Nauti auringosta ilman aurinkorasvoja!

Länsimaissa ihminen käyttää keskimäärin noin kymmentä kosmetiikkatuotetta päivittäin ja kussakin tuotteessa on keskimäärin 30 eri ainesosaa. Näiden yhteisvaikutuksista on hyvin vähän tietoa. Ja varsinkin auringon ja näiden yhteisvaikutuksista ei juurikaan. Lähes kaikesta kosmetiikasta (myös apteekin) on löydetty haitallisia kemikaaleja. Kosmetiikan haitalliset kemikaalit aiheuttavat mm. ihosyöpää.

Kosmetiikan kulutus on monikymmenkertaistunut massiivisen markkinoinnin takia, kun koko ajan puhdasta ihoa pestään, rasvataan ja hajustetaan. Ihan turhaan. Tieteen kannalta asia on harvinaisen selvä. Terveen ihmisen iho ja sen läpäisyeste sekä normaali mirobifloora toimivat moitteettomasti ilman saippuapesua. Ihosta lähtee ihoa suojaava rasva ja hyvät bakteerit pois, kun käyttää saippuaa. On eri asia, jos ihossa on likaa, joka ei vedellä lähde.

Jo vauvoja pestään suomessa pesuaineilla. Miksi? Vauvan herkkä iho ei tarvitse pesuaineita. Eli vältä saippuaa, shampoota, kosteusvoiteita, aurinkorasvoja, dödöä, meikkejä, hiuslakkaa, geeliä jne... Näistä kaikista on löydetty haitallisia kemikaaleja.

Yllättäen suurin nousu ihosyöpien määrässä on havaittu niissä maissa, joissa kosmetiikkaa käytetään eniten.

Lisäksi nämä haitalliset kemikaalit joutuvat vesistöihimme ja sitä kautta ympäristöömme ja meihin ihmisiin. Ihmisistä on löydetty paljon haitallisia kemikaaleja. Asiaa lisäksi tutkitaan aivan liian vähän, koska rahaa tähän ei ole ja erilaisia kemikaaleja ja niiden sekoituksia tulee koko ajan lisää, jotta kauppa käy.

Tiesitkö että yli 20 000 tonnia aurinkorasvaa huuhtoutuu vesistöihin, kun auringonpalvojat käyvät vilvoittelemassa meressä tai järvessä? Etenkin etelän lomakohteissa mereen huuhtoutuneet, myrkyllisiä jäämiä sisältävät aurinkovoiteet vahingoittavat koralleja ja haittaavat muutakin meren elämää.

Korrelaatio ei tarkoita automaattisesti yhteyttä, mutta todellakin ihosyöpä lisääntyy samaa tahtia kuin kosmetiikan käyttö.
Suomen olosuhteissa ulkotöissä saatavan ultraviolettisäteilyn aiheuttaman ihosyövän riski on tutkijoiden mukaan hyvin pieni.
Iho on aktiivinen elin, jonka läpi imeytyy paljon aineita. Kannattaa käyttää sellaista kosmetiikka, jota voisit vaikka syödä.Väärä käsitys aurinkovoiteiden syöpää estävästä vaikutuksesta pysyy julkisuudessa rahan ahneen aurinkovoide teollisuuden ja "syöpäteollisuuden" pelotellessa ihmisiä vuorotellen. Miten sopivasti sattuukaan, että nämä auringon mustamaalaajat unohtavat mainita, että lähimpänä päiväntasaajaa asuvilla ihmisillä on vähiten ihosyöpää. Sen sijaan kesän lähestyessä media pommittaa meitä päivittäin myyteillä, joiden mukaan auringon säteiltä suojautuminen suojaisi meitä jotenkin siltä ainoalta asialta, jonka auringonsäteet itse asiassa ehkäisevät, eli syövältä. Mikä ironisinta, aurinkovoiteet itsessään aiheuttavat syöpää.Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain huhti-toukokuun vaihteesta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Auringosta saat D-vitamiinia, mutta vain silloin kun varjosi on lyhyempi kuin sinä itse. Siis lyhyen aikaa keskipäivällä, noin kello 10-16 vähintään kädet ja jalat paljaina 30 minuuttia päivittäin. Aamulla, illalla ja talvella auringonvalosta saa suomessa vain UVA-säteilyä, joka ei tuota D-vitamiinia. Talvella UVB-indeksi on nolla.
D-vitamiinia muodostuu ihossa AURINGON ultraviolettisäteilyn UVB:n vaikutuksesta. D-vitamiini muuttuu maksassa ja munuaisissa aktiiviseksi metaboliitiksi, joka käyttäytyy hormonin tavoin ja osallistuu mm. elimistön kalsiumin ja fosfaatin säätelyjärjestelmään, johon osallistuu myös lisäkilpirauhashormoni. Lisäksi D-vitamiini vaikuttaa solukalvojen ja hermoston toimintaan sekä lihastoimintoihin. Myös hammasluu eli dentiini on luuston tapaan elävää kudosta ja siihen kulkeutuu D-vitamiinia. D-vitamiinireseptoreita sijaitsee lähes kaikkialla elimistössä. Munuaisissa syntyvä aktiivinen D-vitamiinin muoto, kalsitrioli, vaikuttaa ainakin 2000 geenin toimintaan. Solunsisäisiä D-vitamiinireseptoreita on lähes kaikissa kudoksissa, mm. sydämessä, aivoissa, luustossa, mahalaukussa, ihossa, eturauhasessa, rintarauhasessa ja suolistossa.

Uusimpien tutkimusten mukaan myös iho tarvitsee D-vitamiinia. Iho käyttää osan tuottamastaan D-vitamiinista suoraan itse ja osa päätyy verenkiertoon. Tutkimusten mukaan ihon keratinosyyttisolut kykenevät itse tuottamaan D-vitamiinista aktiivista kalsitrioli-muotoa. Yleisesti on ajateltu, että aktiivista kalsitriolia syntyy pääsääntöisesti munuaisissa.

D-vitamiini vaikuttaa iholla mm. kosteuttamalla ihoa sekä säätelemällä ihosolujen uusiutumista ja niiden erilasaitumista. D-vitamiinipitoisuuden on todettu suoraan vaikuttavan atooppisen ekseeman vaikeusasteeseen. Ikääntyvä iho tarvitsee myös D-vitamiinia, koska vanhetessaan ihon kyky tuottaa D-vitamiinia heikkenee.
Aikuisella on keskimäärin 50 hyvänlaatuista pigmenttiluomea, syntymämerkkiä tai kauneuspilkkua.

Tummaihoiset maahanmuuttajat kärsivät D-vitamiinin puutteesta enemmän kuin suomalaiset. Tutkimuksissa heidän D-vitamiinitasonsa on ollut selvästi suomalaisia alhaisempi. Maahanmuuttajien tumma ihonväri ja/tai peittävä vaatetus estää D-vitamiinin muodostumisen suomen kesäauringossa, joten heidän pitäisi syödä kesälläkin D-vitamiinia ravintolisänä riittävästi.

Syö D-vitamiinia talvella 50-100 µg päivässä, niin alkaa iho heti ruskettumaan keväällä ja ruskettuu nopsaan.

Johtuneen ihan siitä, että kun elimistössä on D-vitamiinitasot kunnossa, niin iho voi ruskettua, sen sijaan että olisi vaalea kerätäkseen mahdollisimman tehokkaasti D-vitamiinivarastoa täyteen.

Evoluutio on vaalentanut ihomme, jotta se tuottaisi mahdollisimman tehokkaasti D-vitamiinia iholla sen lyhyen aikaa kesällä keskipäivällä, kun se on mahdollista.

Myös astaksantiinin on todettu olevan erinomainen luonnollinen auringonsuoja.  Myydään ravintolisänä.D-vitamiinin että karotinoidien suojaavasta vaikkutuksesta voit lukea täältä:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4295013/Näyttö siitä, että aurinkorasvoista olisi jotain hyötyä vähentämään esimerkiksi ihosyövän riskiä on erittäin heikko ja kiistanalainen. Aurinkorasvojen pitkäaikaisvaikutuksista tiedetään vielä vähän. Kaikkiaan
aurinkorasvojen ja ylipäätään kosmetiikan pitkäaikaisista vaikutuksista ihmiselle ja ympäristölle tiedetään vähän. Aurinkorasvat ovat olleet laajassa käytössä vasta muutaman vuosikymmenen.

