Ravinnon merkitys!

Lapsilla on pieni mahalaukku ja he tarvitsevat ravinnetiheää, laadukasta ruokaa. Purkkiruoat ja muut lasten valmisruuat ovat kaikkea muuta.


Esimerkki Piltti taapero välipalapatukka.

Kuinka monta ravitsevaa ainesosaa löydät tai kuinka monta ainesosaa edes tunnistat?


Ainesosat:
Rypälemehutiiviste (33%), kaurahiutale (21%), maltodekstriini, omenamehutiiviste (7%), kasviöljy (palmu), banaanihiutale, omenasose (3,4%), täysjyväkaurajauho (3%), imellytetty vehnäjauho, emulgointiaine (soijalesitiini), sakeuttamisaine (pektiini), aromit (omena, vanilliini), tärkkelys, hapettumisenestoaine (tokoferoliuute) ja kivennäisaineet (kalsium, rauta). Saattaa sisältää maitoa, pähkinää ja maapähkinää.

Tuote on 70 % "sokeria".
Nykyään yli puolet Suomen aikuisväestöstä sairastaa tai on vaarassa sairastua yhteen tai useampaan elintapasairauteen.

Ylipainoa ei luokitella sairaudeksi, mutta se on keskeinen tekijä, joka suurentaa monien sairauksien riskiä ja yhdistyy niiden pahenemiseen. Tästä syystä ylipainon ehkäisyllä ja hoidolla voidaan samanaikaisesti vaikuttaa sairastumiseen ja hoitoon.

Vuoden 2021 tietojen perusteella useampi kuin joka neljäs poika ja lähes joka viides 2–16-vuotias tyttö oli ylipainoinen.  Aikuisista ylipainoisia oli lähes kolme neljäsosaa miehistä ja kaksi kolmasosaa naisista. Joka viidennellä aikuisella on ylipainosta johtuva rasvamaksa. Keski-ikäisistä suomalaisista noin joka kolmannella on diagnosoimaton tyypin 2 diabetes eli sokeritauti.

Suurin osa sairauksista johtuu elintavoista: ylipaino, vajaaravinteinen ruokavalio, päihteet (tupakka, alkoholi, huumeet, lääkkeiden väärinkäyttö), liikkumattomuus sekä ravintoaineiden puutos.

Tässä muutamia mainittu:

HEIKENTYNYT VASTUSTUSKYKY
rasvamaksa
metabolinen oireyhtymä
insuliiniresistenssi
sydämen vajaatoiminta
uniapnea
huonot kolesteroliarvot
tyypin 2 diabetes
raskausdiabetes
neurologisten sairauksien jatkuva kasvu
korkea verenpaine
matala-asteinen tulehdus
sydän- ja verisuonitaudit
unihäiriöt
mielialahäiriöt
sisäelinrasva
osteoporoosi
muistisairaudet
suolistosairaudet
syöpä (jopa 40 prosenttia syövistä on ehkäistävissä terveellisillä elintavoilla)

jne ...

Ratkaisu on hiilihydraattitietoinen ravinteikas ruokavalio + ravintolisät (C, D ja magnesium).

Ihmiset ovat tulleet yhä sairaammiksi ja yhä avuttomimmiksi ottamaan vastuuta omasta terveydestään.

Tämä tulee maksamaan yhteiskunnalle eli kaikille veronmaksajille miljardeja vuodessa. Elintapojen korjaamisella voitaisiin sulkea muutama sairaala, laskea veroja ja keskittyä muiden sairauksien tutkimiseen ja hoitoon.

Ylipainoisten määrä kasvaa koko ajan, viimeisin luku kertoi että aikuisväestöstä on jo 62 % ylipainoisia.

