Alzheimer!

Noin 200 000 suomalaista sairastaa muistisairautta, ja määrä on kasvussa.

Kaikki muistisairaudet ovat eteneviä. Yleisin on Alzheimerin tauti, jota on noin 70 prosentilla kaikista muistisairaista. Toiseksi yleisimpiä ovat aivoverenkiertosairauden aiheuttamat oireet. Lisäksi on sekamuotoinen muistisairaus, otsa-ohimolohkorappeuma, parkinsonin taudin muistisairaus, päihdedementia ja Lewyn kappale -tauti.

Elämäntapahoito on todettu toimivaksi. Riittävä uni, terveellinen ruokavalio, painon ja alkoholinkäytön hallinta, aivojen aktiivinen käyttö sekä liikunta suojaavat muistisairaudelta ja ovat tärkeitä myös, kun tauti on jo todettu.

Sairauden taustalla on insuliiniresistenssi ja ravintoaineiden puutos eli elintapasairaus. Puhutaan myös ns. tyypin 3 diabeteksesta tiedepiireissä.

Vaikka Alzheimerin taudin perinnöllisyydestä tiedetään vielä melko vähän, voidaan todeta, että sairaus periytyy erittäin harvoin. Tutkimusten mukaan, kaikista Alzheimerin tautia sairastavista potilaista 0,5-1 prosenttia sairastaa periytyvää tautia.

Alzheimerin taudin osalta ensimmäisen asteen sukulaisen riski (jos sukulainen on omilla elintavoilla sairastunut, niin riski on tasan nolla) sairastua on suurentunut. Kuitenkin erilaisten elämäntapojen ja hoidettavien riskitekijöiden rooli on perinnöllistä riskiä merkittävämpi. Eli omasta fyysisestä kunnosta, verenkiertoelinten kunnosta ja elintavoista huolehtiminen vähentää Alzheimerin taudin riskiä merkittävästi ja jopa kokonaan. Lähde: Muistiliitto
Geenitestien avulla voi kartoittaa omalla kohdalla lisääntyneitä riskejä erilaisiin sairauksiin ja ottaa ne huomioon elintavoissa. On tärkeää ymmärtää, että elintavat – mukaan lukien ruokavalio – säätelevät geenien toimintaa. Kaikki geenit eivät ole jatkuvasti aktiivisia. Epigenetiikka (engl. epigenetics) eli genomin ulkopuolisista tekijöistä aiheutuva geenien säätely näkyy muun muassa tiettyjen geenien toiminnan voimistumisena tai hiljentymisenä johtuen ympäristötekijöistä kuten ruokavaliosta.
Lyhyesti ennaltaehkäisystä:

Kalan Omega-3 -rasvahappoja (EPA ja DHA) sekä B-, C- ja E-vitamiineja sisältävät ruoat suojelevat aivoverisuonia ja auttavat aivoja voimaan hyvin. Tärkeintä on syödä monipuolisesti kasviksia, vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä, manteleita ja kalaa.

Aikuinen tarvitsee perusruokavaliossa n. 60-100 grammaa hyviä rasvoja ja proteiinia päivässä. Lisäksi 500 - 1000 grammaa kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja.

Ja ravintolisänä Suomessa täytyy syödä D-vitamiinia sekä kalaöljyä. Lähes kaikkien suomalaisten tiedetään kärsivän kalan Omega-3 rasvahappojen (EPA ja DHA) sekä D-vitamiinin (onhan käytännössä mahdotonta saada riittävää D-vitamiinimäärää ruokavaliosta oli se millainen tahansa) puutteesta, joka vaikuttaa haitallisesti mm. aivojen terveyteen.

EFSA:n
turvallinen D-vitamiinin saanti päivässä on yli 1-vuotiaille 50 µg ja yli 10-vuotiaille 100 µg päivässä. Suomessa paljas iho muodostaa auringosta D-vitamiinia keskikesällä ja keskipäivällä. Talvella D-vitamiinia ei saa lainkaan auringosta. Ruuasta D-vitamiinia saa muutaman mikrogramman päivässä, riippuen mitä syö.

Riittävä D-vitamiinin sekä hyvien rasvojen saanti on erittäin tärkeää mm. aivojen toiminnalle. Aivoissa on kaikkialla D-vitamiini reseptoreita.


Kun perusruokavalio on kunnossa, niin herkkuja voi syödä hyvällä omalla tunnolla 1-2 kertaa viikossa painon tai terveyden siitä heilahtamatta suuntaan taikka toiseen.

Liiku kohtuudella (ihan arkiliikunta riittää) ja vietä sosiaalista elämää. Muista riittävä lepo, rentoutuminen ja uni.

Älä tupakoi ja käytä alkoholia kohtuudella, jos käytät.
Käytännössä:

Keskivertonaisen rasvan tarve on n. 70 ja miehen n. 100 grammaa rasvoja päivässä.


Hyviä rasvojen lähteitä ovat: rasvainen kala, pähkinät, siemenet, manteli, kananmuna, oliiviöljy, kookosöljy sekä eläinrasvat. ÄLÄ SYÖ margariinia tai muitakaan siemenöljyjä (
rypsiöljy, rapsiöljy, palmuöljy, levite, pullomargariini, kasvirasvakermat jne...).

Proteiinia tulisi saada 1-2 grammaa per painokilo (normaali paino). 100 grammaa lihaa, sisäelimiä tai kalaa sisältää n. 20 grammaa proteiinia (riippuen lihan tai kalan rasvaprosentista), yksi kananmuna n. 7 grammaa ja 1dl maitoa, piimää, viiliä tai jogurttia 3 grammaa. Proteiinin liian vähäinen saanti johtaa vääjäämättä lihasmassan ja luuntiheyden menettämiseen sekä immuniteetin heikkenemiseen.

Ja paljon kasviksia, hedelmiä, vihanneksia, juureksia, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja. Aikuisella vähintään 500 grammaa päivässä, mutta mieluummin lähes 1000 grammaa.

Juo vettä janoon.

Vain alle 10 % suomalaisista syö suositusten määrän kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja päivässä. Osa ei lainkaan ja loput siltä väliltä. Sama koskee kalaa.

Syöthän D-vitamiinia?

Suomessa paljas iho muodostaa auringosta D-vitamiinia keskikesällä ja keskipäivällä. Talvella D-vitamiinia ei saa lainkaan auringosta. Ruuasta D-vitamiinia saa muutaman mikrogramman päivässä, riippuen mitä syö.

EFSA:n turvallinen D-vitamiinin saanti päivässä on yli 1-vuotiaalle 50 µg ja yli 10-vuotiaalle 100 µg.

Virallisia suosituksia korkeampia D-vitamiinitasoja puoltavia tutkimuksia tulee jatkuvasti, viikoittain. Suomessa ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) matalat (10 µg päivässä) D-vitamiinin saantisuositukset riittävät keskosvauvoille.

Jos syöt vähän (suurin osa suomalaisista syö), niin ruokavaliota on hyvä täydentää ravintolisillä D-vitamiinin (50-100µg päivässä) lisäksi, joiden kuukausihinnaksi tulee vain alle 10 euroa:

Monivitamiini
Magnesium 400 mg / päivä
Kalaöljy, jos et syö rasvaista kalaa 3 kertaa viikossa


Yksi merkittävä seikka, joka jätetään tahallaan tai tietämättömyyden vuoksi kertomatta median ja virallisen tahon elämätapa ohjeissa on, että todella monet lääkkeet heikentävät muistia ja aiheuttavat jopa pysyviä vaurioita aivoihin ja myös muualle elimistöön.