Viitteitä ympäristölle aiheutuvista haitoista on. Muun muassa kaloista on löytynyt aurinkovoiteissa käytettyjä kemikaaleja.

Yllättäen suurin nousu ihosyöpien määrässä on havaittu niissä maissa, joissa aurinkovoiteita käytetään eniten. Yhdysvalloissa melanoomaan sairastuneiden määrä on noussut 1800 % siitä hetkestä kun ensimmäiset aurinkorasvat tulivat myyntiin. Mistä tämä sitten johtuu?

Kautta maailman historian ovat ihmiset olleet ulkona ilman vaatteita ja aurinkolaseja auringossa. Mutta kunnes ahne kosmetiikkateollisuus 80-luvulla keksi uuden rahasammon nimeltään aurinkorasvat, niin johan lähti ihosyövät ja monet muutkin syövät, jotka on yhdistetty aurinkorasvoissa käytettäviin haitallisiin kemikaaleihin, jyrkkään nousuun, jolle ei näy loppua.

Lisäksi tähän kemikaalirasvan mainoskampanjaan ovat lähteneet monet ihotautilääkärit, mutta siinähän nyt mitään uutta ei ole, jotta lääketehtaiden aivopesemät lääkärit on myös aurinkorasvabisnekseen ympäripuhuttu rahalla tai ilman.

ÄLÄ TUPAKOI


Miksi melanooma lisääntyy samaa tahtia kuin aurinkorasvojen käyttö? 

Korrelaatio ei tarkoita automaattisesti yhteyttä, mutta todellakin melanooma lisääntyy samaa tahtia kuin aurinkorasvojen käyttö.
Missourin teknillisessä yliopistossa hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan monien aurinkovoiteiden sisältämä sinkki- ja titaanioksidi alkaa auringonvalon vaikutuksesta vapauttaa vapaita radikaaleja. Nämä molekyylit vaurioittaa ihoa ja altistaa syövälle.
Tässä pari poimintaa tutkimuksista, että aurinkorasvat lisäävät ihosyöpää (rasvojen koostumus muuttuu jatkuvasti ja tutkimuksia ei kukaan rahoita, koska siitä ei saa rahaa):

http://www.toyourhealth.com/mpacms/tyh/article.php?id=1195

http://www.youtube.com/watch?v=eeXtGHSt-5o (erityisesti kohta 19:24)

_________________________________________________________________________________________________________________________________


Aurinkolasit!

Aurinkolasien käyttöä kannattaa välttää. Laseja käyttäessä aivot lähettävät keholla signaalin, että ympäristössä ei esiinny valoa ja elimistö vähentää melaniinin tuotantoa iholla.

Mitä enemmän aurinkolasit on päässä, sen huonommin silmät kestävät aurinkoa. Päiväntasaajalla kukaan ei käytä aurinkolaseja ja ihmiskunta on tuhansia vuosia ollut ilman aurinkolaseja, Miksi niitä nyt yhtäkkiä pitäisi käyttää? No rahan takia tietysti. Ja jos on hiukankin huonot lasit (kukaan ei tiedä, mitkä ovat hyvät aurinkolasit), niin silmät  kärsivät, kun pupillit ovat tummien lasien takana suuret ja vastaanottavat liikaa UV säteitä. Pupillien tehtävä on rajata valon pääsyä silmään valoisuuden mukaan.


”Sanotaan niin, että ei aurinkolasien käytöstä ainakaan haittaa ole, mutta eri asia, onko siitä oikeasti hyötyä muuten kuin näkemisen laadun osalta. Perusohje on kuitenkin, että kun häikäisee, silmät on hyvä suojata.”

http://www.hs.fi/matka/a1464925756847

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Täältä voit hakea aurinkovoiteita merkeittäin ja katsoa mitä myrkkyä pitävät sisällään:


http://www.ewg.org/2015sunscreen/

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Auringolta suojautuminen ravinnolla!

Seuraavaksi esitellään niitä ruokia joilla on edes jotain tutkimustietoa siitä miten ne suojaa auringossa palamista vastaan. Jos otat osan näistä käyttöön voin melkein taata, että ”aurinko kestävyytesi” parantuu. Ja nämä eivät tietenkään estä palamista, vaan ehkäisevät sitä. Mikään, edes aurinkorasvat eivät estä palamista jos vietät liian paljon aikaa auringossa.

Parhaat ruuat, ravintolisät ja vitamiinit ehkäisemään auringossa palamista (ei paremmuus järjestyksessä).

http://www.vitamiinisuositukset.com/auringolta-suojautuminen-ravinnolla-luonnolliset-aurinkorasvat/

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Syöpäjärjestöt muistuttavat, että aurinkovoiteet eivät suojaa ihosyövältä!

Suomessa rekisteröidään nyt vuosittain jo yli 1300 uutta tapausta, kun 1980-luvulla niitä oli vain noin 400 vuodessa. Ja sitä ennen tuskin lainkaan, vaikka ihmiset ovat aina kaikki kesät olleet ulkona päivällä. Ennen vanhaan tehtiin ulkona töitä maalla koko päivä keväästä syksyyn. Miehet oli jopa ilman paitaa, kun paidat olivat kuumia ja pitkähihasia.

Aurinkorasvat ovat tulleet markkinoille vasta 1980-luvun jälkeen.

Onhan tuo aurinko möllöttänyt hiukan kauemmin tuolla taivaalla kuin ihosyöpää ja aurinkorasvoja on ollut.

1950-2000-luvuilla (ja varmaan sitä ennenkin) ihmiset olivat aina koko kesän ulkona, niin aikuiset kuin lapsetkin. Se oli normaalia elämää. Syksyllä kaikki oli ruskeita kuin piparit. Mitään rasvoja ei ollut. Esim. lapset eivät edes saaneet kauniilla säällä koskaan olla sisällä. Joten eikun kaivamaan kaikki vaan niitä vanhoja kesäkuvia ja katsomaan kuinka ulkona oltiin ja oltiin ruskeita.


Suomen suvessa kannattaa säilöä jokainen säde talteen pitkän talven varalta. Aurinko paistaa yhtä hyvin niin köyhille kuin rikkaillekin, niin pahoille kuin hyville, muistutetaan 1956 valmistuneessa filmissä.

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/aurinkoa_varastoimassa_19484.html#media=19486


_________________________________________________________________________________________________________________________________


Nauti auringosta!

Ihoon osuvan ultraviolettisäteilyn vaikutukset voivat olla moninaiset. Ultraviolettisäteilyn tunnetuin ja samalla myös myönteisin vaikutus on tietysti D-vitamiinin tuotannon kiihottaminen. Vaaleaihoinen henkilö pystyy tuottamaan ihossaan melko huomattavan määrän D-vitamiinia jo lyhyen auringossa olon aikana kesällä keskipäivällä. Tummalla henkilöllä tätä ihmevitamiinia muodostuu paljon vähemmän. Se johtuu siitä, että hänen ihossaan on enemmän melaniinipigmenttiä, joka pysäyttää ultraviolettisäteilyn.

Asialla on myös toinen puoli. Tummaihoiset nimittäin kärsivät huomattavasti vähemmän UV-säteilyn aiheuttamista mahdollisista haitoista. Säteily voi esimerkiksi hajottaa ihon kollageenia, joka pitää ihon kimmoisana ja kireänä. Nämä kollageenivauriot, jotka johtuvat normaalista vanhenemisesta tai ultraviolettisäteilystä, aiheuttavat rypyt ja ihon löystymisen. UV-säteily on yhdistetty myös DNA vaurioihin ja syöpään, mutta tästä on viime vuosina esitetty runsaasti myös täysin päinvastaisia mielipiteitä. Monet tutkijat pitävätkin auringon ja syövän yhteyttä varsin kyseenalaisena teoriana. Esimerkiksi arvostettu brittitutkija Veronique Bataille on todennut, että ihmisiä on täysin turhaan peloteltu auringonoton vaaroista. Auringon vältteleminen on itse asiassa suoranainen terveysriski. Harvardin yliopiston syövänehkäisyn professorin Edward Giovannuccin mukaan ”varjossa eläminen” voi olla jopa 30 kertaa suurempi syöpäriski kuin UV-säteilylle altistuminen.