Fimean tilastot lääkemyynnistä vuosilta 2018-2021. Lääkkeet on luokiteltu neljääntoista eri ryhmään, joista kahdentoista ryhmän myynti on kasvanut.

http://raportit.nam.fi/raportit/kulutus/laakekulutus.pdfSuurelta osin elintavoista aiheutuvia kansantautejamme, kuten kohonnutta verenpainetta, sydän- ja verisuonitauteja, muistisairauksia, ylipainoa,  diabetesta, kohonneita veren kolesteroliarvoja, osteoporoosia, neurologisia sairauksia, huonoa vastustukykyä, autoimmuunisairauksia, masennusta jne... hoidetaan pääasiassa lääkkeillä. Lääketehtaat voivat hyvin, kansa sairastaa, syö lääkkeitä ja kärsivät haittavaikutuksista. Lääkkeet eivät kuitenkaan tehoa kansantautiemme todelliseen syyhyn eli epäterveellisiin elintapoihin. Vuodesta toiseen intetään, että tavallinen ruoka riittää turvaamaan ravintoaineiden saannin. Monelle tavallinen ruoka on viljaa eri muodoissaan, ultraprosessoituja siemenöljyjä, eineksiä, makeutusaineita, lisättyä sokeria sekä sokeroituja maitotaloustuotteita. Huonot elintavat altistavat sairauksille, räjäyttävät terveydenhuollon kustannukset ja katkaisevat työuran ennen aikojaan.


_________________________________________________________________________________________________________________________________

Ruokavalio on tärkein ja suurin syy siihen, että pysyt terveenä.

Suomessa margariinileipä, peruna, puuro ja maito perustuu maatalouspolitiikkaan ja lobbaukseen, EI terveyttä edistävään ruokavalioon.

Viljavalmisteita (puuro, leipä, näkkileipä, riisi, pasta, makaroni, mysli jne...) tai perunaa ei tarvitse.

Ihmisen elimistö ei kestä jatkuvaa hiilariähkyä. Sen huomaa jokainen kehoaan tunteva. Olo on sitä parempi, mitä vähemmän viljaa ja perunaa syö. Metabolinen oireyhtymä, ylipaino ja tyypin 2 diabetes ovat ehkäistävissä ja hoidettavissa hiilihyraattitietoisella ruokavaliolla. Harmittaa lasten puolesta, joiden kouluruoka on pääosin surkeaa hiilarimössöä, säästösyistä.


Terveelliset ravitsemussuositukset aikuiselle ovat:

Keskivertonaisen rasvan tarve on n. 70 ja miehen n. 100 grammaa rasvoja päivässä. Lähde: THL, Ruokavirasto


Hyviä rasvojen lähteitä ovat: rasvainen kala, pähkinät, siemenet, manteli, kananmuna, oliiviöljy, kookosöljy sekä eläinrasvat.

ÄLÄ SYÖ margariinia tai muitakaan siemenöljyjä (
rypsi-, rapsi-, palmu- tai auringonkukkaöljy, levite, pullomargariini, kasvirasvakerma jne...).

Proteiinia tulisi saada 1-2 grammaa per painokilo (normaali paino). 100 grammaa lihaa, sisäelimiä tai kalaa sisältää n. 20 grammaa proteiinia (riippuen lihan tai kalan rasvaprosentista), yksi kananmuna n. 7 grammaa ja 1dl maitoa, piimää, viiliä tai jogurttia 3 grammaa. Proteiinin liian vähäinen saanti johtaa vääjäämättä lihasmassan ja luuntiheyden menettämiseen sekä immuniteetin heikkenemiseen. 
Lähde: THL, Ruokavirasto

Ja paljon kasviksia, hedelmiä, vihanneksia, juureksia, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja. Aikuisella 500 - 800 grammaa päivässä.
Lähde: THL, Ruokavirasto

Juo vettä janoon.

Vain alle 10 % suomalaisista syö suositusten määrän kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja päivässä. Osa ei lainkaan ja loput siltä väliltä. Sama koskee kalaa.

Syöthän D-vitamiinia?

Suomessa paljas iho muodostaa auringosta D-vitamiinia keskikesällä ja keskipäivällä. Talvella D-vitamiinia ei saa lainkaan auringosta. Ruuasta D-vitamiinia saa muutaman mikrogramman päivässä, riippuen mitä syö.

EFSA:n turvallinen D-vitamiinin saanti päivässä on yli 1-vuotiaalle 50 µg ja yli 10-vuotiaalle 100 µg.

Suomessa virallinen saantisuositus 10µg riittää keskosvauvoille.

