Suomessa äärettömän harva saa mitään kunnon hoitoa. Suomessa pitäisi kaikissa kouluissa olla psykiatrinen sairaanhoitaja. Ja lisäksi keroputaan malli joka kylään ja kaupunkiin.


Lisäksi kaikille opiskelijoille jo yläasteella mentaalivalmennusta sekä kunnon ravitsemusoppia.

Tulisi äärettömän halvaksi pitkässä juoksussa koko yhteiskunnalle.
Kun mieleen nousee hankalia tunteita ja ajatuksia, koko keho kiristyy ja stressi nousee.

Usein olemme itse tulppana muutokselle ja jumitamme uskomuksissa, jotka eivät pidä paikkaansa.

Kun kohtaa ja hyväksyy oman ajatusmaailmansa ja tunteensa sellaisena kuin ne ovat, saa omat voimavarat käyttöön.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/09/07/stressia-ei-voi-jarkeilla-pois-kropassa-on-avain-kaaoksen-kesyttamiseen-nain

Työkaluja muutokseen: ihminen voi oppia ottamaan itse vastuuta siitä mistä stressaa

https://areena.yle.fi/audio/1-50614816

Älä jää yksin - mielenterveysongelmiin ja itsetuhoisiin ajatuksiin on saatavilla tukea.

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/201806102200998639_we.shtml
Apua mielenterveyden ongelmiin

https://mieli.fi/fi/tukea-ja-apua/apua-mielenterveyden-ongelmiin

Valtakunnallinen kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua numerossa 010 195 202
Keskusteluapua saa myös Sekasin-chatista

https://sekasin247.fi/
Tukinetistä löydät palveluita, joiden tarkoituksena on ihmisen auttaminen, tuen tarjoaminen sitä tarvitseville ja kokemusten jakaminen.

https://www.tukinet.net/
Masennuksen biologia: mitkä ovat masennuksen evolutiiviset syyt?

https://www.iltalehti.fi/mielijamasennus/a/1a4110ca-6156-4b77-9704-6f5d12b00bc7
Koettu seksuaalinen hyväksikäyttö, perheen alkoholiongelma ja lopulta huostaanotto 13-vuotiaana. Kaiken tämän Lotta-Josefiina joutui kokemaan lapsuudessaan ja nuoruudessaan.⁣

Hän yritti saada apua traumoihinsa terapiasta, mutta koki, että siellä hänet vain nähtiin tietynlaisena; lintsaavana ja vihaisena teininä.⁣

– Olen ollut monilta osin täysin rikkonainen ihminen. Enkä ole kokenut olevani rakastettava.⁣

Lopulta apua traumojen käsittelyyn löytyi hypnoterapiasta ja hypnoosista. Katso Lotta-Josefinan koko tarina:

https://areena.yle.fi/1-50270058

Masennuksen omahoito-ohjelma tarjoaa tietoa masennuksesta ja työkaluja siitä selviytymiseen. Voit käydä koko omahoito-ohjelman läpi tai valita itsellesi sopivimmat työkalut sen mukaan, mitkä tuntuvat juuri sinusta hyödyllisiltä.

https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/masennuksen_omahoito/

Lotta-Josefiina etsi vastausta ja apua pahaan oloonsa useilta terapeuteilta, mutta ei sitä koskaan kokenut saavansa. Lopulta hypnoterapia auttoi häntä käsittelemään lapsuuden aikaista seksuaalista hyväksikäyttöä ja siitä syntynyttä traumaa.

Miten hypnoosi toimii ja mitä sillä voi hoitaa? Katso jakso:

https://areena.yle.fi/1-50270058

Masennus ei olekaan yksi sairaus vaan 12 eri sairautta – ja juuri siksi oireita pitää hoitaa eri tavoin

https://seura.fi/terveys/masennus-ei-olekaan-yksi-sairaus-vaan-12-eri-sairautta-ja-juuri-siksi-oireita-pitaa-hoitaa-eri-tavoin/


Mielialalääkkeet ovat kemiallinen lobotomia.

Suomessa psyykkiset oireet ja mahdolliset sairaudet hoidetaan todella huonosti. Hoito on kuin keskiajalta. Nykyään ne hoidetaan lääketehtaan "myrkyillä".