Muistan taannoin nähneeni telkkarissa pienen uutispätkän, jossa vanhemmat ylpeinä kertoivat siitä, kuinka he pukevat lapsensa päästä varpaisiin, etteivät pienokaiset vain joutuisi kamalan auringon uhriksi. Itku ei ollut kaukana, kun katsoin tuota hölmöyttä. Auringolla pelottelu on noussut sellaisiin mittoihin, että vanhempien reaktio on tässä valossa helppo ymmärtää. Ei tarvitse olla kovin ihmeellinen ennustaja todetakseen, että nämä auringolta piilotetut lapset sairastavat todella paljon.

Vaatteiden lisäksi ihmiset turvautuvat auringolta suojautuakseen tietysti erilaisiin aurinkorasvoihin, jotka ovat eittämättä yksi nykyajan suurimmista vedätyksistä. Harva nimittäin tietää sen, että aurinkorasvojen käyttö lisää merkittävällä tavalla melanoomariskiä. Eli jos haluat välttyä melanoomalta, niin kannattaa jättää ne aurinkorasvat kauppaan. Lisäksi aurinkorasvojen sisältö on monesti varsin kyseenalaista tavaraa, jota en ainakaan itse suostuisi iholleni laittamaan.

On kuitenkin sanomattakin selvää, ettei kenenkään tule polttaa itseään auringossa. Se ei ole terveellistä. Tummaihoisilla on luonnostaan mitä loistavin suojakerroin, mutta myös vaaleaihoisilla on mahdollista kehittää itselleen toimiva luontainen UV-suojaus. Aurinkovoiteiden sisältämät varsin kyseenalaiset kemikaalit ovat ultraviolettisäteilyä heijastavia tai sitä imeviä. Lykopeeni, tomaattien sisältämä luontainen aurinkosuoja kuuluu jälkimmäiseen ryhmään, eli se tavallaan syö säteilyä. Vuonna 1995 Bostonin yliopisto julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan UV-säteily tuhoaa lykopeenia. Lykopeeni on eräänlainen marttyyri, joka uhraa itsensä suojellakseen sinua UV-säteilyn haitoilta. Tämän lisäksi sen on todettu olevan loistava ase esimerkiksi maksaa, keuhkoja ja eturauhasta uhkaavia sairauksia vastaan taistellessa.

_________________________________________________________________________________________________________________________________


Farmaseutti: Aurinkorasva vaaraksi pienelle lapselle - Vaikutuksia kehitykseen ja kasvuun

Jopa lapsille merkityt aurinkorasvat voivat olla vaaraksi alle kolmivuotialle. Pienen lapsen ohuen ihon läpi imeytyy helposti aurinkorasvojen suoja-aineita, jotka käyttäytyvät lapsessa hormonin kaltaisesti, kertoo Yle Etelä-Savon haastattelema farmaseutti.

Kauppojen hyllyiltä löytyvissä aurinkorasvoissa käytetään kemiallisia aineita, jotka suojaavat ihoa auringolta imeytyen ihon pintaan. Alle kolmivuotiaiden lasten iho on hyvin ohut, joten sen läpi imeytyy helposti aurinkorasvoissa käytettyjä kemiallisia aineita.

- On näyttöä, että niistä saattaa olla haittaa lapsen kehitykselle ja kasvulle. Kemialliset aineet käyttäytyvät hormonin kaltaisesti, kertoo Mikkelin Graanin Apteekin farmaseutti Pilvi Auvinen.

- Pieniä lapsia suositellaankin suojaamaan auringolta vaatteiden avulla, Auvinen opastaa.

http://yle.fi/uutiset/3-6724008


_________________________________________________________________________________________________________________________________


Maailman paras stressilääke – pari sanaa auringosta

Aurinko on hyvinvoinnillesi yksi huikeimmista asioista, ja vieläpä täysin ilmainen. Jos alitajunnassasi on vielä pelko siitä, että aurinko olisi melanooman suurin syy, omaa käsitystään voi tarkastaa esimerkiksi tästä linkistä

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/11/20/deadly-melanoma-not-due-vitamin-d-deficiency.aspx


“Exposure to sunlight, particularly UVB, is protective against melanoma — or rather, the vitamin D your body produces in response to UVB radiation is protective”

Itseruskettavien voiteiden tai suihkurusketuksen käyttö sen sijaan on kaikkea muuta kuin luonnollista itsehoitoa. Jokseenkin äärimmäistä typeryyttä, jos minulta kysytään. Molemmat sisältävät valtavia määriä haitallisia kemikaaleja, jotka tekevät kehollesi kaikkea muuta kuin hyvää. Kannattaa aina muistaa, että osa ihollesi käyttämistäsi kemikaaleista imeytyy aina elimistöösi.

Aika vaikea on ymmärtää miksi joku maksaisi siitä, että saa itselleen ei-niin-luonnollisen värisen suihkurusketuksen (ja kaikki haitalliset kemikaalit elimistöönsä), kun voisi nauttia auringon terveysvaikutuksista täysin ilmaiseksi. Hullu saa olla, muttei tyhmä.

Auringossakin kannattaa luonnollisesti olla varovainen, ei ihon polttaminen tietenkään viisasta ole. Pari vinkkiä siihen, miten saat kauniin rusketuksen ilman synteettisiä suojavoiteita ja kemikaalikuormitusta.

1. Suojavoiteeksi kookosöljyä ja kaakaovoita

Molemmat ovat täysin lisä- ja säilöntäaineettomia, luonnollisia suojavoiteita ihollesi. Molempien suojakerroin on 3-4 SPF, lisäksi kaakaovoi sisältää mm. ihon hyvinvointia tukevaa E-vitamiinia. Suojaavat ihoa kuivumiselta, ja antavat kauniiin, syvän rusketuksen.

Ja jos vertaa hintaa tavallisiin aurinkovoiteisiin, säästö on aika huikea.

2. Astaksantiinia sisäisesti nautittuna

Astaksantiini on yksi vahvimmista ja monipuolisimmista antioksidanteista, suosittelen ehdottomasti käytettäväksi läpi vuoden.

Astaksantiini tukee tasaista rusketusta, ja vahingon sattuessa mega-annos astaksantiinia myös korjaa aiheutuneita vaurioita nopeasti.

3. D-vitamiinia talviaikaan 50-100 µg päivässä

Jos ihosi onnistut kuitenkin polttamaan, aloe vera-geeli ja astaksantiini ovat parhaat apukeinot. Riittävästi geeliä ja 20-25 mg astaksantiinia, niin iholla on hyvät edellytykset korjata itseään nopeasti.

Muista toki juoda riittävästi vettä. Ei alkoholikaan lomalla täysin kiellettyä ole, kunhan ruokavalio on muutoin kunnossa. Jos ruokavalio on kunnossa ja treenaa järkevästi (=kovaa salitreeniä), ei jokaisen viini- tai viskilasin kaloreita tarvitse laskea, eikä huolehtia siitä että ne kertyisivät suoraan rasvana sisäelimien ympärille. Jos näin käy, vika on kyllä jossain aivan muualla kuin siinä viinilasillisessa.

Ja nyt aurinkoon, viskilasin kanssa.

http://samisundvik.com/2013/06/25/maailman-paras-stressilaake-pari-sanaa-auringosta/

_________________________________________________________________________________________________________________________________


Harva aurinkovoide täysin turvallinen - iso osa jopa lisää ihosyövän riskiä

Riittävän suojakertoimen aurinkovoiteiden käytöstä on muistutettu ihmisiä jo pitkään kesäisin, mutta tuoreen amerikkalaisselvityksen mukaan korkea suojakerroin ei todellakaan aina takaa turvallisia auringonottohetkiä.

Environmental Working Group (EWG) –järjestön toukokuussa 2010 julkaiseman raportin mukaan vain 39:ää eli alle 10 prosenttia kaikkiaan 500 yleisestä aurinkovoiteesta voidaan pitää turvallisina ja tehokkaina.

EWG:n asiantuntijoiden mukaan tämän huolestuttavan tuloksen takana on useita tekijöitä. Aurinkovoiteiden suojakertoimet antavat vääränlaisen kuvan tuotteiden käytön turvallisuudesta, ja osa voiteista sisältää myrkyllisinäkin pidettäviä yhdisteitä.

Tarkista, että aurinkovoide suojaa UVA- ja UVB-säteiltä

Ensinnäkin korkean suojakertoimen omaavat aurinkovoiteet (SPF yli 50) myydään vääränlaisen turvallisuudentunteen perusteella, sillä monet tällaisia voiteita käyttävistä viipyvät auringossa pidempiä aikoja, palavat voiteiden käytöstä huolimatta – ja palaminenhan lisää ihosyövän riskiä – ja he saavat suuria määriä pitkäaaltoisia UVA-säteitä. Korkeiden suojakertointen aurinkovoiteet eivät EWG:n mukaan useinkaan suojaa merkittävästi UVA-säteiltä, jotka eivät aiheuta ihon palamista, mutta vahingoittavat ihoa ja lisäävät nykytietämyksen mukaan ihosyöpien riskiä.