D-vitamiini on yksi tärkeimmistä ravitsemukseen liittyvistä tekijöistä, jonka riittävästä saannista kannattaa ihan aktiivisesti huolehtia.
Maksimisuositus on 100 mikrogrammaa päivässä, eikä silläkään vielä päästä myrkytystiloihin. D-vitamiinia tulisi syödä 1000 mikrogrammaa päivässä useita kuukausia, jotta siitä aiheutuisi myrkytys.

Oireita ei tällöinkään aiheuta varsinaisesti D-vitamiini, vaan lisääntynyt kalsiumin määrä veressä.

Yleensä taustalla on jokin sairaus, joka saa D-vitamiinin kertymään. Se on äärimmäisen harvinaista.

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01044


https://biohakkerikauppa.com/blogs/biohakkerin-uutiset/kaikki-mita-sinun-tarvitsee-tietaa-d-vitamiinistaRuokavalio ratkaisee jopa 90 % painonhallinnasta, terveydestä, vastustuskyvystä, kasvamisesta (lapset), lihaskunnon kasvattamisesta ja ylläpidosta sekä lihasten palautumisesta, liikunta loput. Joten ei ole ihan sama mitä suuhunsa laittaa.

Kun perusruokavalio on kunnossa, niin herkkuja voi syödä hyvällä omalla tunnolla kerran pari viikossa terveyden tai painon siitä heilahtamatta suuntaan taikka toiseen.

Lisätkää liikuntaa asteittain kunnes päivittäisestä liikunnasta tulee elämäntapa (muistakaa erityisesti hyötyliikunta). Liikunta on se voima, joka pitää kehon kunnossa. Kaikki liikuntamuodot kelpaavat. Etsiytykää sellaisten liikuntalajien pariin jotka todella kiinnostavat. Pääasia, että nousette sieltä sohvalta. Muista myös riittävä lepo, uni ja rentoutuminen.

Hyvällä ruokavaliolla, riittävällä liikunnalla, riittävällä levolla, hyvällä yöunella ja ravintolisien käytöllä voitaisiin ehkäistä paljon terveydenhuollon kuluja. Nykyinen hoitojärjestelmä on kuitenkin jo koulutuksesta alkaen niin lääkehoitokeskeinen, että muutos tuskin tulee tapahtumaan. Ja media ja virallinen taho kyllä varmistaa, että Matti ja Maija Meikäläinen aloittaa jatkossakin aamunsa puurolla rasvattoman maidon kera ja nauttii päivän aikana runsaasti margariinileipiä.

Ruokavalio on parhaimmillaan lääkettä ja pahimmillaan sairauksille altistava. Ne, joilla on rohkeus kohdata itsensä, pääsevät hyvin eteenpäin. On myös niitä, jotka mieluummin jopa kuolevat kuin tekevät paranemisen edellyttämiä fyysisiä ja/tai psyykkisiä muutoksia. Ihmisessä on itsessään paljon sekä parantavia että tuhoavia voimia.

Maailman vauraimmassa maassa syödään ala-arvoista ruokaa myös päiväkodeissa, kouluissa, sairaaloissa, vanhustenhuollossa ja jopa työpaikoilla. Lääketiede ei suostu ottamaan ravitsemusta terveydenhoidon osaksi. Ruokapyramideilla ei tehdä mitään, jos ei konkretiaa ravitsemuksesta saada toiminnan tasolle.
Rasvoja suositellaan saatavan 25 - 40 % päivän energian saannista. Lähde: THL, Ruokavirasto
       
       
Näinollen rasvojen tarve päivässä on:

1-3 vuotiailla 36 - 58 g
4-6 vuotiailla 50 - 80 g
7-10 vuotiailla 56 - 89 g
10-13 vuotiailla tytöillä 57 - 91 g
10-13 vuotiailla pojilla 65 - 104 g
14-17 vuotiailla tytöillä 65 - 104 g
14-17 vuotiailla pojilla 78 - 125 g
aikuisella naisella 56 - 89 g
aikuisella miehellä 84 - 112 g
Proteiinin tarve on 1-2 grammaa per normaali painokilo.
Lähde: THL, RuokavirastoLeikki-ikäisille lapsille sopiva määrä kasviksia päivässä on viisi oman kämmenen kokoista kasvis-, hedelmä- tai marja-annosta.