Esim.

psykoosilääkkeet
masennuslääkkeet
unilääkkeet
nukahtamislääkkeet
kolesterolilääkkeet
epilepsialääkkeet (käytetään paljon muuhun kuin itse epilepsiaan)
närästyslääkkeet

jne...

Lääkärin vastaanotolla pitäisi selvittää oireiden syy ja korjata se elintavoilla, sen sijaan että määrätään haitallisia lääkkeitä oireisiin.

Miksi erilaiset ravitsemustilan mittaukset ovat koululääketieteen edustajien mukaan joko täysin turhaa, rahastusta tai puoskarointia. Eikö tieteen pitäisi nimenomaan perustua asioiden mittaamiseen eikä väitteisiin "mitään ravintolisiä ei tarvita jos syödään monipuolisesti lautasmallin mukaan".

Eihän verenpainetta, kolesterolia, maksa-arvoja tai mitä tahansa muutakaan muuttujaa arvata tai todeta että "asia on kunnnossa kunhan teet asiat x, b ja c". Vaan ne mitataan.
Useimmat terveysongelmamme johtuvat ravinto-aineiden puutoksista.

Hyvä kirja aiheesta: Helvi Marjanen, Sylvi Soini : Kivennäisaineiden ja vitamiinien merkityksestä
Närästyslääkkeinä käytetyt H2-reseptorin salpaajat ja protonipumpun estäjät ovat yhteydessä suurempaan dementiariskiin.

H2-reseptorin salpaajia käyttäneillä oli 84 prosenttia suurempi ja protonipumpun estäjiä käyttäneillä 42 prosenttia suurempi dementia riski verrattuna näitä lääkkeitä käyttämättömiin. Tutkittavat olivat 65-vuotta täyttäneitä aasialaisia, ja heitä seurattiin tutkimuksessa kuuden vuoden ajan.

Jos kärsit närästyksestä, sitä kannattaa yrittää hoitaa lääkkeettömästi näihin lääkkeisiin liittyvien riskien vuoksi.

https://www.mdpi.com/1660-4601/17/21/8271
Lisää ravinnon merkityksestä voit tutkia lukemalla Pubmed tietokantaa laittamalla hakusanoiksi

alzheimer +

DHA
EPA
vitamin D
vitamin B12
type 3 diabetes

jne...

Tutkimuksia löytyy yli 2 000


_________________________________________________________________________________________________________________________________


"Alzheimerin tauti on monessa tapauksessa täysin estettävissä ja usein myös parannettavissa.

Esteenä ovat lähinnä jumiutuneet käsitykset ja aivopestyt ja asiaansa osaamattomat lääkärit, jotka tekevät työtään aseman vuoksi, eivät halusta ymmärtää ihmiskehoa.

Onneksi lääkäreistä löytyy poikkeuksia, jotka ovat huomanneet puutteellisuutensa ja käyneet kehittämään itseään. Silloin he voivat pystyä hämmästyttäviin suorituksiin. Tällainen lääkäri on Dale Bredesen."Alzheimerin loppu (löytyy myös monesta kirjastosta)

https://www.adlibris.com/fi/kirja/alzheimerin-loppu-9789522607348Alzheimer on metabolinen sairaus


http://turpaduunari.fi/alzheimer-on-metabolinen-sairaus/Alzheimerista voi parantua

http://turpaduunari.fi/alzheimerista-voi-parantua/Hyvä ruokavalio aivoille ja dementian ehkäisemiseksi

http://suomenterveysravinto.fi/blogi/hyva-ruokavalio-aivoille-ja-dementian-ehkaisemiseksi/Ravinnon osatekijät aivotoimintojen ylläpitäjinä ja dementian ehkäisijöinä

https://www.terveempi.fi/juhanaharju/2015/8/12/ravinnon-osatekijt-aivotoimintojen-yllpitjin-ja-dementian-ehkisijin

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Suomi on muistilääkkeiden suurkuluttaja

http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/suomi+on+muistilaakkeiden+suurkuluttaja/a1048584?s=u&wtm=medi-18022015

_________________________________________________________________________________________________________________________________Tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi ristisanatehtävien tai Sudokujen ratkominen ei suojaa ihmisiä muistisairauksilta.

https://medicalxpress.com/news/2018-12-regular-problem-mental-decline.html


_________________________________________________________________________________________________________________________________

Kokonaisvaltainen terveys!

Liikunta (arkiliikunta riittää)
Lepo
Uni
Ravinto (unohda VRN eli valtion ravitsemusneuvottelukunta ja sen suositukset)
Vältä haitallisia lisäaineita
Rentoutuminen
Sosiaalinen elämä
Harrastukset
Luonnossa oleskelu
Päihteettömyys
Turhien lääkkeiden välttäminen
Haitallisten kemikaalien ja ympäristömyrkkyjen välttäminen

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Päihdedementia?

Alkoholin ja muiden päihteiden käyttö vaurioittavat aivotoimintaa, ja normaalin elämän edellytykset heikkenevät. Lisäksi sairastuvat ovat yhä nuorempia, A-klinikkasäätiön palveluissa on ollut jopa 30-vuotiaita päihdemuistisairaita. Dementoituneista arviolta neljänneksellä on alkoholiongelmia, ja 10 prosentilla alkoholisteista on dementia.

Suomalaiset juovat vuosittain viinaa (100 %) yli 11 litraa jokaista 15-vuotta täyttänyttä kohti. Kuka ne viinat juo? Iso osa suomalaisista.

Huumeiden ja lääkkeiden väärinkäyttäjien määrää ei tiedetä.

_________________________________________________________________________________________________________________________________


Sisällysluettelo!


_________________________________________________________________________________________________________________________________


D-vitamiinin puute ja alzheimer!D-vitamiinilla on elimistössä satoja tehtäviä. Se onkin rakenteeltaan oikeasti hormoni ja varmasti yksi tämän hetken puhutuimmista molekyyleistä.

D-vitamiinin imeytyminen on yksilöllistä ja biologinen hyötyosuus riippuu useasta asiasta. Imeytymiseen vaikuttaa muun muassa suoliston kunto sekä pitkäaikainen ja sen hetkinen ravitsemus. Biologinen hyötyosuus tarkoittaa taas sitä kuinka paljon valmisteesta päätyy soluun saakka aiheuttaen jonkin toiminnallisen vasteen. Biologiseen hyötyosuuteen vaikuttavat muun muassa vitamiinivalmisteen muoto ja ihmisen geenit. D-vitamiinillakin on veressä oma kuljetusproteiininsa, gc-globuliini, jota geenit säätelevät ja jonka määrästä D-vitamiinin soluun pääseminen on osittain kiinni.
mm. Suomessa 40. leveysasteen pohjoispuolella, jossa on pitkä talvikausi väestö potee D-vitamiinin puutetta kohdusta hautaan, joka vaikuttaa haitallisesti terveyteen. D-vitamiinin puute ei rajoitu vain pohjoisiin leveysasteisiin vaan on maailmanlaajuinen ongelma. Etelässä syynä ei ole auringonvalon puute vaan ratkaisevia ovat yksilöiden elämäntavat ja tottumukset.

