Alzheimer!

Noin 200 000 suomalaista sairastaa muistisairautta, ja määrä on kasvussa.

Kaikki muistisairaudet ovat eteneviä. Yleisin on Alzheimerin tauti, jota on noin 70 prosentilla kaikista muistisairaista. Toiseksi yleisimpiä ovat aivoverenkiertosairauden aiheuttamat oireet. Lisäksi on sekamuotoinen muistisairaus, otsa-ohimolohkorappeuma, parkinsonin taudin muistisairaus, päihdedementia ja Lewyn kappale -tauti.

Elämäntapahoito on tieteellisestikin todettu toimivaksi. Riittävä uni, terveellinen ruokavalio, painon ja alkoholinkäytön hallinta, aivojen aktiivinen käyttö sekä liikunta suojaavat muistisairaudelta ja ovat tärkeitä myös, kun tauti on jo todettu.

Sairauden taustalla on insuliiniresistenssi ja ravintoaineiden puutos eli elintapasairaus. Puhutaan myös ns. tyypin 3 diabeteksesta tiedepiireissä.

Vaikka Alzheimerin taudin perinnöllisyydestä tiedetään vielä melko vähän, voidaan todeta, että sairaus periytyy erittäin harvoin. Tutkimusten mukaan, kaikista Alzheimerin tautia sairastavista potilaista 0,5-1 prosenttia sairastaa periytyvää tautia.


Alzheimerin taudin osalta ensimmäisen asteen sukulaisen riski (jos sukulainen on omilla elintavoilla sairastunut, niin riski on tasan nolla) sairastua on suurentunut. Kuitenkin erilaisten elämäntapojen ja hoidettavien riskitekijöiden rooli on perinnöllistä riskiä merkittävämpi. Eli omasta fyysisestä kunnosta, verenkiertoelinten kunnosta ja elintavoista huolehtiminen vähentää Alzheimerin taudin riskiä merkittävästi ja jopa kokonaan. Lähde: Muistiliitto


Lyhyesti ennaltaehkäisystä:

Kalan Omega-3 -rasvahappoja (EPA ja DHA) sekä B-, C- ja E-vitamiineja sisältävät ruoat suojelevat aivoverisuonia ja auttavat aivoja voimaan hyvin. Tärkeintä on syödä monipuolisesti kasviksia, vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä, manteleita ja kalaa.

Aikuinen tarvitsee perusruokavaliossa n. 60-100 grammaa hyviä rasvoja ja proteiinia päivässä. Lisäksi vähintään 500 grammaa, mutta mieluummin 1000 grammaa kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja. Vettä janoon 1,5-2 litraa. Ja jos nälkä jää, niin perunaa, viljaa tai riisiä.

Ja ravintolisänä Suomessa pitää syödä D-vitamiinia sekä kalaöljyä. Lähes kaikkien suomalaisten tiedetään kärsivän kalan Omega-3 rasvahappojen (EPA ja DHA) sekä D-vitamiinin (onhan käytännössä mahdotonta saada riittävää D-vitamiinimäärää ruokavaliosta oli se millainen tahansa) puutteesta, joka vaikuttaa haitallisesti mm. aivojen terveyteen.

EFSA:n
turvallinen D-vitamiinin saanti päivässä on yli 1-vuotiaille 50 µg ja yli 10-vuotiaille 100 µg päivässä. Suomessa paljas iho muodostaa auringosta D-vitamiinia keskikesällä ja keskipäivällä. Talvella D-vitamiinia ei saa lainkaan auringosta. Ruuasta D-vitamiinia saa muutaman mikrogramman päivässä, riippuen mitä syö.

Riittävä D-vitamiinin sekä hyvien rasvojen saanti on erittäin tärkeää mm. aivojen toiminnalle. Aivoissa on kaikkialla D-vitamiini reseptoreita.


Kun perusruokavalio on kunnossa, niin herkkuja voi syödä hyvällä omalla tunnolla 1-2 kertaa viikossa painon tai terveyden siitä heilahtamatta suuntaan taikka toiseen.

Liiku kohtuudella (ihan arkiliikunta riittää) ja vietä sosiaalista elämää.
Muista riittävä lepo, rentoutuminen ja uni.

Älä tupakoi ja käytä alkoholia kohtuudella, jos käytät.
Lyhyesti:

monivitamiini
D-vitamiini 50 µg
Magnesium 400 mg
Kalaöljy, jos ei syö rasvaista kalaa 3 kertaa viikossa

= alle 10 euroa kuukaudessa
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Välimeren ruokavalion hyödyt muistille ja aivotoiminnalle eivät perustu vain väestötutkimuksiin vaan ne on osoitettu myös kontrolloidussa PREDIMED-tutkimuksessa.


Välimeren ruokavaliosta on erilaisia versioita, joista esittelen tässä espanjalaisen PREDIMED-tutkimuksen pohjalta hieman muokkaamani version.

- Käytä ekstraneitsytoliiviöljyä pääasiallisena ruokaöljynä.
- Syö vähintään 3 annosta vihanneksia päivittäin, joista vähintään yksi raakaravintoa tai salaattia. Laske höysteet ja lisukkeet puolikkaiksi annoksiksi. Yhden kokonaisen annoksen koko on 200 g.
- Syö vähintään 3 hedelmää päivässä.
- Syö korkeintaan 2 annosta punaista lihaa, hampurilaisia tai makkaroita viikossa. Yksi annos on 100–150 grammaa.
- Rajoita voin, margariinin ja kerman käyttö korkeintaan 12 grammaan päivässä.
- Älä juo hiilihapotettuja ja/tai sokerilla makeutettuja juomia päivittäin.
- Juo 6-10 lasillista viiniä viikossa, mutta ei kerralla. Lasillinen on 12 cl. (Jos sinulla on ollut alkoholiongelma, tätä ei pidä yrittää.)
- Syö viikoittain vähintään 3 annosta palkokasveja, kuten papuja, linssejä ja herneitä. Yhden annoksen koko on 150 grammaa.
- Syö vähintään 3 annosta kalaa viikossa. Annos on 100–150 grammaa kalaa.
- Käytä päivittäin 1-2 annosta maitotuotteita. Suosi jogurttia ja kypsytettyjä juustoja maidon juomisen sijaan.
- Rajoita kaupallisesti valmistettujen leivonnaisten, kuten keksien ja kakkujen, syöminen alle 2 kertaan viikossa. Kotona valmistettuja ei lasketa mukaan.
- Syö pähkinöitä 1 annos päivittäin. Yksi annos on 30 grammaa. Sisällytä pähkinöihin myös saksanpähkinöitä. Pähkinöiden tulee olla suolaamattomia ja käsittelemättömiä.
- Valitse mieluummin kanaa, kalkkunaa tai jänistä kuin nautaa, sianlihaa, hampurilaisia tai makkaroita.
- Juo päivittäin vähintään 1 kupillinen kahvia.

http://suomenterveysravinto.fi/blogi/hyva-ruokavalio-aivoille-ja-dementian-ehkaisemiseksi/
Ravinnon osatekijät aivotoimintojen ylläpitäjinä ja dementian ehkäisijöinä!

- Mustikat suojaavat aivojen hermosoluja
- Kalan syöminen ja kalaöljyt ovat hyödyllisiä aivoille
- Kohtuullinen viinin juonti suojaa muistisairauksilta
- Kahvin juonti vähentää dementian riskiä
- Vihreä tee vähintään yhtä hyvä kuin kahvi
- Tumma suklaa ja kaakao
- B-vitamiinit voivat hidastaa aivotoimintojen heikkenemistä
- E-vitamiinin monet muodot tärkeitä
- Pidä huolta riittävistä D-vitamiinitasoista
- C-vitamiinin puute haitallista aivoille

http://suomenterveysravinto.fi/blogi/ravinnon-osatekijat-aivotoimintojen-yllapitajina-ja-dementian-ehkaisijoina/


_________________________________________________________________________________________________________________________________

Suomi on muistilääkkeiden suurkuluttaja

http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/suomi+on+muistilaakkeiden+suurkuluttaja/a1048584?s=u&wtm=medi-18022015

_________________________________________________________________________________________________________________________________Tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi ristisanatehtävien tai Sudokujen ratkominen ei suojaa ihmistä muistisairauksilta.

https://medicalxpress.com/news/2018-12-regular-problem-mental-decline.html


_________________________________________________________________________________________________________________________________

Kokonaisvaltainen terveys!

Liikunta (arkiliikunta riittää)
Lepo
Uni
Ravinto (unohda VRN eli valtion ravitsemusneuvottelukunta ja sen suositukset)
Vältä lisäaineita
Rentoutuminen
Sosiaalinen elämä
Harrastukset
Luonnossa oleskelu
Päihteettömyys
Turhien lääkkeiden välttäminen
Turhien kemikaalien ja ympäristömyrkkyjen välttäminen

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Päihdedementia?