Aikuisille suositus on 500-800 grammaa päivässä._________________________________________________________________________________________________________________________________Hyviä rasvojen lähteitä:


Rasvainen kala, pähkinät, siemenet, manteli, kananmuna, kylmäpuristettu kookosöljy, ekstra-neitsytoliiviöljy sekä eläinrasvat .ÄLÄ SYÖ margariinia (40 %, 60 % tai 80 % rasvaa + loput vettä) tai kevytlevitettä (rasvaa jokin muu määrä kuin 40 %, 60 % tai 80 % + vettä), eikä muitakaan siemenöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä elintarvikkeita, joissa on ainesosina: kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, rapsiöljy, kovetettu rypsiöljy, kovetettu rapsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva, emulgointiaineet sekä rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471, E472c, E476).


Hyviä rasvoja tarvitsemme kasvuun ja kehitykseen sekä yleisterveyden ylläpitämiseen. Tämä rasva on energian, ruoansulatuksen, aivojen, solujen ja aineenvaihdunnan kannalta välttämätöntä. Rasvan tehtävä on toimia solukalvojen rakennusmateriaalina ja solujen viestinviejien lähtöaineena. mm. hormonaalisten viestien toimivuus on kiinni rasvasta.


Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan rasvaa tulisi saada n. 33 % päivittäisestä energiasta. Aikuisen perusruokavaliossa tämä tarkoittaa n. 70-100 grammaa rasvoja päivässä.


Proteiinit:

Proteiinit ovat elimistölle välttämättömiä rakennusaineita, joita mm. solut, hormonit, aineenvaihdunta ja lihakset tarvitsevat. Proteiini on 20 aminohapon yhdistelmä, joista 9 ihmisen tarvitsee saada ravinnosta, loput elimistö tuottaa itse.  Aminohappojen lähteenä voivat olla joko eläin- tai kasviproteiinit. Eläinproteiinien lähteet tarjoavat jokaisen tarvittavan välttämättömän aminohapon. Eläinproteiinien lähteitä ovat liha, sisäelimet, kala, äyriäiset, muna ja maitotuotteet.


Proteiinin vähimmäissaantisuositus on 0,8 grammaa painokiloa kohden. Esimerkiksi vähän liikkuvalle naiselle voi riittää gramma proteiinia painokiloa kohden. Liikkujan tulisi saada proteiinia 1,5-2 grammaa painokiloa kohti. Näin esimerkiksi 65-kiloisen naisen päivittäinen proteiinintarve voi vaihdella välillä 65-130 grammaa. Poikkeustapauksissa, esimerkiksi joissain voimalajeissa, proteiinin tarve voi olla jopa 3 grammaa painokiloa kohden.


Hyviä hiilihydraatteja:

Syö kasvikunnan tuotteita (kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja) vähintään 500 grammaa päivässä. Perunaa ei lasketa sen ravinneköyhyyden takia.

Vain alle 10 % suomalaisista syö vähintään 500 grammaa kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja päivässä. Osa ei lainkaan ja loput siltä väliltä.

Sijoita muutamaan kodinkoneeseen, kuten blenderiin ja sauvasekoittimeen, jolla saat vaihtelua ruokiin ja nopeaa sekä terveellistä herkkua helpolla.


Korkeintaan 2 annosta (EI 6-9) täysjyväviljaa jos viljat sopivat ja jää nälkä?

Viljavalmisteita ei raavaskaan mies tarvitse kahta leipäpalaa, yhtä pasta-annosta tai yhtä puurolautasellista enempää päivässä, sillä muuten ei jaksa syödä kasviksia riittävästi päivässä, joita tulisikin olla jokaisella aterialla puolet aterian koosta.