Ja koska ihmiset eivät levitä voiteita riittäviä määriä ihoilleen, eivät suojakertoimet kaiken lisäksi pidä edes paikkaansa. Jos SPF 30 aurinkovoidetta levitetään iholle vain neljäsosa siitä, mitä suositellaan, on voiteen todenmukainen suojakerroin vain 2,3.

Osta aurinkovoidetta, joka ei sisällä A-vitamiinia

Toinen huolenaihe aurinkovoiteita koskien on A-vitamiini, jota EWG:n raportin mukaan on jopa yli 40 prosentissa aurinkovoiteista. Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto tutkii parhaillaan A-vitamiinin (retinolipalmitaatin) vaikutuksia, sillä uusimpien tietojen mukaan auringonvalolle altistuessaan A-vitamiini iholle levitettynä voi kiihdyttää ihovaurioiden syntyä ja jopa ihosyövän kehittymistä.

Tästä syystä EWG suosittelee nykyään A-vitamiinittomia aurinkovoiteita, vaikka tulokset eivät ole vielä yksiselitteisiä.

Vältä liian suuria määriä oksibentsoni -yhdisteitä

Kolmas EWG:n raportissaan esille nostama riskitekijä on oksibentsoni –yhdiste (käytetään myös nimiä Bentsofenoni-3), jota on peräti 60-prosentissa aurinkovoiteista. EWG:n mukaan yhdiste läpäisee ihon ja kulkeutuu vereen. Oksibentsoni käytetään voiteissa, sillä se imee UVA- ja UVB-säteitä. EU:n alueella aurinkovoidepurkin kyljessä pitää lukea ”Contains oxybenzone” (”sisältää oksibentsoni”), mikäli ihon suojaamiseen tarkoitetussa tuotteessa on yli 0,5 prosenttia oksibentsonia.

Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksien tutkimuksista selviää, että oksibentsoni –yhdistettä löydettiin kaikkiaan 97 prosentilla testattujen amerikkalaisten kehoista.

EWG muistuttaa, että paras tapa suojautua auringolta ovat vaatteet, eivät aurinkovoiteet.

EWG:n raportin tulokset, eli parhaat ja huonoimmat aurinkovoiteet, näet täältä. Joukossa on Suomessakin myytäviä tuotteita.

http://www.terve.fi/ihosyopa/harva-aurinkovoide-taysin-turvallinen-iso-osa-jopa-lisaa-ihosyovan-riskia

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Kuinka välttää auringossa palaminen?

Kesä on saapunut ja pääsemme taas nauttimaan auringosta. Yksi asia, joka herättää aina kesän tullessa keskustelua on auringolta suojautuminen. Media vannoo mustavalkoisesti, että aurinko on lähestulkoon vain paha asia, joka aiheuttaa syöpää. Auringonvalon ja D-vitamiinin puutos on kuitenkin linkitetty yli 70 syöpätyyppiin. Toki melanooman riski lisääntyy auringossa kärvistellessä, mutta samalla kuitenkin useiden muiden syöpien riski pienenee. Melanooman kuolimisen riski 75 ikävuoteen mennessä on ~0,3%, kun taas kaikkien syöpien riski on yhteensä 9,65%. Tarvitsemme auringonvalosta UVB-säteitä, joiden avulla muodostamme ihollamme D-vitamiinia. 79-90% elimistön D-vitamiinivarannoista syntyy, kun ihomme on tekemisissä UVB-säteiden kanssa.
 
Jos levitämme ihollemme kemikaalicocktail-aurinkorasvoja, häiritsemme tehokkaasti ihollamme tapahtuvaa D-vitamiinisynteesiä sekä muita iholla muodostuvia fotoreaktiivisia yhdisteitä. On myös hyvä muistaa, että ~60% siitä mitä laitamme ihollemme, imeytyy myös verenkiertoomme. Mitä korkeampi on rasvan SPF-kerroin - sitä enemmän siinä on kemikaaleja. Kemikaalit häiritsevät kehon hormonitoimintaa ja ne saattavat mm. laukaista estrogeeniriippuvaisia syöpiä rinnoissa, kohdun limakalvossa ja eturauhasessa. Jos haluamme välittää ympäristöstämme ja syödä kaloja, niin huomioitava seikka on myös se, että aurinkorasvamme ja niiden sisältämät kemikaalit ajautuvat pesuvesien mukana vesistöihin, jotka voivat sitten vaikuttaa negatiivisesti kaloihin.


Mitä sitten tehdä käytännössä?

Sisäinen suojautuminen:


 * Kookosöljy. (suojaa auringon ultraviolettisäteiltä)

 * Karotenoidit. (astaksantiini, porkkana, tomaatti, gojimarja, spirulina, afa, chlorella)

 * Riittävä D-vitamiinin syönti talviaikaan (50-100 µg päivässä)


Huom! Astaksantiini on rasvaliukoinen karotenoidi, joka yksi luonnon voimakkaimmista antioksidanteista. Se on jopa 6000x C-vitamiinia ja 550x E-vitamiinia voimakkaampi, kun mitataaan sen kykyä poistaa reaktiivista happea.Tämä on toiminut tehokkaasti monilla sisäisenä aurinkorasvana, etenkin niillä, jotka palavat herkästi auringossa.


 * Vihreä tee. (sis. mm. katekiinia, joka suojaa auringon uv-säteiltä)

 * Antioksidanttipitoiset ruoat (= paljon eri värejä). Rasvaliukoiset antioksidantit ovat tärkeitä, sillä ihomme koostuu pääasiassa rasvoista, jotenka etenkin marjat (sekä hyvänä ekstrana tocotrienols) käyttöön.

 * Ja mikä tärkeintä - ylipäätään laadukas ravinto

 
Ulkoinen suojautuminen:

 * Maalaisjärki mukaan: älä ole yhtämittaisesti pitkään auringossa. Totuttele ihoa aurinkoon vähitellen - varsinkin jos omaat vaalean ihotyypin. Suojaudu vaatteilla tarpeen mukaan.

 * Tee-se-itse-aurinkorasva: 50% kookosöljyä, 50% kaakaovoita - rasvaseos. Myös vihreä tee, shea-voi ovat toimivaa tavaraa ulkoisesti.

 * Pelkästään kookosöljyä voi levittää iholle ennen sekä jälkeen auringonottoa.

 * Ihoa ei kannata pestä saippualle heti auringonoton jälkeen, sillä häiritset D-vitamiinin tuotantoa iholla.

 * Aurinkolasien käyttöä kannattaa välttää. Laseja käyttäessä aivot lähettävät keholla signaalin, että ympäristössä ei esiinny valoa ja elimistö vähentää melaniinin tuotantoa iholla.

 * Jos kuitenkin palat - ota aloe vera geeli käyttöön.

http://balanssi.blogspot.fi/2012/06/kuinka-valttaa-auringossa-palaminen.html

_________________________________________________________________________________________________________________________________


Uima-allas saattaa tehdä aurinkovoiteesta syöpäpommin

Modernit aurinkovoiteet reagoivat klooriveteen vaarallisesti

Aurinkovoiteissa on alettu käyttää erittäin pieniä nanohiukkasia, jotka estävät UV-säteilyn pääsyn iholle tehokkaasti. Tuoreen tutkimuksen mukaan nämä hiukkaset saattavat kuitenkin olla myös ihosyöpäriski reagoidessaan uima-altaiden veteen.

Monissa aurinkovoiteissa käytettävät titaanidioksidinanohiukkaset on päällystetty, jotta ne pysyvät vakaina auringonpaisteessa. Tutkimuksen mukaan tämä päällyste voi kuitenkin liueta uima-altaiden klooripitoiseen veteen.

Vedessä päällystämättömät hiukkaset voivat muodostaa happiradikaaleja, jotka aiheuttavat DNA-vaurioita ja siten solujen vanhenemista, ihovaurioita ja syöpää.

Tutkimuksen mukaan haitallista päällysteen liukenemista tapahtui sitä enemmän, mitä enemmän klooria uima-altaan vedessä oli. Kloorittomissa uima-altaissa päällystettä ei liuennut. Klooria käytetään uima-altaissa desinfiointiaineena.