Alkoholin ja muiden päihteiden käyttö vaurioittavat aivotoimintaa, ja normaalin elämän edellytykset heikkenevät. Lisäksi sairastuvat ovat yhä nuorempia, A-klinikkasäätiön palveluissa on ollut jopa 30-vuotiaita päihdemuistisairaita. Dementoituneista arviolta neljänneksellä on alkoholiongelmia, ja 10 prosentilla alkoholisteista on dementia.

Suomalaiset juovat vuosittain viinaa (100 %) yli 11 litraa jokaista 15-vuotta täyttänyttä kohti. Kuka ne viinat juo? Iso osa suomalaisista.

Huumeiden ja lääkkeiden väärinkäyttäjien määrää ei tiedetä.

_________________________________________________________________________________________________________________________________


Sisällysluettelo!


_________________________________________________________________________________________________________________________________

Länsimainen lääketiede!

Nykylääketieteessä tutkitaan vain lääkkeitä, jotka voidaan patentoida ja jotka tuovat rahaa. Bisnes se on kuin kannattaa ja erityisesti juuri lääkebisnes. Voittoa tahkotaan vuosi vuodelta aina enemmän ja enemmän, vaikka kansa ei tervehdy mitenkään. Haittavaikutukset eivät tunnu haittaavan.

Suomi on täysin kehitysmaa, kun ennaltaehkäistään tai hoidetaan eri sairauksia ravinnolla ja korjaamalla ravintoainepuutokset. Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä. Myös ravintoainepuutoksista johtuvia oireita ja sairauksia hoidetaan yleensä lievittämällä oireita haitallisilla lääkkeillä, kun pitäisi hoitaa oireen syytä. Elämme 2000-lukua ja sairauksien hoito on monesti kuin keskiajalta.

Toki lääketiede on kehittynyt huimasti viimeisen 100 vuoden aikana ja moni sairaus joka ennen tappoi, pystytään tänä päivänä ehkäisemään tai parantamaan.

Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksista parantumisten ja immuunivasteen kanssa. Vastavirtaa kulkevia tutkijoita ja lääkäreitä on pidetty tärähtäneinä kummajaisina ja vastuuttomina kansankiihottajina.

Tuloksekkainta terveydenhuoltoa on ennaltaehkäisevä. On harmillista, että julkisuudessa levitetään mm. THL:n toimesta yksipuolista ja perätöntä tietoa ravinnosta ja ravintolisistä aiheuttaen sekaannusta ja turhaa huolta kuluttajien keskuudessa.

Koululääketieteellä on paikkansa, mutta niin kauan kun ravitsemuksen ja kokonaisvaltaisen hoidon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille ei tunnusteta, potilas putoaa ravitsemuksen ja länsimaisen lääketieteen välissä olevaan syvään kuiluun ja uppoaa siellä olevaan mutaan, joka vie mukanaan.

Ruokavalio on parhaimmillaan lääkettä ja pahimmillaan sairauksille altistava. Ne, joilla on rohkeus kohdata itsensä, pääsevät hyvin eteenpäin. On myös niitä, jotka mieluummin jopa kuolevat kuin tekevät paranemisen edellyttämiä fyysisiä ja/tai psyykkisiä muutoksia. Ihmisessä on itsessään paljon sekä parantavia että tuhoavia voimia.

Hyvällä ruokavaliolla, arkiliikunnalla, riittävällä levolla, rentoutumisella, hyvällä yöunella ja ravintolisien käytöllä voitaisiin ehkäistä paljon terveydenhuollon kuluja. Nykyinen terveydenhoitojärjestelmä on kuitenkin jo lääkärikoulutuksesta alkaen niin lääkehoitokeskeinen, että muutos tuskin tulee tapahtumaan.

Terveys on liiketoimintana hyvin tuottoisaa, katteet korkealla. Käytännössä tarkoittaa lääkäreiden ja lääkeyhtiöiden tekevän saumatonta yhteistyötä kaikkien saadessa mojovat voitot, julkiset lääkärikeskukset on tietoisesti rampautettu ja lihavat lompakot ohjattu yksityisille. Asia tulee muuttumaan kunhan auktoriteettiuskovainen suomen pullakansa tajuaa tulleensa vedätetyksi oikein kunnolla ja ymmärtävät kokonaisuuden liiketoiminnassa, eivätkä enää sokeana kulje narun päässä infernaalisia laskuja maksamassa, lääkärin "määräys" ei enää toimi taikasanana.

Esim. masennus-, kolesteroli- , osteoporoosi-, ja diabeteslääkkeiden myynti on miljardiluokan bisnestä. Pelottelutyylillä saadaan tietämättömät ihmiset ostamaan niitä ja pilaamaan jäljellä olevan terveytensä lääkkeiden haittavaikutuksilla. Sairasta, härskiä, suorastaan rikollista toimintaa.

Paluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Suomalaisen ruokavalio!
Liian monelle tavallinen ruoka on lisäainepitoisia eineksiä, viljaa eri muodoissaan, sokeria, keinotekoisia makeutusaineita, lisäaineita, prosessoituja kasviöljyjä (margariinit, kasvirasvakermat jne...), sokerisia muroja, sekä sokeririkkaita maustettuja maitotaloustuotteita. Tällainen ruoka EI riitä, se sairastuttaa. Vaikka Finravinto 2012 tutkimuksen mukaan keskivertosuomalainen syö suhkoht hyvin.


Finravintotutkimus toteutetaan haastattelulla, jossa on paljon ongelmia:

1. Muutaman päivän perustella ei voi sanoa mitään ruokavalion kokonaisuudesta, koska ruokapäiväkirjanpidon tiedetään kuvaavan melko huonosti yksilön todellista ravinnon käyttöä. Ihmiset syövät eri tavalla jopa eri viikkoina ja varsinkin vuodenaikoina ja todellakaan ei käytetä mitään keittiövaakaa (sellaista ei vaan löydy rahvaan keittiöstä), jolla punnita jokainen suupala, joten ruuan määrä jää todellakin täysin arvoitukseksi. Tämän takia ruokapäiväkirja saattaa antaa hiukan liian hyvän kuvan kansan ruokavaliosta, vaikka totuus on todellisuudessa täysin toisenlainen. 

2. Seurantatutkimukset, joissa käytetään valmista kaavaketta, jossa rastitetaan se oma olettamus, että paljonko jotain nyt tulee syötyä, ei sekään toimi millään lailla. Aihetta on tutkittu ja on todettu, että ihmisten vastaukset ovat kaukana todellisuudesta. Ihmiset vastaavat enemmänkin kyselijän odotusten mukaan kuin mitä todellisuudessa ovat tehneet. Jos siis tutkimuksen mittausvälineet eivät vastaa todellisuutta, niin miksi sitten näitä tutkimuksia vielä tehdään? Jokainen ymmärtää, että tarkoitus on jokin muu kuin ihmisten hyvä.

3. Ja jos haastattelu on vapaaehtoinen esim. Finravinto, niin siihen osallistuu vain ja ainostaan tietyn tyyppisiä ihmisiä, eikä todellakaan tavallista rahvaa, joka saattaa elää täysin leivällä, sokerilla ja eineksillä, välittämättä mitenkään terveydestään ja näitä on paljon. Joten tämänkään tutkimuksen keskiarvo ei kerro mitenkään suomalaisen keskivertoihmisen ravinnonsaannista yhtään mitään.

4. Ravintoaineiden saanti on täysin hatustä vedetty ruokapäiväkirjan ja Finelin ravintoainetaulokon mukaan, joka ei mitenkään kerro elimistön ravinnonsaannista, johon vaikuttaa hyvinkin moni asia (mm. suoliston- ja terveydentila, liikunta, tupakointi jne...). Lisäksi tutkittavien raportointiharha on enemmän kuin todennäköistä, joten on mahdotonta sanoa mikä on oikeasti se määrä mitäkin ruokaa, mitä ihmiset syövät.

5. Ihmisten on hyvin vaikea arvioida objektiivisesti onko kurkusta alas hurlutettava eväs oikeasti joko terveellistä tai määrältään sopiva. Suomalaiset veikkasivat syöneensä aterialla 218 g kasviksia vaikka söivät vain 74 g. Tässä syy miksei käytännössä ole paljoa arvoa kun joku sanoo syövänsä hyvin, suositusten mukaan tai esim. riittävästi kasviksia. Aina pitää katsoa mitä se oikeasti on.