Miksi suurimmassa osassa maapalloa ihmiset eivät kärsi ummetuksesta, eivät saa paksu- ja peräsuolen syöpää tai tyypin 2 diabetesta, vaikka eivät edes tiedä, mitä ruis, täysjyvävehnä, kaura ja ohra ovat? Mutta meitä täällä pelotellaan, että jos ei syö 6-9 annosta täysjyvää joka päivä, niin noutaja saapuu takapuolisyövän, ravintoaineiden puutosten aiheuttamien sairauksien ja vaikka minkä taudin takia. Lisäksi moni kärsii ummetuksesta juurikin viljojen kuitujen takia. Eli jos sinulla on ummetusta, niin kokeile pari viikkoa syödä viljojen tilalla muita kasvikunnan tuotteita.
Ravinnolla on keskeinen merkitys aivojen monimutkaisen verkoston toiminnalle ja aivoterveydelle. Sekä neuronit eli hermosolut että viestiä vievät aivojen välittäjäaineet muodostuvat ravintotekijöistä. Ravinto vaikuttavaa lisäksi immuniteettiin eli vastustuskykyyn, mielialaan (esim. masennus, aggressiivisuus), hormonitoimintaan, lisääntymiskykyyn, syöpien kehittymiseen, perimään, unen laatuun, jaksamiseen jne... Keskeisin tekijä on ravinnon vaikutus suolistoon ja aineenvaihduntaan, jossa muodostuu jopa 80 % immuniteetistamme. Immuniteettijärjestelmäsi toimiessa huonosti sairastut.


Hyvällä ruokavaliolla, arkiliikunnalla, riittävällä levolla, rentoutumisella, hyvällä yöunella ja ravintolisien käytöllä voitaisiin ehkäistä paljon terveydenhuollon kuluja. Nykyinen terveydenhoitojärjestelmä on kuitenkin jo koulutuksesta alkaen niin lääkehoitokeskeinen, että muutos tuskin tulee tapahtumaan.


_________________________________________________________________________________________________________________________________

Tässä ilmainen laskuri, jolla voit laskea, että syöt riittävästi hyviä rasvoja ja proteiinia!

http://kalorilaskuri.fi/ravintosisalto

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Terveellinen syöminen kallista?

Ruoka kannattaa tehdä itse aidoista raaka-aineista, jolloin se on terveellisempää ja edullisempaa.

Lihottava hiilarimättö on kallista ja sitä ei vähävaraisen kannata ostaa. Esim. sipsipussin, keksipaketin, karkkipussin, pullapitkon, limsapullon tai jäätelöpaketin hinnalla saa esim. 1-2 kiloa juureksia ja kaalia, kilon omenoita jne…

Juuresten, kasvisten, vihannesten, herneiden, papujen, hedelmien, linssien, kananmunien ja pakastevihannesten ostaminen on edullista. Osta broileri marinoimattomana (noin neljä viidesosaa kaikesta Suomessa myydystä broilerista myydään marinoituna), jolloin et joudu maksamaan marinadista lihan hintaa. Silakka, pakastesei, muikku, sisäelimet, broileri tai jauheliha kannattaa ostaa, kun se on tarjouksessa. Maustamaton jogurtti on parempi valinta kuin verensokeria kohottava sokerijogurtti. Laadukkaita kylmäpuristettuja öljyjä saa edullisesti. Kananmunat kannattaa ostaa isoissa pakkauksissa.


Koosta päivittäinen ruokavaliosi sesongin parhaista raaka-aineista, väririkkaasti ja monipuolisesti.

Keitot, laatikot, sosekeitot, pataruuat, pyörykät ja kastikkeet ei kalliiksi tule. Juureksia, vihanneksia, hedelmiä ja kasviksia ostetaan sesongin mukaan. Eli älä osta kalliita kasvihuoneissa kasvaneita mauttomia raakoja tomaatteja talvella. Kurkku ja jäävuorisalaatti on aina kallista 99% vettä. Pakastevihanneksia (jos tuoretta kauden kasvista ei ole saatavilla), saa parilla eurolla. Makua saa esim. tomaattipyreellä, tomaattimurskalla, sipulilla, valkosipulilla, kermalla, pippurilla, merisuolalla, juustolla jne. Marjat, sienet, villivihannekset sekä omenat saa ilmaiseksi, kun vaan hakee (kysy kimppakyytiä). Puutarhamarjojakin saa halvalla, kun menee itse ne poimimaan. Kalaa saa edullisemmin, jos sille osaa tehdä muutakin kuin kypsentää. Netistä löytää ohjetta perkaamiseen. Pähkinät ja siemenet isoissa pusseissa tulevat halvemmaksi. Vertaa kilo- ja litrahintoja.Syö villivihanneksia kesällä ja kasvata parvekkeella esim. lehtikaalia.

Myös Facebookin lahjoitusryhmissä voit kysyä ilmaisia marjoja ja omenoita.