Asiasta uutisoi IS tutkimus julkaistiin Chemical Engineering Journal -lehdessä.

http://www.terveydentukipilarit.fi/terveysinfo/uutiset/51/

_________________________________________________________________________________________________________________________________


D-vitamiini

Osteo­po­roosia on Suomessa jo lap­silla. Vuoden 2011 tutkimuksen mukaan helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on mm. D-vitamiinin puutos.

Dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa merkittävä lasten sairaus. Hänen mukaansa lapsista noin puolella on vakava D-vitamiinin puutos jo vastasyntyneenä.

Mäkitien arvelee myös, että Suomessa on suuri joukko nuoria aikuisia, joilla on merkittävä riski sairastua osteoporoosiin jo ennen keski-ikää. Vain 14% :lla murtumapotilaista on ollut normaali luuntiheys vuonna 2011.

Hauras luusto on riskitekijä osteoporoosin lisäksi myös varhaiselle nivelrikolle ja muille tuki- ja liikuntaelinsairauksille. n. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja n. 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Jopa 70 prosenttia osteoporoositapauksista jää diagnosoimatta, joten sairastuneiden määrä on huomattavasti suurempi kuin 400 000.

Tyypillisiä osteoporoosin aiheuttamia murtumia ovat pienienerginen rannemurtuma, rasitusmurtumat, lonkkamurtuma sekä selän nikaman murtuma.

Verisuoni- ja luustonterveyden kannalta tärkeimmät ravinteet ovat kaikki antioksidantit (marjat, kasvikset, juurekset, vihannekset, hedelmät), C-vitamiini, D-vitamiini, magnesium, kalan Omega-3 -rasvahapot (EPA ja DHA) ja K2-vitamiini, joten varmista näiden riittävä saanti ruuasta ja ravintolisistä.

http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne.

Ranne-, olkavarsi -, lonkka- ja selkänikamien murtumat sekä rasitusmurtumat ovat tyypillisimpiä osteoporoottisia murtumia. Ensimmäiseksi luukadossa murtuu yleensä ranne, kun kaadutaan ja otetaan kädellä vastaan putoamista maahan.

Myöhemmällä iällä, kun refleksit vaimenee ja kättä ei ehdi laittaa kompastuessa alle, murtuu lonkka. Lonkkamurtumat ovat vakavimpia, koska pahimmillaan niihin voi menehtyä tai ne voivat invalidisoida pysyvästi. Reisiluun kaulan murtumia todetaan Suomessa noin 8000 vuosittain.

Kaikkein yleisin osteoporoottinen murtuma on selkänikaman murtuma. Nämä ilmenevät pituuden lyhentymänä tai kumarana ryhtinä.

Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa päivittäin riittävästi proteiinia (1-2 grammaa per normaali painokilo), C-vitamiinia 400 mg, D-vitamiinia 50-100 µg, magnesiumia 200-400 mg sekä K2-vitamiinia 50-100 µg. Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa.

_________________________________________________________________________________________________________________________________


Possible 75% cancer mortality reduction with Vitamin D

http://www.youtube.com/watch?v=9FMlQeH8RFA&feature=player_embedded

_________________________________________________________________________________________________________________________________

New randomized controlled trial shows, omega-3s may protect against skin cancer

Sun exposure is a known risk factor for non-melanoma skin cancers, particularly squamous cell carcinoma. Researchers believe what happens is that UV initiates DNA damage in skin cells and suppresses cell-mediated immunity, allowing sun damaged cells and cancer cells to escape immune destruction.

Confusingly, the incidence of non-melanoma skin cancer is increasing, despite the increased use of sun screen and increased indoor lifestyles. This has led many to believe that there are more risk factors than UV exposure.

Observational studies have shown that high dietary intake of omega-3s are associated with reduced skin cancer risk. Omega-3s are polyunsaturated fatty acids found mostly in fish. In animal studies, omega-3 intake reduces the suppression of cell-mediated immunity after UV exposure.

Researchers, led by Dr Pilkington of the University of Manchester in the UK, wanted to see if omega 3s would have the same effect on humans in a clinical trial. So they recruited 79 participants and randomized them to take either 5 grams of omega-3s daily or placebo for three months.

After three months of intake, the researchers exposed the enrollees to various doses of UV exposure. What they found is that those in the omega-3 group experienced much less “photo-immunosuppression” than the placebo group. Photo-immunosuppression describes the suppression of cell-mediated immunity on the skin in response to UV.

In the participants that received a UV dose equivalent to 15 minutes of mid-summer sun exposure in the UK, the group that took omega-3s experienced 50% less photo-immunosuppression than those who took placebo.

The authors state,


“This study suggests that supplementation with EPA-rich n-3 PUFA, which is a natural dietary agent, may protect human skin from photo-immunosuppression induced by short exposures to solar UVR. This study adds to the evidence, and indicates a potential mechanism, for protection against skin cancer by n-3 PUFAs in humans.”

What does this mean for you, the person that may like getting vitamin D the natural way? Increasing your intake of omega 3s – either via fish consumption or supplementation – may cut down some of the risk involved in the benefit/risk analysis of getting sun exposure.

http://blog.vitamindcouncil.org/2013/03/11/new-randomized-controlled-trial-shows-omega-3s-may-protect-against-skin-cancer/

_________________________________________________________________________________________________________________________________

On aika päivittää tietosi aurinkovoiteiden käytöstä

Väärä käsitys aurinkovoiteiden syöpää estävästä vaikutuksesta pysyy julkisuudessa rahanahneen aurinkovoideteollisuuden ja syöpäteollisuuden pelotellessa ihmisiä vuorotellen. Miten sopivasti sattuukaan, että nämä auringon mustamaalaajat unohtavat mainita, että lähimpänä päiväntasaajaa asuvilla ihmisillä on vähiten ihosyöpää. Sen sijaan kesän lähestyessä media pommittaa meitä päivittäin myyteillä, joiden mukaan auringon säteiltä suojautuminen suojaisi meitä jotenkin siltä ainoalta asialta, jonka auringonsäteet itse asiassa ehkäisevät, eli syövältä. Auringon UV-säteilyltä suojautuminen vaikuttaa dramaattisesti D-vitamiinin tuotantoomme, mikä johtaa korkeampaan kuolleisuuteen, sairauksiin ja mielenterveysongelmiin. Mikä ironisinta, aurinkovoiteet itsessään aiheuttavat syöpää.

Korruptiota ja petoksia

Aurinkovoideteollisuus ansaitsee rahaa myymällä voiteita, jotka itse asiassa sisältävät syöpää aiheuttavia kemikaaleja. Teollisuus lahjoittaa osan voitoistaan syöpäteollisuudelle yleishyödyllisten säätiöiden kautta, jotka vuorostaan tekevät tunteisiin vetoavia julkisia mainoskampanjoita ja hyväntekeväisyystapahtumia, joissa kehotetaan ihmisiä lahjoittamaan ja käyttämään aurinkovoiteita ”syövän estämiseksi”.

Syöpäala on etääntynyt totuudesta. Alkuun tutkittiin vilpittömästi parin sadan toisiinsa liittyvän sairauden alkutekijöitä, mutta sittemmin alan valtasi nopeasti keskittyminen omaan etuun. Nykyään kaikki syöpäjärjestöt rahoittavat lääkeyhtiöitä ja heidän yrityksiään ”löytää parannuskeino syöpään”, jota ei tule koskaan löytymään, ainakaan näiden rahanahneiden liikeyritysten toimesta.

Eräs Pohjois-Amerikan terävimmistä epidemiologeista, Devra Davis, on dokumentoinut maailman merkittävimpienkin syöpätutkijoiden työskennelleen salaa kemikaaliyhtiöille, mitä he eivät ole kertoneet julkaistessaan tutkimuksiaan. Monet johtavat tutkijat ovat auttaneet isoja firmoja myymään meille kemikaalivalmisteita, joiden mahdollisista syöpävaikutuksista ei ole mitään varmuutta. Davisin keräämät tiedot karistavat viimeisetkin uskon rippeet satutarinoihin, joissa ylevät rahankeruu syöpäkampanjat jotenkin auttavat syöpäpotilaita.