Suomessa mm. masennuksen hoito on todella ala-arvoista ja näinollen aniharva paranee tai saa edes mitään apua. Keroputaan malli pitäisi olla joka kaupungissa ja kylässä. Tulisi todella halvaksi ja potilaat paranisivat.

Moni suomalainen (vauvasta senioriin ja ruokavaliosta riippumatta) kärsii tietämättään erilaisista ravinnepuutoksista. Yleisimmät ravinnepuutokset ovat kalan Omega-3 rasvahapot (EPA ja DHA), rauta, folaatti, B12-vitamiini, A-vitamiini, B1-vitamiini, D-vitamiini (ruuasta on mahdotonta saada riittävästi D-vitamiinia, oli se millainen tahansa), C-vitamiini, jodi, seleeni, magnesium, sinkki ja K2-vitamiini, joka on äärimmäisen tärkeä verisuonten ja luuston hyvinvoinnille.

Näiden puute altistaa kaikenlaisille ikäville puutossairauksille ja oireille.

mm. raudan, jodin ja/tai D-vitamiinin puutostilan oireet sekoitetaan usein masennuksen tai kilpirauhasen vajaatoiminnan oireisiin, joten vaadi näiden mittaus. ÄLÄ syö rautaa ilman todettua raudan puutetta ja varastoraudan (ferritiini) seurantaa.

Näiden kuukausihinnaksi tulee alle 10 euroa, joten ei ole rahasta kiinni riittävä ravintoaineiden saanti.

Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä. Myös ravintoainepuutoksista johtuvia oireita ja sairauksia hoidetaan yleensä lievittämällä oireita haitallisilla lääkkeillä, kun pitäisi hoitaa oireen syytä. Elämme 2000-lukua ja sairauksien hoito on monesti kuin keskiajalta.

Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksista parantumisten ja immuunivasteen kanssa.

Toki lääketiede on kehittynyt huimasti viimeisen 100 vuoden aikana ja moni sairaus joka ennen tappoi, pystytään tänä päivänä ehkäisemään tai parantamaan.

Onko olo vetämätön, yöuni huonoa, hikoilua, seksuaalisen halun vähentymistä jne...

Syy voi olla miehellä testosteronin ja naisella estrogeenin puutos. Vaadi myös näiden mittaus ja hoito.

Hormoonien puute ei ole vain ikäihmisten ongelma, vaan niitä voi olla jo alle 40 vuotiailla.
Kalsiumin rooli sairauksissa

https://turpaduunari.fi/kalsiumin-rooli-sairauksissa/

"Laaja yhteenvetotutkimus korkeatasoisessa psykiatrian alan lehdessä. Vastusharjoittelu (kansankielellä siis kuntosalitreeni tai vastaava voimailu) tehoaa masennusoireisiin ja ehkäisee niitä."


https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/2680311
1970-luvun oppikirjoissa sanotaan, että masennus on harvinainen sairaus, joka paranee spontaanisti 6–8 kuukaudessa hoitamattomana. Ei uusiudu, ei kannata hoitaa lääkkeillä tai psykoterapialla, koska spontaani paraneminen on niin yleistä, Kopakkala kertoo.

https://www.iltalehti.fi/terveys/a/2014081718579420

Jos masennuslääkkeet tehoaisivat niin hyvin, mitä lääketeollisuus ja lääkärit väittää (valehtelee), niin miksi meillä jatkuvasti on yli puoli miljoonaa masentunutta Suomessa?

Meitä on vuosikymmeniä huijattu sanomalla, että mielenterveyden ongelmat johtuvat aivojen kemian häiriöstä, mikä on todellakin täyttä roskaa. Sen sijaan psyykenlääkkeet aiheuttavat aivojen kemian häiriön, josta ei ole ulospääsyä.

Serotoniini eli 5-hydroksi-tryptamiini on verihiutaleista vapautuva ja verisuonia supistava kudoshormoni sekä aivojen välittäjäaine. Keskushermoston serotoniinipitoisuuksia nostavia SSRI-lääkkeitä käytetään nykyään yleisesti masennuksen hoitoon.

1950-luvulla havaittiin aivojen serotoniinipitoisuutta lisäävien lääkkeiden käyttäjien toipuvan joskus masennuksesta.