Juo vettä hanasta. Se on terveellisin juoma ihmiselle, eikä maksa juuri mitään.

Täysjyväleipä kannattaa leipoa itse luomujauhoista ja hiutaleista. Lisäksi leivonnaiset kannattaa tehdä itse juhla- ja herkkupäiviin. 500 gramman voipaketin hinta tarjouksessa n. 3 euroa. Ja aina on joku juusto tarjouksessa.

Sijoita muutamaan kodinkoneeseen, kuten blenderiin ja sauvasekoittimeen, jolla saat vaihtelua ruokiin ja nopeaa sekä terveellistä helpolla.


Miten syödä terveellisesti, vaikka rahaa on vähän?

http://jalkeilla.blogspot.fi/2018/05/miten-syoda-terveellisesti-vaikka-rahaa.html


Ulkona liikkuminen ja retkeily ei maksa yhtään mitään. Puistoja, leikkipuistoja, luontopolkuja, koulujen urheilukenttiä, urheilupuistoja, metsiä ja rantoja Suomessa riittää. Lisäksi luonnossa on paljon ruokaa, jota voi kerätä ja syödä esim. nokkonen, marjat, vuohenputki, voikukka jne...  Jää bussista pari pysäkkiä ennen pois, lyhyet matkat pyörällä tai jalan, portaat hissin sijasta tai metsäretki vapaapäivänä. Ei se alkuun tarvitse sen enempää sijoittamista.

_________________________________________________________________________________________________________________________________


Ravintolisä =

Elintarvikelain alainen tuote, jonka tarkoitus on täydentää ruokavaliota. Ravintolisiä ovat esimerkiksi vitamiini- ja hiveainevalmisteet.

Syöthän D-vitamiinia?


THL:n väittämät D-vitamiinin virallisista saantisuosituksista perustuvat liian matalien viitearvojen käyttöön. THL pitää jo D-vitamiinin tasoa veressä 50 nmol/l "hyvänä", vaikka kansainväliset tutkimukset, D-vitamiinitutkijat ja D-vitamiiniin perehtyneet lääkärit pitävät optimaalisen veren D-vitamiinitason alarajana 80 nmol/l (estää mm. osteoporoosin). Myös prospektiivisten tutkimusten meta-analyysit eli koostetutkimukset puoltavat 80 nmol/l korkeampaa tasoa.

Amerikkalaisen Institute of Medicinen (IOM) totesi jo vuonna 2014, että hoitotutkimuksien mukaan pohjoisten alueiden väestöstä valtaosa (97.5%) saavuttaa tämän 50 nmol/l pitoisuuden päivittäisellä 15 mikrogramman D-vitamiinin päiväsaannilla.

Kanadalaiset tilastotieteilijät ovat kuitenkin osoittaneet IOM-laskelman virheelliseksi. Kun IOM:n käyttämät tutkimukset analysoitiin uudestaan ja korjattiin havaittu tilastotieteellinen virhe, osoittautui, että 15 mikrogramman D-vitamiinin päiväsaannilla väestön veren D-vitamiinipitoisuus ylittää varmuudella vain tason 27 nmol/l. Kirjoittajat toteavat, että D-vitamiinin liian pienellä päiväsaannin suosituksella (10 µg) on vakavia kansanterveydellisiä ja hoidollisia seuraamuksia ja että suositus tulee arvioida uudestaan.

D-vitamiinin lähde ihmiselle on aurinko. Olemme lähtöisin päiväntasaajalta, jossa tämä on mahdollista läpi vuoden. Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain huhti-toukokuun vaihteesta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3, kello 10-16 välisenä aikana, vähintään kädet ja jalat paljaina 30 minuuttia päivittäin. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Talvella UVB-indeksi on nolla.