Suomessa keskimääräinen D-vitamiinitaso talvella on alle 50 nmol/litra, jota pidetään hyvin vakavana puutostilana. Arvioidaan, että yli 95 %:lla on veriarvo alle 50 nmol/l, vaikka syö suositusten mukaan ravintoa, jossa on D-vitamiinia.

Paras D-vitamiinin lähde on auringonvalo. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista talvella. Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain huhti-toukokuun vaihteesta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3, kello 10-16 välisenä aikana vähintään kädet ja jalat paljaina 30 minuuttia päivittäin. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Talvella UVB-indeksi on nolla.

Syöthän D-vitamiinia?

Suomessa paljas iho muodostaa auringosta D-vitamiinia keskikesällä ja keskipäivällä. Talvella D-vitamiinia ei saa lainkaan auringosta. Ruuasta D-vitamiinia saa muutaman mikrogramman päivässä, riippuen mitä syö.

EFSA:n turvallinen D-vitamiinin saanti päivässä on yli 1-vuotiaalle 50 µg ja yli 10-vuotiaalle 100 µg.

Virallisia suosituksia korkeampia D-vitamiinitasoja puoltavia tutkimuksia tulee jatkuvasti, viikoittain. Suomessa ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) matalat (10 µg päivässä) D-vitamiinin saantisuositukset riittävät keskosvauvoille.
Paluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________

B12-vitamiini!

B12 on vitamiini, joka syntyy bakteereista. Sen tuottavia bakteereita esiintyy vain eläinten suolistossa sekä maaperässä. Tällä hetkellä aktiivista B12-vitamiinia on löydetty kasvikunnasta ainoastaan tuoreesta nori-merilevästä. Suomesta kyseistä herkkua saa kuitenkin vain kuivattuna, joten nykyinen saanti on mahdollista vegaanille ainoastaan purkista tai tuotteista, joihin B12-vitamiinia (sitä samaa, mitä myydään purkissa), on lisätty.Noin kohdasta 14.00 on käsittelyssä kobalamiinit.

https://youtu.be/gtzpFB-62LY

B12-vitamiini opas:

http://www.biomed.fi/wp-content/uploads/2018/03/biomed-B12-opas.pdf
Miksi B12-vitamiinin puutostila on yleinen?


Puutteellinen ruokavalio tai B12-vitamiinin imeytyminen on heikentynyt. Mitä vanhempi olet sitä todennäköisemmin sinulla on puutos B12-vitamiinista.

Yleisin B12-vitamiinin puutoksen aiheuttaja on imeytymisongelmat.

Vanhetessa kehon mahahapon tuotanto alkaa väsähtämään, jonka takia mahahapon sisältämä suolahappo vähentyy. Suolahappo erittää B12-vitamiinin ruuasta ja jos sen tuotanto vähentyy, heikkenee myös B12-vitamiinin imeytyminen.

Lisäksi erilaisten happosalpaajien ja vatsahaavalääkkeiden käyttö johtaa alentuneeseen mahahapon tuotantoon, joka huonontaa B12-vitamiinin imeytymistä.Muita syitä B12-vitamiinin puutokselle:


Puutteellinen ruokavalio: vegaanit, liiallinen alkoholin käyttö, liiallinen kahvin juonti, yksipuolinen ruokavalio.

Vatsan ja suoliston ongelmat: pernisioosi anemia, helicobacter pylori tartunta, lapamato, crohnin tauti, atrofinen gastriitti.

Folaatin puute: keliakia, alkoholismi, raskaus (suurentunut tarve), lääkkeet, yksipuolinen ruokavalio.B12-vitamiini (kobalamiini) on tärkeä nopeasti uusiutuvien solujen, kuten veren valko- ja punasolujen muodostuksessa sekä hermosolujen toiminnassa. Molekyylitasolla sitä tarvitaan homokysteiinin metylaatiossa metioniiniksi sekä haaraketjuisten aminohappojen kataboliassa. Puutos aiheuttaa mm. megaloblastista anemiaa, jota kutsutaan myös pernisioosiksi anemiaksi sekä muistiongelmia ja muita kognitiivisia, älyllisiä ongelmia. Muistiongelmien lisäksi puutos aiheuttaa muun muassa ääreishermoston vaurioita, aloitekyvyttömyyttä ja masennusta. Puutoksen eräs alkuoire voi olla kihelmöinti ja tunnottomuus ääreishermostossa kuten sormenpäissä. Pidempiaikainen B12-vitamiinin puutos johtaa peruuttamattomiin vaurioihin elimistössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan B12-vitamiinia tulisi saada 2  µg/vrk. Sekaravinnon syöjä saa B12-vitamiinia eläinperäisestä ravinnosta, kuten lihasta, kananmunasta, maitotuotteista ja kalasta. B12-vitamiini varastoituu maksaan yksilöstä riippuen 2-6 vuodeksi, joten sen päivittäinen saanti ei ole välttämätöntä.

Geriatrian ja neurologian erikoislääkäri Raimo Sulkava kertoo, että tutkimusten mukaan 12 prosentilla yli 65-vuotiaista on liian matala B12-vitamiinitaso. Sulkavan mukaan yli 55-vuotiaiden pitäisi ehdottomasti tarkistaa säännöllisesti B12-vitamiinitasonsa. Tämä mitataan verikokeella, jonka saa omasta terveyskeskuksesta. Jos arvo on normaali, pitäisi se tarkastaa 2-3 vuoden välein, sanoo Sulkava.

B12-vitamiinin puutosta aiheuttaa sen riittämätön saanti laadukkaasta ravinnosta sekä imeytymishäiriöt. Imeytymishäiriöitä aiheuttaa jotkin lääkkeet (tietyt epilepsialääkkeet ja metformiini II-tyypin diabetekseen), hapoton vatsa, närästyslääkkeiden liikakäyttö, alkoholin suurkulutus, suoliston sairaudet sekä ikääntymisestä ja/tai huonosta ruokavaliosta aiheutuva vatsan- ja suoliston imeytymishäiriöt.

B12-vitamiinia saa ravintolisänä yksinään tai yhdessä muiden B-vitamiinien kanssa, joita myydään isojen citymarkettien luontaistuotehyllyissä, apteekeista (apteekissa kaikki ravintolisät ovat erittäin kalliita) sekä luontaistuotekaupoista. Lisäksi sitä voidaan antaa pistoksina terveyskeskuksissa ja yksityisillä lääkäriasemilla.B12-vitamiini esiintyy ravintolisissä yleensä syanokobalamiinin muodossa johtuen yhdisteen pysyvyydestä. Syanidi on peräisin ravintolisän valmistuksessa tehdystä aktiivihiilipuhdistuksesta. Yhdiste metabolisoituu kehossa jättäen jälkeensä pienen määrän syanidia. Ravintolisissä käytetään yleensä joko syanokobalamiinia tai metyylikobalamiinia. Näistä metyylikobalamiini on suositeltavin muoto, koska sitä käyttämällä saavutetaan korkeammat B12-vitamiinitasot ja ne myös pysyvät korkeammalla pidempään.
"Cyanocobalamin is a cheap, synthetic chemical made in a laboratory. It's virtually impossible for you to find this form in nature. Low-end vitamin manufacturers use it because it can be bought in bulk and added to products with claims that they "contain vitamin B-12!" What they don't tell you is that the vitamin is bound to a toxic, poisonous cyanide molecule that must then be removed from your body by your liver. Cyanocobalamin is also up to 100 times cheaper than the higher quality methylcobalamin which we'll talk about below."

http://www.naturalnews.com/032766_cyanocobalamin_vitamin_B-12.html
B12-vitamiinin muodoista metyylikobalamiini toimii varmimmin ja on valmiiksi hyödynnettävässä muodossa.
B12-vitamiinin puutostila

http://cfs.gehennom.org/?b12jafolaatti
Diagnosing and Treating Vitamin B12 Deficiency

https://www.youtube.com/watch?v=BvEizypoyO0
Krooninen B12-vitamiinin puutos diagnosoidaan valitettavan usein virheellisesti masennukseksi.