Siitä syntyi teoria, että masennus johtui serotoniinin puutteesta. Samalla virheellisellä logiikalla voisi sosiaalista estyneisyyttä pitää seurauksena alkoholin puutteesta.

Serotoniinin määrää elävässä ihmisessä ei voi mitata, saatikka seurata lääkkeiden vaikutusta hoidon aikana. Serotoniini on monoamiineihin kuuluva aivojen (ja suoliston) välittäjäaine. Biokemiallisesti serotoniinia muodostuu tryptofaanista. Noin 90 % serotoniinista on suolistossa, jossa se säätelee suolen liikkeitä.

Loput serotoniinista muodostuu serotoniinia tuottavissa hermosoluissa keskushermostossa. Serotoniinilla on lukuisia fysiologisia vaikutuksia muun muassa mielialaan, ruokahaluun, uneen, muistiin ja oppimiseen.
Tyypillisiä serotoniinin vajauksesta aiheutuvia ongelmia ovat ahdistus, masennus sekä pakko-oireiset häiriöt. Suolistoperäisiin ongelmiin liittyvät muun muassa ummetus ja suolen hitaat liikkeet. Serotoniinin puutostiloihin voi vaikuttaa muun muassa ruokavaliolla.

Serotoniinin tuotantoa lisääviä ruoka-aineita:

• Hedelmät ja kasvikset
– Banaani
– Kiivi
– Luumu
– Papaija
– Taateli
– Tomaatti

• Eläinkunnan tuotteet
– Kalkkuna ja kana
– Kalat
– Kananmunat
– Juusto

• Pähkinät ja siemenet
– Kaakao
– Manteli
– Seesaminsiemen

Lääkityksellä vaikutetaan serotoniini-dopamiinisysteemin tasapainoon, mutta ei tunneta niitä muita tekijöitä, jotka vaikuttavat tunne-elämään. Aivot yrittävät palauttaa tasapainoa kun lääkitys pakottaa tasapainoa siirtymään. Korjausefekti aiheuttaa arvaamattoman reaktion ennenkuin tasapaino palautuu.

Miten olisi ihmisten kohtaaminen kokonaisvaltaisina olentoina, joiden kokemuksiin vaikuttavat vuorovaikutuksessa sosiaaliset, psyykkiset ja biologiset tekijät, jokaisella yksilöllä vielä omalla tavallaan. Onko tämä jotenkin liian vaikeasti hahmotettava lähtökohta psykiatristen häiriöiden hoitamisessa?

Aivojen kehittyminen alkaa jo kohdussa ja siihen vaikuttaa merkittävästi äidin ravitsemus. Nämä asiat ovat olleet tiedossa jo vuosikymmeniä.

Joka vuosi yli 4000 suomalaista joutuu eläkkeelle masennuksen takia. Masennus hoituu kyllä, ruokavaliolla sekä terapialla, mutta ei lääkkeitä syömällä. Toki, jos saat apua lääkkeistä, niin ne kannattaa syödä.

Masennusta aiheuttavat eniten: lapsuuden traumat, suru, pettymys, elämän vastoinkäymiset, ylisuorittaminen, avioero, kiusaaminen, läheisen kuolema, lemmikin kuolema, väkivalta, unihäiriöt , huono nukkumarytmi eli tahallinen yökukkuminen, ravintoainepuutokset, roskaruoka, roskaviihde, taloudelliset vaikeudet, päihteet, ulkoilun puute, yksinäisyys, liialliset työpaineet, maailmankatsomuksen puuttuminen, liikunnan puute, nettiriippuvuus ja sosiaalisten taitojen puute.

Nämä ovat asioita, jotka ovat yleensä korjattavissa. Haitallisilla mielialalääkkeillä et niitä päästäsi hävitä.

Yhteiskunta vaan on valitettavasti niin avuton, että normaalista elämästä tulevillekin alakuloille annetaan jonkin sairauden nimi ja ruvetaan sitten sitä lääkitsemään haitallisilla lääkkeillä.

Tätähän lääketeollisuus ja sitä myötäilevä lääkärikunta haluaa, että eivät tulot vähene.

Masennuslääkkeillä ei tätä ongelmaa kuitenkaan auteta yhtään.

Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei edes yleensä tehdä.