Ruuan merkitys D-vitamiinin lähteenä on vähäinen. Suomalainen saa virallisterveellisestä ruokavaliosta, runsaasti kalaa ja suositusten määrän D-vitaminoituja maitotaloustuotteita sekä teollisia rasvoja alle 10 µg D-vitamiinia päivää kohti. Suomessa syödään pääosin kasvatettua kalaa, jossa ei ole D-vitamiinia, johtuen kalan rehusta, joka ei sisällä D-vitamiinia. Suomessa kaksikolmasosaa syötävästä kalasta on kasvatettua Norjan lohta tai Suomalaista kirjolohta. Kasvatettujen kalojen D-vitamiinipitoisuudet ovat vain neljäsosa villiin kalaan verrattuna eli n. 2 µg / 100 grammaa kalaa ja pannussa paistettuna tästä määrästä häviää vielä noin puolet eli jäljelle jää 1 µg / 100 grammaa kalaa. Toiseksi eniten syödään pakasteseitä, jossa D-vitamiinia on 1 µg / 100 grammaa kalaa. Myös suurin osa siiasta on kasvatettua, jossa on D-vitamiinia n. 5 µg / 100 grammaa kalaa. Villin kalan lajien välillä vaihtelua esiintyy paljon, keskiarvon ollessa n. 8 µg / 100 grammaa kalaa.

D-vitamiinia pitää syödä niin paljon, jotta veren D-vitamiinipitoisuus nousee luonnolliselle (kesäauringon nostamalle) tasolle, joka on keskimäärin 100-150 nmol/l. Lukuisten tutkimusten valossa tämä tarkoittaa vähintään 50 µg D-vitamiinia päivässä. Yleensä 100 µg ja jopa enemmänkin, jos on isokokoinen ihminen. Ylipainoisilla on tutkimuksissa usein keskimäärin hiukan alhaisempi D-vitamiinipitoisuus veressä kuin normaalipainoisilla, ja pitoisuus nousee D-vitamiinilisää otettaessa heikommin kuin normaalipainoisilla.

D-vitamiinin puutos on osallisena lukuisiin eri sairauksiin (mm. tyypin 1 ja 2 diabetes, luuston- ja lihasten heikkous, hengitystieinfektiot, MS-tauti, neurologiset sairaudet, psyykkiset sairaudet, verenpainetauti, reumataudit jne...), jotka Suomessa ovat erittäin yleisiä verrattuna päiväntasaajalla asuviin ihmisiin. Pelkästään luuston, hampaiden, nivelten ja lihasten hyvinvoinnin kannalta suositeltava veren D-vitamiinipitoisuus on vähintään 80 nmol/l ja kokonaisterveyden kannalta 100-150 nmol/l.


D-vitamiinin tarve kasvaa painon ja iän mukaan. EFSA:n turvallinen D-vitamiinin saanti on yli 1-vuotiaalle 50 µg päivässä ja yli 10-vuotiaalle 100 µg päivässä.

Virallisia suosituksia korkeampia D-vitamiinitasoja puoltavia tutkimuksia tulee jatkuvasti, viikoittain. Suomessa ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) matalat (10 µg päivässä) D-vitamiinisuositukset näyttävät yhä fossiilisemmilta. Ne riittävät keskosvauvoille.

Meillä virallinen taho (THL, Ruokavirasto, viralliset ravitsemusprofessorit, viralliset ravitsemusterapeutit, monet lääkärit jne...) jatkuvasti mediassa toistavat iänikuista mantraansa 10 µg päivässä annoksesta, jota ei saa ylittää. Se on epäeettistä ja väärää. Sama jos hoitaisi päänsärkyä jalkarasvalla. Ainoastaan vastasyntyneet saavuttavat tällä annoksella veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l, jonka tiedetään estävän riisitaudin. Muilla veren D-vitamiinipitoisuus jää selvästi alle 50 nmol/l, joka heikentää kokonaisterveyttä.

Nykypäivän lääkärin pitäisi ymmärtää, että veren D-vitamiinipitoisuuden määritys kuuluu tärkeänä osana potilaan hoitoon ja sairauksien diagnosointiin, siinä missä muutkin ravitsemukselliset puutteet.

Eli jos ette syö D-vitamiinilisää, aloittakaa nyt.

D-vitamiinia on Suomessa monia eri vahvuuksia: kuivatabletteina, imeskelytabletteina, suusuihkeina (imeytyy hyvin esim. suolistosairailla), öljykapseleina ja öljytippoina. Joita myydään ruokakaupoissa, apteekeissa, verkkokaupoissa, sekatavarakaupoissa, sekä luontaistuotekaupoissa (tuotteet ja hinnat vaihtelee paikoittain ja paikkakunnittain). Apteekeissa on suppein ja kallein valikoima, joten D-vitamiinit kannattaa ostaa muualta. Öljykapseleissa ja tipoissa EI ole lisä- eikä makeutusaineita. Ota D-vitamiini ruuan kanssa, joka sisältää rasvaa imeytymisen varmistamiseksi.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Ravinnolla voit vaikuttaa monien sairauksien oireisiin ja jopa ennaltaehkäisyyn!