Useat apurahoin toimivat syöpätutkimukset on rahoitettu Kansallisen Syöpäinstituutin (NCI) ja Melanooman Tutkimusjärjestön (MRF) varoin. NCI on verovaroin (ja yksityisesti suurten lääkefirmojen) rahoittama järjestö, joka sattumoisin on myös yksi suurimmista syöpää aiheuttavien mammografioiden kannattajista. Sitä ohjailee suoraan biotekniikan sektori ja sen hallitukseen kuuluu yleensä useita lääkeyhtiöiden toimitusjohtajia. MRF on pullollaan tieteellisiä neuvonantajia, joiden akateemisia töitä leimaa vahva eturistiriita ja esteellisyys. MRF:n päättäjät ovat kaikki nykyisiä tai entisiä lääkefirmojen toimitusjohtajia tai hallitusten jäseniä.

Aurinkovoiteet eivät estä, vaan saattavat aiheuttaa syöpää

Aurinko ei aiheuta syöpää. Tutkijat ovat havainneet, että UVA-säteily ei ole vaikuttanut melanoomatapausten lisääntymiseen viimeisten 30 vuoden aikana. Auringonvalon UV-spektristä 90 % on UVA-säteilyä. Tutkimuksen johtaja David Mitchell, Teksasin M.D. Andersonin karsinogeneesin laitoksen professori: ”Tutkimustulokset kumosivat ainoan suoran todisteen UVA-säteilystä melanooman aiheuttajana, mikä ei kuitenkaan tarkoita UVA:n olevan harmitonta. Se ei kuitenkaan ole niin vaarallista, kuin olemme aiemmin olettaneet, sillä se ei aiheuta melanoomaa.”

Sekä UVA että UVB voivat aiheuttaa ihon rusketusta ja palamista, mutta UVB aiheuttaa sen nopeammin, kun taas UVA läpäisee ihon syvemmälle kuin UVB. UVB vaikuttaisi olevan melanoomalta suojaava tekijä, tai ennemmin UVB-säteilyn aiheuttama ihon tuottama D-vitamiini.

Lancet-lehdestä: ”Paradoksaalisesti ulkona työskentelevillä on alhaisempi riski sairastua melanoomaan verrattuna sisällä työskenteleviin, mikä antaisi olettaa jatkuvan auringonvalon suojaavan melanoomalta.”

Jos siis UVA ja UVB eivät aiheuta melanoomaa, miksi käyttää aurinkovoidetta? Jos aurinko TODELLA aiheuttaisi ihosyöpää ja aurinkovoiteet suojaisivat siltä, olisimme käytännössä jo syövästä vapaita. Vietämme jo paljon aiempaa vähemmän aikaa ulkosalla ja tuhlaamme miljardeja tarpeettomiin ja vaarallisiin voiteisiin. Ihosyöpien määrät lisääntyvät ja ns. asiantuntijat syyttävät vieläkin aurinkoa ongelmista, jotka ovat syntyneet ihan ihmisen toimesta.

Vain pari sukupolvea sitten vietimme paljon enemmän aikaa ulkona ilman MITÄÄN aurinkovoiteita ja ihosyövät olivat käytännössä tuntemattomia. Vuosikymmenien keskustelujen jälkeen useat hallitukset ovat epäonnistuneet pakollisten turvastandardien asettamisessa aurinkovoiteille. Yrityksillä on vapaat kädet päättää itse kaikesta, mainoslauseista tuotteiden laatuun. Tällä hetkellä aurinkovoiteiden aiheuttama riski on paljon suurempi kuin niiden hyöty.

Kattavat tieteelliset arvioinnit osoittavat, että 83 % 785:stä markkinoilla olevasta aurinkovoiteesta sisältää aineita, jotka ovat merkittäviä terveysriskejä. Vain 17 % tuotteista täytti aurinkovoiteiden tarkoituksen, eli olivat turvallisia ja estivät UVA- ja UVB-säteilyn pääsyn iholle. Tämä kattava arviointi perustui lähes 400 tieteelliseen tutkimukseen, teollisuuden malleihin aurinkovoiteiden tehosta, 60:een hallituksen, akatemioiden ja teollisuuden ylläpitämään tietokantaan myrkyllisyyksistä ja säädöksistä. Vähintään 50 prosentissa markkinoilla olevista tuotteista on kyljessä väitteitä, jotka ovat väärin tai harhaanjohtavia. Mainonnassa käytettävät virheelliset ja harhaanjohtavat lauseet ja väittämät ovat hyvin yleisiä. Ne antavat kuluttajalle valheellisen (myytteihin perustuvan) turvallisuuden tunteen väittämillä, kuten ”koko päivän suoja”, ”mieto ja kevyt kuin vesi” ja ”suojaa kaikilta haitallisilta säteiltä”, jotka ovat täysin perättömiä. Kuluttajat saattavat luulla, pohjautuen tutkijoiden väitteisiin UV-valosta ihosyövän syynä, että aurinkosuojat automaattisesti estävät ihosyövän. Markkinointi perustuu kansassa lietsottuihin pelkoihin auringonvalon haitallisuudesta, jonka ei pitäisi olla pelko kenellekään!

Tutkimusten analysoinnissa on selvinnyt, että jotkut aurinkovoiteiden aineista imeytyvät vereen ja joillakin on myrkyllisiä vaikutuksia. Jotkut voiteista vapauttavat auringonvalon vaikutuksesta vapaita radikaaleja, eräät toimivat estrogeenin tavoin sekoittaen hormonijärjestelmät, useat aiheuttavat allergisia reaktioita ja joistakin jää kehoon tai ympäristöön kertymiä.

Kymmenkunta oikeusjuttua on nostettu Johnson & Johnsonia, Schering-Ploughia, Playtex Productsia, Tanning Researchia ja Chattemia vastaan, joille kuuluvat eräät markkinoiden suosituimmista aurinkovoiteista, kuten Coppertone, Banana Boat, Hawaiian Tropic, Bullfrog ja Neutrogena. Haasteiden mukaan valmistajia syytetään perättömistä väitteistä koskien aurinkovoiteiden tehoa ja ominaisuuksia. Kuluttajat on tuuditettu uskomaan tuotteiden olevan turvallisia, kun ne todistetusti aiheuttavat syöpää.

Lähes puolet suosituimmista 500 aurinkosuojatuotteesta saattaa itse asiassa nopeuttaa pahanlaatuisten solujen kehittymistä ja levittää ihosyöpää, sillä ne sisältävät kasvaimien kasvua nopeuttavaa A-vitamiinia tai sen johdannaisia retinolia ja retinyylipalmitaattia. Vuoden kestäneessä tutkimuksessa koe-eläimien kasvaimet ja leesiot kasvoivat 21 % nopeammin A-vitamiinipitoisella voiteella kuin verrokkieläimillä, joille laitettiin vitamiinitonta voidetta. Yhdysvaltain lääkevirasto FDA julkaisi tulokset, mutta monet sisäpiiriläiset ihmettelevät epäuskoisina edelleen, miksi tutkimuksella ei ollut mitään vaikutusta aurinkovoiteiden sisältöön, saatikka asiasta edes varoitettu julkisesti ihmisiä.

http://preventdisease.com/news/10/052610_sunscreens_accelerating_cancer.shtmlTutkijoiden mukaan hiukkaskoolla on merkitystä aurinkovoiteissa laajalti käytetyn sinkkioksidin toksisuuteen. Tavallisesta sinkkioksidista myrkyllisempiä paksusuolen soluille ovat alle 100 nm kokoiset hiukkaset. Kiinteä sinkkioksidi on hiukan myrkyllisempää kuin vastaava määrä liukenevaa sinkkiä ja suora solukontakti on välttämätöntä solukuoleman aiheuttamiseksi. Missään tutkimuksessa ei ole arvioitu imeytymistä vaurioituneen ihon läpi. Tieto puuttuu lähes kaikista 17:stä amerikkalaisille markkinoille hyväksytystä auringonsuojakemikaalista. Tiedemiesten mukaan suurin vaara on lasten vahingossa nielaisema nanokoon sinkkioksidi.

Toinen yleinen ja toksinen aine aurinkovoiteissa on titaanivalkoinen (titaanidioksidi, TiO2). Uudessa tutkimuksessa tarkasteltiin titaanivalkoisen käyttöä ja ihmisten altistumista sille ja havaittiin, että lapset altistuvat kaikkein eniten titaanidioksidin nanopartikkeleille. Titaanidioksidin yhdisteiden geometrialla on suuri merkitys niiden solumyrkyllisyydelle ja niiden solujen tuhoamis- ja tappovaikutus on hyvin riippuvainen annostelusta. Los Angelesin yliopiston tutkijat Jonssonin syöpäkeskuksesta havaitsivat titaanidioksidin nanopartikkeleiden, joita löytyy kaikessa kosmetiikasta aurinkovoiteisiin ja maaleista vitamiineihin, aiheuttavan hiirissä geneettisiä vaurioita. TiO2 nanopartikkelit aiheuttivat yksittäis- ja kaksoiskierre-DNA:n katkoksia, kromosomivaurioita ja tulehduksia, jotka kaikki lisäävät syövän riskiä.