6. Kaikki ravitsemustutkimukset ovat seurantatutkimuksia, missä ihmisiä seurataan ja annetaan heidän vapaasti raportoida syömisiään. Jo pelkästään tässä piilee suuri virheen mahdollisuus. On todettu, että ihmiset raportoivat täysin mielivaltaisesti syömisiään, millä ei tarvitse olla mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Muuttujia ja virhelähteitä on paljon. Jo pelkästään tämän takia ei näitä tutkimuksia pitäisi tehdä. Kun seurataan näitä ihmisiä vuosia, niin virhe vain kasvaa. Lopputulos onkin sitten tutkijoiden tulkinnan varassa. Usein vielä poistetaan epäsopivat tapaukset ryhmästä ilman kunnollisia selvityksiä. Siten tutkimuksen tekijöille jää laaja tila manipuloida tulosta haluttuun suuntaan. Metatutkimus on sitten tutkimus, jossa arvioidaan useampaa tämän tyyppistä tutkimusta. Mitä tutkimuksia tähän ryhmään otetaan, riippuu taas tutkijoista ja tässä on taas kyse valinnasta, joka taas tuo sopivan tuloksen. Epämääräisistä tutkimuksista koostuva metatutkimus on yhtä hajanainen rakennelma kuin harakan pesä.


Lähteet:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666314002475
http://pullapoliisi.blogspot.fi/2012/04/ruokapaivakirjanpito-totuus-syomisesta.html
http://www.anttiheikkila.com/blogi/valtio-on-kansan-vihollinen/
http://www.anttiheikkila.com/blogi/nain-meita-hamataan/
http://yle.fi/uutiset/rakennetaanko_ravitsemussuosituksia_pseudotieteelliselle_perustalle/8069211
http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/meta-analyysit-eivat-ratkaise-ravitsemuksessa/
Paluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________

D-vitamiinin puute ja alzheimer!

Statiinilääkkeet katkaisevat D-vitamiinisynteesin maksassa.


D-vitamiinilla on elimistössä kymmeniä, ellei satoja tehtäviä. Se onkin rakenteeltaan oikeasti hormoni ja varmasti yksi tämän hetken puhutuimmista molekyyleistä.

D-vitamiinin imeytyminen on yksilöllistä ja biologinen hyötyosuus riippuu useasta asiasta. Imeytymiseen vaikuttaa muun muassa suoliston kunto, pitkäaikainen ja sen hetkinen ravitsemus, sekä vitamiinivalmisteen muoto (D3 lampaavillasta tai kalanmaksasta eristetty D3). Biologinen hyötyosuus tarkoittaa taas sitä kuinka paljon valmisteesta päätyy soluun saakka aiheuttaen jonkin toiminnallisen vasteen. Biologiseen hyötyosuuteen vaikuttavat muun muassa vitamiinivalmisteen muoto ja ihmisen geenit. D-vitamiinillakin on veressä oma kuljetusproteiininsa, gc-globuliini, jota geenit säätelevät ja jonka määrästä D-vitamiinin soluun pääseminen on osittain kiinni.mm. Suomessa 40. leveysasteen pohjoispuolella, jossa on pitkä talvikausi väestö potee D-vitamiinin puutetta kohdusta hautaan, joka vaikuttaa haitallisesti terveyteen. D-vitamiinin puute ei rajoitu vain pohjoisiin leveysasteisiin vaan on maailmanlaajuinen ongelma. Etelässä syynä ei ole auringonvalon puute vaan ratkaisevia ovat yksilöiden elämäntavat ja tottumukset.

Suomessa keskimääräinen D-vitamiinitaso talvella on alle 50 nmol/litra, jota pidetään hyvin vakavana puutostilana. Arvioidaan, että yli 95 %:lla on veriarvo alle 50 nmol/l, vaikka syö suositusten mukaan ravintoa, jossa on hiukan D-vitamiinia mukana.

Paras D-vitamiinin lähde on suora auringonvalo. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista talvella. Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain huhti-toukokuun vaihteesta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3, kello 10-16 välisenä aikana vähintään kädet ja jalat paljaina 30 minuuttia päivittäin. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Talvella UVB-indeksi on nolla.

Amerikkalainen endokrinologian professori Robert P. Heaney (John A. Creighton University) – yksi maailman johtavista D-vitamiinitutkijoista – suosittelee suomalaisille 100  µg D3-vitamiinia päivässä. Hänen mielestään suomalaiset ravitsemustieteilijät ovat ihan "ulalla" D-vitamiinin suhteen.

Tämä sanottiin suuressa kansainvälisessä konferenssissa. Tieto pohjautuu tieteellisiin tutkimuksiin.

Oma D-vitamiinitaso elimistössä on helppo mitata verikokeella joko yksityisellä lääkäriasemalla tai terveyskeskuksessa. Viitearvona pidetään lähteestä riippuen, 75-150 nmol/l tai 120-150 nmol/l.D-vitamiinin puute lisää riskiä sairastua myös alzheimerin tautiin.Useat tutkimukset viittaavat siihen, että Alzheimerin tautiin sairastuneilla on kovin  vähän D-vitamiinia seerumissaan. Mitä pienempi S-D-25-lukema on, sitä suurempi taudin riski. Ja kääntäen D3-vitamiini ehkäisee ja jarruttaa tautia. S-D-25:n tulisi olla 75–150 nmol/l, mielellään vähintään 125 nmol/l. Siihen pääseminen voi edellyttää vähintään 100  µg päiväannoksen nauttimista. Se on paljon enemmän kuin viranomaisuositus, 10 µg/vrk (yli 60-vuotiaille 20 µg/vrk).
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=17Vitamin D may reduce the risk of dominantly inherited Alzheimer’s disease
http://blog.vitamindcouncil.org/2012/07/25/vitamin-d-may-reduce-the-risk-of-dominantly-inherited-alzheimers-disease/Dr. Mathew Mizwicki - Vitamin D & Alzheimer's Prevention
https://www.youtube.com/watch?v=djvE9mhIjUI&feature=youtube_gdata_playerVitamin D and Alzheimer’s disease

http://www.vitamindcouncil.org/health-conditions/vitamin-d-and-alzheimers-disease/Uusi yhdysvaltalaiseen aineistoon perustuva seurantatutkimus yhdistää D-vitamiinin puutteen suurempaan dementian ja Alzheimerin taudin riskiin. Vakava D-vitamiinin puute (kalsidiolitaso alle 25 nmol/l) kohotti dementian ja Alzheimerin taudin riskin yli kaksinkertaiseksi ja kohtalainen D-vitamiinin puute (kalsidiolitaso 25–50 nmol/l) 1,5–1,7-kertaiseksi.
http://www.neurology.org/content/early/2014/08/06/WNL.0000000000000755Riittävä D-vitamiinin saanti on tärkeää aivoille. Seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) tulee nostaa mieluiten 100–150 nmoliin/l, sanoo kansainvälinen asiantuntijatyötyhmä.
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2676On tiedetty pitkään, että D-vitamiinin puute aiheuttaa dementiaa. Suomessa on professoriklaani, joka pitää itseään alan asiantuntijana ja jonka ainoa tarkoitus on pelotella kansaa ravintolisistä. Ei ole ihme, että Suomi johtaa maailman dementiatilastoja. Klaanin käsitykset vitamiinin annostuksesta ovat lähinnä naurettavia. Erikoisinta on, ettei systeemi salli vitamiinitasojen mittausta. Mittaamalla saataisiin tärkein terveyttä koskeva tieto. D-vitamiinin imeytyminen on hyvin yksilöllistä, joten tiukka suositus ei ole tiedettä. Esimerkiksi vitamiinin ottaminen yhdessä rasvaisen aterian kanssa lisää sen imeytymistä suolistosta yli 50 %. Ilman vitamiinitason mittausta kukaan ei voi olla varma, missä mennään.
http://www.anttiheikkila.com/blogi/mennyt-vuosi-2014/Amerikkalaisessa 1 700 iäkkään seurantatutkimuksessa prediagnostiseen alle 50 nmol/l:n kalsidiolitasoon liittyi tämän rajan ylittäviin verrattuna kolminkertainen dementiariski (Littlejohns ym. 2014).Tuoreen tieteellistä näyttöä yhteen vetävän koostetutkimuksen mukaan D-vitamiinin puute on yhteydessä suurempaan Alzheimerin taudin ja dementian riskiin. Niillä tutkittavilla, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli alle 50 nmol/l (tämä on kskimääräinen arvo suomalaisilla ilman riittävää D-vitamiinilisää), oli 21 prosenttia suurempi Alzheimerin taudin riski verrattuna yli 50 nmol/l tasoon. Dementian riski oli tutkimuksessa 63 prosenttia suurempi niillä tutkittavilla, joiden D-vitamiinitaso jäi tämän rajan alapuolelle.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4522102/Alzheimer's Disease (AD) is a cognitive disease caused by plaques in the brain that affect memory. The researchers from this study concluded that vitamin D has potential to be used as a treatment strategy for AD. Learn more here:
http://www.vitamindcouncil.org/blog/does-vitamin-d-provide-a-treatment-effect-for-alzheimers-patients/Top 5 blogs on vitamin D and Alzheimer's disease:

1.  https://www.vitamindcouncil.org/blog/meta-analysis-suggests-vitamin-d-deficiency-may-increase-the-risk-of-developing-alzheimers-disease-and-dementia-08-2015/?mc_cid=0755c0c695&mc_eid=9e2802b1b6

2.  https://www.vitamindcouncil.org/vitamin-d-news/new-research-indicates-vitamin-d-may-help-slow-progression-of-alzheimers-disease/?mc_cid=0755c0c695&mc_eid=9e2802b1b6

3.  http://www.vitamindcouncil.org/blog/animal-study-activated-vitamin-d-reduces-plaques-in-the-brain-and-improves-cognition-in-alzheimers-disease/?mc_cid=0755c0c695&mc_eid=9e2802b1b6

4.  http://www.vitamindcouncil.org/blog/meta-analysis-and-systematic-review-low-vitamin-d-linked-to-cognitive-decline/?mc_cid=0755c0c695&mc_eid=9e2802b1b6

5.  https://www.vitamindcouncil.org/vitamin-d-news/vitamin-d-omega-3-may-help-clear-amyloid-plaque-in-alzheimers-patients/?mc_cid=0755c0c695&mc_eid=9e2802b1b6Tieteellisessä katsausartikkelissa on nyt tarkasteltu, löytyykö näyttöä syy-seuraussuhteesta, kun on kysymys D-vitamiinista ja dementiasta. Syy-seuraussuhdetta voidaan arvioida epidemiologi Bradford Hillin kehittämillä klassisilla kriteereillä. Näin arvioituna on katsausartikkelin mukaan näyttöä siitä, että D-vitamiinin puute todellakin lisää dementian riskiä.
https://www.facebook.com/suomenterveysravinto/posts/818845018259737Recent study supports a causal relationship between vitamin D and Alzheimer’s disease
https://www.vitamindcouncil.org/recent-study-supports-a-causal-relationship-between-vitamin-d-and-alzheimers-disease/


Paluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________

B12-vitamiini!

B12 on vitamiini, joka syntyy bakteereista. Sen tuottavia bakteereita esiintyy vain eläinten suolistossa sekä maaperässä. Tällä hetkellä aktiivista B12-vitamiinia on löydetty kasvikunnasta ainoastaan tuoreesta nori-merilevästä. Suomesta kyseistä herkkua saa kuitenkin vain kuivattuna, joten nykyinen saanti on mahdollista vegaanille ainoastaan purkista tai tuotteista, joihin B12-vitamiinia on lisätty.


http://www.biomed.fi/wp-content/uploads/2018/03/biomed-B12-opas.pdf


Miksi B12-vitamiinin puutostila on yleinen?


On kaksi tapaa saada B12-vitamiinin puutostila: et saa sitä tarpeeksi ruokavaliosta tai B12-vitamiinin imeytyminen on heikentynyt. Mitä vanhempi olet sitä todennäköisemmin sinulla on puutos B12-vitamiinista.

Yleisin B12-vitamiinin puutoksen aiheuttaja on imeytymisongelmat.

Vanhetessa kehon mahahapon tuotanto alkaa väsähtämään, jonka takia mahahapon sisältämä suolahappo vähentyy. Suolahappo erittää B12-vitamiinin ruuasta ja jos sen tuotanto vähentyy, heikkenee myös B12-vitamiinin imeytyminen.

Lisäksi erilaisten happosalpaajien ja vatsahaavalääkkeiden käyttö johtaa alentuneeseen mahahapon tuotantoon, joka huonontaa B12-vitamiinin imeytymistä.


Muita syitä B12-vitamiinin puutokselle:


Puutteellinen ruokavalio: vegaanit, liiallinen alkoholin käyttö, liiallinen kahvin juonti, yksipuolinen ruokavalio.

Vatsan ja suoliston ongelmat: pernisioosi anemia, helicobacter pylori tartunta, lapamato, crohnin tauti, atrofinen gastriitti.

Folaatin puute: keliakia, alkoholismi, raskaus (suurentunut tarve), lääkkeet, yksipuolinen ruokavalio.B12-vitamiini (kobalamiini) on tärkeä nopeasti uusiutuvien solujen, kuten veren valko- ja punasolujen muodostuksessa sekä hermosolujen toiminnassa. Molekyylitasolla sitä tarvitaan homokysteiinin metylaatiossa metioniiniksi sekä haaraketjuisten aminohappojen kataboliassa. Puutos aiheuttaa mm. megaloblastista anemiaa, jota kutsutaan myös pernisioosiksi anemiaksi sekä muistiongelmia ja muita kognitiivisia, älyllisiä ongelmia. Muistiongelmien lisäksi puutos aiheuttaa muun muassa ääreishermoston vaurioita, aloitekyvyttömyyttä ja masennusta. Puutoksen eräs alkuoire voi olla kihelmöinti ja tunnottomuus ääreishermostossa kuten sormenpäissä. Pidempiaikainen B12-vitamiinin puutos johtaa peruuttamattomiin vaurioihin elimistössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan B12-vitamiinia tulisi saada 2  µg/vrk. Sekaravinnon syöjä saa B12-vitamiinia eläinperäisestä ravinnosta, kuten lihasta, kananmunasta, maitotuotteista ja kalasta. B12-vitamiini varastoituu maksaan yksilöstä riippuen 2-6 vuodeksi, joten sen päivittäinen saanti ei ole välttämätöntä.

Geriatrian ja neurologian erikoislääkäri Raimo Sulkava kertoo, että tutkimusten mukaan 12 prosentilla yli 65-vuotiaista on liian matala B12-vitamiinitaso. Sulkavan mukaan yli 55-vuotiaiden pitäisi ehdottomasti tarkistaa säännöllisesti B12-vitamiinitasonsa. Tämä mitataan verikokeella, jonka saa omasta terveyskeskuksesta. Jos arvo on normaali, pitäisi se tarkastaa 2-3 vuoden välein, sanoo Sulkava.

B12-vitamiinin puutosta aiheuttaa sen riittämätön saanti laadukkaasta ravinnosta sekä imeytymishäiriöt. Imeytymishäiriöitä aiheuttaa jotkin lääkkeet (tietyt epilepsialääkkeet ja metformiini II-tyypin diabetekseen), hapoton vatsa, närästyslääkkeiden liikakäyttö, alkoholin suurkulutus, suoliston sairaudet sekä ikääntymisestä ja/tai huonosta ruokavaliosta aiheutuva vatsan- ja suoliston imeytymishäiriöt.

B12-vitamiinia saa ravintolisänä yksinään tai yhdessä muiden B-vitamiinien kanssa, joita myydään isojen citymarkettien luontaistuotehyllyissä, apteekeista (apteekissa kaikki ravintolisät ovat erittäin kalliita) sekä luontaistuotekaupoista. Lisäksi sitä voidaan antaa pistoksina terveyskeskuksissa ja yksityisillä lääkäriasemilla.B12-vitamiini esiintyy ravintolisissä yleensä syanokobalamiinin muodossa johtuen yhdisteen pysyvyydestä. Syanidi on peräisin ravintolisän valmistuksessa tehdystä aktiivihiilipuhdistuksesta. Yhdiste metabolisoituu kehossa jättäen jälkeensä pienen määrän syanidia. Ravintolisissä käytetään yleensä joko syanokobalamiinia tai metyylikobalamiinia. Näistä metyylikobalamiini on suositeltavin muoto, koska sitä käyttämällä saavutetaan korkeammat B12-vitamiinitasot ja ne myös pysyvät korkeammalla pidempään.
"Cyanocobalamin is a cheap, synthetic chemical made in a laboratory. It's virtually impossible for you to find this form in nature. Low-end vitamin manufacturers use it because it can be bought in bulk and added to products with claims that they "contain vitamin B-12!" What they don't tell you is that the vitamin is bound to a toxic, poisonous cyanide molecule that must then be removed from your body by your liver. Cyanocobalamin is also up to 100 times cheaper than the higher quality methylcobalamin which we'll talk about below."
http://www.naturalnews.com/032766_cyanocobalamin_vitamin_B-12.htmlB12-vitamiinin muodoista metyylikobalamiini toimii varmimmin ja on valmiiksi hyödynnettävässä muodossa.B12-vitamiinin puutostila
http://cfs.gehennom.org/?b12jafolaattiPieni osa dementioista johtuu B12-vitamiinin puutteesta ja paranee, kun se korjataan. Monet asiantuntijat suosittelevatkin kaikille yli 50-vuotiaille B12-vitamiinin käyttöä. Kun nämä keinot yhdistetään tupakoimattomuuteen, säännölliseen liikuntaan ja painonhallintaan, sydäntautien riski vähenee tuntuvasti ja on paljon paremmat edellytykset sille, että myös aivotoiminta säilyy hyvänä myös ikäännyttäessä.
http://www.kansanterveys.fi/elamantapa/ravintoa-sydamelle-ja-aivoilleMuut B-vitamiinit

B-vitamiinien ryhmään kuuluu 8 varsinaista vitamiinia ja 5 sen kaltaista yhdistettä. Tärkeintä on varmistaa B-vitamiinien saanti laadukkaasta ruuasta tai ravintolisästä.