Aurinkorasvojen käyttö?


Autismi ja ruokavalio!


Akne ja ravinto!


Muistisairaudet!


Astma!


Atopia!D-vitamiini!


tyypin 2 diabetes!


tyypin 1 diabetes!


Fibromyalgia!


Hiusten ja kynsien kasvu ja hyvä kunto!


Luuston, lihasten ja nivelten hyvä terveys!Kalorikulutus?


Lääkkeitä vai ei ja mihin?Maito!


Margariinit ja prosessoidut siemenöljyt!


MS-tauti!


Närästys ja refluksi!Ravinteet purkista vai lautaselta?


Reuma ja ravitsemus!Sydän- ja verisuonitaudit!


Korkea verenpaine!Masennuksen hoito!ADD ja ADHD ravitsemushoito!


Psoriasis!

Suoliston väärä bakteerikanta on oireiden taustalla. Oireista pääsee eroon oikealla ruokavaliolla. Lääkärien tietotaso suolistosta on surkealla tasolla. Tieto suolistosta on yleisesti ottaen vajaata. Ihminen tuntee kosmoksen paremmin kuin suoliston.

Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä.

Voiko ruokavaliolla ehkäistä, hoitaa ja saada sairauksia remissioon (oireeton sairaus)?

Valitettavan usein lääkäreiden kanta sairauksiin on, ettei ruokavaliolla ole juurikaan merkitystä.

Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksien oireiden vähentämisen ja immuunivasteen kanssa.Autoimmuunisairaudet reagoivat usein erittäin nopeasti viljattomaan, maidottomaan ja sokerittomaan ruokavalioon. Sekä ehdottomasti siemenöljyt (rypsi, rapsi, auringonkukka, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) pois.

Allergiat, psoriasis, nivelrikko, reumasairaudet, tyypin 2 diabetes, astma, suolistosairaudet ja atopia ovat elimistön immuunijärjestelmän ylireagointia sopimattomiin (yleensä viljat ja/tai maito sekä siemenöljyt) ruoka-aineisiin, jotka pitävät tulehdustilaa yllä kehossa. Kun elimistön kuormittaminen sopimattomalla ravinnolla lopetetaan, myös immuunijärjestelmä rauhoittuu.

Kannattaa perehtyä aiheeseen, sillä voit päästä kaikista oireista eroon vain muuttamalla ruokavaliotasi.

Lasten allergiat ja autoimmuunisairaudet ovat lisääntymässä huimaa vauhtia. Ei nuo sairaudet taivaasta tipu, vaan jotain tehdään todella väärin.

VÄLTÄ TURHIA ANTIBIOOTTIKUUREJA.

Suomessa joka toinen lapselle määrätty antibioottikuuri on turha. Luku on todennäköisesti aikuisilla ihan sama. Antibiootit tappavat suoliston hyvät bakteerit ja täten altistavat uusille sairauksille. Mutta  suoliston bakteeristo kyllä toipuu, kun sille antaa kunnon ravintoa. Eli vältä siemenöljyjä (rypsiöljy, rapsiöljy, auringokukkaöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...), maitoa sellaisenaan sekä liiallista viljan käyttöä.

Myös huono sisäilma, home, radon, haitalliset kemikaalit, ympäristömyrkyt ja torjunta-aineet sairastuttavat. Eli varmista, että olet aina puhtaassa sisäilmassa.Ruokavalion muutos vei nivelpsorin!

https://hymy.fi/terveys-hymy/ruokavalion-muutos-vei-nivelpsorin/


Kuuntele tämä:
18.12.16
Osa 1/1 (24:32)

http://www.terveydentukipilarit.fi/radio-ohjelma/mediasali/Suolistosairaudet!


Viljaa vai ei?


Skolioosi, nivelrikko sekä tuki- ja liikuntaelinsairaudet!

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Ravinteet purkista vai lautaselta?