Auringonvalosta saatava D-vitamiini on avaintekijä sairauksien ehkäisemisessä

Tiede osoittaa, että aurinkovoiteet itse asiassa edistävät syöpää estämällä ihon UV-säteilyn absorboimisen, josta syntyy D-vitamiinia. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan D-vitamiini ehkäisee jopa 77 kaikista naisten syövistä. Lisäksi useimmissa aurinkovoiteissa käytettävät toksiset kemikaalit aiheuttavat syöpää, eikä niiden turvallisuutta ole koskaan kunnolla testattu. Ne imeytyvät usein suoraan ihon läpi verenkiertoon.

Usean viime vuoden ajan on kiinnostus ollut merkittävää D-vitamiinin rooliin terveyden edistäjänä ja sairauksien estäjänä. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet alhaisen D-vitamiinin olleen suorassa yhteydessä erilaisiin syöpiin ja sydän- ja verisuonisairauksiin. Professori Stephen B. Krichevsky Wake Forestin lääketieteellisestä koulusta on havainnut merkittävän korrelaation: ”Havaitsimme D-vitamiinin puutosta (alle 50 nmol/L veressä) kolmasosassa tutkimuksemme potilaista. Tähän liittyi lähes 50 prosentin lisäys vanhusten kuolleisuudessa.”

San Diegon yliopiston Moores-syöpäkeskuksen julkisen terveydenhuollon tohtori (Dr.P.H.) ja syövän ennalta ehkäisemisen asiantuntija Cedric F. Garland arvioi vastikään: ”Ensimmäistä kertaa voidaan sanoa, että pelkästään lisäämällä D3-vitamiinin saantia voitaisiin ehkäistä vuosittain 250.000 paksusuolen syöpää ja 350.000 rintasyöpätapausta, erityisesti pohjoisella pallonpuoliskolla. Näistä 600.000:sta pelkästään Yhdysvalloissa noin 150.000.”

Vaikka D-vitamiinia voi saada suoraan auringonvalosta kesäisin ja rajoitetusti ruokavaliosta, on huonon ruokavalion ja auringonvalon välttämisen yhdistelmä aiheuttanut suuren D-vitamiinin puutteen laajoissa osissa väestöä kaikkialla maailmassa. Tiedetään hyvin, että D-vitamiinilla on laajalti fysiologisia vaikutuksia ja D-vitamiinin puutteella on suora korrelaatiosuhde useiden syöpien lisääntymiseen. Erityisen vahva tämä korrelaatio on ruoansulatusjärjestelmän syöpien ja erityisten leukemian tyyppien suhteen.

Viettämällä keskimäärin kolme tuntia päivässä auringonvalossa voi puolittaa riskin sairastua rintasyöpään. Ihmiset, joilla on korkeampi D-vitamiinipitoisuus veressään, elävät merkittävästi pidempään. Uusi englantilainen tutkimus paljasti, että korkeammilla D-vitamiinitasoilla ihmisillä oli 43 % pienempi riski sairastua masennukseen. Clinical Nutritionissa julkaistu tutkimus osoitti myös korkeamman D-vitamiinipitoisuuden vähentävän paniikkihäiriöitä 67 %. Tutkimuksen johtaja Jane Maddock Lontoon yliopiston Lasten Terveyden Instituutista kirjoitti: ”Maailmanlaajuinen D-vitamiinin puutos ja mielenterveys- ja käytösongelmien lisääntyminen alleviivaavat tutkimustulostemme mahdollista merkitystä.”

Korkeimman D-vitamiinipitoisuuden omaavilla ihmisillä on pienin riski sairastua ihosyöpään. Tottahan D-vitamiinia voi saada pilleristäkin, mutta suurin osa maailman ihmisistä on aina saanut D-vitamiininsa suoraan lähteestä, eli auringonvalosta. Jos olisi 100 vuotta sitten yrittänyt kaikin keinoin suojautua auringolta, olisi sitä itsessään pidetty mielenvikaisuutena.

http://tinyurl.com/luxnvxn

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Auringonvalo voi oikeasti suojata ihosyövältä


Auringonvalon vaikutuksesta iho tuottaa D-vitamiinia. Tämä pieni tosiasia merkitsee, ironista kyllä, että auringonsuojia mainostavat kampanjat ovat saattaneet aiheuttaa miljoonille aurinkoisissa maissa asuville ihmisille D-vitamiinin puutoksen, mikä altistaa ihosyövälle. Tutkimusten mukaan erittäin alhainen D-vitamiinitaso on suuri riski melanooman kannalta, mikä on ristiriidassa yleisen käsityksen kanssa, jonka mukaan auringonvalolle altistuminen lisää melanooman riskiä.

Daily Mailissa julkaistun professori Angus Dalgleishin mukaan: ”Tutkimukset osoittavat, että suuri osa englantilaisista kärsii D-vitamiinin vajauksesta osittain siksi, että emme voi saada sitä tarpeeksi auringonvalosta yli puoleen vuoteen. Haluaisin nähdä kaikkien syöpäyksiköiden tarkistavan automaattisesti potilaiden veren D-vitamiinitasot. Se on halpaa ja nopeaa ja takaan kaikkien hämmästyvän, miten monella tasot ovat liian alhaalla.”

Saattaa kuulostaa yllättävältä, että auringonvalo, josta on tehty vaarallinen ihosyöpää aiheuttava hirviö, voi auttaa suojautumaan ihosyövältä, kunhan käytetään järkeviä varotoimia. Lukuisat tutkimukset ovat tuottaneet vakuuttavia todisteita.

Miten auringonvalo suojaa ihosyövältä

Useat tutkimukset ovat vahvistaneet riittävän auringonvalon auttavan ehkäisemään ihosyöpää. Itse asiassa suurempi auringolle altistuminen vähentää melanoomatapauksia, kun taas auringonsuojakertoimien käyttö lisää niitä. Eräs tällainen tutkimus osoitti, että enemmän aikaa auringossa viettäneet melanoomapotilaat kuolivat harvemmin tautiin kuin muut melanoomapotilaat. Ihosyövästä kärsivillä suurempi auringonvalolle altistuminen vähensi kasvaimien aggressiivisuutta.

Eräs italialainen tutkimus, joka julkaistiin European Journal of Cancer-lehdessä kesäkuussa 2008, sekä vahvistaa että tukee aiempia tutkimuksia, joissa todettiin paremmat selviytymismahdollisuudet niillä melanoomapotilailla, jotka oleskelivat useammin auringossa ennen melanooman diagnosointia.

Melanooma on myös yleisempi sisätiloissa kuin ulkona työskentelevillä ja ilmaantuu useammin kehon osiin, jotka eivät altistu auringonvalolle. UVB-säteilyn on havaittu viivästyttävän melanoomaa niillä, jotka ovat geneettisesti alttiimpia ihosyövälle.

Miksi auringonvalo on niin hyödyllistä? Koska juuri auringonvalo auttaa ihoa tuottamaan D-vitamiinia, joka on kriittisen tärkeä useiden syöpien estämisessä, mukaan lukien melanooma.

D-vitamiini on tärkeää terveydelle

D-vitamiini on steroidin kaltainen yhdiste, joka vaikuttaa käytännössä kaikkiin kehon soluihin. D-vitamiiniin reagoivia reseptoreita on löydetty kaiken tyyppisistä ihmissoluista, luista aivoihin. D-vitamiini on yksi luonnon tehokkaimmista syöpälääkkeistä.

Elimistö voi muuntaa D-vitamiinin kalsitrioliksi, joka on D-vitamiinin aktiivinen muoto, jolla korjataan vaurioita, kuten syöpäsolujen ja kasvaimien aiheuttamia. D-vitamiinin syövältä suojaava vaikutus toimii useilla tavoilla:

• lisäämällä mutatoituneiden solujen itsetuhoa
• vähentämällä syöpäsolujen leviämistä ja lisääntymistä
• lisäämällä solujen erikoistumista (mikä usein puuttuu syöpäsoluilta)
• Vähentää uusien verisuonien kasvua vanhoista, mikä on yksi askel passiivisen kasvaimen muuttumisessa syöpäkasvaimeksi

Kuuluisan tutkijan ja D-vitamiiniasiantuntijan tri William Grantin tutkimuksessa havaittiin, että noin 30 % syöpäkuolemista voitaisiin estää korkeammilla D-vitamiinipitoisuuksilla. Se olisi vuosittain yhteensä 2 miljoonaa ihmistä maailmassa ja 200.000 pelkästään Yhdysvalloissa!