B1-vitamiini eli tiamiinia tarvitaan muun muassa ruoan energiaksi muuntamisessa. Tämän B-vitamiinin puute saattaa aiheuttaa muun muassa väsymystä, ärtyneisyyttä, hermosärkyä tai kävelyhäiriöitä. Pitkäaikainen puute aiheuttaa niin sanottua beriberitautia, joka johtaa sydämen toimintahäiriöön ja lopulta kuolemaan. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 1,4 mg.

B2-vitamiini eli riboflaviinia tarvitaan esimerkiksi aineenvaihdunnassa. Erityisen tärkeä tämä on ihon, kynsien ja hiusten terveydelle. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 1,6 mg.

B3-vitamiini eli niasiini on tärkeä solujen aineenvaihdunnalle. Tämän B-vitamiinin puutos voi esimerkiksi hidastaa aineenvaihduntaa. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 18 mg.

B5-vitamiini eli pantoteenihappo vaikuttaa pääasiassa energia-aineenvaihduntaan ja myös ihoon. Kyseisen B-vitamiinin puutoksen ei ole todettu aiheuttavan suurempia oireita. Kokeissa on esiintynyt lähinnä, käsien ja jalkojen puutumista, väsymystä, pahoinvointia, unihäiriöitä yms. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 6 mg.

B6-vitamiini eli pyridoksiini toimii antioksidanttina. Se osallistuu suurimmaksi osaksi esimerkiksi valkuaisaineiden aineenvaihduntaan ja hermovälittäjäaineiden tuotantoon. Tämän B-vitamiinin puutosoireet ovat muun muassa väsymys, erilaiset iho-oireet ja hermosto-oireet kuten ärtyneisyys ja masentuneisuus ja pahoinvointi. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 1,6 mg.

B7-vitamiini eli biotiini (tunnetaan myös nimellä H-vitamiini) osallistuu rasvojen ja hiilihydraattien aineenvaihduntaan eli niin sanottuun metaboliaan. Kyseisen B-vitamiinin puutosta ei varsinaisesti ole havaittu kuin kokeellisissa olosuhteissa. Oireisiin liittyi muun muassa ihomuutoksia ja lihaskipuja sekä pahoinvointia. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 100  µg.

Folaatti on välttämätön esimerkiksi punasolujen muodostukselle. Tämän B-vitamiinin puutosoireisiin luetaan esimerkiksi väsymys, huimaus, voimattomuuden tunne sekä ruokahaluttomuus. Lisäksi puutos saattaa aiheuttaa häiriöitä limakalvoilla johtaen suu- ja kielitulehdukseen, ruokatorven tulehdukseen ja ripuliin. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 300  µg.

B12-vitamiini eli kobalamiini on erityisen tärkeää veren puna- ja valkosolujen muodostuksessa sekä hermosolujen toiminnassa. Kyseisen B-vitamiinin puutos saattaa aiheuttaa muun muassa anemiaa. B12-vitamiinin puutosoireisiin voi liittyä myös hermoston oireita ja erilaisia limakalvomuutoksia. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 2  µg.Mistä löydät B:t parhaiten?

B1eli tiamiini: palkokasvit, manteli, pähkinät, siemenet, liha, sisäelimet, oluthiiva

B2 eli riboflaviini: maitotuotteet, sisäelimet, liha, kananmuna, pavut, manteli, pähkinät, siemenet, oluthiiva

B3 eli niasiini: liha, maitotuotteet, kananmuna, manteli, pähkinät, siemenet, sienet, palkokasvit, oluthiiva

B5 eli pantoteenihappo: liha, kala, vihannekset, kasvikset, oluthiiva

B6 eli pyridoksiini: liha, sisäelimet, kananmuna, maitotuotteet, kala, kasvikset, vihannekset, oluthiiva

B7 eli biotiini: maksa, liha, kala, kananmuna, soijapavut

Folaatti: kasvikset, vihannekset, hedelmät, marjat (kuumennus tuohaa tämän vitamiinin)

B12 eli kobalamiini: vain eläinperäiset tuotteet kuten liha, kala ja maitotuotteetPaluu tämän sivun alkuun
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Ravintoainepuutokset ja alzheimer!

Alzheimerin tauti on tyypin 3 diabetes – ennaltaehkäisy vain urbaania legendaa?

Vitamiinien osuutta aivoterveydessä tutkitaan niin ikään runsaasti. B12-vitamiinin puutokseen tiedetään liittyvän älyllisen toimintakyvyn heikentymistä ja dementoitumista. Ikääntyessä B12-vitamiinin imeytyminen ja saanti voivat heiketä sairauksien, lääkkeiden tai huonon ruokavalion seurauksena, mikä puolestaan voi aiheuttaa anemiaa ja hermoston oireita, kuten muistihäiriöitä.

Suomalaisen tutkimuksen mukaan jopa 12 % yli 65-vuotiaista kärsisi B12-vitamiinin puutteesta (Loikas ym. 2007). Tällä hetkellä Suomessa on yli 65-vuotiaita n. miljoona. Väestörekisterin uusimman ennusteen mukaan tämän väestöryhmän osuus nousee nykyisestä 18 prosentista 28 prosenttiin vuoteen 2060 mennessä. Ikääntyvien ja kansantalouden näkökulmasta voi tulevaisuudessa olla hyödyllisempää mitata B12- vitamiinitasoja kolesterolimittausten sijaan.

http://www.mediuutiset.fi/kumppaniblogi/alzheimerin+tauti+on+tyypin+3+diabetes+ndash+ennaltaehkaisy+vain+urbaania+legendaa/a933711Nyt "terveellisen ja edistyksellisen" elämän myötä Alzheimerin taudista on tullut laaja epidemia. Yhä nuoremmat sairastuvat siihen. Suurin muutos sitten opiskeluaikojeni on tapahtunut ravintosuosituksissa.
http://www.anttiheikkila.com/blogi/dementia/Muistisairaudet yleistyvät iän karttuessa. Niistä kärsii jo noin 240 000 suomalaista ja noin 130 000 sairastaa todettua dementiaa. Yleisin dementian aiheuttaja on Alzheimerin tauti (noin 70 000–100 000 potilasta) ja toiseksi yleisin Lewyn kappale -tauti. Suomessa elää 7 000–10 000 työikäistä Alzheimer-potilasta. Lääkehoitokokeet ovat epäonnistuneet yksi toisensa jälkeen. Tautia voidaan ehkäistä ja sen etenemistä jarruttaa oikeanlaisella ravinnolla, berberiinillä, D-vitamiinilla, kalaöljyllä, karnosiinilla, fosfoseriinillä ja muilla ravintolisillä, joista kerrotaan tässä katsauksessa.
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=17Eläinkunnan tuotteet ovat tärkein B12-vitamiinin lähde. mm. B12-vitamiinin puute aiheuttaa muun muassa dementiaa. Myös useammat tutkimukset viittaavat siihen, että runsas hiilihydraattipitoinen ruoka sinänsä aiheuttaa dementiaa. Tämä yhdessä B12-vitamiinin puutoksen kanssa selittänee paljolti nykyisen dementiaepidemian. Kun tähän sitten vielä lisätään kasvirasvat ja kolesterolilääkkeet, niin peli on selvä.
http://www.anttiheikkila.com/blogi/ruokateollisuus-tarvitsee-suosituksia/

http://www.anttiheikkila.com/blogi/nyt-pelotellaan-dementialla/DHA on toinen kalan pääasiallisista pitkäketjuisista omega-3-rasvahapoista.

Tuoreen japanilaisen 10 vuotta pitkän seurantatutkimuksen mukaan veren korkeampi DHA-pitoisuus yhdistyy vähäisempään kognitiivisten toimintojen heikkenemisen riskiin. Se siis viittaa siihen, että DHA auttaa ylläpitämään hyvää aivotoimintaa ja voi ehkäistä dementiaa. Toisella kalan pitkäketjuisista rasvahapoista, EPA:lla, ei ollut vastaavaa suojelevaa vaikutusta.

