Fibromyalgia M79.0
Fibromyalgia - mitä uutta siitä tiedetään?  2.12.2015

http://areena.yle.fi/1-3178821?autoplay=true


Fibromyalgia on krooninen kipu-uupumusoireyhtymä, jonka patogeneesi liittyy kivunsäätelyjärjestelmän herkistymiseen ja tahdosta riippumattoman hermoston toiminnan muutoksiin. Kivuliaan potilaan diagnostiikan varmentaminen, ohjaus ja kuntoutuksen käynnistäminen helpottaa potilaan oloa ja parantaa elämänlaatua.

Masennus, muut mielialahäiriöt, persoonallisuus tai asennoituminen eivät voi aiheuttaa fibromyalgiaa, vaikka voivatkin vaikeuttaa oireiden kanssa toimeentulemista.

Oireyhtymään liittyy tyypillisesti symmetrinen, sekä ylä- että alavartalolla tuntuva pitkäaikainen kipu ja kosketusarkuus lihaksissa (myös nivelissä voi olla kipua). Muita oireita ovat jatkuva uupuneisuus ja lihasjäykkyys sekä unen rikkonaisuus ja lepoa antamattomuus. Toimintakyky on usein merkittävästi heikentynyt.

Fibromyalgiaan voi liittyä suolen toimintahäiriöitä, tiheävirtsaisuutta tai rytmihäiriötuntemuksia. Raajoissa voi olla puutumisen tai turvottelun tunnetta sekä jaloissa levottomuutta. Oireina voi olla myös keskittymisvaikeuksia, muistiongelmia ja uuden oppimisen vaikeutta. Mukana voi olla ahdistusta, masennusta tai alavireisyyttä. Psyykkinen tai fyysinen stressi sekä säämuutokset ja sauna voivat pahentaa oireita.Nopea "kotitesti" fibromyalgian diagnosoimiseen:

Jo suhteellisen vähävoimainen (kynnenalus vaalenee) aran alueen painaminen (peukalon tai yhdessä pidettyjen etu- ja keskisormen päillä) aiheuttaa potilaalle kiputuntemuksen. Tämä kipu jää useimmiten kirvelemään usean minuutin ajaksi tutkimisen jälkeenkin.
Lääkärilehti 10.05.2013

Fibromyalgian taustalla on kivunsäätelyn ja autonomisen hermoston herkistyminen

http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/nosto19_1.pdf
Duodecim lehti 11.1.2019

Fibromyalgian monisyinen patofysiologia

https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2019/1/duo14710Fibromyalgian yleisimpiä piirteitä:

Lihasten laaja-alaiset kivut ja säryt (symmetrisesti)
Lihasten kosketusarkuus
Tyypilliset kipupisteet
Unihäiriö
Jatkuva väsymys
Jatkuva uupumus
Psyykkiset oireet
Raajojen verenkiertohäiriö (kylmä)
Päänsärky
Lihasten puutumiset
Lihasjäykkyys
Lihaskrampit


Fibromyalgiaan määrätään erilaisia lääkkeitä, vaikka niiden teho on yleensä erittäin heikkoa ja monesti lääkkeiden haitat estää niiden käytön.LDN (low dose naltrexone) lienee tehokkain lääke fibromyalgiaan ja on sivuvaikutukseton lääke, joten kokeile sitä.
LDN:n vuosi 2014

http://www.hankalapotilas.net/2015/01/ldnn-vuosi-2014/Myös hoitamaton uniapnea aiheuttaa fibromyalgian kaltaisia oireita eli varmista, että et sairasta sitä.


Lähteet:
Terveyskirjasto
Käypähoitosuositus
Potilaan lääkärilehti
2020  Kipu ja anestesiaerikoislääkäri Pirjo Lindfors

Kroonisen kivun ja fibromyalgian taustatekijät sekä kokonaisvaltainen hoito

https://terveyssummit.fi/pirjo-lindfors-kroonisen-kivun-ja-fibromyalgian-taustatekijat-seka-kokonaisvaltainen-hoito/________________________________________________________________________________________________________________________________

Mitä itse voi oireiden lievittämiseen kokeilla?


Ketä uskot: Fibromyalgiaan saa apua ravitsemuksesta, mutta virallisesti tästä "ei ole näyttöä"

http://jalkeilla.blogspot.fi/2017/09/keta-uskot-fibromyalgiaan-saa-apua.htmlHyödylliset ruoka-aineet, reseptivapaat lääkevalmisteet, ravintolisät ja yrtit fibromyalgian hoidossa!Liikunta, riittävä lepo sekä lihasten hyvä venyttely helpottaa oireita.Lihaksia voi myös hieroa itse pilatesrullalla (jso kivuilta pystyy), joita myydään marketeissa ja urheilukaupoissa.Muista riittävä D-vitamiini, koska sen puute lisää mm. lihaskipua ja väsymystä!

Riittävä D-vitamiinin saanti (yhdessä muun aidon kunnon ruuan kanssa) vaikuttaa oleellisesti lihasten kasvuun, voimaan ja kestävyyteen sekä lihasten palautumiseen. D-vitamiini on ratkaisevassa asemassa, kun elimistö kuljettaa kalsiumia lihassoluihin, jotta ne voivat supistua ja työskennellä. Ilman riittävää D-vitamiinia lihaksissa ei ole voimaa. Kun kalsiumin on vuorostaan aika poistua lihassoluista, jotta lihakset voivat rentoutua, tarvitaan riittävästi D-vitamiinia. Muutoin riskinä on, että lihakset väsyvät, alkavat krampata, kipeytyvät ja palautuminen heikentyy.

________________________________________________________________________________________________________________________________

Happihoito tehoaa fibromyalgiaan!


Israelissa tutkittiin happihoidon tehoa fibromyalgian oireisiin. Iältään 21–67-vuotiaasta 60 naispotilaasta puolet oli verrokkeina siten, että heillä oli seurantajakso ennen happihoitoa. Sataprosenttista happea annettiin
kaksinkertaisella ilmanpaineella 90 minuutin ajan viisi kertaa viikossa, yhteensä 40 kertaa.

Kliininen ja elämän laadun tutkimus osoittivat oireiden lievittyneen merkitsevästi happihoidon jälkeen. Lisäksi tehdyssä aivojen tietokonetomografiassa havaittiin fibromyalgialle ominaisten aivomuutosten normalisoituneen. Seurantajakson jälkeen ei näitä muutoksia nähty.

Fibromyalgian taustatekijöistä riippuen hoitotulos näytti joissakin tapauksissa pysyvältä, osa potilaista tarvitsi uusintahoitoja. Tutkijat väittävät ensi kertaa löytäneensä hoidon, joka tehoaa fibromyalgian aivoissa olevaan primaariseen syyhyn.

(Efrati S ym. PLoS One, julkaistu verkossa 26.5.2015)

Duodecim 2015;131:1435

________________________________________________________________________________________________________________________________Unettomuuden luonnonmukainen hoito!

________________________________________________________________________________________________________________________________


Ravinnon merkitys!

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Ravinteet purkista vai lautaselta?