B12-vitamiinin puutosoireita ovat mm. väsymys, uupumus, lihasheikkous ja muistihäiriöt. Vakava puutos voi johtaa hermostovaurioihin, masennukseen, ahdistuneisuuteen ja jopa koordinaation, tasapainon ja puheentuoton häiriöihin.

https://www.sciencealert.com/a-chronic-form-of-b12-deficiency-can-be-dangerous-and-is-often-misdiagnosedMuut B-vitamiinit

B-vitamiinien ryhmään kuuluu 8 varsinaista vitamiinia ja 5 sen kaltaista yhdistettä. Tärkeintä on varmistaa B-vitamiinien saanti laadukkaasta ruuasta tai ravintolisästä.

B1-vitamiini eli tiamiinia tarvitaan muun muassa ruoan energiaksi muuntamisessa. Tämän B-vitamiinin puute saattaa aiheuttaa muun muassa väsymystä, ärtyneisyyttä, hermosärkyä tai kävelyhäiriöitä. Pitkäaikainen puute aiheuttaa niin sanottua beriberitautia, joka johtaa sydämen toimintahäiriöön ja lopulta kuolemaan. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 1,4 mg.

B2-vitamiini eli riboflaviinia tarvitaan esimerkiksi aineenvaihdunnassa. Erityisen tärkeä tämä on ihon, kynsien ja hiusten terveydelle. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 1,6 mg.

B3-vitamiini eli niasiini on tärkeä solujen aineenvaihdunnalle. Tämän B-vitamiinin puutos voi esimerkiksi hidastaa aineenvaihduntaa. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 18 mg.

B5-vitamiini eli pantoteenihappo vaikuttaa pääasiassa energia-aineenvaihduntaan ja myös ihoon. Kyseisen B-vitamiinin puutoksen ei ole todettu aiheuttavan suurempia oireita. Kokeissa on esiintynyt lähinnä, käsien ja jalkojen puutumista, väsymystä, pahoinvointia, unihäiriöitä yms. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 6 mg.

B6-vitamiini eli pyridoksiini toimii antioksidanttina. Se osallistuu suurimmaksi osaksi esimerkiksi valkuaisaineiden aineenvaihduntaan ja hermovälittäjäaineiden tuotantoon. Tämän B-vitamiinin puutosoireet ovat muun muassa väsymys, erilaiset iho-oireet ja hermosto-oireet kuten ärtyneisyys ja masentuneisuus ja pahoinvointi. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 1,6 mg.

B7-vitamiini eli biotiini (tunnetaan myös nimellä H-vitamiini) osallistuu rasvojen ja hiilihydraattien aineenvaihduntaan eli niin sanottuun metaboliaan. Kyseisen B-vitamiinin puutosta ei varsinaisesti ole havaittu kuin kokeellisissa olosuhteissa. Oireisiin liittyi muun muassa ihomuutoksia ja lihaskipuja sekä pahoinvointia. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 100  µg.

B9 eli folaatti on välttämätön esimerkiksi punasolujen muodostukselle. Tämän B-vitamiinin puutosoireisiin luetaan esimerkiksi väsymys, huimaus, voimattomuuden tunne sekä ruokahaluttomuus. Lisäksi puutos saattaa aiheuttaa häiriöitä limakalvoilla johtaen suu- ja kielitulehdukseen, ruokatorven tulehdukseen ja ripuliin. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 300  µg.

B12-vitamiini eli kobalamiini on erityisen tärkeää veren puna- ja valkosolujen muodostuksessa sekä hermosolujen toiminnassa. Kyseisen B-vitamiinin puutos saattaa aiheuttaa muun muassa anemiaa. B12-vitamiinin puutosoireisiin voi liittyä myös hermoston oireita ja erilaisia limakalvomuutoksia. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 2  µg.Mistä löydät B:t parhaiten?

B1 eli tiamiini: palkokasvit, manteli, pähkinät, siemenet, liha, sisäelimet, oluthiiva

B2 eli riboflaviini: maitotuotteet, sisäelimet, liha, kananmuna, pavut, manteli, pähkinät, siemenet, oluthiiva

B3 eli niasiini: liha, maitotuotteet, kananmuna, manteli, pähkinät, siemenet, sienet, palkokasvit, oluthiiva

B5 eli pantoteenihappo: liha, kala, vihannekset, kasvikset, oluthiiva

B6 eli pyridoksiini: liha, sisäelimet, kananmuna, maitotuotteet, kala, kasvikset, vihannekset, oluthiiva

B7 eli biotiini: maksa, liha, kala, kananmuna, soijapavut

B9 eli folaatti: kasvikset, vihannekset, hedelmät, marjat, maksa, munuainen, kananmuna (kuumennus tuhoaa tämän vitamiinin kasviksista)

B12 eli kobalamiini: vain eläinperäiset tuotteet kuten liha, kala, kananmuna, sisäelimet ja maitotuotteetPaluu tämän sivun alkuun
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Ravintoainepuutokset ja alzheimer!2014  DHA on toinen kalan pääasiallisista pitkäketjuisista omega-3-rasvahapoista.

Japanilaisen 10 vuotta pitkän seurantatutkimuksen mukaan veren korkeampi DHA-pitoisuus yhdistyy vähäisempään kognitiivisten toimintojen heikkenemisen riskiin. Se siis viittaa siihen, että DHA auttaa ylläpitämään hyvää aivotoimintaa ja voi ehkäistä dementiaa. Toisella kalan pitkäketjuisista rasvahapoista, EPA:lla, ei ollut vastaavaa suojelevaa vaikutusta.

DHA:n keskisaanti oli tutkittavilla lähes 600 mg päivässä, mikä merkitsee sitä, että jos haluaisi päästä samaan saantiin, rasvaista kalaa pitäisi syödä lähes joka päivä. Useimmille kätevämpi vaihtoehto on käyttää kalaöljylisää kalansyönnin lisänä. Jos käyttää kalaöljyjä, kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, että valmiste sisältää myös DHA:ta eikä vain EPA:a.

http://www.nature.com/ejcn/journal/v68/n4/full/ejcn2013264a.html

LÄHDE: https://www.facebook.com/suomenterveysravinto
2014  "Uudessa tutkimuksessa osoitetaan, että Alzheimerpotilas voi hyötyä huomattavan paljon sairauden syntyä estävästä ja kulkua jarruttavasta ravitsemusterapiasta. Tämä kauhea sairaus pysyy kurissa vitamiineilla ja rasvahapoilla (DHA)."