DHA:n keskisaanti oli tutkittavilla lähes 600 mg päivässä, mikä merkitsee sitä, että jos haluaisi päästä samaan saantiin, rasvaista kalaa pitäisi syödä lähes joka päivä. Useimmille kätevämpi vaihtoehto on käyttää kalaöljylisää kalansyönnin lisänä. Jos käyttää kalaöljyjä, kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, että valmiste sisältää myös DHA:ta eikä vain EPA:a.
http://www.nature.com/ejcn/journal/v68/n4/full/ejcn2013264a.html

LÄHDE: https://www.facebook.com/suomenterveysravinto2014  "Uudessa tutkimuksessa osoitetaan, että Alzheimerpotilas voi hyötyä huomattavan paljon sairauden syntyä estävästä ja kulkua jarruttavasta ravitsemusterapiasta. Tämä kauhea sairaus pysyy kurissa vitamiineilla ja rasvahapoilla (DHA)."
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S08999007140033962014  Liian vähäinen kalaöljyjen DHA-rasvahapon saanti on yhdistetty aivotoimintojen heikkenemiseen ja Alzheimerin tautiin. Kalaöljyn DHA:n on myös havaittu parantavan oppimista ja muistia, jos kognitiivisen tason lasku on vielä lievää. Aivotoimintojen ylläpitämiseksi on tärkeää huolehtia riittävästä DHA:n saannista läpi elämän. Se onnistuu syömällä säännöllisesti rasvaista kalaa ja/tai käyttämällä kalaöljylisää.
http://www.kansanterveys.fi/elamantapa/ravintoa-sydamelle-ja-aivoille
Keski-iän diabetes lisää huomattavasti dementiaa 20 vuoden kuluttua. Olisi vihdoin aika nähdä kokonaisuuksia. Diabetes ja dementia ovat saman sairauden eri muotoja. Molempia voidaan tehokkaasti hoitaa ja estää lääkkeettömillä hoidoilla. Nykyinen hoitokäytäntö tulee romuttamaan vuorenvarmasti koko terveydenhoidon eli koko yhteiskunnan.
http://www.anttiheikkila.com/blogi/mennyt-vuosi-2014/Uuden tutkimuksen mukaan kalaöljyt yhdessä antioksidanttien kanssa auttavat aivan alkuvaiheessa olevassa Alzheimerin taudissa. Tällaisen lisän käyttö vähensi potilailla beeta-amyloidiproteiinia. Myös tulehdus hermokudoksissa väheni kalaöljy-antioksidanttihoidon seurauksena.

Lääkäri ja tutkimusprofessori Milan Fiala sanoi tutkimuksen viittaavan siihen, että liikunnallisten ja älyllisten harjoitusten lisäksi myös ravitsemus on tärkeää, jotta kognitiivisen tason heikentymistä edelleen voidaan vähentää.

FASEB-tiedelehden päätoimittaja, lääkäri Gerald Weissmann puolestaan totesi: "Olemme tienneet jo pitkään, että omega-3-rasvahapot ja jotkin antioksidantit voivat olla hyödyllisiä ihmisille monissa terveysongelmissa ja suojaavia terveille ihmisille. Nyt tiedämme, että näiden ravintolisien vaikutukset voivat ulottua myös Alzheimerin tautiin."

Tutkimuksessa käytetty kalaöljylisä oli suuriannoksinen, ja siitä saatiin 1000 mg EPA:a ja 1000 mg DHA:ta. Antioksidantit koostuivat granaattiomenan ja marja-aronian luontaisista antioksidanteista sekä resveratrolista, joka on punaviinin sisältämä ainesosa. Lisäksi tutkittavat saivat nestemäisen ravintolisän mukana myös mm. 10  µg D3-vitamiinia sekä heraproteiinia.
https://www.facebook.com/suomenterveysravinto/posts/673219736155600Uuden koostetutkimuksen mukaan kalan toisen pääasiallisen omega-3-rasvahapon, DHA:n, saanti on yhteydessä pienempään dementian ja Alzheimerin taudin riskiin. Lisäksi monityydyttymättömien (PUFA) rasvojen saanti on yhteydessä vähäisempään aivotoimintojen heikkenemisen riskiin.

Tutkimuksessa Alzheimerin taudin riski oli pienin niillä ihmisillä, jotka olivat syöneet kalaa viikon aikana runsaimmin eli viisi annosta viikossa mutta myös vähäisempi määrä kalaa vähensi riskiä.
Kommentti: Kalaa on terveellistä syödä monta kertaa viikossa varsinkin, jos valitaan vähän elohopeaa sisältäviä kalalajeja – esimerkiksi lohta, kirjolohta, sardiineja, pikkumakrillia ja muikkua. Nämä kalat sisältävät runsaasti aivoille ja sydämelle terveellisiä omega-3-rasvahappoja EPA:a ja DHA:ta.

Elohopean välttämiseksi kannattaa välttää varsinkin vähärasvaisia petokaloja, kuten haukea, ahventa ja miekkakalaa. Myös tonnikala on aika huono kalavalinta, koska purkkitonnikalassa on kohtalaisen paljon elohopeaa ja se on lähes rasvaton.

Kalan paistamista pannulla on hyvä välttää, koska kalan rasvat kestävät heikosti korkeita lämpötiloja. On terveellisempää laittaa kalakeittoa, paistaa kala foliossa uunissa tai syödä sushia.
https://www.facebook.com/suomenterveysravinto/posts/752222848255288Sokerin tiedetään muun muassa lihottavan, reikiinnyttävän hampaita ja olevan yhteydessä diabetekseen, mutta nyt Britanniassa on saatu näyttöä molekyylitason yhteydestä verensokerin ja sellaisen entsyymin kanssa, joka vaikuttaa merkittävästi Alzheimerin taudin kehittymiseen.
http://m.kauppalehti.fi/uutiset/uusi-naula-sokerin-arkkuun-voi-pahentaa-alzheimeria/akwfvQV2Alzheimerista uutta tietoa: Runsas kalsiumpitoisuus aivosoluissa sekä suolistotulehdus lietsovat tautia.
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/tiede/alzheimerista-uutta-tietoa-runsas-kalsiumpitoisuus-aivosoluissa-seka-suolistotulehdus-lietsovat-tautia/Keski-iän insuliiniresistenssi altistaa Alzheimerin taudin amyloidikertymälle
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29476033Paluu tämän sivun alkuun
_________________________________________________________________________________________________________________________________

E-vitamiini

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka koostuu yhdisteistä. Kahdeksan tärkeintä yhdistettä, jotka muodostavat E-vitamiiniperheen, voidaan jakaa kahteen ryhmään: tokoferolit ja tokotrienolit. Kummassakin on alfa-, beta-, gamma- ja delta-aineosat. Alfatokoferoli löydettiin ensimmäisenä ja päällysmerkinnöissä ilmoitettu teho ilmoittaa ainoastaan tämän osan määrän. Suomessa E-vitamiinin virallinen päivän saantisuositus aikuiselle on 10mg.

Hyviä lähteitä ovat: kylmäpuristetut kasviöljyt, pähkinät, avokado, siemenet, manteli, vehnänalkioöljy, tumman vihreät kasvikset ja kananmuna.Miten tunnistaa synteettinen E -vitamiini ja välttää sitä?

Luonnollinen E-vitamiini on erittäin kallis raaka-aine, ja siksi sen keinotekoisten versioiden valmistus ja käyttö on aina ollut monille yrityksille varsin kannattavaa. Tämän vuoksi markkinoilla on useita tuotteita, jotka ovat joko 100-prosenttisesti synteettisiä tai synteettisten ja luonnollisten aineiden sekoituksia. Synteettisen E-vitamiinin biologinen hyväksikäytettävyys on huono, sekä tulehdusta ja hapettumista estävä vaikutus on pieni. Mikäli tuotteessa on oikea tuoteseloste, on varsin helppoa päätellä, onko tuote luonnollinen vai synteettinen. Kaikki luonnollinen E-vitamiini ilmoitetaan d-alfatokoferolina. Synteettinen E-vitamiini tulee ilmoittaa tuoteselosteessa dl-alfatokoferolina. Täten ”d” merkitsee luonnollista ja ”dl” synteettistä E-vitamiinia.


Suomalais-ruotsalaisessa tutkimuksessa saatiin selvää näyttöä siitä, että E-vitamiiniperheen kahdeksan erilaista muotoa voivat suojata Alzheimerin taudilta.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24113154

http://www.uef.fi/fi/uef/-/useat-e-vitamiinin-muodot-suojaavat-muistihairioilta


Uutta tietoa E-vitamiinista!
E_vitamiini.pdfE-vitamiini hidasti Alzheimerin taudin etenemistä!