Voiko ruokavalio ja liikunta parantaa ?

Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksista parantumisten ja immuunivasteen kanssa.

Ravinnosta ja ravintolisistä, joilla korjataan ravintoainepuutokset, jotka vaikuttavat olennaisesti myös aivojen hyvinvointiin, ei saa kuitenkaan sellaisia voittoja kuin uusista synteettisistä lääkkeistä, joita lääketehtaat kehittelevät. Lääkärit ruokkivat ja ylläpitävät mittavaa lääketeollisuutta piittaamatta ihmisen terveydestä.

Esimerkiksi lievän ja keskivaikean masennuksen kohdalla lääkityksen vaikuttavien aineiden teho on vain hiukan plasebovaikutusta suurempi.

Masennus ei parane vaan kroonistuu kun ihminen syö mielialalääkkeitä. Masennuksen lääkehoito tutkimusten mukaan on tehotonta, silti lähes 500 000 suomalaista syö niitä. Tämä sen takia koska lääkäri kirjoittaa hanakasti lääkereseptin masentuneelle. Lääketeollisuuden napanuora lääkäreiden koulutukseen on katkaistava. Vasta sitten voidaan järkevöittää masennuksen hoito.

Psykiatriasta on tullut lääketeollisuuden kultakaivos. Pitäisi olla tieteellisesti perusteltua, että psyykenlääkkeiden käyttö on hyödyllisempää kuin ei-käyttö.

Vaadi päästä julkisella puolella terapiaan ja keskustelemaan. Lääkärit yrittävät painostaa ja mainostaa SSRI-lääkkeiden käyttäjäksi, mutta jos niistä ei ole apua, niin ne eivät auta. Vaadi silloin pelkkää keskusteluterapiaa ongelmiisi.

Ja ennenkaikkea oikeanlainen (ei virallinen) ravitsemus täytyy laittaa kuntoon, jotta paranemista voi tapahtua.
Masennuslääkkeet lisäävät lasten itsemurhariskiä

https://www.madinamerica.com/2020/03/children-driven-suicide-depression-pills/

Suuri serotoniinihuijaus – Aku Kopakkala

http://turpaduunari.fi/suuri-serotoniinihuijaus/


Keroputaan hoitomalli:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/02/13/keroputaan-hoitomalli


Masennuslääkkeet voivat aiheuttaa pysyviä vaurioita aivoillesi. Puhutaan iatrogeenisesta dementiasta tai laajemmin CBI:stä eli Chronic Brain Impairmentista. Muitakin termejä on käytössä. Saat lisätietoa nettihaulla. SSRI:t ovat myös todella koukuttavia vaikka osa pääseekin niistä eroon suhteellisen helposti. Arviot pahasti koukuttuneista vaihtelevat aina 20 %:sta 60 %:iin eli pimeässä pitkälti operoidaan. Tiedät vasta, kun lopetat -periaatteella.

Lääkeyhtiöt piilottelivat ainakin jossain vaiheessa tutkimusdataa, jonka perusteella lääkkeiden vaikutus masennukseen oli yhtä suuri kuin lumelääkkeen, tai vertaishoitojen, kuten liikunnan ja terapian kohdalla. Ja julkaistiin vain sellaiset tutkimukset joissa saatiin positiivinen hoitovaste, mutta jätettiin negatiiviset tulokset julkaisematta.

SSRI:t toimivat lamaamalla tunteitasi. Psykiatrit yleensä sanovat, että ne kaventavat tunnekokemuksia tai "leikkaavat huippuja pois". Siten menetät kykyäsi tuntea vahvoja tunteita tai jopa tunnekokemukset kokonaan. Ilmiöstä käytetään entisten käyttäjien keskuudessa nimitystä zombifioituminen ja seurannutta turtuneisuuden tilaan zombitilaksi. Tila vastaa kuulemma karkeasti lobotomiaa, joka tarkoittaa sitä, että sinulta katoaa tai madaltuu persoona ja ihmisyys. Jotkut pitävät seurannutta tunteettomuuden tilaa helpottavana, koska elämän asiat menettävät merkityksensä ja tunteita ei enää koe samalla tavalla. Pidemmän päälle hetkellinen siunaus muuttuu pysyväksi helvetiksi, koska tunteettomuus voi jäädä pysyväksi.