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900714003396
2015  Ttutkimuksen mukaan kalaöljyt yhdessä antioksidanttien kanssa auttavat aivan alkuvaiheessa olevassa Alzheimerin taudissa. Tällaisen lisän käyttö vähensi potilailla beeta-amyloidiproteiinia. Myös tulehdus hermokudoksissa väheni kalaöljy-antioksidanttihoidon seurauksena.

Lääkäri ja tutkimusprofessori Milan Fiala sanoi tutkimuksen viittaavan siihen, että liikunnallisten ja älyllisten harjoitusten lisäksi myös ravitsemus on tärkeää, jotta kognitiivisen tason heikentymistä edelleen voidaan vähentää.

FASEB-tiedelehden päätoimittaja, lääkäri Gerald Weissmann puolestaan totesi: "Olemme tienneet jo pitkään, että omega-3-rasvahapot ja jotkin antioksidantit voivat olla hyödyllisiä ihmisille monissa terveysongelmissa ja suojaavia terveille ihmisille. Nyt tiedämme, että näiden ravintolisien vaikutukset voivat ulottua myös Alzheimerin tautiin."

Tutkimuksessa käytetty kalaöljylisä oli suuriannoksinen, ja siitä saatiin 1000 mg EPA:a ja 1000 mg DHA:ta. Antioksidantit koostuivat granaattiomenan ja marja-aronian luontaisista antioksidanteista sekä resveratrolista, joka on punaviinin sisältämä ainesosa. Lisäksi tutkittavat saivat nestemäisen ravintolisän mukana myös mm. 10  µg D3-vitamiinia sekä heraproteiinia.

https://www.facebook.com/suomenterveysravinto/posts/673219736155600
2016 Koostetutkimuksen mukaan kalan toisen pääasiallisen omega-3-rasvahapon, DHA:n, saanti on yhteydessä pienempään dementian ja Alzheimerin taudin riskiin. Lisäksi monityydyttymättömien (PUFA) rasvojen saanti on yhteydessä vähäisempään aivotoimintojen heikkenemisen riskiin.

Tutkimuksessa Alzheimerin taudin riski oli pienin niillä ihmisillä, jotka olivat syöneet kalaa viikon aikana runsaimmin eli viisi annosta viikossa mutta myös vähäisempi määrä kalaa vähensi riskiä.
Kommentti: Kalaa on terveellistä syödä monta kertaa viikossa varsinkin, jos valitaan vähän elohopeaa sisältäviä kalalajeja – esimerkiksi lohta, kirjolohta, sardiineja, pikkumakrillia ja muikkua. Nämä kalat sisältävät runsaasti aivoille ja sydämelle terveellisiä omega-3-rasvahappoja EPA:a ja DHA:ta.

Elohopean välttämiseksi kannattaa välttää varsinkin vähärasvaisia petokaloja, kuten haukea, ahventa ja miekkakalaa. Myös tonnikala on aika huono kalavalinta, koska purkkitonnikalassa on kohtalaisen paljon elohopeaa ja se on lähes rasvaton.

Kalan paistamista pannulla on hyvä välttää, koska kalan rasvat kestävät heikosti korkeita lämpötiloja. On terveellisempää laittaa kalakeittoa, paistaa kala foliossa uunissa tai syödä sushia.

https://www.facebook.com/suomenterveysravinto/posts/752222848255288
Sokerin tiedetään muun muassa lihottavan, reikiinnyttävän hampaita ja olevan yhteydessä diabetekseen, mutta nyt Britanniassa on saatu näyttöä molekyylitason yhteydestä verensokerin ja sellaisen entsyymin kanssa, joka vaikuttaa merkittävästi Alzheimerin taudin kehittymiseen.

http://m.kauppalehti.fi/uutiset/uusi-naula-sokerin-arkkuun-voi-pahentaa-alzheimeria/akwfvQV2
Alzheimerista uutta tietoa: Runsas kalsiumpitoisuus aivosoluissa sekä suolistotulehdus lietsovat tautia.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/tiede/alzheimerista-uutta-tietoa-runsas-kalsiumpitoisuus-aivosoluissa-seka-suolistotulehdus-lietsovat-tautia/
Keski-iän insuliiniresistenssi altistaa Alzheimerin taudin amyloidikertymälle

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29476033
DHA (Dokosaheksaeenihappo), on pitkäketjuinen Omega-3-rasvahappo, joka on elimistölle välttämätön. DHA:a saa rasvaisesta kalasta tai siitä valmistetusta kalaöljystä sekä mikro- ja/tai merilevävalmisteesta.

EPA (Eikosapentaeenihappo), on pitkäketjuinen Omega-3-rasvahappo, joka on elimistölle välttämätön. EPA:a saa rasvaisesta kalasta tai siitä valmistetusta kalaöljystä sekä mikro- ja/tai merilevävalmisteesta.Pohjoismaiset terveysviranomaiset suosittelevat aikuisille Omega-3 rasvahappoja 1-2 grammaa päivässä eli esim. villiä lohta n. 150 grammaa päivässä. Eli käytännössä kaikkein tulisi syödä kalan Omega-3 rasvahappoja ravintolisänä purkista. Raskauden aikana Omega-3 rasvahappojen tarve jopa tuplaantuu. Omega-3 rasvahapoilla on tärkeä rooli mm. aivotoimintojen säätelyssä, tulehdusten ehkäisemisessä ja immuunijärjestelmässä. Verikokeiden perusteella useiden suomalaisten Omega-6 ja Omega-3 rasvahappojen suhde on 20:1, siis voimakkaasti tulehdusta lisäävä. Optimaalinen olisi 2:1.Kalan Omega-3 rasvahapot ovat välttämättömiä keskushermostolle, aivoille, kokonaisterveydelle ja hyvinvoinnin edistämiselle. Ne vaikuttavat sydämen, ihon, verisuonien, aivojen, kudosten, elinten, rauhasten – itse asiassa, jokaisen solun toimintaan. Ne ovat mm. osa solukalvon rakennetta ja pitävät solukalvon joustavana ja estävät haitallisia aineita pääsemästä solun sisään. Solukalvon toimiessaan normaalisti solu laskee ulos “kuona-aineet” ja pitää sisällään tarvittavan määrän nestettä sekä ravintoaineita toimiakseen hyvin. Mikäli solukalvo ei toimi optimaalisesti se estää soluja kommunikoimasta keskenään. Tämä altistaa sairauksille, hidastuneelle paranemiselle, tulehduksille ja vaikuttaa jopa geenien toimintaan.Kalan Omega-3 rasvahappoja (EPA ja DHA) pidetään tutkimusten mukaan kiistattomasti terveyttä edistävänä. PubMed - tietokannassa löytyy tällä hetkellä yli 20 000 tutkimusta ko. aiheesta.Mitä kalaöljyn sisältämiin EPA ja DHA rasvahappoihin tulee, niille löytyy pitkä lista EFSA:n hyväksymiä terveysväittämiä, sydänterveydestä aivojen hyvinvointiin - löytyvät helposti luettavissa mm. tästä. Samat tiedot löytyvät tarvittaessa myös EFSA:n omilta sivuilta ja virallisemmista listoista, jos joku ei luota linkin sisältöön.

https://www.nutraceuticalbusinessreview.com/news/article_page/EPADHA_omega3_health_claims_update/114104
Kalan Omega-3-rasvahapot vähentävät kuolleisuutta enemmän kuin statiinit!

http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/486503
"Alpha Omega Trialissa pieniannoksinen kalaöljy (yhteensä 400 mg EPA:a ja DHA:ta) ja 2 grammaa alfalinoleenihappoa PUOLITTI sydäntapausten määrän niillä sydänpotilailla, jotka EIVÄT käyttäneet statiinilääkitystä (HR 0.46). Statiinilääkitystä käyttäneillä omega-3-rasvoista EI ollut hyötyä tässä tutkimuksessa. Se herättääkin kysymyksen, tulisiko sydänpotilaiden käyttää mieluummin kalaöljyjä ja alfalinoleenihappoa kuin statiineja. Kiinnostavaa tuloksissa on myös se, että pieniannoksinen kalaöljy ei auttanut yksin, eikä myöskään alfalinoleenihappo, vaan tarvittiin molempia."