Vitamiinien vaikutuksesta muistisairauksiin on saatu ristiriitaisia tuloksia, mutta uusin yhdysvaltalaistutkimus osoittaa E-vitamiinilisällä olevan Alzheimerin taudin (AT) etenemistä hidastava vaikutus.

Keskivaikeaa ja lievää AT:a sairastavan 613 potilaan aineistossa heistä 152 satunnaistettiin saamaan lumelääkettä, 155 memantiinia 20 mg/vrk, 152 E-vitamiini 2 000 IU/vrk ja 154 kahden viimemainitun
yhdistelmää. Runsaan kahden vuoden seurannassa toimintakykyä mittaavat mittaustulokset (ADCSADL Inventory score) osoittivat, että toisin kuin pelkkää memantiinia saaneilla, E-vitamiinia saaneilla toimintakyvyn heikkeneminen hidastui merkitsevästi hitaammin kuin lumeryhmässä, mikä heijastui myös avuntarpeen määrään. Valmisteilla ei ollut merkittävää yhteisvaikutusta.

(Dysken MW ym. JAMA 2014;311:33)
Paluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Souvenaid (älä osta) !


Souvenaid on kliininen ravintovalmiste varhaisen Alzheimerin taudin ruokavaliohoitoon. Sitä on käytettävä terveydenhuoltohenkilöstön ohjauksessa. On suositeltavaa käyttää Souvenaidia yksi pullo joka päivä. Valmiste maksaa lähes 4 € / pullo eli kuukausihinnaksi tulee lähes 120€.Tuotteen ravintosisältö:
http://www.souvenaid.fi/EPA    300mg
DHA   1200mg
Fosfolipidit  106mg
Koliini   400mg
UMP (uridiinimonofosfaatti)  625mg
E-vitamiini     40mg
C-vitamiini    80mg
Seleeni      60 µg
B12-vitamiini    3 µg
B6-vitamiini     1mg
Foolihappo    400 µgOmega 3 rasvahappoja (DHA ja EPA). Suomalaisen ravitsemussuosituksen (VRN) mukaan Omega-3 rasvahappoja tulisi saada 1-2 grammaa päivässä eli esim. villiä lohta n. 150 grammaa päivässä. Eli käytännössä kaikkein tulisi syödä laadukkaita kalan Omega-3 rasvahappoja ravintolisänä purkista.Fosfolipidi = Fosfolipidit ovat rasva-aineita, joita on kasveissa, kaloissa ja äyriäisissä. Fosfolipidi muodostuu glyserolimolekyylistä, kahdesta rasvahaposta ja yhdestä fosfaattiryhmästä. Fosfolipideissä on sekä vesiliukoinen että rasvaliukoinen pää. Fosfolipidien vesiliukoisen pään rasvahapot ovat eri rasvahappoja kuin rasvaliukoisen pään rasvahapot.Koliini = Koliini on ravintoaine, jolle ei ole päivittäistä saantisuositusta. Hyviä koliinin lähteitä ovat kananmunan keltuainen, naudan maksa ja vehnänalkiot. Kaikki luonnon rasvat sisältävät koliinia jonkin verran fosfatidyylikoliinin muodossa. Elimistössä koliinin tehtävät liittyvät mm. rasvan ja kolesterolin aineenvaihduntaan sekä toimimiseen solukalvojen rakenteissa ja solujen välisessä viestinnässä. Sillä on verenpainetta alentava vaikutus. Koliinin fosforihappojohdannaisia, fosfatideja esiintyy hermoissa ja aivokudoksessa.Uridiinimonofosfaatti =  googlella ei tästä löydy mitään tietoaE-vitamiini
E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka koostuu yhdisteistä. Kahdeksan tärkeintä yhdistettä, jotka muodostavat E-vitamiiniperheen, voidaan jakaa kahteen ryhmään: tokoferolit ja tokotrienolit. Kummassakin on alfa-, beta-, gamma- ja delta-aineosat. Alfatokoferoli löydettiin ensimmäisenä ja päällysmerkinnöissä ilmoitettu teho ilmoittaa ainoastaan tämän osan määrän. Suomessa E-vitamiinin virallinen päivän saantisuositus aikuiselle on 10 mg.

Miten tunnistaa synteettinen E -vitamiini?
Luonnollinen E-vitamiini on erittäin kallis raaka-aine, ja siksi sen keinotekoisten versioiden valmistus ja käyttö on aina ollut monille yrityksille varsin kannattavaa. Tämän vuoksi markkinoilla on useita tuotteita, jotka ovat joko 100-prosenttisesti synteettisiä tai synteettisten ja luonnollisten aineiden sekoituksia. Mikäli tuotteessa on oikea tuoteseloste on varsin helppoa päätellä, onko tuote luonnollinen vai synteettinen. Kaikki luonnollinen E-vitamiini ilmoitetaan d-alfatokoferolina. Synteettinen E-vitamiini tulee ilmoittaa tuoteselosteessa dl-alfatokoferolina. Täten ”d” merkitsee luonnollista ja ”dl” synteettistä E-vitamiinia.

Suomalais-ruotsalaisessa tutkimuksessa saatiin selvää näyttöä siitä, että E-vitamiiniperheen kahdeksan erilaista muotoa voivat suojata Alzheimerin taudilta.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24113154
http://www.uef.fi/fi/uef/-/useat-e-vitamiinin-muodot-suojaavat-muistihairioilta

Hyviä lähteitä ovat: kylmäpuristetut (luomu) kasviöljyt, pähkinät, avokado, siemenet, manteli, vehnänalkioöljy, tumman vihreät kasvikset ja kananmuna.

Uutta tietoa E-vitamiinista!
E_vitamiini.pdfC-vitamiini
Uusimpien tutkimusten mukaan vähimmäistarve päivässä on 400mg.
ravinteet.htm#muutamaSeleeni
Suomessa seleenin virallinen päivän saantisuositus aikuiselle on 50-60  µg. Seleenistä on puutetta. Mutta parapähkinässä sitä on todella paljon, joten 2 parapähkinää päivässä riittää.
Seleeni on merkittävä syöpää torjuva ja jopa syöpäsoluja tuhoava antioksidantti. Ilman riittävää seleenimäärää solun DNA altistuu jakuatumishäiriölle.
Seleeni.pdfB-vitamiinit
B-vitamiinien ryhmään kuuluu 8 varsinaista vitamiinia ja 5 sen kaltaista yhdistettä. Tärkeintä on varmistaa B-vitamiinien saanti laadukkaasta ruuasta tai ravintolisästä.

B1 eli tiamiinia tarvitaan muun muassa ruoan energiaksi muuntamisessa. Tämän B-vitamiinin puute saattaa aiheuttaa muun muassa väsymystä, ärtyneisyyttä, hermosärkyä tai kävelyhäiriöitä. Pitkäaikainen puute aiheuttaa niin sanottua beriberitautia, joka johtaa sydämen toimintahäiriöön ja lopulta kuolemaan. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 1,4 mg.

B2 eli riboflaviinia tarvitaan esimerkiksi aineenvaihdunnassa. Erityisen tärkeä tämä on ihon, kynsien ja hiusten terveydelle. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 1,6 mg.

B3 eli niasiini on tärkeä solujen aineenvaihdunnalle. Tämän B-vitamiinin puutos voi esimerkiksi hidastaa aineenvaihduntaa. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 18 mg.

B5 eli pantoteenihappo vaikuttaa pääasiassa energia-aineenvaihduntaan ja myös ihoon. Kyseisen B-vitamiinin puutoksen ei ole todettu aiheuttavan suurempia oireita. Kokeissa on esiintynyt lähinnä, käsien ja jalkojen puutumista, väsymystä, pahoinvointia, unihäiriöitä yms. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 6 mg.

B6 eli pyridoksiini toimii antioksidanttina. Se osallistuu suurimmaksi osaksi esimerkiksi valkuaisaineiden aineenvaihduntaan ja hermovälittäjäaineiden tuotantoon. Tämän B-vitamiinin puutosoireet ovat muun muassa väsymys, erilaiset iho-oireet ja hermosto-oireet kuten ärtyneisyys ja masentuneisuus ja pahoinvointi. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 1,6 mg.

B7 eli biotiini (tunnetaan myös nimellä H-vitamiini) osallistuu rasvojen ja hiilihydraattien aineenvaihduntaan eli niin sanottuun metaboliaan. Kyseisen B-vitamiinin puutosta ei varsinaisesti ole havaittu kuin kokeellisissa olosuhteissa. Oireisiin liittyi muun muassa ihomuutoksia ja lihaskipuja sekä pahoinvointia. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 100  µg.