Eli olethan varovainen, kun liikut psykiatrisessa maailmassa, ettet tietämättäsi vahingoita itseäsi.

Nyt täytyy erikseen vielä mainita, että vakavan masennuksen hoidossa miedolla lyhytaikaisella lääkehoidolla on paikkansa ja pelkkä liikunta, terapia ja ravintoaineiden puutosten korjaaminen ei välttämättä riitä hoidoksi.

Kuuntele hyvä haastattelu:

https://www.youtube.com/watch?v=6aTMKY8lPkg
Kirjassaan Gøtzsche murtaa myytit, joita johtavat psykiatrit - usein lääkefirmojen palkkalistoilla olevat - ovat vaalineet vuosikymmenten ajan salatakseen sen tosiasian, että biologinen psykiatria on epäonnistunut.

Biologinen psykiatria näkee lääkkeet ratkaisuna käytännössä kaikkiin ongelmiin, mutta potilaat ovat usein eri mieltä. Lääkkeet tehoavat toivotusti vain pieneen osaan potilaista, mikä johtaa usein siihen että turhautuneet psykiatrit tekevät lisää diagnooseja, määräävät lisää lääkkeitä isompina annoksina ja aiheuttavat entistä suurempia vahinkoja potilailleen.

Sitruuna Kustannus julkaisi keväällä 2014 Peter C. Gøtzschen kirjan Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus - Näin lääketiede on turmellut terveydenhoidon. Kirja sai valtavan mediahuomion ja professori Gøtzsche vieraili Suomessa syyskuussa 2014 Suomen Psykologiliiton kutsumana.

Kirja sai Britannian lääkäriliiton BMA:n kirjallisuuspalkinnon sarjassa Basis of Medicine. Kirjan julkaisun jälkeen keskustelu lääkkeiden tarpeellisuudesta ja lääkeyhtiöiden rumasta pelistä ihmisten hengillä on käynyt kiivaana myös Suomessa.

Tappava psykiatria ja lääkinnän harha on saatavilla e-kirjana ja myös kirjastosta.

https://www.bookbeat.fi/kirja/tappava-psykiatria-ja-laakinnan-harha-73336


Aikuisista psykoosilääkkeitä syö n. 200 000 ja  ja lapsista yli 8 500. Yli puolet syö niitä johonkin muuhun kuin psykoosiin. Miksi? Kukaan ei tiedä näiden todellisista haitoista.


Jo lähes 16 000 lasta ja nuorta syö masennuslääkkeitä – ja lääkeviranomaisten varoituksista huolimatta lääkärit kirjoittavat alaikäisille yhä enemmän reseptejä.

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/masennuslaakkeita-maarataan-hurjasti-lapsille-nuorille-unohtivatko-suomalaislaakarit-vanhat-varoitukset/


Miksi lasten ja nuorten psykoosilääkkeiden käyttö on lisääntynyt?

Lääkehoidon vasteen ja sivuvaikutusten seuranta ja tehottomien lääkekuurien lopettaminen ovat osa vastuullista lääkehoitoa.

https://www.laakarilehti.fi/ajassa/paakirjoitukset-tiede/miksi-lasten-ja-nuorten-psykoosilaakkeiden-kaytto-on-lisaantynyt/
Laaja tutkimus kyseenalaistaa masennuslääkkeiden hyödyt – serotoniinilla ei yhteyttä masennukseen

https://www.ksml.fi/uutissuomalainen/4761474
SSRI- lääkkeet aiheuttavat riippuvuutta

https://www.rapport.fi/journalistit/jani-kaaro/mielialalaakkeiden-vieroitusoireet-deja-vu

http://akukopakkala.fi/piilotettu-kansansairaus-ssri-riippuvuus/

http://www.taho.fi/riippuvuus-ja-lopetusoireet/


https://yle.fi/aihe/artikkeli/2004/10/05/masennuslaakkeiden-haitat

https://www.mielipalvelut.fi/artikkelit/vaiettu-kansantauti-eli-masennuslaakeriippuvuus/


Ketipinor toimii uniläääkkeenä, jos unettomuuden syynä on psykoosisairaus. 

Pienikin määrä Ketipinoria on erittäin haitallista aivoille ja koko elimistölle.