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22301766
"Tutkimusten mukaan juuri EPA ja DHA ovat merkityksellisimpiä omega3-rasvahappoja terveydellemme. Kalaöljystä saatavat EPA ja DHA parantavat mm. hedelmällisyyttä, edesauttavat sikiön, sekä kasvavien lasten aivojen ja silmien normaalia kehitystä, ylläpitävät parempaa keskittymis- ja oppimiskykyä niin lapsilla kuin aikuisillakin, alentavat riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, alentavat korkeaa verenpainetta, ehkäisevät rytmihäiriöitä, ennaltaehkäisevät astmaa ja allergioita, sekä lievittävät niiden oireita, helpottavat reumaattisen niveltulehduksen oireita. EPA ja DHA vähentävät kroonista tulehdusprosessia elimistössä, jolloin niillä on ennaltaehkäisevä vaikutus kaikkiin kroonisiin tulehdussairauksiin.

Omega3-rasvahappojen päivittäisen saannin turvaamiseksi meidän tulisi nauttia esim. rasvaista lohta (ei rehulla kasvatettua, vaan luonnossa kasvanutta) 150g päivässä. Useimmille se on mahdotonta. Niinpä helpoin ja turvallisin tapa turvata päivittäinen omega3-rasvahappojen saanti on nauttia rasvaisen kalansyönnin lisäksi kalaöljyä."

http://www.amplia.fi/?x103997=143629
Tähän saakka yleinen käsitys on ollut, että kalaöljyt lisäisivät verenvuotoriskiä. Uuden tieteellisen katsausartikkelin mukaan ei ole kuitenkaan näyttöä siitä, että näin olisi. Sen mukaan kalaöljyillä on veritulppia vähentävää vaikutusta mutta ne eivät kuitenkaan lisää verenvuotojen riskiä. Kalaöljyt päinvastoin usein parantavat hoitotulosta.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24472372
Kalan Omega-3-rasvahapoilla on paljon hyödyllistä vaikutusta aivotoimintaan sikiöstä vaariin. Uudessa kontrolloidussa tutkimuksessa selvitettiin sitä, voiko omega-3-rasvahappolisä vähentää epäsosiaalista käytöstä 8-16-vuotiailla lapsilla ja nuorilla.

Kuusi kuukautta kestäneessä ja kaksoissokkoutetussa tutkimuksessa havaittiin, että omega-3-rasvahapot vähensivät vanhempien arvion mukaan lasten ja nuorten epäsosiaalista ja aggressiivista käytöstä 42 prosentilla ja masennusta 68 prosentilla kuusi kuukautta hoitojakson jälkeen arvioituna. Mikä mielenkiintoista, myös omega-3-rasvahappoja saaneiden lasten ja nuorten vanhempien epäsosiaalinen käytös parani, mikä selittynee sillä, että vanhempien stressi väheni lasten käyttäytymisen helpotuttua.

Tutkimuksessa käytetty omega-3-rasvahappolisä sisälsi pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja yhteensä 600 milligrammaa ja lisäksi 400 milligrammaa alfalinoleenihappoa.

https://www.facebook.com/suomenterveysravinto/posts/512743025536606
Kalaöljy ja sen omega-3 ovat nyt suuren kiinnostuksen kohteena myös koululääketieteessä. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot lisättiin keväällä 2009 Suomessa ja muualla EU:ssa veren rasvahäiriöiden (dyslipidemioiden) Käypä hoito -suosituksiin, joiden mukaan lääkäreiden tulee hoitaa potilaitaan. Tutkimusten mukaan kalaöljyn (mutta ei kasviöljyn) omega-3:t pitävät yllä ja parantavat kuntoa, sydän- ja verisuoniterveyttä, aivotoimintoja, mielialaa ja ehkäisevät reumatauteja, astmaa, masennusta ja jopa syöpää. Onko enää mitään, mihin omega-3:t eivät kykenisi?

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=190
Uuden kontrolloidun tutkimuksen mukaan kalaöljyt vähentävät tulehdusta ja suojaavat sydämen toimintaa potilailla, jotka ovat äskettäin selvinneet sydänkohtauksesta. Tutkittavat käyttivät suuriannoksista kalaöljylisää kuuden kuukauden ajan sydänkohtauksen jälkeen. Kalaöljyä käyttäneiden sydämen toiminta parani lumevalmisteeseen verrattuna. Lisäksi kalaöljyä käyttäneillä havaittiin vähemmän fibroosia eli sydänkudoksen arpeutumista.

https://www.facebook.com/suomenterveysravinto/posts/610992232378351
2019 Japanilaistutkimuksessa on selvitetty kalansyönnin yhteyttä dementian riskiin iäkkäillä japanilaisilla. Japanilaisillehan on yleistä, että kalaa syödään paljon.

Nyt tällaisessa kalaa paljon syövässä väestössä havaittiin, että runsaimmin kalaa syövillä oli pienin dementian riski. Eniten kalaa syövään neljännekseen kuuluvilla oli 16 prosenttia pienempi dementiaan sairastumisen riski verrattuna vähiten kalaa syövään neljännekseen.

Hyöty oletettavasti johtuu kalan sisältämästä DHA:sta, joka on omega-3-rasvahappo. EU:n hyväksymän kapulakielisen terveysväitteen mukaan "DHA osallistuu normaalin aivotoiminnan ylläpitämiseen."

Eräässä aiemmassa tutkimuksessa havaittiin, että kalan syöminen viisi kertaa viikossa oli yhteydessä pienempään Alzheimerin taudin riskiin kuin sen syöminen kaksi kertaa tai harvemmin viikossa.

https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/fish-consumption-and-risk-of-incident-dementia-in-elderly-japanese-the-ohsaki-cohort-2006-study/185715D25CFEAD4FD78C434E226DB7F9

Paluu tämän sivun alkuun
_________________________________________________________________________________________________________________________________


Souvenaid (älä osta) !