B9 eli foolihappo (tunnetaan myös nimellä M-vitamiini) on välttämätön esimerkiksi punasolujen muodostukselle. Tämän B-vitamiinin puutosoireisiin luetaan esimerkiksi väsymys, huimaus, voimattomuuden tunne sekä ruokahaluttomuus. Lisäksi puutos saattaa aiheuttaa häiriöitä limakalvoilla johtaen suu- ja kielitulehdukseen, ruokatorven tulehdukseen ja ripuliin. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 300  µg.

B12 eli kobalamiini on erityisen tärkeää veren puna- ja valkosolujen muodostuksessa sekä hermosolujen toiminnassa. Kyseisen B-vitamiinin puutos saattaa aiheuttaa muun muassa anemiaa. B12-vitamiinin puutosoireisiin voi liittyä myös hermoston oireita ja erilaisia limakalvomuutoksia. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 2  µg.Mistä löydät B:t parhaiten?

B1 eli tiamiini: palkokasvit, manteli, pähkinät, siemenet, liha, sisäelimet, oluthiiva

B2 eli riboflaviini: maitotuotteet, sisäelimet, liha, kananmuna, pavut, manteli, pähkinät, siemenet, oluthiiva

B3 eli niasiini: liha, maitotuotteet, kananmuna, manteli, pähkinät, siemenet, sienet, palkokasvit, oluthiiva

B5 eli pantoteenihappo: liha, kala, vihannekset, kasvikset, oluthiiva

B6 eli pyridoksiini: liha, sisäelimet, kananmuna, maitotuotteet, kala, kasvikset, vihannekset, oluthiiva

B7 eli biotiini: maksa, liha, kala, kananmuna, soijapavut

B9 eli foolihappo: kasvikset, vihannekset, hedelmät, marjat (kuumennus tuohaa tämän vitamiinin)

B12 eli kobalamiini: vain eläinperäiset tuotteet kuten liha, kala ja maitotuotteetD-vitamiinia kyseisessä valmisteessa ei ole ????

Aivoissa on kaikkialla D-vitamiinireseptoreita.

Kyseisessä tuotteessa on ihan normaaleja monipuolisesta ruuasta saatavia ravintoaineita ja saahan niitä ravintolisänä purkistakin hintaan alle 10 eurolla kuukaudessa. Eli todella rahastuksen makua. Mutta mitään uuttahan tämä ei lääkebisneksessä ole.
Paluu tämän sivun alkuun
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Statiinit ja muistisairaudet!

Kolesterolilääkkeet katkaisevat D-vitamiinin synteesin maksassa.Statiinien on todettu lisäävän verisuonten kalkkeutumista sekä altistavan tyypin 2 diabetekselle. FDA varoitti jo vuonna 2012 statiinien haittavaikutuksista ihmisten kognitiivisiin toimintoihin. Lääkkeen todettiin aiheuttavan muun muassa muistin menetystä ja sekavuutta.

Ennen statiinilääkityksen määräämistä pitää tiedostaa, että statiini aiheuttaa myös harmaakaihia. Silmäterän kalvot tarvitsevat korkean kolesterolipitoisuuden, jotta eivät sameutuisi. Kun statiini alentaa kolesterolitasoa, silmäterän kalvon läpinäkyvyys alkaa heiketä ja harmaakaihi kehittyä. Matalan kolesterolitason vaikutus harmaakaihin normaalia nopeampaan syntymiseen on todettu sekä eläinkokeissa että ihmistutkimuksissa.

Lihaskipujen lisäksi kolesterolilääkitys vaikuttaa aivotoimintaan – Aivojen magneettikuvaus paljasti merkittävän eron aivotoiminnassa ennen statiinien käyttöä ja käytön aikana.

Tanskalaistutkimus kertoo statiinin aiheuttamista hermostosairauksista. Sen mukaan statiinia korkeintaan kaksi vuotta käyttäneillä oli 14-kertainen riski saada ääreishermostosairaus verrattuna niihin, jotka eivät käytä statiinia. Kun statiinin käyttö oli jatkunut yli kaksi vuotta, riski nousi 26-kertaiseksi.   Lähde: Statiinin uhrit, Atar, 2013Pohjois-Karjala -projektissa noudatettu rasvavalistus ei ole koskaan perustunut pätevään tutkimustietoon, vaan virheellisiin oletuksiin ja uskomuksiin sekä poliittisiin päätöksiin. Mitä muuta Pekka Puskan pulju on saanut aikaan, kuin -50 luvulta terveen kansan sairaaksi. Ja kaksituhatpäisen puolityöttömän lääkärikunnan nostettua 20 000 täysin työllistettyyn lääkäriin ja 700 lääkärin vajeeseen. Eikä sekään riitä !!!! Eikä kukaan reagoi, eikä tee asialle mitään?
Vältä statiinien syömistä!"STATIINIEN VAIKUTUSAIKAKAUDELLA kuolemat sydänlihassairauksiin, verenpainehäiriöihin sekä aorttaläppäsairauksiin ovat lisääntyneet rajusti. Ei liene vaikeaa arvata, mikä aiheutti tämän. Alla olevan linkin takaa löytyy Tilastokeskuksen rekisterien korutonta numerotietoa erityisesti vuoden 1998 jälkeiseltä ajalta."
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxsZWlub3V0cmlhaW5lbnxneDo0NTU0N2NmMGU1NTNlNDdjMyös muilla lääkkeillä saattaa olla haittavaikutuksia muistin toimintaan esim. psyykenlääkkeet, masennuslääkkeet, epilepsialääkkeet ja uni- sekä nukahtamislääkkeet.


Lisääkö hormonihoito dementiaa?
Julkaistu: 10.03.2019

https://riinakatainen.fi/vaihdevuodet/lisaako-hormonihoito-dementiaa/
Epilepsialääkkeiden käyttö lisää dementiariskiä
https://www.mediuutiset.fi/uutiset/epilepsialaakkeiden-kaytto-lisaa-dementiariskia/e1763ef6-0615-4b1b-a1bb-0271f4a99a8cPaluu tämän sivun alkuun
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Ongelmana alumiini (Aluminum Chlorohydrate)!

Alumiini on kiehtova metalli: kevyt, ruostumaton ja helposti muovattava. Vielä 150 vuotta sitten Ranskan keisari Napoleon III kuulemma teetti kaikkein arvokkaimmille vierailleen aterimet alumiinista. Kevytmetalli oli tuolloin kalliimpaa kuin kulta ja sen jalostaminen niin työlästä, että alumiiniharkot kelpasivat näyttelyesineiksi maailmannäyttelyyn. Vielä 1900-luvun alussa alumiini oli melko harvinainen aine.

Sen jälkeen, kun 1800-luvun lopussa keksittiin uusi tehokas tapa jalostaa alumiinia, siitä on nopeasti tullut muovin ohella teollisen kulttuurimme tunnusomainen materiaali. Alumiinia on kaikkialla. Juomme alumiinitölkeistä. Autoissamme on alumiinivanteet. Lentokoneet tehdään alumiinista. Alumiiniyhdisteillä puhdistetaan juomavettä. Alumiinia on kosmetiikassa, deodoranteissa ja aurinkorasvoissa. Alumiiniyhdisteitä on rokotteissa. Tehosteaine alumiini on myrkky, joka kerääntyy aivoihin ja muualle elimistöön. Alumiinia on rakettien polttoaineissa.

Yleisen käsityksen mukaan alumiini on melko harmiton aine. Mutta on tutkimuksia, jotka viittaavat siihen, että alumiiniyhdisteet saattavat altistaa muun muassa syövälle, Alzheimerin taudille ja ruoka-aineallergioille.

Myöskään alumiinituotannon ympäristövaikutukset eivät ole vähäiset. Alumiinin jalostaminen kuluttaa valtavat määrät energiaa, ja alumiinin louhiminen maaperästä voi johtaa paikallisesti todellisiin ympäristökatastrofeihin.

Selvää kuitenkin on, ettei alumiini ole menossa mihinkään. Meidän on opittava elämään alumiiniajassa.

Ongelmana alumiini (Die Akte Aluminium), Saksa 2012.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/11/11/ongelmana-alumiini?ref=ohj-articlesHow to detox aluminum (Aluminum Chlorohydrate) and why it's necessary!
http://www.naturalnews.com/034607_aluminum_poisoning_detox.html


Antiperspiranttien alumiinianomalia!
http://kemikaalikimara.blogspot.fi/2009/08/antiperspiranttien-alumiinianomalia.html


Alumiini Alzheimerin taudin riskitekijänä
https://suomenterveysravinto.fi/blogi/alumiini-alzheimerin-taudin-riskitekijana/Paluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Ravinnon merkitys!


Paluu tämän sivun alkuun
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Ravinteet purkista vai lautaselta?


Paluu tämän sivun alkuun