viivat kynsissä

Jos kynsiisi ilmestyy mustia viiruja tai juovia, kyse on yleensä jonkinlaisesta vauriosta. Jos et kuitenkaan muista loukanneesi kynttäsi mitenkään, yritä etsiä syytä jostakin muualta. Mustat viirut voivat nimittäin olla myös merkki melanoomasta, eli ihosyövästä. Jos epäilet tätä, pyydä lääkäriäsi tarkistamaan viirut.

6. Verta kynnen alla

Kynsien alle kerääntyy verta, jos olet loukannut kyntesi jotenkin. Kynsi voi näyttää mustalta sen alle kerääntyneen veren takia, ja kynsi saattaa lopulta jopa pudota pois. Joskus kipua voi lievittää vain pyytämällä lääkäriä pistämään pienen reiän kynteen, jotta veri pääsee valumaan pois. Sirpaloituneet, punaiset juovat voivat johtua vammasta, mutta ne saattavat myös olla merkki tulehduksesta sydänläpässä. Jos näet punaisia juovia kynsissäsi, etkä ole loukannut niitä mitenkään, kysy lääkäriltäsi asiasta.

7. ”Harjanteet” kynsissä

Harjanteet voivat olla muutakin kuin ikävä näky kynsissä – ne saattavat olla merkki ravinnollisesta puutteesta. Ne voivat kertoa esimerkiksi aliravitsemuksesta tai raudan puutteesta.

8. Valkoiset läiskät kynsissä

Valkoisista läiskistä ei yleensä kannata huolestua. Ne johtuvat lievästä vammasta kynsiin, jota et välttämättä edes muista. Ajan myötä läiskä häviää kynnen kasvaessa, kun leikkaat sen pois. Jos kynsissäsi ilmenee kuitenkin usein valkoisia läiskiä eivätkä ne häviä, saattaa kyse olla tulehduksesta, joka vaatii lääkärin hoitoa. Nämä kynsissä esiintyvät valkoiset täplät on ilmiö, josta on annettu runsaasti erilaisia teorioita, mutta jonka syytä ei varmuudella tiedetä. Toisin kuin lääkärit väittävät, niin tämäkin kynsivaiva häviää lähes poikkeuksetta laadukkaan ravinnon myötä, eli todennäköisesti ongelman taustalla on jonkinasteinen puutteellinen ruokavalio. C-vitamiini-, sinkki- ja kaliumkuuri on kynsien valkoisiin läiskiin ehkäpä se kaikkein tehokkain täsmäase.


9. Irtoava kynsi

Kynnet alkavat ”löystyä” ja saattavat irrota kokonaan kynsipedistä.

Mahdollisia syitä ovat vamma, tulehdus, kilpirauhasen sairaus, psoriasis tai esimerkiksi lääkityksen aiheuttama reaktio.


10. Lusikkakynnet

Kynnen keskiosassa on kuoppa ja kynnen reuna nousee ylöspäin: kynsi on kuopalla kuin kahvilusikka. Kuoppa on yleensä tarpeeksi suuri pitämään sisällään nestepisaran. Yleisintä lusikkakyntisyys on isovarpaissa.

Mahdollisia syitä ovat raudan puute ja anemia.


11. Kellonlasikynsi

Kynsi on kupera kuin kellon lasi, usein samalla tavalla kaikissa sormissa ja varpaissa.

Mahdollisia syitä ovat keuhkoahtaumatauti, sydän- ja verisuonitaudit, tulehdukselliset suolistosairaudet ja maksasairaudet.


12. Pyykkilautakynsi

Kynnessä on Beaun viivoiksi kutsuttuja poikittaisia vakoja, yleensä koko kynnen pituudelta. Tavallisin paikka pyykkilautakynnelle on peukalo.

Mahdollisia syitä ovat pitkäaikainen kynsivallin tulehdus tai psoriasis.


13. Kotkankynnet

Kynnet ovat paksut, kellertävän sameat ja käyristyneet.

Mahdollisia syitä ovat ikääntyminen ja huonontunut verenkierto.


14. Pihtikynsi

Kynsi kaartuu molemmilta sivuilta kynnen pohjaan aiheuttaen kovaa kipua.

Mahdollisia syitä ovat aikaisempi vamma ja huono verenkierto.


15. Värimuutokset

Keltaisiin värjääntymiin voi liittyä kynnen paksuuntumista ja pituuskasvun hidastumista sekä kynsien irtoilua. Mahdollisia syitä ovat hengitystieongelmat, kuten krooninen keuhkoputkentulehdus. Jos keltaisissa kynsissä näkyy vihertävää vivahdetta, voi syynä olla häiriö imunesteenkierrossa tai keuhkosairaus.

Tummat, pitkittäiset juovat kynnessä voivat olla melaniinipigmenttiä ja kertoa melanoomasta.

Musta läiskä kynnen alla johtuu yleensä vamman aiheuttamasta verenvuodosta, joka voi olla esimerkiksi huonojen jalkineiden tai pitkän lenkin peruja.

Vihreä väri kynnessä voi kertoa Pseudomonas-bakteerista, jolloin kynsilevy yleensä myös paksuuntuu. Seurauksena voi olla muun muassa korva-, silmä- tai virtsatietulehdus, verenmyrkytys tai keuhkokuume.

Kokonaan valkoinen kynsi voi kieliä yleissairaudesta tai myrkytyksestä. Valkeat täplät sen sijaan ovat yleensä seurausta vamman aiheuttamasta lievästä häiriöstä kynnen kehitykseen.Paluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Ravinnon merkitys!


Paluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________