Sydän voi pettää, koko aineenvaihdunta muuttuu, sokeriarvot menevät sekaisin ja aivosi reseptorit, joita lääke blokkaa, muuttuvat herkiksi. Psykoosilääkkeet, joihin Ketipinorkin kuuluu, saattavat aiheuttaa rytmihäiriöitä, jotka voivat olla vakavia ja vaikeimmissa tapauksissa kuolemaan johtavia.

Pienen Ketipinor annoksen huono puoli on se, kun on kyse vain 25 mg tabletista, eikä tabletti ole depot, niin lääke haihtuu elimistöstä noin 8 tunnin jälkeen, jolloin reseptorit avautuva ja sulketuvat jatkuvasti, jolloin ne herkistyvät nopeammin, jos käyttäisi niin isoa annosta, että lääkettä olisi koko ajan veressä.

Suomeksi: Älä käytä Ketipinoria

Neuroleptit tuhoaa aivojen unireseptorit?

Suomessa on paljon neuroleptien off-label - käyttöä, vaikka ne ovat todellisuudessa skitsofrenian ja muiden vakavien mielisairauksien hoitoon kehitettyjä lääkkeitä, joissa on vakavia sivuvaikutuksia. Neurolepteja käytetään jopa unettomuuden hoitoon, kuten Ketipinoria, vaikka tämän lääkkeen sanotaan pitkässä käytössä vaurioittavan aivojen unesta vastaavia osia ja jopa mahdollisesti tuhoavan aivojen unireseptorit. Ketiapiinin pitkäaikaiskäyttö voi vahingoittaa pysyvästi aivojen nukahtamisesta vastaavia osia. Kaikkien antipsykoottisten lääkkeiden tavoin pitkäaikainen käyttö voi helposti aiheuttaa pysyviä aivovaurioita. Tästä syystä ketiapiinin tapaisten antipsykoottisia aineiden käyttö tulisi rajoittaa ainoastaan vakavien mielenterveyden ongelmien hoitoon.

Ketipinor tuhoaa otsalohkot ja limbisen järjestelmän, minkä jälkeen oppiminen, tunteet, muisti, motivaatio, aistit ja puhekeskus heikkenevät.

 "Skitsofrenia" tai "bipolaarisuus" eivät ole mitään yksittäisiä tunnettuja solutason aivosairauksia. Näiden diagnoosien alla on paljon erilaisia ja eri tavoilla oireilevia ihmisiä. Martin Harrowin 15 ja 20 vuoden tutkimuksissa seurattiin potilaita hyvin pitkäaikaisesti, ja yllättävän suuri osa esimerkiksi skitsofrenia diagnoosin saaneista potilaista lopulta lopetti neuroleptit. Tämä ryhmä myös lopulta pärjäsi paljon paremmin toiminnallisesti kuin neurolepteja syönyt ryhmä.

Neuroleptit lamaavat "antipsykoottisilla" tasoilla aivojen dopamiinipolkuja ja siten korkeampiin ihmisen ajattelun ja tunteiden säätelyyn liittyviä aivojen alueita, kuten otsalohko ja limbinen järjestelmä. Tämän ominaisuuden vuoksi niitä lääkkeitä voidaan käyttää esimerkiksi "skitsofrenian", "bipolaarisuuden" ja nuorten ja vanhusten käytöshäiriöiden kontrollointiin. Nämä lääkkeet lamaavat ison osan aivoista. Jotkut potilaat ja varsinkin potilaan läheiset ja muu yhteiskunta voivat kokea "kemiallisen lobotomian" vaikutukset hyödyllisinä, mutta on myös suuri osa "skitsofreniaa" tai "bipolaarista" sairastavia (tarkemmin niillä nimillä diagnosoituja), jotka voivat toiminnallisesti paremmin hyvin pienellä annoksella näitä lääkkeitä tai jopa ilman niitä.

http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ketipinorin-vaaroista-vaietaan-suomessa
Chilikarkeilla alettu korvata lääkkeitä mielenterveyspotilaiden hoidossa.

https://yle.fi/uutiset/3-10696575Mielen ongelmien hoito liian lääkekeskeistä!


http://www.ravintoterveys.net/laakkeet.htm...