D-vitamiinin yhteys syöpien ehkäisyyn on varmistettu yli 200 tutkimuksessa ja ymmärrys sen fysiologisesta perustasta pohjautuu yli 2500 laboratoriotutkimukseen. Auringonvalo on ehdottomasti paras keino saada D-vitamiininsa. Ns. asiantuntijat, jotka kehottavat välttämään auringonvaloa, yllyttävät lisäämään syövän riskiä eikä laskemaan sitä…

Auringonvalon parantava vaikutus perustuu oikeaan annostukseen

Yleisen uskomuksen mukaan satunnainen käsien ja vartalon altistaminen auringonvalolle riittäisi D-vitamiinin saamiseen. Useimmille meistä se ei missään nimessä riitä terveellisen D-vitamiinitason saavuttamiseen. Ihon polttaminen ei kuitenkaan hyödytä eikä ole hyväksi iholle, joten avain auringon terveellisyyteen on oikeassa annostelussa.

D-vitamiinin tuotannon optimoimiseksi kannattaa paljastaa suuria alueita ihosta auringolle ja mielellään pidemmäksi aikaa kuin pariksi minuutiksi. Vastoin yleistä uskoa paras aika auringossa oleskeluun D-vitamiinin tuottamiseksi on keskipäivän aikaan. Auringonvalosta UVA- ja UVB-säteily läpäisevät ilmakehän, joka suodattaa UVC:stä kaiken ja suurimman osan UVB:stäkin. On tärkeää ymmärtää UVA- ja UVB-säteilyjen erot ja niiden edustamat riskit.

UVB auttaa tuottamaan D-vitamiinia ja on siten ”terveellinen” aallonpituus. Eniten sitä tulee ilmakehän läpi keskipäivällä, kun taas auringon paistaessa alempaa suurin osa suodattuu. Se tunkeutuu silmässä vain sarveiskalvolle asti, joten vaikutukset (valonarkuus, vetistely) ovat lyhytaikaisia.

UVA on iholle epäterveellisempi aallonpituus, sillä se tunkeutuu syvemmälle ja aiheuttaa enemmän vapaiden radikaalien vaurioita. Se tunkeutuu silmässä mykiöön asti ja aiheuttaa harmaakaihia. Sen lisäksi UVA-säteilyä tunkeutuu ilmakehän läpi tasaisesti vuoden ympäri ja läpi koko päivän.

Jotta saisi parhaimman D-vitamiinin tuotannon ja välttäisi pahalaatuisen melanooman, kannattaa ottaa aurinkoa vain keskipäivän tienoilla, jolloin saa eniten UVB-aallonpituuksia.

Mitä jos ei pääse aurinkoon?

Valitettavasti pohjoisilla leveyspiireillämme auringonvalo saavuttaa riittävän tehon terveellisen D-vitamiinitason tuottamiseksi vain 4kk vuodesta.

Lisää vinkkejä turvalliseen auringonottoon

Liika-altistusta auringonvalolle kannattaa tietenkin varoa, sillä se aiheuttaa ongelmia. Enemmän ei ole parempi puhuttaessa auringosta. Kun on saanut tarpeeksi D-vitamiinia, viimeistään ihon muuttuessa aavistuksen vaaleanpunaiseksi, on aika peittää iho. Puuvillavaatteet tarjoavat suojakertoimen 15 – 20 (kevyemmät vähemmän ja erityiset paksummat ja tiheämmin kudotut jopa 50:een asti). Pidempiä aikoja auringossa oleskellessa kannattaa seurata merkkejä ihon palamisesta. Jos vaatteet eivät riitä, tai niitä ei voi käyttää (esim. päivä vesipuistossa), kannattaa valita laadukas aurinkovoide, joka sisältää sinkkiä tai titaniumia, eikä oxybenzonia tai retinyylipalmitaattia (A-vitamiini).

Myös terveellinen ruokavalio auttaa ehkäisemään auringonvalon iholle aiheuttamia vaurioita, sillä luonnolliset antioksidantit auttavat korjaamaan vaurioita sekä omega-3 ja omega-6 rasvahapot ovat ihon ensimmäinen suoja palamista vastaan. Vapaita radikaaleja ja syöpää vastaan antioksidantteja saa tuoreista raaoista kasviksista ja omega-rasvahappoja tuoreista ruuista, joita ei ole teollisesti käsitelty.

Suhteellisen tuntematon karotenoidi astaksantiini on herättänyt tutkijoiden kiinnostuksen johtuen sen kyvystä vähentää ihon ikääntymisen merkkejä ja auringon aiheuttamia vaurioita. Itse nautin päivittäin 4 – 8 mg rajoittaakseni mahdollisia auringon haittavaikutuksia, sillä suurimman osan vuodesta nautin auringosta 1 – 2 tuntia päivittäin.

Nauttikaa auringosta, mutta vastuullisesti. Kehomme on tehty auringossa oleskeluun, mikä on yksi parhaista tavoista vähentää iho- ja muiden syöpien riskiä. Jos ei pääse tarpeeksi aurinkoon, kannattaa käyttää solariumia. Viimeisenä keinona ovat D-vitamiinivalmisteet, mutta niiden kanssa kannattaa seurata D-vitamiinin tasoja, mikä ei muutenkaan ole huono idea, jos on epävarma omasta UV-säteilyn määrästään.

http://tinyurl.com/n9f98hh
_________________________________________________________________________________________________________________________________


Kosmetiikka-asiantuntija arvioi aurinkovoiteet - osa raaka-aineista voi aiheuttaa ihosyöpää

http://www.hs.fi/talous/a1436156313858

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Aurinkorasvojen kemikaalit imeytyvät vereen ja äidinmaitoon. Aurinkovoiteiden kemikaalien tiedetään myös häiritsevän vesieliöiden terveyttä.

https://medicalxpress.com/news/2019-05-sunscreen-chemicals-bloodstream-potentially-unsafe.html
_________________________________________________________________________________________________________________________________

40 % aurinkovoiteista ei täytä antamiaan suojakerroinlupauksia

http://www.terve.fi/ihosyopa/40-aurinkovoiteista-ei-tayta-antamiaan-suojakerroinlupauksia

_________________________________________________________________________________________________________________________________


D-vitamiini

D-vitamiinia tarvitaan kohdusta hautaan riittävästi, jotta pysyy sen puutteesta johtuvat taudit ja vaivat loitolla.

D-vitamiini maksaa n. 10 € vuodessa annoksella 50-100 µg päivässä.

Toki tuon 10 € voi säästää ja laittaa rahansa lääkäreihin ja lääkkeisiin tai vaikka yhteen pizzaan.

Tosin joutuu säästämään n. 20 vuotta, jotta pääsee lääkärille ja saa lääkkeet D-vitamiinista säästetyillä rahoilla.

Esim. jos saa I- tai II-tyypin diabeteksen tai osteoporoosin, niin hintaa tulee ennen kaikkea inhimillisestä kärsimyksestä.

Ja toki kannattaa hakea terapiaa, jos joka kulman takana näkyy joku pillerikauppias, joka haluaa sinun rahasi menevän esim. D-vitamiiniin.

Tässä iso tietopaketti D-vitamiinista.

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Aikuisten ja lasten D3-vitamiinivalmisteet!

D3-vitamiinia on Suomessa monia eri vahvuuksia: kuivatabletteina, imeskelytabletteina, suusuihkeina (imeytyy mm. suolistosairailla), öljykapseleina ja öljytippoina. Joita myydään ruokakaupoissa, apteekeissa, verkkokaupoissa sekä luontaistuotekaupoissa (tuotteet ja hinnat vaihtelee paikoittain ja paikkakunnittain). Apteekeissa on suppein ja kallein valikoima, joten D-vitamiinit kannattaa ostaa muualta. Öljykapseleissa EI ole lisä- eikä makeutusaineita. Ota D-vitamiinisi ruuan kanssa, joka sisältää rasvaa imeytymisen varmistamiseksi.