Souvenaid on kliininen ravintovalmiste varhaisen Alzheimerin taudin ruokavaliohoitoon. Sitä on käytettävä terveydenhuoltohenkilöstön ohjauksessa. On suositeltavaa käyttää Souvenaidia yksi pullo joka päivä. Valmiste maksaa 3-4 € / pullo eli kuukausihinnaksi tulee lähes 120 €.Ainesosat:
Vesi, maltodekstriini (sokeria), sokeri, kalaöljy, lehmänmaitoproteiini, uridiini 5 -monofosfaatti, dinatriumsuola, koliinikloridi, happamuudensäätöaine (sitruunahappo), stabilointiaineet (mikrokiteinen selluloosa, natriumkarboksimetyyliselluloosa), aromi, kaliumsitraatti, soijalesitiini, kalsiumhydroksidi, natrium-L -askorbaatti, väri E 150c, DL-a-tokoferyyliasetaatti, magnesiumhydroksidi, kaliumhydroksidi, natriumkloidi, natriumseleniitti, ferrolaktaatti, natriumsitraatti, pteroyylimonoglutamiinihappo, syanokobalamiini, sinkkisulfaatti, retinyyliasetaatti, nikotiiniamidi, pyridoksiinihydrokloridi, kupariglukonaatti, mangaanisulfaatti, kromikloridi, kalsium D-pantotenaatti, D-biotiini, kolekalsiferoli, tiamiinihydrokloridi, natriummolybdaatti, riboflaviini, fytomenadioni, kaliumjodidi.Tuotteen ravintosisältö:

EPA    300mg
DHA   1200mg
Fosfolipidit  106mg
Koliini   400mg
UMP (uridiinimonofosfaatti)  625mg
E-vitamiini     40mg
C-vitamiini    80mg
Seleeni      60 µg
B12-vitamiini    3 µg
B6-vitamiini     1mg
Foolihappo    400 µgKalan Omega 3 rasvahappoja (DHA ja EPA). Suomalaisen ravitsemussuosituksen (VRN) mukaan kalan Omega-3 rasvahappoja tulisi saada 1-2 grammaa päivässä eli esim. villiä lohta n. 150 grammaa päivässä. Eli käytännössä kaikkein tulisi syödä laadukkaita kalan Omega-3 rasvahappoja ravintolisänä purkista.Fosfolipidit = Fosfolipidit ovat rasva-aineita, joita on kasveissa, kaloissa ja äyriäisissä. Fosfolipidi muodostuu glyserolimolekyylistä, kahdesta rasvahaposta ja yhdestä fosfaattiryhmästä. Fosfolipideissä on sekä vesiliukoinen että rasvaliukoinen pää. Fosfolipidien vesiliukoisen pään rasvahapot ovat eri rasvahappoja kuin rasvaliukoisen pään rasvahapot.Koliini = Koliini on ravintoaine, jolle ei ole päivittäistä saantisuositusta Suomessa. Hyviä koliinin lähteitä ovat kananmuna, naudan maksa, maitorasva, naudanliha , kala ja broileri. Kaikki luonnon rasvat sisältävät koliinia jonkin verran fosfatidyylikoliinin muodossa. Elimistössä koliinin tehtävät liittyvät mm. rasvan ja kolesterolin aineenvaihduntaan sekä toimimiseen solukalvojen rakenteissa ja solujen välisessä viestinnässä. Sillä on verenpainetta alentava vaikutus. Koliinin fosforihappojohdannaisia, fosfatideja esiintyy hermoissa ja aivokudoksessa.

Yhdysvaltain kansallisen lääketieteellisen akatemian (Institute of Medicine) määrittelemien saantisuositusten mukaan naiset tarvitsevat koliinia päivittäin vähintään 425 milligrammaa ja miehet vähintään 550 milligrammaa. Euroopan elintarviketurvallisuusviraston suositukset vuodelta 2016 ovat samankaltaiset.

Raskaana olevien ja imettävien naisten saantisuositukset ovat lisäksi hieman suuremmat, sillä koliinin merkitys sikiön kehitykselle on kriittinen. Ravintoaine osallistuu esimerkiksi sikiön aivojen ja selkärangan rakentamiseen raskauden aikana.

Aivojen toiminnan ohella koliini edistää myös hyvää ruoansulatusta, ja sen puutostilalla on lisäksi löydetty tutkimuksissa yhteys esimerkiksi maksa- ja hermosairauksiin.

UridiinimonofosfaattiE-vitamiini
E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka koostuu yhdisteistä. Kahdeksan tärkeintä yhdistettä, jotka muodostavat E-vitamiiniperheen, voidaan jakaa kahteen ryhmään: tokoferolit ja tokotrienolit. Kummassakin on alfa-, beta-, gamma- ja delta-aineosat. Alfatokoferoli löydettiin ensimmäisenä ja päällysmerkinnöissä ilmoitettu teho ilmoittaa ainoastaan tämän osan määrän. Suomessa E-vitamiinin virallinen päivän saantisuositus aikuiselle on 10 mg.

Miten tunnistaa synteettinen E -vitamiini?
Luonnollinen E-vitamiini on erittäin kallis raaka-aine, ja siksi sen keinotekoisten versioiden valmistus ja käyttö on aina ollut monille yrityksille varsin kannattavaa. Tämän vuoksi markkinoilla on useita tuotteita, jotka ovat joko 100-prosenttisesti synteettisiä tai synteettisten ja luonnollisten aineiden sekoituksia. Mikäli tuotteessa on oikea tuoteseloste on varsin helppoa päätellä, onko tuote luonnollinen vai synteettinen. Kaikki luonnollinen E-vitamiini ilmoitetaan d-alfatokoferolina. Synteettinen E-vitamiini tulee ilmoittaa tuoteselosteessa dl-alfatokoferolina. Täten ”d” merkitsee luonnollista ja ”dl” synteettistä E-vitamiinia.


Suomalais-ruotsalaisessa tutkimuksessa saatiin selvää näyttöä siitä, että E-vitamiiniperheen kahdeksan erilaista muotoa voivat suojata Alzheimerin taudilta.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24113154
http://www.uef.fi/fi/uef/-/useat-e-vitamiinin-muodot-suojaavat-muistihairioilta


Hyviä lähteitä ovat: kylmäpuristetut (luomu) kasviöljyt, pähkinät, avokado, siemenet, manteli, tumman vihreät kasvikset ja kananmuna.


Uutta tietoa E-vitamiinista!
E_vitamiini.pdfC-vitamiini
Uusimpien tutkimusten mukaan vähimmäistarve päivässä on 400 mg.
ravinteet.htm#muutamaSeleeni
Suomessa seleenin virallinen päivän saantisuositus aikuiselle on 50-60  µg. Seleenistä on puutetta. Mutta parapähkinässä sitä on todella paljon, joten 2 parapähkinää päivässä riittää. Myös kananmunissa on seleeniä.

Seleeni on merkittävä syöpää torjuva ja jopa syöpäsoluja tuhoava antioksidantti. Ilman riittävää seleenimäärää solun DNA altistuu jakuatumishäiriölle.
Seleeni.pdfB-vitamiinit
B-vitamiinien ryhmään kuuluu 8 varsinaista vitamiinia ja 5 sen kaltaista yhdistettä. Tärkeintä on varmistaa B-vitamiinien saanti laadukkaasta ruuasta tai ravintolisästä.

B1 eli tiamiinia tarvitaan muun muassa ruoan energiaksi muuntamisessa. Tämän B-vitamiinin puute saattaa aiheuttaa muun muassa väsymystä, ärtyneisyyttä, hermosärkyä tai kävelyhäiriöitä. Pitkäaikainen puute aiheuttaa niin sanottua beriberitautia, joka johtaa sydämen toimintahäiriöön ja lopulta kuolemaan. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 1,4 mg.

B2 eli riboflaviinia tarvitaan esimerkiksi aineenvaihdunnassa. Erityisen tärkeä tämä on ihon, kynsien ja hiusten terveydelle. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 1,6 mg.

B3 eli niasiini on tärkeä solujen aineenvaihdunnalle. Tämän B-vitamiinin puutos voi esimerkiksi hidastaa aineenvaihduntaa. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 18 mg.

B5 eli pantoteenihappo vaikuttaa pääasiassa energia-aineenvaihduntaan ja myös ihoon. Kyseisen B-vitamiinin puutoksen ei ole todettu aiheuttavan suurempia oireita. Kokeissa on esiintynyt lähinnä, käsien ja jalkojen puutumista, väsymystä, pahoinvointia, unihäiriöitä yms. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 6 mg.

B6 eli pyridoksiini toimii antioksidanttina. Se osallistuu suurimmaksi osaksi esimerkiksi valkuaisaineiden aineenvaihduntaan ja hermovälittäjäaineiden tuotantoon. Tämän B-vitamiinin puutosoireet ovat muun muassa väsymys, erilaiset iho-oireet ja hermosto-oireet kuten ärtyneisyys ja masentuneisuus ja pahoinvointi. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 1,6 mg.

B7 eli biotiini (tunnetaan myös nimellä H-vitamiini) osallistuu rasvojen ja hiilihydraattien aineenvaihduntaan eli niin sanottuun metaboliaan. Kyseisen B-vitamiinin puutosta ei varsinaisesti ole havaittu kuin kokeellisissa olosuhteissa. Oireisiin liittyi muun muassa ihomuutoksia ja lihaskipuja sekä pahoinvointia. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 100  µg.

B9 eli foolihappo (tunnetaan myös nimellä M-vitamiini) on välttämätön esimerkiksi punasolujen muodostukselle. Tämän B-vitamiinin puutosoireisiin luetaan esimerkiksi väsymys, huimaus, voimattomuuden tunne sekä ruokahaluttomuus. Lisäksi puutos saattaa aiheuttaa häiriöitä limakalvoilla johtaen suu- ja kielitulehdukseen, ruokatorven tulehdukseen ja ripuliin. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 300  µg.

B12 eli kobalamiini on erityisen tärkeää veren puna- ja valkosolujen muodostuksessa sekä hermosolujen toiminnassa. Kyseisen B-vitamiinin puutos saattaa aiheuttaa muun muassa anemiaa. B12-vitamiinin puutosoireisiin voi liittyä myös hermoston oireita ja erilaisia limakalvomuutoksia. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 2  µg.Mistä löydät B:t parhaiten?

B1 eli tiamiini: palkokasvit, manteli, pähkinät, siemenet, liha, sisäelimet, oluthiiva

B2 eli riboflaviini: maitotuotteet, sisäelimet, liha, kananmuna, pavut, manteli, pähkinät, siemenet, oluthiiva

B3 eli niasiini: liha, maitotuotteet, kananmuna, manteli, pähkinät, siemenet, sienet, palkokasvit, oluthiiva

B5 eli pantoteenihappo: liha, kala, vihannekset, kasvikset, oluthiiva

B6 eli pyridoksiini: liha, sisäelimet, kananmuna, maitotuotteet, kala, kasvikset, vihannekset, oluthiiva

B7 eli biotiini: maksa, liha, kala, kananmuna, soijapavut

B9 eli foolihappo: kasvikset, vihannekset, hedelmät, marjat (kuumennus tuohaa tämän vitamiinin)

B12 eli kobalamiini: vain eläinperäiset tuotteet kuten liha, kala ja maitotuotteetD-vitamiinia kyseisessä valmisteessa ei ole ????

Aivoissa on kaikkialla D-vitamiinireseptoreita.

Kyseisessä tuotteessa on ihan normaaleja monipuolisesta ruuasta saatavia ravintoaineita ja saahan niitä ravintolisänä purkistakin hintaan alle 10 eurolla kuukaudessa. Eli todella rahastuksen makua. Mutta mitään uuttahan tämä ei lääkebisneksessä ole.
Paluu tämän sivun alkuun
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Statiinit ja muistisairaudet!

Kolesterolilääkkeet katkaisevat D-vitamiinin synteesin maksassa.Statiinien on todettu lisäävän verisuonten kalkkeutumista sekä altistavan tyypin 2 diabetekselle. FDA varoitti jo vuonna 2012 statiinien haittavaikutuksista ihmisten kognitiivisiin toimintoihin. Lääkkeen todettiin aiheuttavan muun muassa muistin menetystä ja sekavuutta.

Ennen statiinilääkityksen määräämistä pitää tiedostaa, että statiini aiheuttaa myös harmaakaihia. Silmäterän kalvot tarvitsevat korkean kolesterolipitoisuuden, jotta eivät sameutuisi. Kun statiini alentaa kolesterolitasoa, silmäterän kalvon läpinäkyvyys alkaa heiketä ja harmaakaihi kehittyä. Matalan kolesterolitason vaikutus harmaakaihin normaalia nopeampaan syntymiseen on todettu sekä eläinkokeissa että ihmistutkimuksissa.

Lihaskipujen lisäksi kolesterolilääkitys vaikuttaa aivotoimintaan – Aivojen magneettikuvaus paljasti merkittävän eron aivotoiminnassa ennen statiinien käyttöä ja käytön aikana.

Tanskalaistutkimus kertoo statiinin aiheuttamista hermostosairauksista. Sen mukaan statiinia korkeintaan kaksi vuotta käyttäneillä oli 14-kertainen riski saada ääreishermostosairaus verrattuna niihin, jotka eivät käytä statiinia. Kun statiinin käyttö oli jatkunut yli kaksi vuotta, riski nousi 26-kertaiseksi.   Lähde: Statiinin uhrit, Atar, 2013

"STATIINIEN VAIKUTUSAIKAKAUDELLA kuolemat sydänlihassairauksiin, verenpainehäiriöihin sekä aorttaläppäsairauksiin ovat lisääntyneet rajusti. Ei liene vaikeaa arvata, mikä aiheutti tämän. Alla olevan linkin takaa löytyy Tilastokeskuksen rekisterien korutonta numerotietoa erityisesti vuoden 1998 jälkeiseltä ajalta."

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxsZWlub3V0cmlhaW5lbnxneDo0NTU0N2NmMGU1NTNlNDdj
Kuoleman riski vähenee melkein kaikissa ikäryhmissä (yli 5-kymppisillä), kun LDL-taso nousee ja mikä parasta, suurimmilla LDL-arvoilla riski oli pienempi kuin statiineilla hoidettuna!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3750440/table/T3/?report=objectonly
 Myös muilla lääkkeillä saattaa olla haittavaikutuksia muistin toimintaan esim. psyykenlääkkeet, kolesterolilääkkeet, masennuslääkkeet, epilepsialääkkeet ja uni- sekä nukahtamislääkkeet.


Lisääkö hormonihoito dementiaa?
Julkaistu: 10.03.2019

https://riinakatainen.fi/vaihdevuodet/lisaako-hormonihoito-dementiaa/
Epilepsialääkkeiden käyttö lisää dementiariskiä

https://www.mediuutiset.fi/uutiset/epilepsialaakkeiden-kaytto-lisaa-dementiariskia/e1763ef6-0615-4b1b-a1bb-0271f4a99a8cPaluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Ravinnon merkitys!


Paluu tämän sivun alkuun
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Ravinteet purkista vai lautaselta?


Paluu tämän sivun alkuun